Quantcast
Channel: Wijnblog Wijntjes met Esther
Viewing all 242 articles
Browse latest View live

Italiaanse wijnen uit Piemonte

$
0
0

Net terug uit Sicilië (waarover de blogs nog zullen volgen) blijf ik met het volgende artikel nog graag even in Italiaanse sferen. Nog voor mijn vakantie proefde ik 3 wijnen die Greenflash wijn mij toestuurde. Deze wijnen (en ook uit de rest van het assortiment) komen uit de regio Piemonte, gelegen in noordwest Italië. 

Piemonte

Een van de bekendse wijnen uit Piemonte ken je vast wel; Barolo. En heel suf, maar ik dacht eerst altijd dat het een druivenras was! Niet dus. Gelukkig ben ik dit wijnblog begonnen en leer ik steeds meer 😉 Zo ook dat deze wijn zijn naam dankt aan het dorp Barolo en gemaakt is van de Nebbiolo druif.

Maar nog wat meer over Piemonte. Uit dit gebied komen vooral rode wijnen, namelijk 2/3e van wat er gemaakt wordt. Naast Barolo zijn Alba en Asti bekende wijnsteden die hier gelegen zijn. Deze steden zie je vaak terug komen op het etiket van de wijn. Op de fles zie je dan de druif en ook de stad genoemd. Bijvoorbeeld; Barbera d’Alba of Moscato d’Asti.

Piemonte is niet het grootste wijngebied van Italië, maar heeft wel de meeste DOCG’s (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) en  DOC’s (Denominazione di Origine Controllata), waarbij de eerste de hoogste kwaliteitsnorm is. Dat zegt wel wat over de kwaliteit van de wijnen die hier vandaan komen!

Dan de drie wijnen die ik ontving om zo nader kennis te maken met Piemonte; Ugo Lequio, Langhe Nebbiolo, Piancanelli Chardonnay en Madonna di Como, Dolcetto d’Alba. Tijd om te proeven!

Ugo Lequio, Langhe Nebbiolo

Gemaakt van dezelfde druif als Barolo wijn, maar toch anders. Deze wijn proefde ik met vrienden tijdens een wijnproeverij die ik thuis organiseerde. We ontdekten een zachte, subtiele wijn met ook wat tannines. Qua smaak herkenden we bes en kers. Bij de verschillende hapjes die we erbij proefden, paste deze het beste bij het plankje charcuterie. Om de wijn helemaal goed tot z’n recht te laten komen, schonk ik de wijn over in een decanteer karaf om de wijn wat lucht te geven.

Deze wijn heeft na rijping op roestvrij stalen vaten, nog een rijping gehad van 5-6 maanden op Frans eiken hout.

nebbiolo

Piancanelli Chardonnay

Dan over naar een Chardonnay. Chardonnay? Ja, daar denk je niet snel aan bij een Italiaanse wijn. Tenminste ik niet. Dus leuk om te proberen. Ik kan meteen al verklappen dat ik dit echt de verrassing van de drie wijnen vind.  De wijn heeft zelfs wat kleine bubbeltjes. Verder een strogele kleur en qua smaak lekker fris met een zuurtje. Echt heerlijk! Geen typische Chardonnay (deze Piancanelli heeft ook geen houtrijping gehad wat veel Chardonnay’s vaak wel hebben) maar wel een die naar meer smaakt. Ik zou deze zo weer in huis halen!

Een foto van deze Chardonnay zie je bovenaan het artikel.

Madonna di Como, Dolcetto d’Alba

Dan de laatst wijn, waarbij het voor mij de eerste kennismaking met het druivenras Dolcetto is. En zeker ook een geslaagde. De wijn heeft een donkerrode kleur en ruikt fruitig. Kers! Verder nog een hint van vanille en wat (maar niet te veel) tannine.

Dolcetto betekent trouwens ‘kleine zoete’. Een misleidende naam eigenlijk, want de wijn die ik bijvoorbeeld proefde is niet zoet! Het is zo genoemd vanwege het lage zuurgehalte. Verder is het een druif die vroeg rijpt en jong gedronken kan worden. Een fijne wijn die niet ingewikkeld of complex is.

dolcetta

En?

Dat was een geslaagde en interessante kennismaking met deze Italiaanse wijnen uit Piemonte. Vooral de Chardonnay vond ik een verrassing en is daarom mijn favoriet van deze 3. Het is zeker een kennismaking die naar meer smaakt! Sicilië was eigenlijk mijn eerste kennismaking met Italië, misschien is Piemonte wel een mooie bestemming voor een volgende vakantie!

Over Greenflash wijn

Rob Naaijkens is het gezicht achter Greenflash wijn, een groot liefhebber van Italiaanse wijn en dan vooral uit de Piemonte regio. Na vele reizen door dit gebied wil hij via Greenflash wijnen uit dit gebied onder de aandacht brengen en zo anderen er ook kennis mee laten maken. De wijnen die je op de site vindt importeert hij zelf en zijn allemaal afkomstig van kleine wijnmakers.  Alle wijnen komen uit het gebied tussen Alba en Asti en de meesten worden verbouwd in beschermd UNESCO-gebied.

Ben jij een wijnliefhebber? Dan wil je vast geen update missen! Zorg daarom dat je wijn blog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! 

 

Het bericht Italiaanse wijnen uit Piemonte verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.


Champagne ontbijt: Doe eens gek en ontbijt met champagne!

$
0
0

Na een jaar voorbereiden en heel veel geduld hebben, is het nu ineens allemaal achter de rug. We zijn nu toch echt getrouwd! En ook de huwelijksreis naar Sicilië hebben we achter de rug. Maar om nog even in de stemming te blijven, bedacht ik vorige week iets leuks tijdens onze laatste vakantiedagen thuis; een champagne ontbijt

Hoe vaak drink je nou champagne? Het is super feestelijk en past goed bij speciale gelegenheden. Bijvoorbeeld als je net getrouwd bent 😉 Maar er zijn genoeg andere goede redenen voor een champagne ontbijt.

Goede redenen voor een champagne ontbijt

  • Een verjaardag
  • Promotie op werk of een nieuwe baan
  • Een huis gekocht
  • Aantal jaar samen met je geliefde
  • Valentijnsdag
  • Zomaar, je wil iemand verrassen! Altijd leuk! En geen ‘excuus’ voor nodig.

Het belangrijkste ingrediënt

Het belangrijkste ‘ingrediënt’ van het ontbijt is in dit geval natuurlijk de champagne. Champagne is al gauw best prijzig, dus je kunt ook voor andere mousserende wijnen kiezen als je budget wat lager is. Tips in dat geval zijn bijvoorbeeld; prosecco, cava en cremant. Die kunnen net zo lekker zijn. En al komen deze wijnen niet uit de Champagne streek ze kunnen wel op de zelfde manier als champagne gemaakt zijn, volgens de traditionele methode ofwel de méthode traditionnelle. Wat is de traditionele methode?

Voor mijn champagne ontbijt, besloot ik eens niet op mijn budget te letten en koos voor Louis Roederer Champagne. Deze premier cru is een mix van drie druivenrassen; Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. In deze mousserende wijn zijn minimaal vier oogstjaren verwerkt. Dit champagnehuis vind je in Reims, Frankrijk.

Voorbereidingen voor het champagne ontbijt!

Voorbereidingen voor het champagne ontbijt!

Hoe maak je een champagne ontbijt?

Hoe pak je dat verder aan zo’n champagne ontbijt? Het kost iets meer tijd want het moet er natuurlijk wel net wat feestelijker uit zien dan een normaal ontbijtje. Maar heel ingewikkeld is het ook weer niet. Bedenk wat je lekker vindt en haal dat in huis! Je kunt er voor kiezen helemaal uit te pakken door ook zelf nog het een en ander te maken of je koopt het in de supermarkt of haalt het bij een traiteur of delicatessenzaak.

Wat ik naast de champagne nog verder voor het ontbijt in huis haalde:

  • gerookte zalm
  • hummus
  • broodjes van de bakker
  • verse sapjes (jus d’orange en appel peer framboos)
  • eitjes
  • aardbeien
  • croissantdeeg

Zelf iets maken is natuurlijk hartstikke leuk, maar voor mij moet het vooral niet te lang duren. Ik heb namelijk niet zo veel geduld 😉 Croissantjes maken ging mij nog wel prima af! Tja, kant-en-klaar deeg, dus het enige wat ik hoefde te doen was de velletjes deeg op te rollen, het met ei in te smeren en ze daarna in de oven te doen. Na ongeveer 12-15 minuten zijn ze klaar.

croissants

Klaar!

Normaal zet je voor een ontbijtje waarschijnlijk alles zo op je eettafel. Voor het champagne ontbijt is het leuk om wat meer aandacht te geven aan hoe je het serveert. Ik haalde alles uit de verpakking en deed het in kleine witte schaaltjes, pakte mooie glazen voor het sap en haalde een roos uit een boeket bloemen die we hadden staan als finishing touch. Vergeet natuurlijk ook de champagne glazen niet!

Het is het allerleukste in/op bed van het champagne ontbijt te genieten. Geen normale plek voor een ontbijt, maar ach hoe vaak zit je nou ’s ochtends aan de champagne?

Als je alles klaar hebt, kun je tot slot de champagne uit de koelkast halen en is het tijd om de fles te openen. Cheers!

champagne ontbijt

Champagne ontbijt: het resultaat!

Wij hebben van het ontbijt genoten en vonden het super leuk en speciaal om dit zo te doen. Feestelijk en ook wel romantisch eigenlijk zo in bed met bubbles. Leuk om zo samen nog na te genieten van de trouwdag en de vakantie. Aanrader!

De champagne is trouwens ook echt een aanrader! Niet te zoet en ook niet te droog. Hij heeft fijne bubbeltjes en is heerlijk fris. Hmmm, wanneer hebben we weer wat te vieren?

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Het bericht Champagne ontbijt: Doe eens gek en ontbijt met champagne! verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Vasse Felix wijnen proeven met Virginia Willcock

$
0
0

Geschreven door gastblogger Bart

Een proeverij van wijnen uit Australië en wel uit de Margaret River region! Ik weet hoe lekker de wijn daar is, want ik was daar afgelopen februari op vakantie. Ik was dus als een kind zo blij toen Esther vroeg of ik namens haar naar de proeverij van Vasse Felix wijnen wilde gaan en mijn ervaringen wilde delen als gastblogger.

Wijn paradijs

Margaret River wordt een wine paradise genoemd en daar ben ik het volledig mee eens. Deze regio ligt in het Zuid-Westen van Australië en heeft een mediterraans klimaat. Het grenst aan de Indische Oceaan en aan de Zuidelijke Stille Oceaan waardoor er altijd een frisse zeebries is. De druiven worden er geteeld op aloude grond. Dit maakt de regio uniek volgens Virginia Willcock, de chief winemaker van het wijnhuis Vasse Felix. Virginia heeft meer dan 20 jaar ervaring in het wijnmaken en is in 2012 uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar in Australië en al haar kunsten proef ik in de maar liefst 12 wijnen tellende proeverij!

Beginnen met Cabernet

We proeven vandaag Cabernet Sauvignon en Chardonnay wijnen die Vasse Felix produceert in drie categoriën; de toegankelijke Filius, de elegante Premier, en de absolute toppers: de Icons. We beginnen verassend genoeg met de rode wijnen. De eerste flight bestaat uit de Filius wijnen en we krijgen de Cabernet Sauvignon (2014, 2015) en de Cabernet Merlot (2013). De kleur van de wijnen is mooi ruby rood en ruikt naar rode vruchten (maar niet al te sterk bij de ‘Cab Sav’). Het grappige is dat de eerst slok van de Cabernet Sauvignon niet echt overeenkomt met wat je ruikt. De geur en smaak zitten weliswaar in het rode vruchten palet, maar in de smaak proef je meer een hint van bramen. Ik vind het een heerlijke wijn, die tegelijkertijd ook een fris karakter heeft. Deze frisheid houdt de wijn ook erg lang vast op fles, want deze is terug te proeven in de daar voorafgaande jaren. De rode vruchten in combinatie met het frisse karakter maakt deze wijnen toegankelijk, maar toch bijzonder. Dit belooft veel goeds voor de volgende flights.

rode wijnen

Over de regio

Tussendoor vertelt Virginia wat over het terroir van Margaret River. De vruchtbare grond is er relatief dun zodat wortels niet erg diep de grond kunnen. Daarnaast zorgt de frisse zeebries er ook voor dat het niet te warm wordt. Hierdoor blijven de wijnstronken relatief klein en kunnen de druiven niet woekeren, maar is de groei beheerst. Het aantal druiven dat aan de ranken komt blijft hiermee beperkt. De Margaret River Region is goed voor 3% van de wijnproductie in Australië, maar voor 20% van de premium wijnen!

Premium wijn

Hoogste tijd dus om aan zo’n premium flight te beginnen met de Premier klasse van Vasse Felix. Deze wijn heeft een diepere rode kleur dan de Filius en heeft 18 maanden op vat gelegen (french oak). We proeven wijnen uit 2007, 2010 en 2014.  De aroma van de wijn komt je al vanaf de tafel tegemoet. Hier is de geur een mooie voorbode van de smaak. De smaakt van braam is nu sterker en wordt vergezeld met zwarte bessen en een hint van ceder hout. De smaakt ontwikkelt zich ook heel mooi in je mond. ”Een mooie smaakexplosie” hoor ik mijn buurman zeggen. Dit klopt helemaal! De tannine geeft de wijn een extra kick. Lekker! Ook hier staan verschillende jaren van deze wijn voor onze neus en de smaakt ontwikkelt zich fantastisch; die karakteristieke “stoffige” smaak die ik ook ken van ouder donker speciaal bier herken ik. Heerlijk!

