Quantcast
Channel: Wijnblog Wijntjes met Esther
Viewing all 242 articles
Browse latest View live

Ribera del Duero wijn en de Nederlandse keuken

$
0
0

Pas geleden schreef ik al een blog over wijnen van Bodegas Arzuaga die ik tijdens een wijnproeverij en lunch bij Etxea in Den Haag proefde. Uit de keuken van Etxea komen de heerlijkste Spaanse gerechten die natuurlijk perfect passen bij de Spaanse wijnen uit de Ribera del Duero. Maar Ribera del Duero wijn past niet alleen perfect bij de Spaanse keuken, ook de Nederlandse keuken kan deze wijnen aan. En dat mocht ik ervaren bij een persdiner bij Michelin ster restaurant Bolenius* in Amsterdam.

Op zoek naar de mooiste combinaties

Bij deze proeverij stonden verschillende wijnen op het programma. Per gang steeds 2 wijnen met de vraag: ‘Welke past het beste?’

We starten met een Nederlandse mousserende wijn van Riesling en daarbij een bittergarnituur, Bolenius style. Niks geen bitterballen, vlammetjes of bamihapjes, nee kleine hapjes van aardappel, wortel, lievevrouwebedstro, spitskool, nootmuskaat, mosterd, rammenas en zwarte peper.

Daarna begint het serieuze werk ;)! Alle wijnen die we proeven zijn 100% Tempranillo.

Voorgerecht; Moestuin van de Zuidas met Bodegas Dominio de Bornos Roble 2015 & Bodegas Garmón 2015

Het gerecht wat we voor ons neus krijgen is echt een plaatje met allerlei verschillende groentes vers uit eigen moestuin.  De 2 begeleidende wijnen maken het plaatje compleet. Beide zijn vrij krachtig. De tweede heeft meer houtrijping gehad en dat proef je. Deze wint het wat mij betreft, de beste combi met de groenten.

voorgerecht

Tussengerecht; Mossel met pompoen, peer en kurkurma met Bodegas Y Viñedos Tamaral Rosado 2016 & Bodegas Vitulia Rosado 2016

Bijzonder gerecht vind je niet? En wat drink je daarbij? We proeven 2 rosé’s die allebei geen houtrijping hebben gehad. Ik ben geen grote fan van rosé. Vind ze al snel te zoet. De eerste is vrij fruitig, ofwel wat aan de zoete kant. De tweede is wat intenser en niet zo fruitig. Je snapt, die krijgt mijn stem deze ronde! En het gerechtje? Allemaal ingrediënten die je niet zo snel samen in een gerechtje verwacht, maar toch ging het prima samen! Een verrassende gang!

Tussengerecht; Rode biet uit de klei met morieljes met Bodegas Áster Crianza 2013 & Bodegas Cruz de Alba Crianza 2014

Dit gerecht wordt speciaal aan tafel voorbereid. Een trolley met bietjes in klei wordt voorgereden en vervolgens wordt er met een hamertje tegen het klei aan getikt. Voilà, daar komen de bietjes tevoorschijn! Een mooi schouwspel zo aan tafel! De wijnen zijn allebei een Crianza. Ze hebben respectievelijk 22 en 15 maanden op hout gerijpt. De 2e is ook nog eens biodynamisch geproduceerd. De Áster spreekt mij het meeste aan en vind ik het beste passen bij de bietjes. Beide wijnen hebben tannines maar ik vind die van de eerste wat meer in balans en daarnaast vind ik die wijn ook wat meer uitgesproken.

aster

Hoofdgerecht; Hert met Hertog Jan Grand Prestige saus met Bodegas Vina Mambrilla Alidis Reserva 2010 & Vinedos y Bodegas García Figuero ‘Tinto Figuero 15’ Reserva 2013

Dan zijn we bij het hoofdgerecht aanbeland waarbij we 2 Reserva wijnen proeven. Beide hebben eerst respectievelijk 20 en 15 maanden op hout gerijpt en daarna tevens nog 12 en 24 maanden op de fles. Dit zijn 2 krachtige wijnen die het heerlijke wild goed aan kunnen. Mijn persoonlijke favoriet is de Tinto Figuero 15.

hert

Nagerecht; Nederlandse kazen van Lindenhoff met Bodega Felix Callejo Gran Callejo 2010 & Bodegas Traslascuestas Valcavado Old Vineyards 2012

Jippie, kaas als dessert! Daar scoor je sowieso punten mee bij mij. Daarbij 2 Gran Reserva wijnen die van alle wijnen tot nu toe het langst op hout en op de fles hebben gerijpt. Dit zijn wijnen die elk jaar mooier worden en veel bewaarpotentie hebben. Maar hier wordt niks bewaard, we gaan ze proeven bij de kaas.

Qua kaas ligt er op ons bordje: Charmeur, Brandrood,  Chèvre gris, Leidse sleutel komijn en Diamant oplegkaas.  De wijnen zijn geweldig, zo drink ik ze graag! Maar het combineren met de kaas blijkt een lastige. Want zoals met de meeste kaasplankjes liggen er kaasjes met verschillende smaken van licht naar pittig/krachtig. Het is dan lastig om een wijn te vinden die goed bij alle kaasjes past. Daarom zijn er ook een aantal tafelgenoten die er de eerder geproefde rosé er bij proberen en dat een mooie combinatie vinden.

kaasplankje

Een mooie afsluiter met een top Ribero del Duero wijn!

Wat een geslaagde avond met mooie gerechten, fantastische wijnen en perfecte service!  Toch zijn we er nog niet, want we mogen nog een laatste Ribera del Duero wijn proeven. Niet zomaar een maar de Vega Sicilia Valbuena 2010. Bijzonder en leuk want Vega Sicilia is de trendsetter geweest voor Ribera del Duero. Een perfecte afsluiter dus van dit mooie wijn-spijs diner!

vega sicilia ribera del duero wijn

groepsfoto

Foto: Mo Barends

Zijn er vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn?  Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt!

Het bericht Ribera del Duero wijn en de Nederlandse keuken verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.


2017: 10x best gelezen artikelen op Wijntjes met Esther

$
0
0

Het jaar zit er bijna op! En ook het eerste volledige jaar van Wijntjes met Esther. Leuk om even te kijken wat de artikelen zijn die goed in de smaak vallen bij jullie. Nou, dat is wel duidelijk, jullie zijn net als ik echte genieters die graag uit eten gaan en van een lekker hapje en drankje houden. Artikelen met restaurant tips scoren hoog! Uit eten gaan en nieuwe plekjes ontdekken is mijn hobby dus wees gerust, ook volgend jaar zullen er weer regelmatig leuke restaurants voor bij komen op dit blog! Kun je nog wel wat restaurant tips gebruiken? Lees dan zeker even door en zie ook welke andere artikelen afgelopen jaar het meest gelezen werden. Je ziet steeds de naam van het artikel en mocht je die blog willen lees kun je daarop door klikken. Je komt dan bij de bijbehorende blog uit.

1. Leuke restaurants in Leiden: Mijn 5 tips

Het best gelezen artikel van dit jaar is de blog waarin ik 5 tips geef voor leuke plekjes in Leiden voor een hapje en een drankje. Aangezien ik in Leiden werk en er vlak in de buurt woon, kom ik er regelmatig. Zo ging ik dit jaar met mijn verjaardag een middagje naar Leiden en zo ontdekten we allemaal leuke plekjes. Jeanpagne, een wijnbar, vond ik de leukste ontdekking. Zo leuk dat ik er ook een evenement voor volgers van Wijntjes met Esther organiseerde! Een stad waar je zeker eens een bezoekje aan moet brengen.

cityhall leiden

Cheers! Een klein glaasje wijn 😛 bij the Cityhall in Leiden

2. 5x tips: Kado voor een wijnliefhebber

Vind je het ook altijd lastig om een leuk kado te verzinnen voor een verjaardag, kerst of andere feestelijke gelegenheid? Dan komt dit artikel goed van pas! Tenminste, als je een kado voor een wijnliefhebber zoekt! Die zal alle 5 tips zeker waarderen. Ik denk dat jullie wel wat aan deze tips gehad hebben, aangezien dit artikel heel vaak gelezen is.

kadotip wijnliefhebber

Een wijnboek, altijd een goed kado!

