Pas geleden schreef ik al een blog over wijnen van Bodegas Arzuaga die ik tijdens een wijnproeverij en lunch bij Etxea in Den Haag proefde. Uit de keuken van Etxea komen de heerlijkste Spaanse gerechten die natuurlijk perfect passen bij de Spaanse wijnen uit de Ribera del Duero. Maar Ribera del Duero wijn past niet alleen perfect bij de Spaanse keuken, ook de Nederlandse keuken kan deze wijnen aan. En dat mocht ik ervaren bij een persdiner bij Michelin ster restaurant Bolenius* in Amsterdam.
Op zoek naar de mooiste combinaties
Bij deze proeverij stonden verschillende wijnen op het programma. Per gang steeds 2 wijnen met de vraag: ‘Welke past het beste?’
We starten met een Nederlandse mousserende wijn van Riesling en daarbij een bittergarnituur, Bolenius style. Niks geen bitterballen, vlammetjes of bamihapjes, nee kleine hapjes van aardappel, wortel, lievevrouwebedstro, spitskool, nootmuskaat, mosterd, rammenas en zwarte peper.
Daarna begint het serieuze werk ;)! Alle wijnen die we proeven zijn 100% Tempranillo.
Voorgerecht; Moestuin van de Zuidas met Bodegas Dominio de Bornos Roble 2015 & Bodegas Garmón 2015
Het gerecht wat we voor ons neus krijgen is echt een plaatje met allerlei verschillende groentes vers uit eigen moestuin. De 2 begeleidende wijnen maken het plaatje compleet. Beide zijn vrij krachtig. De tweede heeft meer houtrijping gehad en dat proef je. Deze wint het wat mij betreft, de beste combi met de groenten.
Tussengerecht; Mossel met pompoen, peer en kurkurma met Bodegas Y Viñedos Tamaral Rosado 2016 & Bodegas Vitulia Rosado 2016
Bijzonder gerecht vind je niet? En wat drink je daarbij? We proeven 2 rosé’s die allebei geen houtrijping hebben gehad. Ik ben geen grote fan van rosé. Vind ze al snel te zoet. De eerste is vrij fruitig, ofwel wat aan de zoete kant. De tweede is wat intenser en niet zo fruitig. Je snapt, die krijgt mijn stem deze ronde! En het gerechtje? Allemaal ingrediënten die je niet zo snel samen in een gerechtje verwacht, maar toch ging het prima samen! Een verrassende gang!
Tussengerecht; Rode biet uit de klei met morieljes met Bodegas Áster Crianza 2013 & Bodegas Cruz de Alba Crianza 2014
Dit gerecht wordt speciaal aan tafel voorbereid. Een trolley met bietjes in klei wordt voorgereden en vervolgens wordt er met een hamertje tegen het klei aan getikt. Voilà, daar komen de bietjes tevoorschijn! Een mooi schouwspel zo aan tafel! De wijnen zijn allebei een Crianza. Ze hebben respectievelijk 22 en 15 maanden op hout gerijpt. De 2e is ook nog eens biodynamisch geproduceerd. De Áster spreekt mij het meeste aan en vind ik het beste passen bij de bietjes. Beide wijnen hebben tannines maar ik vind die van de eerste wat meer in balans en daarnaast vind ik die wijn ook wat meer uitgesproken.
Hoofdgerecht; Hert met Hertog Jan Grand Prestige saus met Bodegas Vina Mambrilla Alidis Reserva 2010 & Vinedos y Bodegas García Figuero ‘Tinto Figuero 15’ Reserva 2013
Dan zijn we bij het hoofdgerecht aanbeland waarbij we 2 Reserva wijnen proeven. Beide hebben eerst respectievelijk 20 en 15 maanden op hout gerijpt en daarna tevens nog 12 en 24 maanden op de fles. Dit zijn 2 krachtige wijnen die het heerlijke wild goed aan kunnen. Mijn persoonlijke favoriet is de Tinto Figuero 15.
Nagerecht; Nederlandse kazen van Lindenhoff met Bodega Felix Callejo Gran Callejo 2010 & Bodegas Traslascuestas Valcavado Old Vineyards 2012
Jippie, kaas als dessert! Daar scoor je sowieso punten mee bij mij. Daarbij 2 Gran Reserva wijnen die van alle wijnen tot nu toe het langst op hout en op de fles hebben gerijpt. Dit zijn wijnen die elk jaar mooier worden en veel bewaarpotentie hebben. Maar hier wordt niks bewaard, we gaan ze proeven bij de kaas.
Qua kaas ligt er op ons bordje: Charmeur, Brandrood, Chèvre gris, Leidse sleutel komijn en Diamant oplegkaas. De wijnen zijn geweldig, zo drink ik ze graag! Maar het combineren met de kaas blijkt een lastige. Want zoals met de meeste kaasplankjes liggen er kaasjes met verschillende smaken van licht naar pittig/krachtig. Het is dan lastig om een wijn te vinden die goed bij alle kaasjes past. Daarom zijn er ook een aantal tafelgenoten die er de eerder geproefde rosé er bij proberen en dat een mooie combinatie vinden.
Een mooie afsluiter met een top Ribero del Duero wijn!
Wat een geslaagde avond met mooie gerechten, fantastische wijnen en perfecte service! Toch zijn we er nog niet, want we mogen nog een laatste Ribera del Duero wijn proeven. Niet zomaar een maar de Vega Sicilia Valbuena 2010. Bijzonder en leuk want Vega Sicilia is de trendsetter geweest voor Ribera del Duero. Een perfecte afsluiter dus van dit mooie wijn-spijs diner!

Foto: Mo Barends
Zijn er vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen
Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook, Twitter en/of Instagram volgt!
Het bericht Ribera del Duero wijn en de Nederlandse keuken verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.