Een jubileum wijn

Vervolgens wordt de absolute topper uitgeschonken, de Tom Cullity, vernoemd naar de oprichter van Vasse Felix en is in z’n eentje flight #3. De wijn is sinds mei van dit jaar op de markt en 2017 is tevens het 50e jaar dat Vasse Felix bestaat. De wijn bestaat uit 76% Cabernet Sauvignon, 20% Malbec en 4% Petit Verdot, ligt 19 maanden op Frans eiken vaten, en een deel van de wijn wordt spontaan gegist. Virginia houdt duidelijk van ‘funky’ wijnen! Waar de vorige wijnen weliswaar een smaak explosie vormde, zijn de smaken in deze wijn dieper (hints van pruim, rijp donker fruit) en de wijn vormt geen explosie die snel over is, maar juist een geweldig gebalanceerde lange afdronk. Subliem.

bart en virginia willcock

Een top proeverij!

Chardonnay

Vervolgens wordt de Chardonnay geïntroduceerd. Als moeder van de wijnen heeft Virginia natuurlijk geen favoriet, maar over haar Chardonnay’s is zij helemaal lyrisch. En terecht! Ze legt uit waarom ze de rode wijnen eerst heeft laten proeven, namelijk omdat anders het smaakpalet zou zijn beïnvloed door de ‘acidity’ in de witte wijn. Het kan perfect want de Chardonnay’s hebben meer dan genoeg karaker om de rode wijnen op te volgen.

Ik word erg enthousiast van de Filius en de Premier Chardonnay’s. Ze zijn gelukkig niet zo botervet als een Chardonnay soms kan zijn, maar hebben smaken van appel en citrus. Een fijne zuurgraad zorgt voor een frisse afdronk. De klapper is de flight met de Icon wijnen genaamd Heytesbury Chardonnay uit 2010, 2011, 2012, 2014, 2015. Deze hebben negen maanden op Frans eiken gelegen. Uniek om uit zoveel jaren hetzelfde type wijn te mogen proeven.

De geur van de Heytesbury uit 2015 is fris en sterk en gaat richting grapefruit. De frisheid die ik proefde in de voorgaande flight is ook in deze wijnen aanwezig, maar je proeft hier ook meer diepgang, wat meer kruidige smaken zelfs. De smaak blijft ook geweldig lang hangen. Over de jaren heen proefde ik meer een hint van (wat mij deed denken aan) rijpe ananas. Een leuke smaak die ik nog niet vaak ben tegen gekomen.

vasse felix wijnen

Conclusie

Het credo waar Vasse Felix in 1967 mee begon was: to make the best possible wine. Dat is zeker geslaagd, de Vasse Felix wijnen zijn heerlijk!  De proeverij was geweldig georganiseerd door Roderick van wijnimport J. Bart. Veel dank voor de uitnodiging.

Ook heb ik van een heerlijke lunch genoten in het mooi verbouwde restaurant Lt. Cornelis in de Voetboogstraat, waar de proeverij werd gehouden. Ben je in de buurt van het Spui in Amsterdam, ga dan zeker daar eens langs en probeer een wijn van Vasse Felix! Cheers!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Het bericht Vasse Felix wijnen proeven met Virginia Willcock verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Het dak op bij Bink rooftop bar en restaurant

$
0
0

Het wordt steeds gezelliger in de Binckhorst! Naast Mama Kelly, Capriole Café, Restaurant Loïc en Brouwerij Kompaan is nu ook Bink rooftop bar en restaurant een goede reden om die kant van Den Haag op te gaan.

Het dak op

Ik was hier afgelopen weekend voor het eerst. Vanwege het ‘rooftop’ in de restaurant naam, besloot ik dat het zomerse weer een goede aanleiding was om daar maar eens het dak op te gaan.

Het vinden van deze nieuwe aanwinst is wel wat lastig. Met hulp van een bewaker uit een ander gebouw is dat toch gelukt. Boven op de 5e etage van Bink 36 genoten we op het dakterras van een heerlijke Spier Signature Chenin Blanc uit Stellenbosch, Zuid-Afrika. Bink heeft niet alleen 2 dakterrassen met aan de ene kant uitzicht over de Binckhorst en aan de andere kant de mooie skyline van de stad, binnen ziet het er ook fantastisch uit. Genoeg plek voor heel veel bezoekers want de verdieping waar Bink zit is maar liefst 1200m2 groot! Een mooie ruimte ook voor een feestje, die ze dan ook af en toe organiseren.

bink rooftop interieur


Wijn en spijs

Naast wijn wilden we ook iets te eten proberen ondanks dat we al gelunched hadden. De gerechten op de kaart zijn geïnspireerd door Mediterraanse en Zuid-Amerikaanse landen en worden in tapas stijl geserveerd.  Wij kozen voor de patatas bravas en de zalmtartaar met avocado, passievrucht en kokos.

De zalmtartaar is een mooi plaatje en smaakt ook nog eens geweldig. Ik had het stiekem niet verwacht maar de kokos en passievrucht combineert prima met de zalm! Klinkt dus gek maar het is echt lekker. Daarna de patatas, een (niet te)  spicy snack met pittige kruiden en aioli. Gelukkig hadden we er nog wijn bij om af te blussen.  Voor mij nog steeds de Chenin, echt een goede wijn voor in het zonnetje. Voor Mark de Col di Sasso Banfi Cabernet Sauvignon Sangiovese uit Toscane. Ik heb natuurlijk een slokje genomen en ook deze is goedgekeurd. Net als de rest eigenlijk!

zalmtartaar

Geslaagd

Het was een geslaagde eerste kennismaking. Bink heeft een geweldige locatie en een mooi concept. De gerechten worden met aandacht gemaakt en zien er aantrekkelijk uit. Het zijn ook zeker geen standaard tapas. En last but not least de bediening is attent, ook fijn en belangrijk! Ik ga zeker eens terug, dan om de dinerkaart uit te testen die nog uitgebreider is dan de lunchkaart.

Op dit moment zit Bink rooftop bar en restaurant nog in de ‘soft opening’ fase. Dit betekent dat ze nu aan het proefdraaien zijn. De kaart zal  later nog wat aanpassingen ondergaan. Ik vond dat er al heel veel keuze was, dus ben benieuwd hoe het zal zijn als ze echt ‘live’ gaan.  Wat betreft de wijnkaart, die kan mij niet uitgebreid genoeg zijn natuurlijk, dus hopelijk komen daar nog meer mooie wijnen bij (ook per glas). 

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Het bericht Het dak op bij Bink rooftop bar en restaurant verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

New Zealand Uncovered: uniek, ambitieus en duurzaam

$
0
0

Geschreven door gastblogger Annick.

Onlangs was ik aanwezig bij de “Masterclass New Zealand Uncovered” welke werd georganiseerd door Pitch PR in samenwerking met New Zealand Winegrowers.

Masterclass

Nieuwsgierig nam ik plaats bij de masterclass. Het hoofdstuk Nieuw-Zeeland in mijn leerboek blijft namelijk voor mij toch een wat ongrijpbaar stuk tekst. Dit komt omdat ik tot nu toe met name de Sauvies uit Marlborough heb gedronken en verder nog niet veel ander aanbod heb getroffen. Dit is opzich niet vreemd omdat Marlborough 70% van de totale Nieuw-Zeelandse productie vertegenwoordigt en nog eens 80% van die productie naar het buitenland exporteert. Ik vroeg me toen wel af wat ze voor zichzelf houden en wat we er die middag van te proeven zouden krijgen.

proeverij wijnen nieuw zeeland

Ruud Maasdam was daar om alle aanwezigen te voorzien van een hoop interessante feiten over de Nieuw-Zeelandse wijnbouw en wijnexport. Met zijn eigen wijndomein Staete Landt, gelegen in Marlborough, doet hij sinds 1997 binnen deze onderwerpen een hoop ervaring op. Terwijl Ruud vertelt krijgen wij een twaalftal zeer diverse wijnen voorgeschoteld die in een recordtempo geproefd worden en waar Ruud ook het zijne van vindt. Naast de bekende Sauvignon Blancs kwam er ook een Pinot Gris en Chardonnay voorbij. Als aanhanger van wijnen met een iets mildere zuurgraad werd ik erg verrast door de Spy Valley Chardonnay uit 2014. De geur dendert het glas uit, maar de smaak is ondanks de elf maanden op hout toch subtiel en zelfs een beetje ziltig. Voor wat betreft rood staat Pinot Noir aan het roer als meest aangeplante rode druivensoort.spy valley chardonnay

Terug naar het land

Nieuw-Zeeland is één van de meest geïsoleerde landen ter wereld en er zijn in de directe omgeving geen vervuilende landmassa’s aanwezig. Een feit dat door de wijnboeren gebruikt wordt om de focus op milieuvriendelijke wijnbouw nog eens te benadrukken. Het land streeft naar 90% gebruik van duurzame energiebronnen in 2025. De commitment naar kwaliteit is hier dus groot. Om dit te waarborgen bestaat sinds 1997 het programma Sustainable Winegrowing New Zealand (SWNZ) dat duidelijke richtlijnen geeft aan de wijnsector met betrekking tot duurzame wijnbouw. Binnen de onderwerpen als biodiversiteit, chemicaliën en ondernemingsethiek zoekt SWNZ naar constante verbetering binnen de wijnbouw. Het werpt zijn vruchten af! Inmiddels vallen al meer dan 90% van de wijngaarden binnen het programma.

Ontdekking

Deze toewijding heb ik na afloop van de presentatie proefondervindelijk vastgesteld bij alle veertien aanwezige producenten. Ze hadden gelukkig weinig voor zichzelf gehouden. Want wat bleek? Stond daar ineens een producent vol zelfvertrouwen zijn Arneis, Zweigelt en Montepulciano aan te prijzen! En hoewel de druiven een duidelijk eigen karakter hebben, was in deze wijnen toch de typische Nieuw-Zeelandse stijl te ontdekken: zuiver, fris en puur fruit. Sold!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! Annick kun je ook volgen via Instagram.

Het bericht New Zealand Uncovered: uniek, ambitieus en duurzaam verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Wat is biologische wijn? Een kennismaking!

$
0
0

Je leest er steeds vaker over en ziet het op meer wijnkaarten tevoorschijn komen; biologische wijn. Maar wat is  biologische wijn eigenlijk en wat is het verschil met ‘gewone’ wijn? En kun je het verschil ook proeven? Een korte uitleg!

Wat is biologische wijn?

Wijnen die biologisch gemaakt zijn voldoen aan bepaalde regelgeving. Om biologisch op je fles wijn te mogen zetten moeten de druiven met respect voor de natuur zijn geteeld. Dat betekent (in principe); geen kunstmest en  geen bestrijdingsmiddelen en pesticiden.

Daarnaast moet de wijn ook biologisch geproduceerd worden. Ofwel, er moet zo min mogelijk ingegrepen worden tijdens het productie proces en ook zo min mogelijk toegevoegd worden.  Sulfiet is het enige conserveringsmiddel wat  toegevoegd mag worden om zo de wijn nog wel goed te kunnen bewaren, maar dit wordt wel in mindere mate toegevoegd dan aan gewone wijn.

Omdat er op een natuurlijke manier gewerkt wordt, is het maken van biologische wijnen vriendelijker voor het milieu.

Biologische wijn proeven

Ik proefde voor dit artikel een aantal biologische wijnen waarvan sommige in de smaak vielen en sommige niet. Maar dat heb je met ‘normale’ wijnen ook. Over smaak valt natuurlijk altijd te te twisten en daarnaast is smaak ook altijd persoonlijk.

Een van de biologische wijnen die me positief verraste was de Circumstance Waterkloof 2015. Deze wijn komt uit Zuid-Afrika en is gemaakt van de Cabernet Franc druif. Wat ik niet wist is dat de Cabernet Franc de voorloper is van de Cabernet Sauvignon. En dat je deze vaak in een blend met Merlot en Cabernet Sauvignon terug vindt. In dit geval is de wijn alleen van Cabernet Franc gemaakt.

De geur is al veelbelovend, niet heel intens maar ik ruik iets van rood/zwart fruit. Een heerlijke volle en krachtige smaak met een lange afdronk zodat je er echt goed van kunt genieten. Dat de fermentatie en rijping op hout heeft plaats gevonden, kun je zeker ook terug proeven. Er zijn wat tannines aanwezig maar gelukkig niet te veel. Een wijn die echt mooi in balans is en zeker naar meer smaakt.

Deze wijn is trouwens naast biologisch ook biodynamisch. Dat betekent dat voor het maken van deze wijn ook de antroposofische theorie van Rudolf Steiner (1861-1925) wordt gevolgd. Hierbij wordt uitgegaan van verschillende natuurlijke elementen; aarde, water, lucht en vuur. Deze elementen zijn onderling verbonden en zorgen ook voor een bepaalde energie. Deze elementen kunnen beïnvloed worden door de kosmische cycli ofwel veranderingen in de stand van de  maan, de zon, de sterren en de planeten. Door hier op in te spelen worden de beste omstandigheden gecreëerd voor in dit geval het telen van de druiven.

Conclusie?

Ik vraag me af of je eigenlijk kan proeven dat een wijn biologisch is.  Misschien dat een volleerd proever dat kan?  Wat mij betreft ligt het verschil in biologische wijn en ‘gewone’ wijn vooral in de manier waarop de wijn tot stand komt maar verder niet in de smaak. Of is het een kwestie van vaker biologische wijnen proeven? Wat denk jij?

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Met dank aan  Coenekoop Winetraders voor het toesturen van de biologische wijnen voor dit artikel. 

 

Het bericht Wat is biologische wijn? Een kennismaking! verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Kennismaken met Belgische wijnen in Wallonië

$
0
0

Na een mooie huwelijksreis naar Sicilië was mijn koffer maar heel even leeg. Want een paar dagen na thuiskomst ging ik weer op pad. Dit keer voor een persreis. Op naar onze zuiderburen want ik ging voor Ongewoonlekker.com en Wijntjes met Esther kennismaken met Belgische wijnen in Wallonië. Op het programma niet alleen wijn, maar nog veel meer. Zoals je begrijpt was ik natuurlijk wel het meest nieuwsgierig naar de wijn!