3. Wijnabonnement review en advies: 4x wijnabonnementen voor jou

Er komen er steeds meer; wijnabonnementen. Heel handig als je het leuk vind om nieuwe wijnen te proberen en je te laten verrassen. Daarnaast kost het ook weinig moeite. Je kiest online een abonnement uit, betaald en hoppa de wijnen worden maandelijks (of 2-maandelijks) bij je thuis afgeleverd. Ik heb zelf verschillende wijnabonnementen uitgeprobeerd en daar een artikel over te schrijven. Zo deel ik mijn ervaring en krijg je een idee van de verschillende abonnementen. Ben je nog niet helemaal zeker of het wat voor je is, kun je ook altijd eerst een proefbox proberen. Aanrader hoor!

wijnabonnement

Zo ziet een wijnbox van Baltazar er uit

4. Wijnbar Ravi in Den Haag: Ook voor lekker eten

Dit artikel sprong er ook uit wat jullie betreft. Wijnbar Ravi opende begin dit jaar ergens en ik ging er samen met een vriendin heen om deze nieuwe aanwinst eens uit te proberen. Leuke shared dining concept en gezellige wijnbar. Voor degenen die niet uit Den Haag komen, deze wijnbar ligt buiten het centrum in het mooie Statenkwartier.

Wijnbar in Den Haag: Ravi

5. Leuke restaurants in Den Bosch: 6 Tips!

Nog zo’n leuke stad; Den Bosch! Hier waren we eerder dit jaar. Eigenlijk was een proefetentje op onze trouwlocatie in Vught de reden om naar Brabant af te reizen maar we besloten er meteen een weekendje Den Bosch aan vast te plakken. Den Bosch is namelijk om de hoek van Vught. Het proefetentje was geslaagd, maar ons weekendje Den Bosch ook! Veel gezellige plekjes voor een hapje en een drankje die ik natuurlijk graag deelde in een blog. Mijn favoriet? Wijnbar Wijn bij Stijn!

leuke restaurants in den bosch

Don Curado, een van mijn tips in Den Bosch

6. Nieuwe restaurants in Den Haag 2016: 4 aanraders

Het verbaast me hoe vaak er nieuwe restaurants openen in Den Haag! Via Instagram kom ik vaak achter nieuwe plekjes maar ook doordat je gewoon toevallig ergens langs fietst en je ziet dat er druk verbouwd wordt. Dan is het weer tijd voor iets nieuws. Dit jaar is Den Haag ook weer een aantal nieuwe restaurants rijker, maar in dit artikel noemde ik 4 nieuwe restaurants die in 2016 hun deuren openden. Ken jij ze alle 4 al?

cortenaer den haag

Cortenaer opende eind 2016 haar deuren in Den Haag

7. Wijnbar het Vliegendt Hert in Middelburg is geweldig!

Wijnliefhebbers lezen natuurlijk graag over leuke wijnbarren! En deze in Middelburg is echt een aanrader. Het Vliegendt Hert opende in de zomer haar deuren en is een geweldige aanwinst voor deze mooie stad in Zeeland. Bij deze wijnbar kun je niet alleen genieten van wijn, je kunt het ook kopen in de wijnkoperij. Daarnaast is er ook een restaurant. Dit is echt een van mijn favoriete plekken voor wijn! Enige nadeel? Het is zo ver weg van Den Haag 😉

het vliegendt hert

8. De leukste terrassen in Den Haag: Mijn 9 tips!

Een artikel dat vooral handig is voor de lente en de zomer. Waar in Den Haag kun je lekker buiten zitten op een terras en genieten van een hapje en een drankje? Dat is dan natuurlijk een belangrijke vraag. In dit artikel geef ik 9 tips! Mijn plan is om dit artikel regelmatig te updaten, zodat je ook steeds nieuwe tips krijgt. Voor nu is het iets te koud voor een terrasje helaas 😉 Maar ik zou zeggen sla ‘m op onder je favorieten voor over een paar maanden.

een echte wijnliefhebber

9. Villa Tuinfeest in Delft is een feestje!

Weer een blog met restaurant tip die veel gelezen is. Villa Tuinfeest opende vorig jaar haar deuren, maar ik begrijp dat dit restaurant recent gesloten is.

10. Grappige wijnnamen: Wijnhumor!

En wijn is niet alleen lekker, maar soms ook zeker heel grappig! Bijvoorbeeld als ze een grappige naam hebben, zoals Wild Pig wijn of Fat Bastard. Maar zowieso met wijn moet je vooral lol hebben en niet denken dat het allemaal serieus is. Je hoeft er echt niet alles over te weten of alles van te begrijpen om er lekker van te kunnen genieten. Gewoon je smaak volgen en dan ontdek je al heel veel.

wild pig wijn

11. 10x budget alternatieven voor champagne

Vooruit nog een goede gelezen artikel, aangezien je aan nummer 9 niet veel hebt nu dat restaurant gesloten is. Deze blog schreef ik met het oog op de feestdagen. Champagne hoort echt bij deze dagen vind je niet? Maar misschien is het wat te prijzig voor je portemonnee. Daarom deed ik een test en proefde 1o alternatieven voor champagne. Betaalbare bubbels dus!

alternatieven voor champagne

Wat was jouw favoriete artikel? Of aan welk artikel heb je het meest gehad? Zijn er nog zaken die je mist en waar je ook wel eens wat over zou willen lezen? Tips zijn welkom!
Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt!

Het bericht 2017: 10x best gelezen artikelen op Wijntjes met Esther verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Een feestelijke wijnmaand december

$
0
0

De maand zit er bijna op! Was jouw maand net zo gezellig en feestelijk als die van mij? In dit artikel een terugblik op wijnmaand december.

Lunch bij Oogst

De maand begon met een gezellige lunch bij Oogst. Dit restaurant vind je aan de Denneweg in Den Haag. Samen met Mark en een vriend genoten we van 4-gangen. Bij dit restaurant geen menukaart maar word je verrast door de keuken. Wij genoten van salade hoenderfilet, licht gebonden “Le Puy” linzensoep, saucisson en selderij en hert sukade, pastinaakpuree en persillade. Stuk voor stuk heerlijke gerechten met daarbij ook mooie  bijpassende wijnen! In het restaurant stond ook een kaastrolley dus op de vraag of we voor het nagerecht iets zoets of kaas wilden was het antwoord heel makkelijk. Kaas natuurlijk!

salade

hert

kaas

Wijnbar Pierre, the Embassy of Wine

Na onze lunch bij Oogst besloten we nog een wijntje te doen om het af te leren. Ik had al gespot dat er weer iets nieuws geopend was op de Denneweg dus ik wilde daar wel een kijkje nemen. En zo belandden we bij wijnbar Pierre, ofwel the Embassy of Wine zoals ze zich ook noemen. Wat een stijlvolle en elegante wijnbar! De uitgebreide wijnkaart is samengesteld door sommelier Silvia Meletti die onder andere ook bij de Librije gewerkt heeft.  Ik ga voor de Riesling Von Winning uit Deidesheim. Heerlijk!

Achter in de zaak zie ik de wijnkelder en nieuwsgierig als ik ben wil ik daar ook wel een kijkje nemen. Geen probleem! En samen met Silvia nemen we een kijkje. Leuk om te zien!

Een bijzondere wijnbar! Voor mij iets te ‘fancy’ en formeel maar zeker een leuke kennismaking.

Riesling

wijnkelder

Kerstdiner bij Just Meet

Half december kwam ik al in de kerststemming want het was tijd voor het jaarlijkse kerstdiner van mijn werk. Samen met mijn collega’s aten we in Leiden bij restaurant Just Meet. De naam is een grappige verwijzing naar vlees wat een belangrijke rol speelt bij dit restaurant maar ook het ontmoeten wat de bezoekers hier kunnen doen voor een heerlijk diner maar ook voor een goed glas wijn. Naast een goed stuk vlees staat er ook vis op het menu, dus er is voor ieder wat wils. Zo ook tijdens ons kerstdiner wat erg geslaagd was.

Voor onze groep was er een aparte ruimte met mooi opgedekte tafels. Ontvangst met prosecco en lekkere amusehapjes en daarna een 3-gangen diner met bijpassend wijnarrangement. Ik koos voor de rosbief van tonijn met Queen krab, witlofsalade en kreeftenbisque vooraf. Daarbij een glas Les Romanes uit de Languedoc, een witte wijn van Grenache en Rousanne.  Daarna koos ik net als bijna al mijn collega’s voor de bavette van Black Angus met kalfsjus. Leuk detail is dat je voor het vlees je eigen steakmes mag uitkiezen. Bij de bavette werd een mooie Portugese wijn uit de Douro geserveerd; Castelinho, gemaakt van de Touriga Nacional. Als dessert voor mij het kaasplankje met een glas PX Sherry. Mooie afsluiter!

Mooie locatie, heerlijk eten, attente en vriendelijke bediening, echt een plek om nog eens naar terug te gaan!

just meet restaurant

messen

black angus

Kerst met familie

En nog maar een paar dagen geleden was het kerst. Die dagen stonden in het teken van gezelligheid met familie en heerlijk eten.

Eerste kerstdag vierden we met mijn familie en hadden we een kerstlunch. Erg gezellig! De volgende dag op naar Middelburg voor tweede kerstdag met schoonfamilie. Bij het diner verzorgden wij het hoofdgerecht; hert met rode portsaus, geroosterde pompoen uit de oven en pastinaak gratin. Goed gelukt! En de Cruz ‘d Alba uit de Ribera del Duero die ik eerder die maand als wijnpost gekregen had, pastte er uitstekend bij.

Opvallend veel kaas ook deze kerst! Bij een van de kaasplankjes dronken we de Zarzuela Joven uit de Ribera del Duero (ook een fles die ik als wijnpost ontving eerder deze maand). Ik ben normaal meer van de wat oudere, houtgerijpte Ribera del Duero wijnen, maar deze zachte, jonge maar toch smaakvolle wijn deed het goed bij de kerstborrel!

hoofdgerecht kerst

kaas

Wijnjaar 2017

Tot slot nog even een korte terugblik op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogtepunten voor Wijntjes met Esther? Het foto overzicht (onder de 9 punten) vertelt het allemaal!

Van links naar rechts en van boven naar beneden:

  1. Het eerste Wijntjes met Esther evenement wat ik organiseerde bij restaurant Caroni in mei 2017.
  2. Wijnen proeven uit bijzondere wijnlanden. Door mijn blog kom ik in aanraking met heel veel verschillende wijnen. Zo kreeg ik een keer Georgische wijnen toegestuurd maar was ik ook bij een proeverij van Turkse wijnen in oktober.
  3. Trouwen! Natuurlijk HET hoogtepunt voor mij van dit jaar! Half september was die geweldige dag.
  4. Vakantie en huwelijksreis naar Sicilië. Wat een geweldig eiland! Heerlijk eten, mooie wijnen en veel cultuur. Echt genieten daar!
  5. Het inschrijven van Wijntjes met Esther bij de Kamer van Koophandel in maart. Intussen een aantal mooie samenwerkingen gehad en kijk ik uit naar wat 2018 gaat brengen op dat gebied.
  6. Lekker proeven thuis. Dat gebeurd veel in huize Wijntjes met Esther. Op de foto een proeverij die ik thuis organiseerde voor vrienden.
  7. Bij mooie en bijzondere proeverijen aanwezig zijn. Zoals deze proeverij van Torres wijnen op een rondvaartboot in Amsterdam, waarbij Mr. Torres Sr. zelf ook aanwezig was of de Chablis proeverij bij het de L’Europe Hotel.
  8. Nieuwe wijnbarren ontdekken zoals deze in Middelburg; het Vliegendt Hert.
  9. Mijn eerste perstrip! In september ging ik 3 dagen op pad met een groep bloggers en journalisen.  In Wallonië maakten we kennis met Belgische wijnen.


Een mooi wijnjaar en bijna tijd om dit jaar af te sluiten. Ik wens je alvast het allerbeste voor 2018! Maak er een geweldig jaar van! Met natuurlijk veel wijnplezier!

Hoe kijk jij terug op jouw (wijn) jaar 2017? Wat waren jouw leukste wijnmomenten of mooiste wijn ontdekkingen?

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt!

Het bericht Een feestelijke wijnmaand december verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Wijnfestivals in 2018: Naar welke ga jij?

$
0
0

Happy new year! Het nieuwe jaar is begonnen! En na al die feestdagen ben je wellicht even klaar met wijn en feestjes. Maar vast niet voor heel lang. En dan is het leuk om te bedenken naar welke wijnfeestjes je dit jaar gaat. Hieronder alvast een aantal wijnfestivals (én wijnevenementen) die je in je agenda kunt zetten!

Wijnfestivals in 2018

Januari

21 – Heel Huygens Hapt in Voorburg. Een leuk wijn- en spijs evenement waarbij je door middel van een wandeling kennis maakt met 7 restaurants in Voorburg. Bij elk restaurant krijg je een glas wijn en een bijpassend hapje. Een aanrader! Ik mocht het concept vorig jaar uit proberen en schreef er meer over in deze blog.

heel huygens hapt

Maart

16, 17, 18 – Amsterdam Wine Festival in de Westergasfabriek in Amsterdam. Meer info vind je hier. Thema voor deze editie zijn de oogstfeesten van het Zuidelijk Halfrond.

Ik was er vorig jaar en de locatie en aankleding zijn echt super! Verder veel wijnen waar uit je kunt kiezen, die ingedeeld zijn per land. Het eten vond ik wel wat aan de prijzige kant dus hopelijk zijn er ook wat meer betaalbare gerechtjes bij deze tweede jaargang.

amsterdam winefestival

Mei

11, 12, 13 – Fonteyn Festival in het Janskerkhof in Utrecht. Meer info vind je hier.

?? – Rypp festival in Rotterdam.  Vorig jaar was ik bij de eerste editie en schreef daar deze blog over. Een tweede editie is in de planning en zal ook weer in mei zijn. Precieze data volgen nog! Meer info vind je hier.

Rypp Wijnfestival Rotterdam

Juni

8, 9, 10 & 15, 16, 18 – Bacchus Wijnfestival in het Amsterdamse Bos in Amstelveen. Dit festival viert dit jaar haar 5-jarige bestaan!

Ik was vorig jaar voor het eerst bij het Bacchus wijnfestival maar dan wel bij de binnen editie bij de Duif in Amsterdam. Was een mooi feestje zoals je hier terug kunt lezen.

Nog meer info vind je hier.

bacchus

Augustus

26 – Chateau voor Buren in Buren. Meer info vind je hier.

September

28, 29, 30 – Nederlandse wijnfeesten in Groesbeek. Meer info vind je hier.

28, 29, 30 – Wijnfestival in de Der Aa Kerk in Groningen. Meer info vind je hier.

December

14, 15, 16 – Fonteyn Festival in het Janskerkhof in Utrecht. Meer info vind je hier.

Zijn dit alle wijnfestivals in 2018?