Belgische wijnen in Wallonië

Aan de combinatie wijn en België had ik eigenlijk nog nooit gedacht! Des te leuker om mee te mogen op deze trip en zo meer te weten te komen over dit voor mij onbekende wijnland. De reis zou 3 dagen duren, met elke dag een bezoek aan een wijngaard in de omgeving Namen (in de provincie Wallonië) op het programma.

Na een treinreis met de Thalys naar Brussel, reden we (een groep Belgische, Nederlandse en Engelse bloggers en journalisten) in een bus meteen door naar de eerste wijngaard; Domaine du Chenoy in La Bruyère.

Domaine du Chenoy

Bij wijnhuis Domaine du Chenoy worden we ontvangen door een oude rot in de wijnwereld, maar ook iemand die nog helemaal niet zo lang bezig is als wijnmaker. Philippe Grafé zat 40 jaar in de wijnhandel en besloot op zijn 65e om echt zijn hart te volgen. Hij kocht 10 hectare grond en begon dit domein met 10 verschillende druivenrassen.  Uit zijn enthousiaste verhalen en tijdens de rondleiding over de wijngaard merk je duidelijk dat dit zijn passie is. Intussen is Philippe 80 jaar maar aan stoppen denkt hij nog lang niet.

domaine du chenoy

Kaas en wijn, een top lunch!

Naast wijn word ik ook heel blij van kaas! En waar bestond onze lunch uit? Belgische wijnen met een uitgebreid assortiment locale kazen. Geweldig! Er was zo veel keuze. Ik heb denk ik niet eens alle kazen kunnen proeven. Helaas! Maar wel de wijnen. Het ontvangst met een glas Perle de Wallonie is een goed begin. Een heerlijke mousserende wijn die volgens de traditionele methode gemaakt wordt en bestaat uit 3 vrij onbekende druivenrassenJohanniter (40%), Bronner (30%) en Merzling (30%). De druiven worden trouwens handmatig geplukt.

lunch met kaas

Oh hier maak je me blij mee! Kaas 🙂

Daarna proeven we de witte wijnen Combes aux Hérons 2011 (gemaakt van Merzling en Helios), La Foliette 2015 (100% Solaris). Dan worden de rode wijnen Taille aux Renards 2010 en 2011 (Pinotin en Cabertin) en Butte aux Lièvres 2013 (Regent en Rondo) in het glas geschonken. We sluiten af met de Muscat Bleu dessertwijn.

chenoy wijnen

De verschillende wijnen van Domaine du Chenoy die we proefden

Zoals je hebt kunnen lezen zijn alle wijnen van druiven gemaakt die je misschien niet zo goed kent. Mij zeiden ze in ieder geval niet zo veel. Dit zijn druiven die het goed doen bij het Belgische klimaat en die resistent zijn. Hierdoor proef je (vond ik) heel wat verschillende smaken. Ik was hier het meest enthousiast over de mousserende wijn en de witte wijnen. En de enthousiaste wijnmaker niet te vergeten!

Château de Bioul

Wow, wat een gaaf wijnhuis is Chateau de Bioul! Het is een oud kasteel (uit de elfde eeuw) met een mooi park waar ook een van de wijngaarden gelegen is. François Vaxelaire kocht het kasteel in 1906 en sindsdien is het steeds van vader op zoon over gegaan. Tot nu. Want op dit moment zwaait Vanessa Wyckmans-Vaxelaire de scepter en is tevens de wijnmaker. Zij ontvangt ons en vertelt ons meer over deze mooie plek, de wijngaard en de wijnen.

belgische wijnen

chateau de bioul

Druiven kiezen

Voordat Vanessa begon met wijnmaken heeft ze goed onderzoek gedaan en is hiervoor naar Zwitserland, Nederland en Oostenrijk geweest. De bekende, standaard druiven zouden het niet goed doen in België dus om Belgische wijnen te kunnen maken is Vanessa op zoek gegaan naar druiven die het klimaat en de omgeving wel aankunnen. Die heeft ze gelukkig gevonden en ondanks dat ze het goed doen en ze resistent zijn op dit moment noemt ze dat het van belang is om alles in de gaten te blijven houden en daar ook de tijd voor te nemen. Voor de druiven die zij heeft staan is er vooral veel licht nodig, maar niet perse veel warmte. Te veel zon zal namelijk de druiven verbranden. Daarom laten ze de bladeren lang hangen tot zo’n 3 weken voordat er geoogst wordt.

chateau de bioul

Proeven

We proeven de Terre Charlot (Johanniter en Solaris), Batte de La Reine (Johanniter, Cabernet Blanc en Solaris), Terre Charlotte (Muscaris en Johanniter) en de Brut des Houillères (Pinotin). Een voor een wijnen die goed smaken al is de Terre Charlotte voor mij iets te fruitig. De verrassing vind ik de Brut, een mousserende rosé wijn. En dat terwijl ik geen rosé liefhebber ben. Deze heeft veel bubbels en een smaak van aardbeien is  niet te fruitig maar ook zeker niet te droog.

Domaine du Ry d’Argent

Dan is de laatste dag van de reis aangebroken en bezoeken we nog een wijngaard voor we met de bus weer richting Brussel rijden. Na twee dagen geluk te hebben gehad met het weer, is het nu tijd voor grijs, druilerig weer. Dit wijndomein is weer heel anders dan de andere 2. We worden hier ontvangen door een jonge wijnmaker  Jean-François Baele (32 jaar). Hij is 10 jaar geleden begonnen en duidelijk een echte ondernemer. Zijn focus is op de mousserende wijnen, allemaal gemaakt volgens de traditionele methode. 90% van zijn productie bestaat uit bubbels.

Niet zo traditioneel is het maken van een mousserende wijn van Dornfelder. Als dit druivenras je al iets zegt, dan is het waarschijnlijk van de rode wijnen.

rose bubbels

De wereld van de Belgische wijnen blijkt klein want deze wijnmaker heeft veel van het vak geleerd van Philippe Grafé. Juist de wijnmaker die we als eerste bezochten tijdens deze reis!

We proeven hier na de rondleiding 3 wijnen; Rosée d’Audrey (Dornfelder), Brin de Paille (Solaris) en Rosé Osez (Regent). Deze wijnen zijn niet mijn smaak. Zoals ik al eerder aangaf ben ik geen rosé fan en deze kunnen me ook niet het overtuigen dat wel te worden. De witte Solaris is het ook niet voor mij. Jammer! Maar het is wel interessant om hier weer een hele andere wijnmaker aan het werk te hebben gezien.

Een geslaagde kennismaking met Belgische wijnen

Ik vond het een geweldige persreis! Het was een mooie kennismaking met Belgische wijnen. De bezoeken aan de wijngaarden waren alle drie heel verschillend, evenals de wijnmakers en de wijnen.

Hoe leuk is het tenslotte dat in alle restaurants waar we geweest zijn ook de lokale wijnen geserveerd worden? De wijnen waarmee we eerder op de dag voor het eerst kennis maakten, komen we later weer tegen tijdens de lunch en het diner. De Belgen zijn duidelijk trots op hun wijnen!

Wijn van Château de Bioul tijdens het diner bij Le Moma in Annevoie-Rouillon


Voor deze reis was ik uitgenodigd door Wallonië België Toerisme

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Het bericht Kennismaken met Belgische wijnen in Wallonië verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Wijnmaand oktober

$
0
0

In mijn vorige wijnmaand overzicht vertelde ik dat het wat rustig was op de blog maar intussen ben ik weer druk bezig. Wijnmaand oktober was een maand die in het teken stond van proeverijen.

Volop proeven

Begin oktober was er een verticale Chablis proeverij van Domaine Laroche wijnen in het De L’Europe Hotel in Amsterdam. Een proeverij op hoog niveau. Niet alleen qua wijn maar ook qua eten. De gerechten werden verzorgd door de keuken van Bord’Eau, het twee sterren Michelin restaurant van dit hotel. Een hele ervaring dus. Zeker ook omdat de wijnmaker Gregory Viennois er zelf bij was. We proefden en vergeleken verschillende jaargangen en wijnen van verschillende terroir. Interessant!

Van Chablis naar een heel ander type wijn, namelijk die uit de Ribero del Duero, Spanje. Half oktober was ik bij een proeverij van Ribero del Duero wijnen van Bodegas Arzuaga bij restaurant Etxea in Den Haag. Afgelopen week was ik nog bij een Ribero del Duero persdiner dat plaatsvond bij restaurant Bolenius in Amsterdam. Ik ben gek op wijnen uit deze regio en eigenlijk sowieso van wijnen uit Spanje dus de uitnodigingen voor deze proeverijen nam ik natuurlijk met beide handen aan. Wijnen uit deze regio zijn wijnen met power, vaak op hout gerijpt. Precies waar ik van hou!

In tegenstelling tot Spaanse wijnen heb ik voorafgaand aan de proeverij van Turkse wijnen van de Turkse Wijnkelder geen idee wat ik daar van ga vinden. Deze proeverij vond vorige week nog plaats. Een hele geslaagde kennismaking. De 10 wijnen die we proefden waarop op 1 na allemaal van ‘bekende’ druivenrassen gemaakt. Zo zat er zelfs een Turkse Tempranillo bij!

Ik heb nog wat te doen komende maand want ik vind het wel leuk om nog wat meer over deze proeverijen met jullie te delen. Blogs zullen dus nog volgen!

proeverijen

Nieuwe ontdekkingen in Den Haag

Jamie’s Italian

Samen met een vriendin voor de eerste keer bij Jamie’s Italian geweest. Ja, dit restaurant draagt de naam van chef Jamie Oliver. Ik heb daar verder niet echt speciaal wat mee, maar het is altijd leuk om nieuwe restaurants in de stad uit te proberen. Een mooie zaak, maar ook vrij groot. Voor mij iets te. Qua wijn is er niet heel veel keuze (per glas). De Primitivo die ik eerst neem, valt me helaas tegen. De Pinot Grigio die ik er na neem, smaakt een stuk beter! Dan het eten. Er is veel te kiezen maar wij gaan uiteindelijk voor de truffel risotto en de garnalen linguine. Met 2 extra bordjes er bij, proeven we beide gerechten. Heerlijk! En het ‘ultieme knoflookbrood’ wat we vooraf bestelden doet zijn naam recht aan. Wat een geweldig brood is dat! Heel vers, brioche-achtig brood met verse knoflook natuurlijk. Daarover nog wat kaas gestrooid. Dit brood moest natuurlijk helemaal op.

Twee toetjes als afsluiting zou te veel worden dus kozen we samen een dessert van de kaart. Dat werd de chocolade brownie met gekarameliseerde popcorn en vanille ijs. Goede afsluiter!

Jamie's Italian

Bink rooftop bar en restaurant

Opeens kregen we zelfs een soort nazomer in oktober! Dus dat was een uitgelezen moment om naar buiten te gaan en de laatste zonnestralen op te vangen. Een mooie locatie hiervoor is het pas geopende Bink rooftop bar en restaurant in de Binckhorst. Hier kun je op de bovenste verdieping van het Binck 36 gebouw van de zon genieten op een van de twee dakterrassen. Natuurlijk met een heerlijk hapje en drankje! Oh en binnen is er ook genoeg plek, mocht het een keer slechter weer zijn.

bink rooftop interieur

Gastbloggers

Wellicht is het jullie al opgevallen; er verschenen afgelopen maand 2 artikelen die niet door mij geschreven waren.
Er gebeurd van alles in de wijnwereld, wat ik leuk vind om hier te delen. Maar aangezien ik niet overal bij kan zijn, schakel ik af en toe hulp in. Zo ging Bart naar een proeverij van Nieuw-Zeelandse wijnen en Annick naar een masterclass en proeverij van Nieuw-Zeelandse wijnen.  Mocht het zo uitkomen, dan zullen ze weer op pad gaan voor Wijntjes met Esther. Maar de blog heet natuurlijk niets voor niets Wijntjes met Esther, dus op af en toe een blog na blijft de rest van de artikelen gewoon van mijn hand komen.

gastblogger bart

gastblogger annick

Een drukke wijnmaand oktober dus! In ieder geval qua proeven. Hoe was jouw wijnmaand? Wat was jouw leukste wijnmoment? Laat het weten.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! 

Het bericht Wijnmaand oktober verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.


De diepte in met Chablis van Domaine Laroche

$
0
0

Vorige maand stond een mooie proeverij op het programma; ik was samen met een select gezelschap uitgenodigd voor een middag met Chablis van Domaine Laroche in de hoofdrol.

Wat is Chablis?

Chablis heb je vast wel eens op een wijnkaart zien staan. Wist je dat dit geen druif is maar dat wijnen die naam op het etiket hebben staan als de wijn  geproduceerd is in en om het stadje Chablis? En dat is weer gelegen in de Bourgogne. Maar van welke druif is het dan wel gemaakt? Die ken je vast wel, dat is namelijk de Chardonnay. Nu denk je bij Chardonnay vast meteen aan volle, romige wijnen die houtgelagerd zijn met veel smaak. Chablis is anders en zeker geen standaard Chardonnay.

Een middag de diepte in

Het was ook niet zomaar een proeverij. Want wat stond er op het programma? Een verticale proeverij van 11 wijnen van Domaine Laroche. Die proefden we op een geweldige locatie; tussen de wijnen bij Bord’Eau, het restaurant  met twee Michelin sterren in het hotel De L’Europe in Amsterdam. Dus dat betekende ook mooie gerechten en  perfecte service!

Chablis heeft vaak een hogere zuurgraad, is vooral droog, fris, iets fruitig en mineraliteit proef je ook zeker terug in deze wijn. Dat komt door de ondergrond waarop deze druiven groeien. Daarin vind je onder andere kalk en klei. Maar niet elke Chablis is hetzelfde en dat gaan we ook ontdekken deze middag. We vergelijken wijnen van de linker-en rechter oever, verschillende vintages en verschillende kwaliteiten. Dit doen we niet alleen, maar samen met wijnmaker Grégory Viennois die ons vertelt dat 33% van de productie van wijnen uit de Bourgogne uit Chablis bestaat. Best een groot aandeel dus!

gregory viennois domaine laroche

Proeven in combinatie met heerlijke gerechten

Bij de ontvangst dronken we al de eerste Chablis namelijk de Vieille Voye Chablis. Een unieke wijn die alleen hier in dit restaurant te krijgen is, verder op geen enkele plek in Nederland.

Tijd voor de eerst flight. Terwijl de eerste 2 wijnen worden ingeschonken vertelt Grégory dat de wijnen per flight steeds afkomstig zullen zijn van de verschillende oevers met elk een eigen micro-klimaat en ondergrond waardoor de druiven in verschillende condities geteeld worden.

De wijnen, de bijpassende glazen en de bijbehorende gerechten komen vervolgens in een rap tempo voorbij:

  • Les Vaudevey Chablis Premier Cru 2015 & Les Fourchaumes Vieilles Vignes Chablis Premier Cru 2015 met amuses Bord’eau: Bisque van schaaldieren met tandoori, Zeeuwse mossel met citroengras jus en dille calamansi crème, Salade van Noordzeekrab met limoen en gerookte avocado, Scheermes met ‘soffritto’, gelei van het kookvocht met Pernod en bruis van mandarijn, Marinière jus van kokkels met een liaison van Waddenzee oester.
  • Les Vaudevey Chablis Premier Cru 2012 & Les Fourchaumes Vieilles Vignes Chablis Premier Cru 2012 met licht gemarineerde makreel met quinoa real en een bouillon van zomertomaat.
makreel met chablis van domaine laroche

Makreel met quinoa en tomatenbouillon

  • Les Clos Chablis Grand Cru 2012 & Les Blanchots Chablis Grand Cru 2012 met kalfstartaar, aardappel ‘os à Moelle, spekbokking en Kaluga kaviaar.
  • Les Clos Chablis Grand Cru 2011 & Les Blanchots Chablis Grand Cru 2011 met Oosterschelde zeebaars gestoomd en rauw. Daarbij een bouillon van limoen met passievrucht.

Wat een geweldige combinaties! Je kunt na deze gerechten en het proeven van al deze Chablis wijnen in ieder geval concluderen dat Chablis perfect samen gaat met vis! Maar ook de kalfstartaar gaat goed samen, vooral vanwege het ziltige van de spekbokking, wat een soort haring is.

Maar we zijn er nog niet. De laatste flight is ons ‘dessert’.

zeebaars met chablis van domaine laroche

Oosterschelde zeebaars

Chablis van bijna 20 jaar!

Bij deze laatste flight gaan we met één wijn heel wat jaar terug in de tijd. In beide glazen wordt La Réserve de l’Obédience Grand Cru ingeschonken. Deze 2 wijnen zijn de meest prestigieuze wijnen van Domaine Laroche.  Een daarvan is uit 2011, de ander is uit 1998!  Van deze laastste wijn zijn maar 3000 flessen gemaakt, dus je kunt nu al wel stellen dat dit een bijzondere wijn is. Voor mij sowieso aangezien ik zelden oudere wijnen drink. Heel benieuwd dan ook hoe deze smaakt.

Een bijzondere geur, veel en ook intens. Maar wat ruik je dan? Soms lastig te benoemen vind ik, maar hier ben ik het helemaal eens met wat de rest van het proefgezelschap ook noemt. Je ruikt namelijk overduidelijk bloemkool! Hoe bijzonder is dat?  Verder een complexe wijn die je niet heel makkelijk zo drinkt. Een mooie afsluiter!

La reserve de L'Obedience 1998

De linker van de 2 flessen rechts is de La réserve de l’Obédience uit 1998!

En?

Zo dit was proeven voor pro’s! En als niet pro was dat voor mij best een hele opgave! Maar een unieke ervaring waar ik met veel plezier op terug kijk. Een geweldige kennismaking met mooie kwaliteitswijnen, elegant, verfijnd en eens wat anders dan anders. Ook het mineralige wat kenmerkend is voor Chablis, ervaar ik als prettig. Het had voor mij best nog wel wat langer mogen duren om zo wat meer tijd te hebben om echt goed te proeven en te vergelijken.

Meer over Domaine Laroche

Domaine Laroche verkoopt haar wijnen in 80 verschilende landen. Dit is inclusief 7 premier cru en 3  grand cru wijnen.

De oogst wordt met de hand gedaan, een tijdrovende klus. Alleen de beste druiven worden gekozen. Verder is duurzaamheid en milieuvriendelijk werken ook erg belangrijk bij dit wijnhuis. Als er een goede balans is tussen de wijnstokken, de grond, het klimaat en de omgeving zal dit de wijnranken en de druiven ten goede komen is hun insteek.  Er worden daarom ook geen pesticiden en dergelijke gebruikt.

Er is een periode geweest dat Laroche draaidoppen gebruikte op de wijnen, maar intussen is dit terug gedraaid. De flessen (in ieder geval van de premier en grand cru wijnen) worden weer gewoon afgesloten met kurk. Hierdoor zijn er meer florale tonen in de wijnen volgens Viennois en hebben ze meer expressie.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! 

Het bericht De diepte in met Chablis van Domaine Laroche verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Op vakantie naar Sicilië

$
0
0

Eindelijk! Zoals je misschien wel weet trouwde ik in september en was daarna onze huwelijksreis. Wij gingen op vakantie naar  Sicilië. De voorpret was al leuk, maar uitendelijk gaat het natuurlijk om de vakantie. Die was geweldig! Ik ben echt heel enthousiast over dit fantastische Italiaanse eiland. Wat maakte het nou tot zo’n mooie vakantiebestemming? Dat zal ik je vertellen. 

1. Roadtrip

Het eiland leent zich perfect voor een ‘roadtrip’. Er zijn zoveel mooie plekjes te bezoeken, dat het zonde is om maar op één plek te blijven. Wij vlogen op een zaterdag heen en hadden vanaf zondag 8 dagen een auto gehuurd. Onze route was als volgt: Palermo (waar we de auto haalden en vanaf daar de stad meteen verlieten), omgeving Randazzo/Ragusa, Modica, Syracuse, Etna, Palermo. De langste stukken die we reden waren zo’n 3,5 tot 4 uur en dat was op de eerste dag en de dag dat we terug naar Palermo reden om de auto in te leveren. Andere ritten waren korter. Op deze manier hebben we in 1,5 week aardig wat van het eiland kunnen zien.

modica

2. Wijn

Als wijnliefhebber kun je hier je hart op halen. Sicilië is een van de Italiaanse wijnregio’s en je kunt hier dus allerlei wijnhuizen en hun wijngaarden bezoeken. Een van de bekende wijngebieden van dit eiland is gelegen bij de Etna, waar wij ook een paar dagen verbleven om daar 3 wijnhuizen te bezoeken. Erg interessant en vooral leuk om kennis te maken met de inheemse druiven van dit gebied. Een van de druivenrassen die we daar veel tegen kwamen was de Nerello Mascalese die perfect tot zijn recht komt op de Etna.

Feudo Vagliasindi

Wijngaard in de Etna, is het geen plaatje?

Verder merk je dat de Sicilianen duidelijk trots zijn op hun wijnen. Deze lokale wijnen vind je overal terug op de wijnkaart. En je hebt nog veel keuze ook. Ik heb me er één keer niet aan gehouden (toen moest ik echt voor een Amarone Valpolicello gaan) maar verder hebben we in elk restaurant steeds alleen maar Siciliaanse wijnen gekozen. En ik moet zeggen er heeft geen slechte wijn bij gezeten. Genieten dus!

Wat ook leuk is, zijn de vele plekken waar je wijn kunt kopen voor thuis maar waar je ook terecht kunt voor een hapje en een drankje.  Lekker genieten met wijn tussen de wijn. Kan niet beter! Wat wel ‘vervelend’ is van dit soort plekken; je wordt heel erg in de verleiding gebracht om iets te kopen. Je komt zoveel interessante en mooie wijnen tegen maar helaas hadden wij niet zo veel ruimte in onze koffer. Mocht je ook eens die kant op gaan, kun je daar misschien rekening mee houden 😉

enoteca sapori doc modica

Enoteca & Winebar Sapori Doc, wijnbar en restaurant in een in Modica.

2. De Italiaanse keuken; heerlijk eten

Ook een belangrijk onderdeel van vakantie toch? Heerlijk eten! Dat kun je hier zeker ook! Ik had niets anders verwacht maar de Sicilianen kunnen er zeker wat van. Je kunt hier genieten van een mooie, pure keuken. Niet perse heel ingewikkeld maar wel altijd enorm smaakvol. Wij aten heerlijke pasta’s (de fusili met saffraansaus en fijngehakte pistachenootjes die ik at bij Feudo Vagliasindi was mijn favoriet.) vis, risotto en zelfs een keer kaas als diner 😛 Van gezellige restaurantjes, terrasjes, een binnenplaats van een klooster tot Michelinsterren restaurants. Het had allemaal zijn eigen charme en het was keer op keer genieten!

eten Sicilië

Zoet!

Een klein minpuntje (wat mij betreft) aan de Italiaanse keuken is het ontbijt. Italianen zijn echte zoetekauwen en dat zie je ’s ochtends vroeg al terug bij het ontbijtbuffet. Veel broodjes, croissantjes e.d. met suiker en allerlei taartjes, cakejes en koekjes. In sommige hotels was het soms best lastig om iets niet zoets te vinden. Maar goed, voor een vakantie is het niet heel erg 😉

Wat wel zoet is maar enorm lekker; Italiaans ijs! Ofwel gelato. Dit MOET je echt zo vaak als het kan nemen! Er zijn heel veel ijswinkels dus je kunt er eigenlijk niet onder uit. Mijn favoriete smaak was toch wel Mandorla (amandel).  HEER-LIJK!

gelato

Mijn favoriet; Mandorla (amandel) ijs!!

Chocolade

In Modica kunnen chocoladeliefhebbers hun hart ophalen want Modica is namelijk de stad van de chocolade! En het is niet zomaar chocolade. Hier wordt het nog gemaakt volgens het recept van de oude Azteken.  In deze repen vind je geen cacaoboter, plantaardige vetten, soja lecithine en melk. De chocolade wordt op smaak gemaakt met allerlei kruiden. Zo hebben wij chocolade repen met gember en nootmuskaat gekocht om mee naar huis te nemen. Maar er zijn ook heel veel andere smaken. Ik kwam zelfs repen tegen met ‘wijn’ smaken als Nero d’ Avola, Muscat en Marsala. Grappig toch?

chocolade proeven

In een van de chocolade winkeltjes kun je chocolade voorproeven. Volop keuze hier!

 

Heel veel smaken! Lastig kiezen….

3. Cultuur & historie

Sicilië is een eiland volop cultuur. Je vindt er Romeinse, Arabische en ook Griekse invloeden van vroeger terug. Dit zie je ook terug in de gebouwen. En wat voor gebouwen! Je kijkt je ogen uit! Om de haverklap kom je een ‘duomo’ tegen, de een nog mooier dan de ander. Erg imposant. Allemaal netjes bijgehouden ook.  Ik vond de kleinere stadjes, zoals Ragusa en Modica het mooist. En die laatste was zelfs onze favoriet.  Modica heeft zelfs een plaatsje op de wereld erfgoedlijst van Unesco, dat zegt wel iets. De Griekse tempels in Agrigento hadden we ook nog graag willen bezoeken maar dat paste helaas niet meer in onze route.

cultuur Sicilie

4. Geweldig weer

Een belangrijk ingrediënt van de vakantie is natuurlijk het weer. Als ik op vakantie ben, wil ik zon! Op Sicilië ben je dan aan het juiste adres. Dit eiland kent een Middellands zeeklimaat, ofwel warme zomers en milde winters. In september is de gemiddelde temperatuur 25 graden dus perfect wat mij betreft. Overdag lekker in zomerse kleding. ’s Avonds een vestje en that’s it! In de buurt van de Etna kan het trouwens wel wat kouder zijn. Zeker aan het begin van de avond koelt het snel af.

Verder hebben we alleen de een na laatste dag een halve dag regen gehad. Wat niet heel erg was omdat we toch in de auto zaten, van de Etna naar Palermo. In Palermo aangekomen was de zon er weer. Goede timing 😉

Conclusie

Op vakantie of huwelijkreis naar Sicilië? Echt een aanrader zoals je begrijpt na het lezen van dit artikel. Wij waren er 9 dagen maar er is nog zo veel meer te zien. We moeten zeker nog eens terug 😉 En dan voor de andere helft van het eiland.

Natuurlijk heb ik nog een heleboel tips. Die volgen later in 2 andere blogs. Daarin deel ik leuke wijnbarren en restaurants die ik ontdekt heb. Dus stay tuned!

trouwringen

Andere reistip?

Sevilla is ook een geweldige plek! Hier lees je mijn blog daarover met tips.

En heb je wat gehad aan deze tips? Leuk als je dat even laat weten! Zijn er vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Die misschien binnenkort op vakantie naar Sicilië gaan? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt!

Het bericht Op vakantie naar Sicilië verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Een Turkse wijn van Tempranillo?

$
0
0

Geschreven door gastblogger Bart

Şerefe (Proost in het Turks)! Turks? Ja Turks! We (Esther en ik) zijn naar Leiden afgereisd om wijnen te proeven uit het verassende wijnland Turkije!

Ontdekkingsreis

Wij laten ons vanavond graag meenemen op ontdekkingsreis door gastvrouw Eliëtte Yilmaz-Bos van de Turkse Wijnkelder die ons samen met andere bloggers en wijnschrijvers heeft uitgenodigd voor deze kennismaking. Voordat we beginnen hangt er al een lekkere Mediterrane sfeer; de grote houten tafel staat boordevol heerlijke Turkse huisgemaakte specialiteiten, tien wijnen staan klaar om ontkurkt te worden en onze mede-avonturiers (bloggers en wijnschrijvers) hebben er ook veel zin in. We zijn klaar om verrast te worden.

proeftafel

De witte wijnen

Eliëtte schenkt de eerste Turkse wijn in;  Idol, een blend van Ugni Blanc/Chardonnay. Dit is een geweldig frisse wijn, die in het begin smaakt naar citrus vruchten en waarvan de smaak lekker lang blijft hangen. Deze wijn past goed bij  zalm, maar het kan ook goed bij schaaldieren. Wij eten er een cocktail van zalmtartaar bij. Geen typisch Turks hapje maar wel door het gebruik van kruiden op een Turkse manier op smaak gebracht.