Neee!! Dit zijn de wijnfestivals in 2018 waarvan de data op dit moment bekend zijn. Er zullen er meer volgen! Ik hoop dat in ieder geval dat bijvoorbeeld Dorst, en Kannen en Kruiken in 2018 weer met een editie komen. Zodra er weer meer data bekend zijn, zal ik ze toevoegen aan deze blog. Mis ik een leuk wijnfestival waarvan de datum al wel bekend is? Let me know!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Het bericht Wijnfestivals in 2018: Naar welke ga jij? verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Wijnbar Le Bonheur voor wijn en shared dining

$
0
0

Zoals ieder jaar nam ik ook dit jaar tussen kerst en oud en nieuw lekker vrij! De kleine was uit logeren en wij konden zo mooi de uitnodiging aan nemen om eens lang te komen bij restaurant en wijnbar Le Bonheur in Barendrecht.Een wijnbar in Barendrecht? Yes! Dus daar was ik meteen nieuwsgierig naar! Het kostte wel even wat moeite om er te komen. De winkelstraat waar Le Bonheur te vinden is (Middenbaan) ligt niet direct naast het station, daarnaast was het keihard gaan regenen en waren we sowieso voor het eerst in Barendrecht. Een zoektocht door de regen dus. Maar goed, we vonden het gelukkig! En zodra we binnen waren kon het genieten beginnen!

Binnen opdrogen met bubbels

Le Bonheur bestaat al sinds 1993 en was eerst een lunchroom maar heeft vorig jaar een hele verbouwing gehad en is daarna weer open gegaan als restaurant en wijnbar die nu niet alleen voor de lunch ook ’s avonds open is. We nemen beneden plaats, maar bij drukte is er ook nog plaats boven. Net als beneden ziet het er daar ook gezellig uit.

We beginnen met bubbels! Ik kies voor een glas van de Salentein Brut Cuveé Exceptionelle Sparkling, Mark gaat voor een glas van de  Ribeauvillé Crémant Prestige Brut Blanc in het kader van zijn stelling: crémant is altijd goed! En eigenlijk ben ik het daar mee eens. Ik vind mijn bubbels ietwat vlak en de crémant die hij heeft is lekker bruisend, fris en smaakvol.

interieur

Zo, we drogen verder op en bekijken intussen de kaart. De wijnkaart als eerste want daar ben ik nog net ietsje meer nieuwsgierig naar dan naar het eten. Zoals een wijnbar betaamt is er behoorlijk wat keuze, ook per glas. Ik zie verschillende wijnlanden en ook leuk; Amerika is ook vertegenwoordigd. Dat is een wijnland dat je niet heel vaak tegenkomt.  Het valt ook op dat er aardig wat powerwijnen op staan. Past goed bij de tijd van het jaar. Ik zou sowieso wel van wijn met een een beetje power. Dus ik kijk er naar uit nog meer te gaan proeven.

Samen delen

Dan krijgen we toch echt trek, dus tijd voor de menukaart. Het de bedoeling dat je veel proeft en gezellig samen verschillende gerechtjes uit kiest want shared dining is het concept voor het diner. Er is veel keuze maar een gerechtje springt meteen in het oog; tonijn tataki. Yes! En dat is het eerste gerecht waarmee we beginnen. Erg lekker! Ik kan altijd zo genieten van tonijn op deze manier, ik krijg er nooit genoeg van en ben altijd blij als ik dit op een menukaart tegen kom. Een goed begin! Hierbij dronken we trouwens nog de rest van onze bubbels.

tonijn tataki

Nog meer vis

Hierna schakelen we over naar de warme gerechtjes; makreel teriyaki met noodles en Oosterse dressing en gamba’s met knoflook en rode peper. We drinken er wijnen bij die er misschien niet de allerbeste combinatie zijn, maar die we wel gewoon graag wilden proeven. Dus dan maar eigenwijs 😉

We zagen namelijk al eerder dat er wat wijnen van Kendall Jackson op de kaart staan en  besluiten allebei een glas Kendall Jackson Chardonnay te nemen, maar wel ieder een andere. Ik de Avant en Mark de Vintners Reserve. Zoals je van Amerikaanse Chardonnay’s al een beetje verwacht misschien, zijn dit echte power wijnen!

En nog een ronde

We zijn zo aan het genieten, we willen nog meer proeven! Dus ook de risotto tartuffo met bospaddestoelen en de blini’s met zalm worden besteld. Wow, weer 2 mooie gerechten! De risotto is perfect gelukt dus ook hier scoort de keuken weer punten. Je begrijpt we laten geen kruimeltje liggen…

Bij deze gerechtjes ook weer nieuwe wijnen. We willen ook wat roods drinken. En ook hier kiezen we weer 2 krachtige wijnen. Bijna ga ik als Zinfandel fan voor de Kendall Jackson Zinfandel maar nee het worden de  Errázuriz Max Reserva Carmenère en Chateau les Auzines (vooral Carignan). Beiden vallen goed in de smaak.   

kaasplank

Mooie kaasplank voor 2!

Een mooie afsluiting

Zo blij als ik ben als ik tonijn tataki op de kaart zie staan, zo blij als ik ook altijd ben als ik een kaasplankje spot. En ja, die hebben ze hier ook. Dus daar sloten we mee af. Mooie presentatie zoals je hier boven ziet en heerlijke kaasjes. Wat een top kaasplank! Daarbij een port voor mij en een Sauternes voor Mark. Een geweldige afsluiting zo van een avond met heerlijke gerechtjes en smaakvolle wijnen.

Barendrecht is misschien niet een plek waar je meteen aan denkt als je van plan bent om uit eten te gaan, maar Le Bonheur is zeker een goeie om in gedachten te houden, mocht je eens in de buurt zijn!

Ook voor een wijnproeverij

Bij wijnbar Le Bonheur worden ook wijnproeverijen georganiseerd. Binnenkort staat er weer een op het programma. Op zondag 4 februari 2018 van 14:00-17:00 is er een proeverij van Salentein wijnen. Meer info vind je hier.


Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel over wijnbar Le Bonheur ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Het bericht Wijnbar Le Bonheur voor wijn en shared dining verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

5x leuke wijnbarren in Modica, Syracuse en Palermo (Sicilië)

$
0
0

Sicilië is een van de wijnregio’s van Italië waar heerlijke wijnen gemaakt. En wat is leuker dan Siciliaanse wijnen proeven in een Siciliaanse wijnbar? Tijdens mijn vakantie heb ik verschillende wijnbarren bezocht in o.a. Modica, Syracuse en Palermo en een aantal waren favoriet.  5 leuke wijnbarren waar ik ben geweest deel ik graag met je in dit artikel. Ik noem ze in willekeurige volgorde:

1. Enoteca & Winebar Sapori Doc – Modica

Deze plek komen we toevallig tegen als we op zoek zijn naar een restaurant voor de lunch. Het zit dan ook een beetje verstopt. We zijn wat aan de late kant en net als in meer Mediterraanse landen merken we dat de meeste restaurants ’s middags nog een paar uur sluiten. Toevallig valt mijn oog op een bord met ‘enoteca’ en mijn aandacht is natuurlijk meteen getrokken. Dat betekent wijn! En gelukkig dit restaurant is niet gesloten!

Sapori Doc is niet alleen een restaurant maar dus ook een wijnwinkel. En die combinatie is iets wat we tijdens onze vakantie nog veel vaker gaan zien. Buiten zijn een aantal tafeltjes maar wij nemen binnen plaats (de wijnflessen hebben veel aantrekkingskracht!)