Er volgen nog twee witte wijnen: een blend van Chardonnay/Chenin Blanc (Mon Rêve), en Sauvignon Blanc/Trebbiano (Smyrna). Deze blends zijn wat minder uitgesproken, maar vol van smaak en wat hoger in alcoholpercentage ook. Deze wijnen kunnen wat makkelijker gecombineerd worden met wat pittigere gerechten. Vooral de Smyrna combineert uitzonderlijk goed met geitenkaas.

witte wijnen

Een rosé

Als brug naar de rode wijn krijgen we een rosé, een blend van Grenache/Shiraz. Ik ben zelf geen grote rosé drinker, maar mijn buurvrouw was erg enthousiast. Wat ik grappig vond was een hint van aardbei in de wijn.

Macho’s van de Middelandse zee

De wijnen deze avond zijn van het Turks wijnhuis Lucien Arkas. Zoals je al hebt kunnen merken aan de druivenrassen die ik noemde, zijn de wijnen tot nu allemaal van Europese druivenrassen. Maar deze wijnen hebben wel echt hun eigen karakter ten opzichte van hun broers en zussen uit het buitenland. Ze zijn wat voller en doorgaans met een wat hoger alcoholpercentage; de macho’s van de Middellandse zee. Je hoeft je geen zorgen te maken dat deze druiven te weinig zon krijgen, ze moeten op het heetst van de dag juist daartegen beschermd worden.

Dan gaan we naar de rode wijnen waarvan er 6 klaar staan.  Mijn oog gaat uit naar de Antre wijn van Öküzgözü/ Boğazkere, de eerste en enige Turkse wijn vanavond die gemaakt is van inheemse druiven. Maar voordat die aan de beurt is, eerst van wat anders lekkers genieten.

Antre wijn

Na het proeven van de witte en de rosé Smyrna nu een rode variant; Cabernet Sauvignon! Dit is een klassieke Cabernet, vol van smaak dat je doet denken aan bramen. Deze werd gevolgd door Mon Rêve gemaakt van Montepulciano. Dit was een krachtige wijn, aromatisch en een mooie punch in the face: een korte maar krachtige smaak. Dat moet ook wel als je goed gecombineerd kan worden met de pittige Turkse dip Ezme die we erbij eten.

Daarna weer een Mon Rêve maar nu van Tempranillo. En ja Turkse Tempranillo bestaat dus gewoon en komt niet alleen maar uit Spanje. Deze had voor 50% 9 maanden op hout gerijpt en was mooi in balans. Zeker een aanrader!

Nu tijd voor een wijn waar ik al een tijdje naar uitkeek, de wijn van Öküzgözü/ Boğazkere druiven. De wijn heeft meer dan 10 maanden op hout gelegen en heeft een prachtig diep rode kleur, dat belooft wat! De geur is vol en de smaak is geweldig. Ik kan de wijn lastig associëren met een andere smaak, aangezien hij vrij  pittig is. De tannine draagt daar zeker aan bij. Deze behoort zonder twijfel tot een van mijn favorieten van de avond. Misschien komt dat ook een beetje omdat deze lekker combineert met mijn favoriete Turkse hapje: Köfte. Had ik al gezegd dat Eliëtte lekker kon koken ;)?

Maar we zijn er nog niet. Als klapper uit de Turkse wijnkelder is daar nog de Consensus, een blend van Shiraz, Cabernet Sauvignon en Merlot die 18 maanden op hout heeft gerijpt.

Consensus Turkse wijn

Esther met de Consensus

Afsluiter

We sluiten af met de Passito van Bornova Misketi, een dessertwijn.  Ik verwacht een zoete smaak, maar dat is deze niet echt. Hij combineert heerlijk met de Hada Kadyif een minder zoete variant van de baklava. Verrukkelijk!

Met een goed gevulde maag en na iets teveel wijn doorgeslikt te hebben komt er een einde aan dit Turkse avontuur  bij Henri Bloem in Leiden. De Turkse wijnkelder is geplunderd, maar we zitten vol nieuwe ervaringen dankzij de kundige uitleg van Eliëtte. We hebben vanavond nieuwe smaken ontdekt, nieuwe combinaties ervaren en uitgebreid kennis gemaakt met een nieuw wijnland: dat smaakt naar meer!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! 

Het bericht Een Turkse wijn van Tempranillo? verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

5x tips: Kado voor een wijnliefhebber!

$
0
0

Wat is nou een leuk kado voor een wijnliefhebber? Je hebt net als ik vast ook wel wat wijnliefhebbers in je familie en vriendenkring en met Sinterklaas en kerst op komst kun je vast wat ideeën gebruiken. Mocht je geen inspiratie hebben, lees dan snel verder. Hier komen mijn tips!

1. Wijnboek

Wijn drinken is leuk maar er meer over te weten komen ook. Een wijnliefhebber doe je dan ook zeker een plezier met een boek over wijn. Zelf kreeg ik voor mijn verjaardag Wijnkenner word je zo van Ophélie Neiman. Makkelijk te lezen, veel informatie, leuk geschreven. Een aanwinst voor de boekenkast! Dit boek kun je o.a. bij bol.com kopen.

2. Persoonlijk wijnglas

Weer een kadootje met een persoonlijke noot; een wijnglas met opdruk. Graveren kan ik niet, dus dit kado heb ik besteld. Ik deed dat hier. Mijn opa, ook een (vooral rode) wijnliefhebber vond het geweldig.

3. Een fles wijn met gepersonaliseerd etiket

Dit vind ik zelf het leukste kado. Een flesje wijn is altijd goed, maar een zelf gemaakt, gepersonaliseerd etiket maakt het helemaal af en het is heel origineel! Dus je koopt gewoon een fles wijn, zoekt een leuke foto en je maakt zo een etiket op de computer. Je hebt er niet eens een fancy photoshop programma voor nodig. Ik doe het zelf gewoon in Word of Paint. Hieronder zie je een foto van een fles wijn die ik zelf kreeg toen ik ging samenwonen. Eigenlijk bijna te leuk om de fles te openen 😉 Voor Sinterklaas zou je er bijvoorbeeld een etiket met een gedicht op kunnen plakken.

Kado voor een wijnliefhebber

4. Bedrukt wijnkistje

Dit is iets soortgelijks als het wijnglas met een opdruk. Ook een wijnkistje met eigen gekozen bedrukking is leuk om te geven. Het is tevens een originele manier om een fles wijn kado te geven. Ik liet het hier doen. Ook dit kado heb ik een keer aan mijn opa gegeven.

5. Wijn-spijs wandeling

Zo’n wijn-spijs wandeling is nou echt iets voor wijnliefhebbers! Een stad al wandelend ontdekken in combinatie met het proeven van allerlei lekkere wijnen en hapjes. Dat is toch een super invulling van het weekend? En zeker ook een geslaagd kado voor een wijnliefhebber!

6. Wijnabonnement (bonus tip!)

Ook hartstikke leuk om kado te geven. Kies bijvoorbeeld voor een wijnabonnement van Baltazar of WineClub. Een proefbox is ook een optie. Zo kan er thuis kennis gemaakt worden met allerlei unieke wijnen. Over welk abonnement het best bij je (of degene aan wie je het geeft) past kun je het beste het artikel 4x getest: het perfecte wijnabonnement voor jou! lezen.

Wijnabonnement

Dit waren mijn tips. Heb jij nog andere leuke ideeën voor een kado voor een wijnliefhebber? Laat het hieronder weten!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Het bericht 5x tips: Kado voor een wijnliefhebber! verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Genieten bij Grand Café 1884 in Amsterdam

$
0
0

Sinds 1,5 week is Amsterdam weer een mooie aanwinst rijker want Grand Café 1884 opende haar deuren. Voordat het zover was, mocht ik eerder die week een kijkje komen nemen en ook proef eten. Mark en ik namen de uitnodiging hiervoor graag aan.

Gave locatie

Het Grand Café is gevestigd op een top locatie! In een hoekpand (wat stamt uit 1884) aan de Ruyterkade zat eerst een  fietsenwinkel maar daar zie je niks meer van terug. De afgelopen maanden is er namelijk flink verbouwd. Dat was een hele klus maar het resultaat mag er  zeker zijn! Sfeervol, frisse kleuren (wit en mintgroen), gave lampen en gezellige tafeltjes met comfortabele stoelen langs het raam en rondom de bar. Als je aan het raam zit heb je een mooi uitzicht over het Ij! In de zomer kun je hier ook buiten zitten, dus goed om te onthouden voor over een paar maanden.

Proefeten

We worden vriendelijk verwelkomt en mogen daarna een keuze maken waar we willen zitten.  Wij kiezen voor een van de hogere tafels bij de bar en krijgen meteen een glas Cava. Heerlijk, dat begint goed! Dan is het tijd voor de menukaart. Aangezien we komen proefeten, verwacht ik een beperkte keuze maar de menukaart vind ik nu al best uitgebreid. Zodra ik bij de voorgerechten tonijn tataki zie staan, ben ik meteen verkocht.  I love tonijn tataki 🙂 Mark is ook zo’n liefhebber, dus we kiezen heel origineel voor hetzelfde. Daarbij ook beiden een glas Verdejo.

tonijn tataki

Voorgerecht

Een plaatje toch dit voorgerecht? Je vraagt je misschien af wat er op de tonijn zit, maar dat is de soja. Alleen dan op een bijzondere manier gepresenteerd. Het is namelijk een marshmallow! Even wennen aan die structuur maar wel heel leuk en ook lekker zo. De tonijn is geweldig! Bij de tonijn verder nog wat wakame, crème van bospeen, kletskop van sesam en een zoetzure komkommer granité. Smullen geblazen.

Hoofdgerecht

Dan naar het hoofdgerecht waar Mark en ik niet eensgezind zijn. Voor hem het duo van rund met gekonfijte roseval aardappel, compote van rode ui, romanesco en huisgemaakte jus de veau en voor mij de kabeljauw met gort, citrus, gemarineerde cherita tomaatjes en warme saffraan mayonaise. Daarbij verse friet. Ik drink daarbij een Pinot Grigio en Mark schakelt over naar een biertje. Mijn vis valt goed in de smaak. Zeker in combinatie met de gort die lekker smeuïg is.

kabeljauw

Kabeljauw met Alkmaarse gort

 

chocolade dessert

Afsluiter

Natuurlijk zijn we ook nieuwsgierig naar de desserts, dus speciaal daarvoor nog wat ruimte bewaard. Ik ben een echte kaasliefhebber zoals jullie weten maar voor nu staat er nog geen kaasplankje op de kaart. Maar niet getreurd want dat komt er nog wel aan. Goed nieuws 🙂 Nu werd het voor mij het chocolade truffeltaartje met sinaasappel, basilicumstroop en sinaasappel-peper ijs ofwel ‘De chocoladefabriek’.  Ook dit is weer een mooi plaatje. En nog lekker ook!

Na het proef eten (en drinken) is het wel duidelijk Grand Café 1884 is er klaar voor! Ga jij ook een keer langs? Leuk als je jouw ervaring laat weten!

Verder in Amsterdam

Als je dan toch in Amsterdam bent kun je ook wel even naar Rayleigh & Ramsay, een supergave wijnbar waar je zelf je wijn kunt tappen. Wil je daar meer over weten? Lees dan deze blog.  Ook het Warenhuis in de Haarlemmerstraat is een aanrader.

Zijn er vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn?  Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt!

Het bericht Genieten bij Grand Café 1884 in Amsterdam verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Je bent een echte wijnliefhebber als…

$
0
0

Ik schreef al eens eerder een artikel waarin je kon uitvinden of jij een echte kaasliefhebber bent, net zo als ik. Maar eigenlijk is de belangrijkste vraag natuurlijk: ‘Ben je een echte wijnliefhebber?’ Doe de test en kijk of jij jezelf in de volgende punten kunt vinden. Ik doe meteen ook even mee!

Je bent een echte wijnliefhebber als:

1. Je bewust een of meerdere ‘niet drinken dagen’ in je week moet plannen. Wijn is zo divers en leuk om te ontdekken. Maar soms is het natuurlijk ook goed om een dagje (of meer) over te slaan. Ik denk hier wel echt over na om te zorgen dat er niet elke avond een glas wijn op de planning staat. 
2. Je instagram tijdlijn vol met wijnfoto’s staat. Ja en een heleboel leuke ook! Goede manier om inspiratie te krijgen. 
3. Je je vakantie afstemt op een wijngebied. Naast interessant zijn wijngebieden vaak ook hartstikke mooi. Uitgestrekte wijngaarden, die druiven die je volop ziet hangen… Geweldig toch?! En de wijnhuizen zelf zijn vaak  ook echt een bezoekje waard! Oh en het proeven is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van een vakantie in een wijngebied 😉 Mijn laatste vakantie was naar Sicilië; een geweldige wijnbestemming!

wijnvakantie

In de wijngaard van Tenuta di Fessina op Sicilië

4. Je besluit een wijnblog te beginnen. Bingo! Vooruit, als je een wijnblog volgt, bijvoorbeeld deze 😛 mag je dit ook als punt mee tellen!
5. Je ’s middags al kunt uitkijken naar de wijn die je ’s avonds open gaat trekken. Jaaaa! 
6. Je vindt dat bier, gin-tonic of cocktails het toch echt niet van wijn kunnen winnen.
7. Je vaak wijn kado krijgt als er mensen komen eten of je jarig bent of welke gelegenheid dan ook. Of een kado dat met wijn te maken heeft. Yep, hieronder bijvoorbeeld de fles wijn die ik kreeg toen ik een aantal jaar geleden ging samenwonen. Verder regelmatig flessen wijn kado.

Kado voor een wijnliefhebber
8. Je in een restaurant als eerste naar de wijnkaart kijkt en daarna pas de menukaart pakt. Zeker! Ik  kijk of een restaurant een diverse en enigzins uitgebreide wijnkaart heeft. Ook naar het aanbod per glas ben ik benieuwd.  Wijnen per fles zijn er vaak genoeg maar ik vind het leuk om op een avond (of middag) verschillende wijnen te proberen, dus hoop ik altijd dat er een mooie selectie per glas is.
9. Je graag je kennis uitbreid en er over gaat leren. Dat kun je doen door een SDEN of WSET wijncursus te volgen. Ik volgde de WSET 2 cursus. Heel wat geleerd! 

10. Je steeds getagd wordt door vrienden op Facebook als zij weer iets met wijn voorbij zien komen. Yep, ik zie ze allemaal voorbij komen, zonder dat ik mijn best er voor doe; de koffer om wijnflessen in te vervoeren, de trouwjurk helemaal vol met champagne glazen, de tas waar je wijn uit kunt tappen, het kaasshotglas waar je wijn uit kunt drinken etc. Herken je dit? Score!
11. Je als je een etentje thuis hebt, niet alleen leuke recepten uitzoekt maar ook goed nadenkt over welke wijnen er bij geserveerd kunnen worden. Dit blijf ik wel lastig vinden. Zeker met gerechten waar verschillende soorten smaken in zitten. Wat is dan de beste wijn-spijs combinatie? Maar ja, ik ben daar wel mee bezig als we eters krijgen. Bij elke gang hoort een bijpassende wijn!
12. Je als je een weekendje weg gaat, je vooraf uitzoekt welke leuke wijnbarren er zijn. Guilty! 
13. Je helemaal happy bent als je weer eens  wijn drinkt waar alles aan klopt. Zeker! Als je een wijn kiest die mooi in balans is, die je verrast en waarbij je bij elke slok denkt ‘geweldig’, daar wordt je toch blij van? Ik had het pas met een champagne die we bestelden bij het Vliegendt Hert in Middelburg.

Veuve Fourny Champagne Brut Grande Réserve Premier Cru

Deze champagne is echt top!

En?

Kun je je in de meeste punten vinden? Dan ben jij een echte wijnliefhebber! Heb je nog toevoegingen, vul gerust aan!!! En nu? Tijd voor wijn natuurlijk! Naja, ligt er aan wanneer je dit leest natuurlijk….Cheers 🙂

Jouw aanvullingen

Nog wat punten die ik via social media als suggestie kreeg waardoor je weet dat je een echte wijnliefhebber bent:

  • Je gebruikt de app Vivino op je telefoon
  • Je maakt notities van elke wijn die je drinkt
  • Je bezoekt regelmatig wijnproeverijen en wijnbeurzen

Als echte wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! Zijn er vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Het bericht Je bent een echte wijnliefhebber als… verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Ribera del Duero wijnen van Bodegas Arzuaga

$
0
0

Spaanse wijnen doen het altijd goed bij mij. Genieten van een Verdejo in de zon op een terras, maar vooral van de rode wijnen kan ik heel blij worden. Dat zijn meestal mooie, volle, krachtige en vaak houtgelagerde wijnen. Dus je kunt wel zeggen dat ik met mijn neus in de boter viel vorige maand toen ik uitnodigingen kreeg voor 2 proeverijen met Ribera del Duero wijnen in de hoofdrol.

Spaanse wijnregio Ribera del Duero

Even kort wat meer over de Ribera del Duero voordat ik je meer vertel over de eerste van de 2 proeverijen. Ribera del Duero (wat oever aan de Duero betekent) is een DO dat in de Spaanse wijnregio Castilla y León ligt. DO staat voor  Denominacion de Origen en zegt iets over de kwaliteit van de wijn. Daarnaast geeft dit zoals de naam het al zegt de regio van herkomst aan. Ribera del Duero ligt ten noordwesten van Madrid aan de rivier de Duero. In Portugal noemen ze deze rivier de Douro, waar trouwens ook hele mooie wijnen vandaan komen!

De Ribera del Duero is met ca. 22.000 hectare een stuk kleiner dan wijnstreek Rioja, maar toch kunnen ze de concurrentiestrijd met elkaar goed aan. In beide gebieden is de meest gebruikte druif de Tempranillo, hier ook wel Tinta del país of Tinto fino genoemd. De wijnen uit dit gebied moeten minstens 75% Tempranillo bevatten, daarnaast zijn er nog slechts 5 andere druiven toegestaan; Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Garnacha tinta en Albillo.

Je hebt het vast al door, uit dit gebied komen vooral rode wijnen. En ook alleen maar rode wijnen komen in aanmerking om als DO op de markt te komen. Die laatste druif die ik zojuist noemde; Albillo, is een witte druif die dus ook in een Ribereo del Duero wijn gebruikt mag worden maar wel voor maar 5% of minder.

Ribera del Duero wijnen van Bodegas Arzuaga

Dan de 2 proeverijen waarbij ik op uitnodiging als pers aanwezig was. De eerste was een proeverij en lunch bij restaurant Extea in Den Haag. Hier draaide het om wijnen van wijnhuis; Bodegas Arzuaga Navarro. We proefden 9 wijnen in 5 flights. Welke we proefden?

Ribera del Duero wijnen

Flight 1: 

  • Bodegas Arzuaga Ribero del Duero Chardonnay 2016
  • Bodegas Arzuaga Ribero del Duero Chardonnay 2015

Zoals gezegd, witte wijnen komen niet in aanmerking voor de DO classificatie, maar dat betekent niet dat er geen mooie witte wijnen uit dit gebied komen. Deze Chardonnay’s bewijzen dat. Beide wijnen hebben veel smaak en zijn uitgesproken. De 2015 is het meest in balans vind ik.

Flight 2:

  • Bodegas Arzuaga Ribero del Duero ‘La Planta’ 2016

Heerlijke wijn! Geen hele complexe, zware wijn maar eentje die je ‘makkelijk’ drinkt. Ik proef bramen en in de mooie, wat langere nasmaak ook iets van drop! Smaakt naar meer!

Flight 3:

  • Bodegas Arzuaga Ribero del Duero Crianza 2014
  • Bodegas Arzuaga Ribero del Duero Crianza 2009
  • Bodegas Arzuaga Ribero del Duero Crianza 2001

Ik vind ze allemaal heerlijk, maar als ik toch een keuze moet maken is de 2001 mijn favoriet. Mooie geur, mooi in balans en mooie rijpe tannines.

Flight 4:

  • Bodegas Arzuaga Ribero del Duero Reserva 2011
  • Bodegas Arzuaga Ribero del Duero Reserva 2010

Beide wijnen zijn gefermenteerd in RVS en hebben daarna 26 maanden op Frans eiken gerijpt. De 2011 springt boven de 2010 uit. De 2010 is krachtig, heeft veel donker fruit smaken, een echte power wijn. De 2010 is wat minder uitgesproken en is iets kruidiger vind ik.

Flight 5:

  • Bodegas Arzuaga Ribero del Duero Gran Arzuaga 2011

Een mooie afsluiter, deze op hout gefermenteerde en ook 20 maanden op hout gelagerde wijn! Intens maar heerlijk. Een wijn waarvan er maar 1000 flessen zijn. Kleine productie dus.

Ik heb nu per flight een favoriet genoemd, maar dat was een lastige taak kan ik je zeggen. Het zijn stuk voor stuk mooie wijnen en als fan van Spaanse wijn, vielen ze sowieso allemaal goed in de smaak.

Na de proeverij is het tijd om te lunchen. We schuiven aan voor een aantal mooie typische Spaanse gerechten  die natuurlijk gecombineerd worden met een aantal wijnen van Bodegas Arzuaga. Genieten!

lunch

Nog meer Ribera del Duero?

Binnenkort volgt er nog een blog over wijnen uit deze regio en vertel ik je over het bijzondere wijn-spijs diner waar ik bij aanwezig was. Wat vind jij van Ribera del Duero wijnen? Ben je ook fan?

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt!

Nog op zoek naar Sint-en kerst kadootjes? Check mijn kadotips voor wijnliefhebbers!

Het bericht Ribera del Duero wijnen van Bodegas Arzuaga verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.


Wijnmaand november

$
0
0

En ook november zit er al weer op. Daarmee ook bijna 2017! Time flies when you are having wine, I mean fun! Maar goed nog een maand te gaan en eerst nog even terug kijken op wijnmaand november. 

Eten bij het Vliegendt Hert

Om onze ceremoniemeester te bedanken voor de goede zorgen tijdens onze trouwdag in september, namen we hem mee naar het Vliegendt Hert in Middelburg. Een geweldige wijnkoperij, wijnbar en ook restaurant. Helaas ligt Middelburg niet om de hoek van Den Haag, dus we komen er niet zo vaak als ik zou willen 😉 Maar nu dus een goede gelegenheid om weer eens wat wijnen te proeven en te kijken hoe de keuken hier is. De champagne waar we mee begonnen was fantastisch! Eentje om te onthouden, vandaar dat de fles op foto vastgelegd moest worden.

Daarna volgde mooie en bijzondere wijnen uit de Enomatic (waarbij de Amarone della Valpolicella van Dal Cero mijn favoriet was) en heerlijke gerechten. Ja, de keuken hier (naja de chefs) kan er ook wat van!

Veuve Fourny Champagne Brut Grande Réserve Premier Cru

voorgerecht

Voorgerecht: zwaardvis met pesto, ratatouille, pancetta en basilicumolie

Kaas & champagne proeverij bij de Fenix Food Factory

En opeens kwam er een Facebook evenement voorbij op mijn scherm voor een heuse Kaas & Champagne proeverij. Wat een super combinatie voor een proeverij, echt een bon mariage zoals ze deze combi in Frankrijk noemen! Ik hoefde niet lang na te denken, daar moest ik heen.  De organisatie was in handen van Moritz Peeters van Wijnhandel Peeters en Marijke Booij van Booij Kaasmakers. Zij vertelden ons over de bubbels en de kazen met ook steeds de uitleg waarom er voor een bepaalde combinatie gekozen was.

mousserende wijnen

De bubbels die we proeven: Agusti Torello Mata Cava Brut Reserva, André Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Blanc Brut, Reuter Dusemund Sekt Trocken, Champagne de Moutard Brut, Champagne de Fleury Cepages Blanc, Champagne de Fleury Bolero Blanc de Noir

Van de 6 combinaties blijkt de tweede onze favoriet te zijn; de Crémant de Bourgogne met Delice de Bourgogne, een gepasteuriseerde koe kaas. De Crémant heeft veel bubbels en veel smaak, die lang blijft hangen. De romige Delice past daar geweldig bij. Dit is ook de kaas die we na afloop van de proeverij bij de kaaswinkel van Booij in de Fenix Factory kopen om later dat weekend nog een keer te proeven.

Zulke proeverijen mogen er best vaker zijn!

Wijnpost

De meeste wijnpost die ik toegestuurd krijg, zijn flessen wijn. Maar afgelopen maand bracht de postbode iets anders langs. Twee boeken met wijn in de hoofdrol. Het eerste boek is Een hedonist in de kelder, verhalen over wijn van Jay Mc Inerney. Hij schrijft wijn columns in de Wall Street journal en nu dan dit boek. Benieuwd! Het andere boek is Dat smaakt naar meer van Jan-Willem van der Hek. Titel klinkt al veelbelovend 😉 Leuk dat de beste sommelier van Nederland ook een boek heeft geschreven! Ik heb hier een paar bladzijdes van gelezen en ja, het smaakt nu al naar meer. Het leest vlot en makkelijk weg dus hopelijk snel weer tijd om verder te lezen! Meer over deze boeken lees je later op de blog.

wijnboeken

Proefeten bij Grand Café 1884

Altijd leuk kennis te maken met nieuwe restaurants. Dat deed ik afgelopen maand ook. Ik mocht proef eten bij Grand Café 1884 in Amsterdam.  Een gezellige plek vlakbij Amsterdam Centraal waar je heerlijk kunt eten (en drinken ;)). Hieronder zie je de tonijn tataki, mijn voorgerecht die avond. Plaatje niet? Lees de blog die ik er eerder over schreef om meer over dit restaurant te weten te komen.

grand cafe 1884

Chilean Wine Experience

Een kleine twee weken terug stond de maandagavond in het teken van wijnland Chili tijdens de Chilean Wine Experience wat plaats vond bij Hotel Casa in Amsterdam. Verschillende wijnmakers waren aanwezig om hun wijn te laten proeven. Daarbij werden mooie bijpassende gerechtjes geserveerd in Chileense stijl. Echt een Chilean Wine Experience dus!

Tijdens de avond staan vooral zogenaamde heritage wines centraal. Dit slaat niet alleen op de druivenrassen maar ook op de manier van wijn maken. De wijnen die we konden proeven zijn gemaakt van een van deze druiven; Semillon, Carignan, Cinsault, Malbec, Muscat en Pais. Die laatste is de meest traditionele druif van Chili. Deze heb ik natuurlijk ook geproefd en valt goed in de smaak. Mijn favoriet deze avond is echter de Carignan.

ceviche chili

Ceviche van makreel en salsa van bruine bonen salsa met salie dressing

carignan

Wineweekend

Vorig weekend was het Wineweekend in Rijswijk, een groot wijnevenement met een heleboel stands waar je wijn kunt proeven.  Volop keuze, met in totaal bij elkaar ruim 300 wijnen en 50 workshops verdeeld over beide dagen. Ik ging er met Mark heen vooral om te proeven, dus geen workshops voor ons. We ontdekten een aantal mooie wijnen; de Spaanse Gran Caus bij de stand van Wine Wizz. Niet van Tempranillo of Grenache maar van Bordeaux druiven; Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. Een mooie krachtige wijn! Een keer wat anders dan anders. Ook de Portugese Quinta dos Castelares Gran Reserva van Viva Portugal vonden we een wijn die helemaal klopte net als de Amarone del Valpolicella van Dal Cero die we proefden bij de stand van Gastrovino. Die laatste is eigenlijk geen nieuwe ontdekking want deze Amarone proefden we eerder al eens tijdens ons etentje bij het Vliegendt Hert. Dat beviel toen zo goed, dat we het niet konden laten om deze wijn hier ook weer te proeven. Deze wijn is echt fan-tastisch! De bon voor €10,- korting die je kon krijgen, heeft al een bestemming 😛

Van al dat proeven, krijg je ook trek! Dus we namen ook nog een kaas-worst plankje bij de stand Kaas en Worst op wielen. Precies wat we nodig hadden! Bij veel wijnevenementen/festivals betaal je dan flink voor zoiets, maar hier waren de prijzen fijn. Voor een mooi gevuld plankje rekenden we €8,50 af. Dat is goed te doen!

wineweekend

gran caus

kaasplankje

Een leuke wijnmaand november! Hoe was jouw wijnmaand? Wat was jouw leukste wijnmoment of mooiste wijnontdekking? Laat het weten.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt!