Deze enoteca wordt door een wat ouder stel gerund. Hij spreekt geen Engels en is wat meer op de achtergrond, zij heeft de leiding en vraagt ons of we hier voor echt eten komen. Geen pizza’s hier! Nou, dat is mooi, daar waren wij ook niet naar op zoek 🙂 Het menu is simpel, geen poespas hier maar de echte Siciliaanse keuken. We kiezen Caponata en een couscous met groentes en vis. Daarbij natuurlijk wijn! Lastig kiezen met zoveel wijnen om je heen. Aan een kant van de zaak staan alleen maar Siciliaanse wijnen, aan de andere kant nog andere Italiaanse wijnen, maar wij gaan voor Siciliaans (zoals we eigenlijk de gehele vakantie doen). Ik kies de Valcanzjria van Gulfi, een witte wijn van Chardonnay en Carricante. We genieten hier van de pure smaken van de gerechten, de heerlijke wijn en de leuke omgeving.

Naast deze wijnbar is Modica trouwens echt een aanrader. Een hele mooie stad!

Deze wijnbar vind je hier: Corso Umberto I, Modica

sapori doc

Valcanzjria

couscous

2. Soleria – Syracuse

Ook deze wijnbar ontdekken we toevallig en trekt meteen mijn aandacht. Logisch met al die flessen wijn in de etalage. Wij brengen vervolgens de hele avond door op het terras van deze wijnbar. En we zijn niet de enigen, het is er druk! Terwijl we regelmatig mensen voorbij zien lopen die ook wel in zijn voor een wijntje hier, gaat er maar niemand weg. Dat zegt wel wat over deze plek.

Ons ‘diner’ die avond is een mooie kaasplank met lokale kaasjes en bruschetta’s met zalm. Hier geen echte diner kaart dus maar wel passende hapjes voor bij de geweldige wijnen. Op de wijnkaart staan veel Siciliaanse wijnen maar na een Nero d’Avola maak ik hier een uitzondering op ons plan om alleen Siciliaanse wijn te proeven. Op de kaart namelijk ook een Amarone della Valpolicella. Tja, die kan ik niet negeren natuurlijk. Goede keus want hij was geweldig 🙂 Wat een topavond!

Deze wijnbar vind je hier: Via Roma 86, Syracuse

Soleria

interieur

3. Evoe Wine Bar Shop – Syracuse

Nummer 3 is nog een leuke wijnbar slash wijnwinkel in Syracuse. Hier besluiten we eens goed uit te pakken en die middag aan de bubbels te gaan. Het is tenslotte onze huwelijksreis en dat moet goed gevierd worden!

Binnen ziet het er gezellig uit en kun je aan een van de houten tafeltjes plaatsnemen of aan de hoge tafel met uitzicht op een heleboel flessen wijn (die je er ook kunt kopen). Buiten geen bijzonder terras en ook niet veel plek, maar de optie is er in ieder geval. Wij kiezen een tafeltje pal aan de straat.

Op de wijnkaart allemaal Siciliaanse wijnen, waarvan we de Milazzo Classico kiezen. Een brut van Chardonnay en Inzolia gemaakt volgens de traditionele methode. Inzolia is een inheemse druif van dit eiland. Leuk om steeds die lokale invloeden in de wijnen die we drinken terug te proeven. Na de bubbels hebben we er nog geen genoeg van. We nemen nog een glas Grillo Vigna di Pettineo.

Deze wijnbar vind je hier: Via della Maestranza 56, Syracuse

bubbels

interieur

4. La Nicchia – Palermo

Palermo is de laatste stad die we bezoeken en nog heel kort ook. We hebben hier maar een middag en avond. Eerlijk gezegd vinden we dat niet heel erg (concluderen we achteraf) aangezien de stad ons niet erg aanspreekt. Maar leuke wijnbarren hebben ze er zeker wel! Het is even zoeken maar uiteindelijk kwamen we bij La Nicchia terecht. Wat we precies bestelden heb ik niet onthouden maar de wijn was ook hier top.

Ik kan je zeggen dat we (op 1 plek na) eigenlijk nooit teleurgesteld zijn in de wijnen die we bestelden tijdens onze vakantie. Best bijzonder! Altijd goede en heerlijke wijn.  In combinatie met een mooi plankje kaas en charcuterie (ja, ook hier is alles weer lokaal) was het echt genieten hier.

Deze wijnbar vind je hier: Via Principe di Belmonte 75/77, Palermo

interieur

plankje vleeswaar en kaas

5. Vinodivino – Palermo

Na La Nicchia vinden we het nog veel te gezellig. Onze laatste uurtjes tikken weg maar we willen helemaal niet dat de vakantie er al weer op zit. Dus als we hier toevallig langs lopen, besluiten we naar binnen te gaan voor een laatste drankje.

Om het helemaal in stijl feestelijk af te sluiten neem ik nog een glas bubbels; een brut van Terrazze Dell’Etna. Mark kiest voor Passorosso, een krachtige en smaakvolle rode wijn van Nerello Mascalese. Ook hier gaan we voor de lokale wijnen. We hebben nog een beetje trek en denken met de bruschetta met gerookte zalm een klein hapje te bestellen. Kijk maar rechts op de foto achter de fles water of dat klopt 😉

Helaas is het op een gegeven moment toch echt tijd om naar ons hotel te gaan. Maar dit was een perfecte afsluiter!

Deze wijnbar vind je hier: Via S. Oliva 36, Palermo

vinodivino palermo

Meer Sicilië?

Lees dan ook mijn vorige artikelen Op vakantie naar Sicilië en Sherazade Donnafugata: waar wijn en kunst perfect samenkomen! Sicilië: voorpret en wijn proeven.

En ga je binnenkort ook naar Sicilië? Dan hoop ik dat je wat aan mijn tips hebt! Probeer echt de lokale wijnen als je er bent, je zult echt niet teleurgesteld worden. En mocht je een van deze plekken bezoeken dan hoor ik het graag, ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring. Het is een geweldig eiland dus genieten wordt het zowieso.

Ik heb nog veel meer tips! Want ik ben niet alleen naar wijnbarren geweest tijdens mijn vakantie. Er zal nog een blog met allemaal leuke restaurant tips volgen. Hou de site in de gaten dus!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden die binnenkort naar dit eiland gaan? Dan hebben ze vast wat aan deze tips voor leuke wijnbarren op Sicilië, vergeet dit daarom niet te delen via social media! Bedankt alvast 🙂

Het bericht 5x leuke wijnbarren in Modica, Syracuse en Palermo (Sicilië) verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Fan van restaurant en wijnbar Fenn!

$
0
0

Er gebeurt weer een heleboel op de Denneweg, de een na het andere nieuwe restaurant opent haar deuren. Ik kan het bijna niet bijhouden! Via Instagram kwam ik  achter het bestaan van restaurant en wijnbar Fenn dat sinds 12 oktober geopend is. Een goede plek om eens met een vriendin te gaan eten en wijn te drinken. 

Op naar Fenn

Fenne, de dochter van eigenaar Dennis, is de inspiratie geweest voor de naam voor deze mooie zaak. Twee liefdes worden hier zo samen gecombineerd; familie en een passie voor heerlijk eten en drinken.  Leuk!

Het is er gezellig binnen. Genoeg leuke plekjes waar je plaats kunt nemen. Naast ‘gewone’ tafeltjes, zijn er ook een aantal hoge tafels met een bank halverwege de zaak. Dat is waar wij plaats namen.

fenn interieur

Hoe is de wijn (kaart)?

Altijd belangrijk, hoe zit het met de wijn? Valt er wat te kiezen? En hoe is het aanbod per glas? Dat vind ik altijd wel een belangrijk punt. Ik proef graag steeds een andere wijn om zo steeds kennis te kunnen maken met verschillende wijnen. Daarnaast vind ik heel veel lekker, dus 2 glazen van hetzelfde is saai 😉 Bij Fenn zit je goed wat dat betreft, dat heb ik al snel door. Op de menukaart staan op de voorkant de gerechten en de gehele achterkant is voor de wijnen!