Het bericht Wijnmaand november verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Fan van restaurant en wijnbar Fenn!

$
0
0

Er gebeurt weer een heleboel op de Denneweg, de een na het andere nieuwe restaurant opent haar deuren. Ik kan het bijna niet bijhouden! Via Instagram kwam ik  achter het bestaan van restaurant en wijnbar Fenn dat sinds 12 oktober geopend is. Een goede plek om eens met een vriendin te gaan eten en wijn te drinken. 

Op naar Fenn

Fenne, de dochter van eigenaar Dennis, is de inspiratie geweest voor de naam voor deze mooie zaak. Twee liefdes worden hier zo samen gecombineerd; familie en een passie voor heerlijk eten en drinken.  Leuk!

Het is er gezellig binnen. Genoeg leuke plekjes waar je plaats kunt nemen. Naast ‘gewone’ tafeltjes, zijn er ook een aantal hoge tafels met een bank halverwege de zaak. Dat is waar wij plaats namen.

fenn interieur

Hoe is de wijn (kaart)?

Altijd belangrijk, hoe zit het met de wijn? Valt er wat te kiezen? En hoe is het aanbod per glas? Dat vind ik altijd wel een belangrijk punt. Ik proef graag steeds een andere wijn om zo steeds kennis te kunnen maken met verschillende wijnen. Daarnaast vind ik heel veel lekker, dus 2 glazen van hetzelfde is saai 😉 Bij Fenn zit je goed wat dat betreft, dat heb ik al snel door. Op de menukaart staan op de voorkant de gerechten en de gehele achterkant is voor de wijnen!

De wijnen zijn ingedeeld op intensiteit en per kleur nog verder onderverdeeld. Bij de witte wijnen kun je gaan voor; fris/fruitig of vol/rond. Er zijn dan 13 wijnen per glas en nog iets meer per fles. Voor de rode wijnen kun je kiezen uit; rond/soepel en vol/krachtig met dan 8 opties per glas en ook nog net wat meer per fles. Om het helemaal compleet te maken zijn er natuurlijk ook bubbels, rosé, alcohol vrije opties en dessert wijn. Fijn zo veel keuze! Ook wat betreft de wijnlanden en druivenrassen. Wijn speelt hier dus een belangrijke rol en daarom vind ik dat je Fenn naast een restaurant ook zeker een wijnbar kunt noemen!

Wat kun je er eten?

Bij Fenn staat shared dining centraal. Dat spreekt mij altijd wel aan! Net als met wijnen per glas, kun je op deze manier ook verschillende dingen proberen. En ik vind het ook altijd wel iets gezelligs hebben. Er zijn allerlei planken waaruit je kunt kiezen, allemaal gevuld met lekkere dingetjes; wij twijfelden tussen Little Fenn (Sushi, sashimi, langoustines, tonijn, wakamé, komkommer)  en Eat-aly (Risotto met truffel, paddenstoelen, zeevruchten, carpaccio bonbon, short rib en zeebaars) maar kozen uiteindelijk toch voor Little Fenn.

Food tastes better when you eat it with someone you love

plankje

En dan krijg je dit (zie foto hierboven) voor je neus. Wow, dat ziet er fantastisch uit, vind je ook niet? Erg lekker al die verschillende gerechtjes! Voor ons was het zeker voldoende. Voorafgaand aan dit plankje hadden we nog de bitterballen van kreeft en cocktailsaus genomen. Ook heerlijk!

En?

Ons bezoek smaakt zeker naar meer. Een leuk concept met die mooie planken om te delen en natuurlijk al die keuze wat betreft wijn. Vooral vis voor ons deze avond, dus ik ging 3x voor een glas witte wijn. Wel steeds een andere! Zo proefde ik de Karl Erbes Riesling uit Duitsland,  de Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc van Merwida Family Vintners en de Menade Nosso N.S.A. Verdejo uit Spanje. Fijn die afwisseling!

Een zaak om te onthouden en om zeker nog eens terug te komen! Fenn heeft ruime openingstijden vanaf 8:00 ’s ochtends, maar niet op alle dagen. Maandag tot en met woensdag kun je hier nog niet ’s avonds terecht en sluiten ze om 17:00. Handig dus om voordat je gaat even de website te checken.

En ben je van plan een keer bij restaurant en wijnbar Fenn langs te gaan? Leuk als je dat laat weten!

Meer wijn in Den Haag?

Voor een hapje en een goed glas wijn kun je naast Fenn ook goed terecht bij Walter Benedict, wijnbar Ravi of bijvoorbeeld Milu.

Zijn er vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn?  Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂 

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt!

Het bericht Fan van restaurant en wijnbar Fenn! verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

10x budget alternatieven voor champagne

$
0
0

Langzamerhand gaan we weer richting het einde van het jaar. Sinterklaas heeft ons verlaten, nu is het  tijd voor de feestdagen eind deze maand. Gezelligheid met vrienden en familie, heerlijk eten en drinken natuurlijk! Voor de kerst en helemaal voor oud en nieuw horen daar vanzelfsprekend ook bubbels bij. Champagne is meestal vrij prijzig, maar er zijn ook allerlei andere betaalbare opties. In dit artikel testte ik 10 budget alternatieven voor champagne.

Om echt rekening te houden met de portemonnee, was €15 het maximale budget per fles. Ik kocht de meeste flessen.  Daarnaast schakelde ik ook wat vrienden in, die ieder ook een fles kochten en meenamen ook binnen dit budget. Tot slot stuurde Wijnpakhuis nog een aantal flessen toe voor de test.

Hou je van droog of juist eerder fruitig? Wat meer uitgesproken of juist eenvoudig en makkelijk te drinken? Het zit er allemaal tussen En daar gaan we dan, hier komen de alternatieven voor champagne. Plop, plop, plop!

1. Cava Palau Brut

Dit is een cava die is geproduceerd volgens de traditionele methode, dus daar verwachtten we iets van. Opvallend aan deze cava zijn de mooie kleine bubbels. Dat kunnen we niet over alle mousserende wijnen die in deze test aan de orde komen zeggen. Dat deze cava zo mooi bubbelt ligt aan de traditionele productiewijze, waarbij het koolzuur in de fles is gevormd.

De cava ruikt fris, met een groene appel, en heeft een fruitige zelfs iets citrusachtige smaak. Frisheid voert de boventoon en wij stellen ons voor dat deze cava fantastisch is op een warme dag in Spanje. Dat er geen hele verrassende smaakelementen aanwezig zijn vergeven we deze cava vanwege zijn extreem scherpe prijs graag.

Als je niet bang bent voor iets meer zoet in je brut dan je misschien verwacht is deze cava een hele goede vangst voor als je op zoek bent naar de beste prijs-kwaliteitverhouding in een cava.

Deze bubbles koop je voor €5,95 bij het Wijnpakhuis

2. Arestel Cava Brut

Deze cava valt ruim binnen het budget en is net als de eerste cava volgens de traditionele methode gemaakt en dus mag je weer mooie bubbels verwachten. De bubbels zijn  groter dan die van de Palau, minder subtiel. Voorzichtig inschenken dus, hij schuimt behoorlijk!

Deze cava is licht van kleur. Wij vinden hem wederom vrij zoet voor een brut. Maar eerlijk gezegd is hij helemaal niet slecht als je ziet dat hij maar 3,99 euro kost! Hoe kan dat? Wij vermoeden dat het iets te maken heeft met de schaal waarop deze cava geproduceerd wordt. Maar evengoed: dat voor deze prijs zo’n cava in de markt gezet kan worden is bijzonder!

Deze bubbles koop je voor €3,99 bij Lidl

arestel cava

3. Villa Conchi Cava

Op naar de volgende! Voorzichtig openen en schenken maar. Deze cava van Villa Conchi schuimt er, net als de cava van Arestel, flink op los. Dit bevalt ons wel: er zit veel leven in!

Hoewel ik niet met zekerheid kan vaststellen of deze cava volgens de traditionele methode is gemaakt, valt de voor dergelijke mousserende wijnen kenmerkende geur van brioche op. Ook ruiken we wat fruit zoals een groene appel en peer. Dat eerste komt in de smaak ook terug. Fris en zeker een heel aardige cava.

De fles ziet er ook nog eens chique uit. Dat zegt niks over de smaak natuurlijk, maar is wel leuk meegenomen als je deze cava aan je bezoek presenteert!

Deze bubbles koop je voor €8,25 bij het Wijnpakhuis

villa conchi cava

4. Pere Ventura Cava

Bij het ruiken valt gelijk op dat deze cava een gistgeur afgeeft. Dat bedoel ik positief: het is iets dat je bij champagne ook tegen kan komen en deze cava doet me daarom van de vier cava’s nog het meest aan champagne denken.

De smaak gaat meer in de richting van de groene appel en iets van citrus. Frisheid voert de boventoon. Gelukkig heeft deze cava van de vier die we proeven de minste zoetigheid. Het valt ook op dat de smaak van deze cava lang blijft hangen. In de nasmaak proef je in de verte wat honing, lekker!

Van de 4 cava’s die we proeven is dit degene die het beste in de smaak valt.

Deze cava koop je voor €9,99 bij Gall&Gall

5. Allini Prosecco di Treviso

Dit is een eenvoudige prosecco gemaakt van de Glera druif. Erg fruitig! Voor mij persoonlijk wat te zoet, maar als je op zoek bent naar iets betaalbaars en niet te droog is dit een prima optie voor jou. Ons proefpanel is unaniem in het oordeel dat dit niks voor ons is.

Deze bubbles koop je voor €4,99 bij Lidl

vier flessen

6. Pinot Grigio Vino Spumante Brut

Van deze mousserende wijn werd niet veel verwacht, maar uitendelijk was dit wel de beste van de Lidl wijnen. Deze spumante heeft veel bubbels, is vrij droog en een verademing na de prosecco die we hiervoor proefden. Een mooi bubbel, zeker voor dit bedrag!

Deze bubbles koop je voor €5,99 bij Lidl

7. La Baume Saint Paul ICE Chardonnay

Dit is een demi-sec wat betekent dat deze mousserende wijn wat zoeter is dan brut. Gemaakt van 100% Chardonnay en afkomstig uit de Languedoc. De naam geeft het al weg, deze La Baume drink je ijskoud! Het liefst nog echt met ijsblokjes dan komt de smaak het beste tot zijn recht. Zo proefden wij deze wijn ook en de ijsblokjes zijn inderdaad een goede toevoeging. Wel even wennen, om dit zo te drinken! Het is een mooie optie voor iedereen die zijn bubbels graag fruitig drinkt. Ik zelf kies nog steeds toch echt liever voor brut.

Deze bubbels koop je voor €8,95 bij het Wijnpakhuis

8. Terres Burgondes Crémant de Bourgogne

Crémant vind ik zelf heel vaak een goed alternatief voor champagne. Dus toen ik deze fles (met mooi etiket) bij de Hema tegen kwam vond ik dat deze niet kon ontbreken bij de proeverij.

Wat we zien is een crémant met een mooie strogele kleur. Hij bevat niet heel veel bubbels. Hij ruikt naar rijp fruit en geeft een frisse indruk. In de smaak komt gist terug, wat we erg leuk vinden omdat het past bij een goede mousserende wijn. Dit is een goede brut, hij is namelijk niet te zoet. De afdronk heeft een  klein zuurtje, wat bijdraagt aan de frisse en verfrissende indruk die deze crémant ons al vanaf het begin gaf. Heerlijk!

Deze mousserende wijn van Chardonnay wordt trouwens op maar 80 km van de Champagne gemaakt. Kunnen we deze wijn best stieken een champagne noemen, vind je niet?

Deze bubbles koop je voor €13 bij  Hema

crémant

9.  Martin Zahn Crémant de Alsace

Dit is een wijn die een vriend mee nam naar de proeverij. Een met goed herinneringen aangezien dit op zijn  bruiloft werd geserveerd!  Deze crémant is top! Weer een fijne, frisse bubbel gemaakt van de Pinot Blanc druif en nog wat droger dan de vorige van de Hema. Heerlijk en echt een goed alternatief voor champagne.

Martin Zahn is trouwens niet de wijnmaker maar de Benedictijnse monnik met adellijk bloed die eeuwen geleden verantwoordelijk was voor de beste wijngaarden in het plaatsje Ribeauvillé waar deze crémant vandaan komt.

Deze bubbles koop je voor €14,95 bij Lekkerflesjewijn.nl

10. Groot Geluk Brut ‘Methode Cap Classique’

Last but not least, een mousserende wijn uit Zuid-Afrika; Groot Geluk die gemaakt wordt volgens de methode cap classique. Deze Groot Geluk kregen we kado op onze trouwdag. Een passende wijn dus, want het was zeker een dag met groot geluk! We hebben de fles niet op de locatie geopend maar later thuis een keer (buiten de proeverij met vrienden om dus).

In deze mousserende wijn vind je Chardonnay, Pinot Noir en Pinotage. Je ruikt de subtiele brioche en gist die is ontstaan door 18 maanden gisting op fles. Er is een mooie balans tussen wat citrus, een groen appeltje, noten en wat mineraliteit in de nasmaak.

Dit is mijn persoonlijke favoriet! Ik vind het echt een kwalitatief mooie bubbel, helemaal voor deze prijs. Ik zou er zo meer voor betalen.