De wijnen zijn ingedeeld op intensiteit en per kleur nog verder onderverdeeld. Bij de witte wijnen kun je gaan voor; fris/fruitig of vol/rond. Er zijn dan 13 wijnen per glas en nog iets meer per fles. Voor de rode wijnen kun je kiezen uit; rond/soepel en vol/krachtig met dan 8 opties per glas en ook nog net wat meer per fles. Om het helemaal compleet te maken zijn er natuurlijk ook bubbels, rosé, alcohol vrije opties en dessert wijn. Fijn zo veel keuze! Ook wat betreft de wijnlanden en druivenrassen. Wijn speelt hier dus een belangrijke rol en daarom vind ik dat je Fenn naast een restaurant ook zeker een wijnbar kunt noemen!

Wat kun je er eten?

Bij Fenn staat shared dining centraal. Dat spreekt mij altijd wel aan! Net als met wijnen per glas, kun je op deze manier ook verschillende dingen proberen. En ik vind het ook altijd wel iets gezelligs hebben. Er zijn allerlei planken waaruit je kunt kiezen, allemaal gevuld met lekkere dingetjes; wij twijfelden tussen Little Fenn (Sushi, sashimi, langoustines, tonijn, wakamé, komkommer)  en Eat-aly (Risotto met truffel, paddenstoelen, zeevruchten, carpaccio bonbon, short rib en zeebaars) maar kozen uiteindelijk toch voor Little Fenn.

Food tastes better when you eat it with someone you love

plankje

En dan krijg je dit (zie foto hierboven) voor je neus. Wow, dat ziet er fantastisch uit, vind je ook niet? Erg lekker al die verschillende gerechtjes! Voor ons was het zeker voldoende. Voorafgaand aan dit plankje hadden we nog de bitterballen van kreeft en cocktailsaus genomen. Ook heerlijk!

En?

Ons bezoek smaakt zeker naar meer. Een leuk concept met die mooie planken om te delen en natuurlijk al die keuze wat betreft wijn. Vooral vis voor ons deze avond, dus ik ging 3x voor een glas witte wijn. Wel steeds een andere! Zo proefde ik de Karl Erbes Riesling uit Duitsland,  de Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc van Merwida Family Vintners en de Menade Nosso N.S.A. Verdejo uit Spanje. Fijn die afwisseling!

Een zaak om te onthouden en om zeker nog eens terug te komen! Fenn heeft ruime openingstijden vanaf 8:00 ’s ochtends, maar niet op alle dagen. Maandag tot en met woensdag kun je hier nog niet ’s avonds terecht en sluiten ze om 17:00. Handig dus om voordat je gaat even de website te checken.

En ben je van plan een keer bij restaurant en wijnbar Fenn langs te gaan? Leuk als je dat laat weten!

Meer wijn in Den Haag?

Voor een hapje en een goed glas wijn kun je naast Fenn ook goed terecht bij Walter Benedict, wijnbar Ravi of bijvoorbeeld Milu.

Zijn er vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn?  Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂 

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt!

Het bericht Fan van restaurant en wijnbar Fenn! verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

10x budget alternatieven voor champagne

$
0
0

Langzamerhand gaan we weer richting het einde van het jaar. Sinterklaas heeft ons verlaten, nu is het  tijd voor de feestdagen eind deze maand. Gezelligheid met vrienden en familie, heerlijk eten en drinken natuurlijk! Voor de kerst en helemaal voor oud en nieuw horen daar vanzelfsprekend ook bubbels bij. Champagne is meestal vrij prijzig, maar er zijn ook allerlei andere betaalbare opties. In dit artikel testte ik 10 budget alternatieven voor champagne.

Om echt rekening te houden met de portemonnee, was €15 het maximale budget per fles. Ik kocht de meeste flessen.  Daarnaast schakelde ik ook wat vrienden in, die ieder ook een fles kochten en meenamen ook binnen dit budget. Tot slot stuurde Wijnpakhuis nog een aantal flessen toe voor de test.

Hou je van droog of juist eerder fruitig? Wat meer uitgesproken of juist eenvoudig en makkelijk te drinken? Het zit er allemaal tussen En daar gaan we dan, hier komen de alternatieven voor champagne. Plop, plop, plop!

1. Cava Palau Brut

Dit is een cava die is geproduceerd volgens de traditionele methode, dus daar verwachtten we iets van. Opvallend aan deze cava zijn de mooie kleine bubbels. Dat kunnen we niet over alle mousserende wijnen die in deze test aan de orde komen zeggen. Dat deze cava zo mooi bubbelt ligt aan de traditionele productiewijze, waarbij het koolzuur in de fles is gevormd.

De cava ruikt fris, met een groene appel, en heeft een fruitige zelfs iets citrusachtige smaak. Frisheid voert de boventoon en wij stellen ons voor dat deze cava fantastisch is op een warme dag in Spanje. Dat er geen hele verrassende smaakelementen aanwezig zijn vergeven we deze cava vanwege zijn extreem scherpe prijs graag.

Als je niet bang bent voor iets meer zoet in je brut dan je misschien verwacht is deze cava een hele goede vangst voor als je op zoek bent naar de beste prijs-kwaliteitverhouding in een cava.

Deze bubbles koop je voor €5,95 bij het Wijnpakhuis

2. Arestel Cava Brut

Deze cava valt ruim binnen het budget en is net als de eerste cava volgens de traditionele methode gemaakt en dus mag je weer mooie bubbels verwachten. De bubbels zijn  groter dan die van de Palau, minder subtiel. Voorzichtig inschenken dus, hij schuimt behoorlijk!

Deze cava is licht van kleur. Wij vinden hem wederom vrij zoet voor een brut. Maar eerlijk gezegd is hij helemaal niet slecht als je ziet dat hij maar 3,99 euro kost! Hoe kan dat? Wij vermoeden dat het iets te maken heeft met de schaal waarop deze cava geproduceerd wordt. Maar evengoed: dat voor deze prijs zo’n cava in de markt gezet kan worden is bijzonder!

Deze bubbles koop je voor €3,99 bij Lidl

arestel cava

3. Villa Conchi Cava

Op naar de volgende! Voorzichtig openen en schenken maar. Deze cava van Villa Conchi schuimt er, net als de cava van Arestel, flink op los. Dit bevalt ons wel: er zit veel leven in!

Hoewel ik niet met zekerheid kan vaststellen of deze cava volgens de traditionele methode is gemaakt, valt de voor dergelijke mousserende wijnen kenmerkende geur van brioche op. Ook ruiken we wat fruit zoals een groene appel en peer. Dat eerste komt in de smaak ook terug. Fris en zeker een heel aardige cava.

De fles ziet er ook nog eens chique uit. Dat zegt niks over de smaak natuurlijk, maar is wel leuk meegenomen als je deze cava aan je bezoek presenteert!

Deze bubbles koop je voor €8,25 bij het Wijnpakhuis

villa conchi cava

4. Pere Ventura Cava

Bij het ruiken valt gelijk op dat deze cava een gistgeur afgeeft. Dat bedoel ik positief: het is iets dat je bij champagne ook tegen kan komen en deze cava doet me daarom van de vier cava’s nog het meest aan champagne denken.

De smaak gaat meer in de richting van de groene appel en iets van citrus. Frisheid voert de boventoon. Gelukkig heeft deze cava van de vier die we proeven de minste zoetigheid. Het valt ook op dat de smaak van deze cava lang blijft hangen. In de nasmaak proef je in de verte wat honing, lekker!

Van de 4 cava’s die we proeven is dit degene die het beste in de smaak valt.

Deze cava koop je voor €9,99 bij Gall&Gall

5. Allini Prosecco di Treviso

Dit is een eenvoudige prosecco gemaakt van de Glera druif. Erg fruitig! Voor mij persoonlijk wat te zoet, maar als je op zoek bent naar iets betaalbaars en niet te droog is dit een prima optie voor jou. Ons proefpanel is unaniem in het oordeel dat dit niks voor ons is.