De fles die wij kregen was gekocht bij de Vughtse wijnkoperij maar ik kon deze Groot Geluk niet in hun webshop vinden. Even verder gezocht en online kun je hem wel vinden voor €11,50 bij Siersma wijnadvies

groot geluk cap classique

Een eervolle vermelding

Domaine La Louviere La Blanquette de Limoux

Tijdens de proeverij proefden we ook nog de Domaine La Louviere La Blanquette de Limoux die vorig jaar in de december wijnbox van Baltazar zat en die een vriend nog in zijn wijnrek had liggen. Ik had deze vorig jaar ook al geproefd en vond het toen al een mooie bubbel voor de feestdagen. Helemaal voor die prijs! Helaas heeft Baltazar de wijn niet meer in zijn assortiment en is deze in Nederland verder niet te verkrijgen. Jammer want het is een topper! Echt een fijne en frisse wijn van de Mauzac en Chenin Blanc druif.

Omdat deze mousserende wijn ook op de foto’s  staat wilde ik ‘m toch wel even noemen.

einde proeverij

De ‘schade’ na een middag bubbels proeven


En wat vind jij van deze budget alternatieven voor champagne? Zit er iets bij wat jou lekker lijkt en wat je wilt gaan proberen? Leuk als je dat laat weten! Of heb je zelf nog een goede tip? Ik hoor het graag! Cheers!! 

Meer bubbels?

Mousserende wijnen passen goed bij de feestdagen maar je kunt ook eens voor een andere gelegenheid iemand eens goed mee verrassen met deze feestelijke wijn. Bijvoorbeeld door het te combineren met een ontbijt! Lees mijn blog over hoe je een champagne ontbijt verzorgt!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast 🙂!

Het bericht 10x budget alternatieven voor champagne verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Château La Haye Saint-Estèphe Cru Bourgeois (+ winactie!)

$
0
0

Regelmatig krijg ik leuke wijnen toegestuurd om te proberen. Hartstikke leuk! Intussen wordt Wijntjes met Esther ook buiten Nederland gevolgd want de wijn die ik voor dit artikel mocht uit proberen werd verstuurd vanuit het buitenland.  De wijn waarmee ik kennis mocht maken is de Château La Haye Saint-Estèphe Cru Bourgeois. Een wijn uit Frankrijk dus! En wel uit het dorpje Saint-Estèphe gelegen in de Médoc, een (wijn) subregio binnen de Bordeaux om precies te zijn. 

Terug in de tijd met Château La Haye

Château La Haye kent een lange historie, want dit wijnhuis werd al in 1557 opgericht! Janot Bernard of Leyssac kocht dit landgoed en plantte er meteen de eerste druivenranken. Dat was het begin van een lange wijntraditie, die vervolgens 370 jaar binnen dezelfde familie bleef. In 2012 kwam daar verandering en werd dit landgoed met zijn kasteel en wijngaarden verkocht aan de Belg Chris Cardon. Samen met zijn familie zet hij de wijntraditie voort.

Ook het logo heeft een historische achtergrond. Het verhaal gaat dat  Hendrik II (Franse koning) en gravin Diane de Poitiers (maîtresse van Hendrik) het kasteel gebruikten als plek voor hun ontmoetingen. Hun monogram bestaande uit hun voorletters is in steen gegraveerd bij de ingang van het kasteel. Nu vind je dit logo terug op alle wijnflessen van Château La Haye. Grappig hoe dat ontstaan is!

Hoe ontcijfer je zo’n Frans etiket?

Etiketten van Franse wijnen zijn erg mooi, maar ook best onduidelijk. Er staan allerlei termen op die je niet 1,2,3 iets zeggen. Althans dat is mijn ervaring 😉 Tijdens mijn WSET2 cursus heb ik hier meer over geleerd maar het blijft toch best lastig vind ik.

Op het etiket staat bovenaan cru bourgeois en staat onder een plaatje van het kasteel Appellation Saint Estèphe Contrôlée. Deze 2 benamingen zeggen iets over de kwaliteit. Appellation d’Origine Contrôlée geeft aan dat de wijn voldoet aan de Franse kwaliteitscontrole. Binnen de appellation zijn weer verschillende kwaliteitsklassen, waarvan cru bourgeois er een is.

Wat het etiket je verder leert is dat de wijn op het château gebotteld is en de wijnen niet gemengd zijn met andere wijnen (van andere wijnmakers). Dit is wat mis en bouteille au château betekent.

Hoe is deze Château La Haye Saint-Estèphe Cru Bourgeois?

Deze wijn is een blend van 3 druivenrassen: 50 % Merlot, 45 % Cabernet Sauvignon, 5% Petit Verdot. Hij heeft ook houtrijping gehad, dus dat spreekt me meteen al aan. De Merlot druiven hebben 12 maanden gerijpt, de Cabernet druiven nog 2 maanden langer.

Tijd om de wijn te openen en eindelijk te proeven! Als ik de wijn inschenk zie ik een mooie donkerrode kleur. De geur geeft meteen weg dat dit inderdaad een houtgerijpte wijn is. Daarnaast meen ik iets van kers of in ieder geval rood fruit te ruiken. Dat is ook wat ik proef als ik daarna een slok neem. Wat een geweldige wijn! Heerlijk vol van smaak en mooi in balans. Er zijn wat tannines aanwezig maar die zijn verfijnd en niet overheersend. Ik vind dat je wel kunt proeven dat je met een kwaliteitswijn te maken hebt.

Na diverse keren proeven merkte ik dat ik de wijn nog beter vond smaken nadat de wijn wat langer open was. Contact met zuurstof komt de wijn zeker ten goede.

Conclusie? Ik ben erg enthousiast over deze wijn. Een mooie wijn die je ook prima bij je kerstdiner zou kunnen serveren bijvoorbeeld. Lekker bij vlees!

Ook proeven? Doe mee aan de winactie!

Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen om deze wijn eens in huis te halen en te proeven? Doe dan nu mee aan de winactie! Je kunt namelijk een fles van deze heerlijke wijn winnen. Wat moet je doen om kans te maken?

  1. Like het Facebookbericht over deze wijn + win actie op de Facebookpagina van Wijntjes met Esther.
  2. Plaats in de comments onder het Facebookbericht een reactie en noem een weetje over deze wijn of het wijnhuis Château La Haye.
  3. Doe dit voor dinsdag 19 december 18:00.

De winnaar wordt woensdag 20 december via Facebook bekend gemaakt. Je maakt alleen kans als je aan alle voorwaarden hebt voldaan (liken van bericht + geven van antwoord op de vraag).

Voorwaarden:

  • Deze actie wordt op geen enkele manier gesponsord, goedgekeurd of beheerd door Facebook.
  • Je kunt alleen meedoen als je 18 jaar of ouder bent. 
  • Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. 

chateau la haye

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt!

Het bericht Château La Haye Saint-Estèphe Cru Bourgeois (+ winactie!) verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

6x tips voor leuke restaurants in Den Haag

$
0
0

Regelmatig kun je op mijn blog lezen over leuke (nieuwe) restaurants die ik bezocht heb en deel ik de plekjes waar ik enthousiast over ben. Maar ik heb nog niet alles met je gedeeld! Hier volgen 6x tips voor leuke restaurants in Den Haag. Deze bezocht ik de afgelopen maanden en heb ik voor je verzameld in éen artikel!

1. De Oogst

Mijn eerste tip is gelijk het restaurant wat ik het meest recent ontdekt heb. Hier was ik begin december voor het eerst op een zaterdagmiddag voor een lunch met een vriend.

Geen menukaart voor ons! Maar wat is het concept dan? Er zijn een aantal gerechten afgestemd op het seizoen, je geeft aan of je dieetwensen hebt en daarna laat je je gewoon verrassen door de chef. Datzelfde geldt ook voor de wijnen. Bij elke gang wordt een bijpassende wijn geschonken.  De groenten, kruiden en eetbare bloemen komen trouwens uit eigen moestuin waar Restaurant Calla’s (*) ook gebruikt van maakt.

Onze lunch bestond uit: salade hoenderfilet met Grüner Veltliner ‘Federspiel’ Gattinger, Wachau, licht gebonden “Le Puy” linzensoep, saucisson en selderij met Spätburgunder, “Vom Löss”,Franz Keller, Baden 2015 en hert sukade, pastinaakpuree en persillade met Grenache, Spice Route, Swartland 2015.  Stuk voor stuk heerlijke gerechten met mooie wijnen!

grenache

Mijn favoriete wijn van deze 3 was de Grenache. Een mooie wijn met veel smaak die echt perfect samen ging met het hert. Tot slot kozen wij voor kaas! We kregen een mooi bordje met kazen van de kaastrolley in het restaurant en dronken daarbij nog een “LBV”, Quinta do Pégo, Douro, port dus! Mooie afsluiter.

Je vindt De Oogst op de Denneweg 10b.

kaas

2. Bar Bistro de Twee Heeren

Regelmatig krijg ik de vraag van mensen of ik een tip heb voor een leuk restaurant. Meestal met de toevoeging ‘en ook betaalbaar’. 9 van de 10x noem ik dan Bar Bistro de Twee Heeren. Een gezellig restaurant in de Oude Molstraat waar je eigenlijk de hele dag terecht kunt. Lunch, een drankje of diner, het kan allemaal! En zo betaalbaar! Zo kun je bij het diner voor €24,50 een 3-gangenmenu kiezen. Dit menu wisselt elke maand en er wordt daarbij ook rekening gehouden met de seizoenen. Verder ook genoeg keuze hier wat wijn betreft.

Wij namen vrienden hier mee naar toe voor een afscheidsetentje en begonnen dat goed met een Crémant de Bourgogne en genoten verder van een heerlijk 3-gangendiner. Fijn restaurant, gezellig en lekker eten. Het is geen hele grote zaak, dus zou zeker aanraden om te reserveren als je er ’s avonds wilt gaan eten.

Je vindt Bar Bistro de Twee Heeren op de Oude Molstraat 6.

bistro bar de twee heeren

 

cremant de bourgogne

kabeljauw

3. Palmette

Sinds dit jaar vindt je Palmette op de Plaats. Dit restaurant is van dezelfde eigenaars als Bar Bistro de Twee Heeren! Ik was er een tijdje terug voor de lunch. Heerlijke sandwich van biologisch landbrood met romige avocado en ei. En het was na 12:00 dus dan kan een wijntje er bij toch prima 😉 Ik koos daarom de Zuid-Afrikaanse Chardonnay van de kaart. Mooi restaurant met een geweldig behang op de muur als absolute blikvanger. Mijn foto hieronder doet het absoluut geen recht aan, dus je zult er een keer zelf heen moeten om te zien waar ik het over heb.  Dan begrijp je ook waarom dit restaurant Palmette heet!

Verder een goede plek om te onthouden voor de zomer. Je hebt hier ook een mooi terras, dus buiten genieten met een wijntje kan hier ook.

Je vindt Palmette op Plaats 27.

lunch

 

palmette

4. John en June’s

Voor deze gezellige lunchroom moet je naar het Zeeheldenkwartier. Als je hier bent krijg je meteen een relaxed huiskamer gevoel. Je kunt neerploffen op een van de banken of plaats nemen aan een van de tafeltjes. Er zijn heerlijke zelfgemaakte taartjes, verse sapjes en natuurlijk allerlei broodjes, salades, soepen en quiches voor de lunch.

Toen ik hier was had ik salade met warme geitenkaas, appel, walnoot en appelstroop dressing, een vers sapje en ja ook nog een wijntje. Wat dat laatste betreft heb je hier niet veel keuze. Je kunt gaan voor een glas Merlot of een glas Sauvignon Blanc. Vooral een plek waar je heerlijk relaxed kunt lunchen dus!

Je vindt John & Junes op de Tasmanstraat 128

interieur

salade geitenkaas

 5. Anne & Max

Zoals je kunt zien aan de foto’s hier onder, was ik hier toen het net wat warmer was dan nu 😉 Samen met Mark waren we zomaar een doordeweekse dag vrij en zin in ontbijt buiten de deur. We kwamen uit bij Anne & Max en konden heerlijk buiten zitten in het zonnetje. Ik had het op pannenkoeken gemunt dus zodra ik die tegenkwam op de kaart was mijn keuze gemaakt. Smullen! Maar je kunt bij Anne & Max niet alleen voor lekkere ontbijtjes terecht, ook voor lunch, koffie/thee met gebak, high tea maar ook een borrel en zelfs een high wine! Naar dat laatste ben ik wel nieuwsgierig geworden. Die moet ik nog maar eens een keer uit testen!

Verder is ook deze plek super relaxed en ziet het binnen ook geweldig uit. Ook hier weer dat huiskamer gevoel. Echt een aanrader.

Je vind Anne & Max op het Kerkplein 4.

interieur

bij anne en max

6. Wijnbar Kurk

Tot slot als laatste tip een wijnbar die jullie misschien nog niet kennen. Deze zit namelijk best goed verstopt. Half juni opende Kurk de deuren op de Mallemolen. Een leuke plek voor wijn, bites of diner. Toen wij er waren begonnen we met Cava Latino Brut. Die viel zo goed in de smaakt dat we daarna nog maar een glas namen. Maar je hebt natuurlijk ook allerlei witte en rode wijnen waar je uit kunt kiezen. Gezellige wijnbar!

Je vindt Kurk op de Mallemolen 12a.

wijnbar kurk

wijnbar kurk

Meer leuke restaurants in Den Haag?

Er zijn nog veel meer leuke restaurants in Den Haag! Zo schreef ik al eerder over o.a. Fenn,  Walter Benedictwijnbar Ravi en Milu. Allemaal plekken waar je terecht kunt voor een hapje en goed glas wijn! Voor alle Den Haag tips kun je ook hier verder lezen.

En heb je weer wat inspiratie op gedaan? Ga je een of meerdere van deze leuke restaurants in Den Haag een bezoekje brengen? Leuk als je dat laat weten! 

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Het bericht 6x tips voor leuke restaurants in Den Haag verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Viewing all 242 articles
Browse latest View live