Deze bubbles koop je voor €4,99 bij Lidl

vier flessen

6. Pinot Grigio Vino Spumante Brut

Van deze mousserende wijn werd niet veel verwacht, maar uitendelijk was dit wel de beste van de Lidl wijnen. Deze spumante heeft veel bubbels, is vrij droog en een verademing na de prosecco die we hiervoor proefden. Een mooi bubbel, zeker voor dit bedrag!

Deze bubbles koop je voor €5,99 bij Lidl

7. La Baume Saint Paul ICE Chardonnay

Dit is een demi-sec wat betekent dat deze mousserende wijn wat zoeter is dan brut. Gemaakt van 100% Chardonnay en afkomstig uit de Languedoc. De naam geeft het al weg, deze La Baume drink je ijskoud! Het liefst nog echt met ijsblokjes dan komt de smaak het beste tot zijn recht. Zo proefden wij deze wijn ook en de ijsblokjes zijn inderdaad een goede toevoeging. Wel even wennen, om dit zo te drinken! Het is een mooie optie voor iedereen die zijn bubbels graag fruitig drinkt. Ik zelf kies nog steeds toch echt liever voor brut.

Deze bubbels koop je voor €8,95 bij het Wijnpakhuis

8. Terres Burgondes Crémant de Bourgogne

Crémant vind ik zelf heel vaak een goed alternatief voor champagne. Dus toen ik deze fles (met mooi etiket) bij de Hema tegen kwam vond ik dat deze niet kon ontbreken bij de proeverij.

Wat we zien is een crémant met een mooie strogele kleur. Hij bevat niet heel veel bubbels. Hij ruikt naar rijp fruit en geeft een frisse indruk. In de smaak komt gist terug, wat we erg leuk vinden omdat het past bij een goede mousserende wijn. Dit is een goede brut, hij is namelijk niet te zoet. De afdronk heeft een  klein zuurtje, wat bijdraagt aan de frisse en verfrissende indruk die deze crémant ons al vanaf het begin gaf. Heerlijk!

Deze mousserende wijn van Chardonnay wordt trouwens op maar 80 km van de Champagne gemaakt. Kunnen we deze wijn best stieken een champagne noemen, vind je niet?

Deze bubbles koop je voor €13 bij  Hema

crémant

9.  Martin Zahn Crémant de Alsace

Dit is een wijn die een vriend mee nam naar de proeverij. Een met goed herinneringen aangezien dit op zijn  bruiloft werd geserveerd!  Deze crémant is top! Weer een fijne, frisse bubbel gemaakt van de Pinot Blanc druif en nog wat droger dan de vorige van de Hema. Heerlijk en echt een goed alternatief voor champagne.

Martin Zahn is trouwens niet de wijnmaker maar de Benedictijnse monnik met adellijk bloed die eeuwen geleden verantwoordelijk was voor de beste wijngaarden in het plaatsje Ribeauvillé waar deze crémant vandaan komt.

Deze bubbles koop je voor €14,95 bij Lekkerflesjewijn.nl

10. Groot Geluk Brut ‘Methode Cap Classique’

Last but not least, een mousserende wijn uit Zuid-Afrika; Groot Geluk die gemaakt wordt volgens de methode cap classique. Deze Groot Geluk kregen we kado op onze trouwdag. Een passende wijn dus, want het was zeker een dag met groot geluk! We hebben de fles niet op de locatie geopend maar later thuis een keer (buiten de proeverij met vrienden om dus).

In deze mousserende wijn vind je Chardonnay, Pinot Noir en Pinotage. Je ruikt de subtiele brioche en gist die is ontstaan door 18 maanden gisting op fles. Er is een mooie balans tussen wat citrus, een groen appeltje, noten en wat mineraliteit in de nasmaak.

Dit is mijn persoonlijke favoriet! Ik vind het echt een kwalitatief mooie bubbel, helemaal voor deze prijs. Ik zou er zo meer voor betalen.

De fles die wij kregen was gekocht bij de Vughtse wijnkoperij maar ik kon deze Groot Geluk niet in hun webshop vinden. Even verder gezocht en online kun je hem wel vinden voor €11,50 bij Siersma wijnadvies

groot geluk cap classique

Een eervolle vermelding

Domaine La Louviere La Blanquette de Limoux

Tijdens de proeverij proefden we ook nog de Domaine La Louviere La Blanquette de Limoux die vorig jaar in de december wijnbox van Baltazar zat en die een vriend nog in zijn wijnrek had liggen. Ik had deze vorig jaar ook al geproefd en vond het toen al een mooie bubbel voor de feestdagen. Helemaal voor die prijs! Helaas heeft Baltazar de wijn niet meer in zijn assortiment en is deze in Nederland verder niet te verkrijgen. Jammer want het is een topper! Echt een fijne en frisse wijn van de Mauzac en Chenin Blanc druif.

Omdat deze mousserende wijn ook op de foto’s  staat wilde ik ‘m toch wel even noemen.

einde proeverij

De ‘schade’ na een middag bubbels proeven


En wat vind jij van deze budget alternatieven voor champagne? Zit er iets bij wat jou lekker lijkt en wat je wilt gaan proberen? Leuk als je dat laat weten! Of heb je zelf nog een goede tip? Ik hoor het graag! Cheers!! 

Meer bubbels?

Mousserende wijnen passen goed bij de feestdagen maar je kunt ook eens voor een andere gelegenheid iemand eens goed mee verrassen met deze feestelijke wijn. Bijvoorbeeld door het te combineren met een ontbijt! Lees mijn blog over hoe je een champagne ontbijt verzorgt!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast 🙂!

Het bericht 10x budget alternatieven voor champagne verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.


Château La Haye Saint-Estèphe Cru Bourgeois

$
0
0

Regelmatig krijg ik leuke wijnen toegestuurd om te proberen. Hartstikke leuk! Intussen wordt Wijntjes met Esther ook buiten Nederland gevolgd want de wijn die ik voor dit artikel mocht uit proberen werd verstuurd vanuit het buitenland.  De wijn waarmee ik kennis mocht maken is de Château La Haye Saint-Estèphe Cru Bourgeois. Een wijn uit Frankrijk dus! En wel uit het dorpje Saint-Estèphe gelegen in de Médoc, een (wijn) subregio binnen de Bordeaux om precies te zijn. 

Terug in de tijd met Château La Haye

Château La Haye kent een lange historie, want dit wijnhuis werd al in 1557 opgericht! Janot Bernard of Leyssac kocht dit landgoed en plantte er meteen de eerste druivenranken. Dat was het begin van een lange wijntraditie, die vervolgens 370 jaar binnen dezelfde familie bleef. In 2012 kwam daar verandering en werd dit landgoed met zijn kasteel en wijngaarden verkocht aan de Belg Chris Cardon. Samen met zijn familie zet hij de wijntraditie voort.

Ook het logo heeft een historische achtergrond. Het verhaal gaat dat  Hendrik II (Franse koning) en gravin Diane de Poitiers (maîtresse van Hendrik) het kasteel gebruikten als plek voor hun ontmoetingen. Hun monogram bestaande uit hun voorletters is in steen gegraveerd bij de ingang van het kasteel. Nu vind je dit logo terug op alle wijnflessen van Château La Haye. Grappig hoe dat ontstaan is!

Hoe ontcijfer je zo’n Frans etiket?

Etiketten van Franse wijnen zijn erg mooi, maar ook best onduidelijk. Er staan allerlei termen op die je niet 1,2,3 iets zeggen. Althans dat is mijn ervaring 😉 Tijdens mijn WSET2 cursus heb ik hier meer over geleerd maar het blijft toch best lastig vind ik.

Op het etiket staat bovenaan cru bourgeois en staat onder een plaatje van het kasteel Appellation Saint Estèphe Contrôlée. Deze 2 benamingen zeggen iets over de kwaliteit. Appellation d’Origine Contrôlée geeft aan dat de wijn voldoet aan de Franse kwaliteitscontrole. Binnen de appellation zijn weer verschillende kwaliteitsklassen, waarvan cru bourgeois er een is.

Wat het etiket je verder leert is dat de wijn op het château gebotteld is en de wijnen niet gemengd zijn met andere wijnen (van andere wijnmakers). Dit is wat mis en bouteille au château betekent.

Hoe is deze Château La Haye Saint-Estèphe Cru Bourgeois?

Deze wijn is een blend van 3 druivenrassen: 50 % Merlot, 45 % Cabernet Sauvignon, 5% Petit Verdot. Hij heeft ook houtrijping gehad, dus dat spreekt me meteen al aan. De Merlot druiven hebben 12 maanden gerijpt, de Cabernet druiven nog 2 maanden langer.

Tijd om de wijn te openen en eindelijk te proeven! Als ik de wijn inschenk zie ik een mooie donkerrode kleur. De geur geeft meteen weg dat dit inderdaad een houtgerijpte wijn is. Daarnaast meen ik iets van kers of in ieder geval rood fruit te ruiken. Dat is ook wat ik proef als ik daarna een slok neem. Wat een geweldige wijn! Heerlijk vol van smaak en mooi in balans. Er zijn wat tannines aanwezig maar die zijn verfijnd en niet overheersend. Ik vind dat je wel kunt proeven dat je met een kwaliteitswijn te maken hebt.

Na diverse keren proeven merkte ik dat ik de wijn nog beter vond smaken nadat de wijn wat langer open was. Contact met zuurstof komt de wijn zeker ten goede.

Conclusie? Ik ben erg enthousiast over deze wijn. Een mooie wijn die je ook prima bij je kerstdiner zou kunnen serveren bijvoorbeeld. Lekker bij vlees!

Deze wijn kun je kopen bij Goessens in Maastricht of Verbunt in Tilburg.

chateau la haye

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt!

Het bericht Château La Haye Saint-Estèphe Cru Bourgeois verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

6x tips voor leuke restaurants in Den Haag

$
0
0

Regelmatig kun je op mijn blog lezen over leuke (nieuwe) restaurants die ik bezocht heb en deel ik de plekjes waar ik enthousiast over ben. Maar ik heb nog niet alles met je gedeeld! Hier volgen 6x tips voor leuke restaurants in Den Haag. Deze bezocht ik de afgelopen maanden en heb ik voor je verzameld in éen artikel!

1. De Oogst

Mijn eerste tip is gelijk het restaurant wat ik het meest recent ontdekt heb. Hier was ik begin december voor het eerst op een zaterdagmiddag voor een lunch met een vriend.

Geen menukaart voor ons! Maar wat is het concept dan? Er zijn een aantal gerechten afgestemd op het seizoen, je geeft aan of je dieetwensen hebt en daarna laat je je gewoon verrassen door de chef. Datzelfde geldt ook voor de wijnen. Bij elke gang wordt een bijpassende wijn geschonken.  De groenten, kruiden en eetbare bloemen komen trouwens uit eigen moestuin waar Restaurant Calla’s (*) ook gebruikt van maakt.

Onze lunch bestond uit: salade hoenderfilet met Grüner Veltliner ‘Federspiel’ Gattinger, Wachau, licht gebonden “Le Puy” linzensoep, saucisson en selderij met Spätburgunder, “Vom Löss”,Franz Keller, Baden 2015 en hert sukade, pastinaakpuree en persillade met Grenache, Spice Route, Swartland 2015.  Stuk voor stuk heerlijke gerechten met mooie wijnen!

grenache

Mijn favoriete wijn van deze 3 was de Grenache. Een mooie wijn met veel smaak die echt perfect samen ging met het hert. Tot slot kozen wij voor kaas! We kregen een mooi bordje met kazen van de kaastrolley in het restaurant en dronken daarbij nog een “LBV”, Quinta do Pégo, Douro, port dus! Mooie afsluiter.

Je vindt De Oogst op de Denneweg 10b.

kaas

2. Bar Bistro de Twee Heeren

Regelmatig krijg ik de vraag van mensen of ik een tip heb voor een leuk restaurant. Meestal met de toevoeging ‘en ook betaalbaar’. 9 van de 10x noem ik dan Bar Bistro de Twee Heeren. Een gezellig restaurant in de Oude Molstraat waar je eigenlijk de hele dag terecht kunt. Lunch, een drankje of diner, het kan allemaal! En zo betaalbaar! Zo kun je bij het diner voor €24,50 een 3-gangenmenu kiezen. Dit menu wisselt elke maand en er wordt daarbij ook rekening gehouden met de seizoenen. Verder ook genoeg keuze hier wat wijn betreft.

Wij namen vrienden hier mee naar toe voor een afscheidsetentje en begonnen dat goed met een Crémant de Bourgogne en genoten verder van een heerlijk 3-gangendiner. Fijn restaurant, gezellig en lekker eten. Het is geen hele grote zaak, dus zou zeker aanraden om te reserveren als je er ’s avonds wilt gaan eten.

Je vindt Bar Bistro de Twee Heeren op de Oude Molstraat 6.

bistro bar de twee heeren

 

cremant de bourgogne

kabeljauw

3. Palmette

Sinds dit jaar vindt je Palmette op de Plaats. Dit restaurant is van dezelfde eigenaars als Bar Bistro de Twee Heeren! Ik was er een tijdje terug voor de lunch. Heerlijke sandwich van biologisch landbrood met romige avocado en ei. En het was na 12:00 dus dan kan een wijntje er bij toch prima 😉 Ik koos daarom de Zuid-Afrikaanse Chardonnay van de kaart. Mooi restaurant met een geweldig behang op de muur als absolute blikvanger. Mijn foto hieronder doet het absoluut geen recht aan, dus je zult er een keer zelf heen moeten om te zien waar ik het over heb.  Dan begrijp je ook waarom dit restaurant Palmette heet!

Verder een goede plek om te onthouden voor de zomer. Je hebt hier ook een mooi terras, dus buiten genieten met een wijntje kan hier ook.

Je vindt Palmette op Plaats 27.

lunch

 

palmette

4. John en June’s

Voor deze gezellige lunchroom moet je naar het Zeeheldenkwartier. Als je hier bent krijg je meteen een relaxed huiskamer gevoel. Je kunt neerploffen op een van de banken of plaats nemen aan een van de tafeltjes. Er zijn heerlijke zelfgemaakte taartjes, verse sapjes en natuurlijk allerlei broodjes, salades, soepen en quiches voor de lunch.

Toen ik hier was had ik salade met warme geitenkaas, appel, walnoot en appelstroop dressing, een vers sapje en ja ook nog een wijntje. Wat dat laatste betreft heb je hier niet veel keuze. Je kunt gaan voor een glas Merlot of een glas Sauvignon Blanc. Vooral een plek waar je heerlijk relaxed kunt lunchen dus!

Je vindt John & Junes op de Tasmanstraat 128

interieur

salade geitenkaas

 5. Anne & Max

Zoals je kunt zien aan de foto’s hier onder, was ik hier toen het net wat warmer was dan nu 😉 Samen met Mark waren we zomaar een doordeweekse dag vrij en zin in ontbijt buiten de deur. We kwamen uit bij Anne & Max en konden heerlijk buiten zitten in het zonnetje. Ik had het op pannenkoeken gemunt dus zodra ik die tegenkwam op de kaart was mijn keuze gemaakt. Smullen! Maar je kunt bij Anne & Max niet alleen voor lekkere ontbijtjes terecht, ook voor lunch, koffie/thee met gebak, high tea maar ook een borrel en zelfs een high wine! Naar dat laatste ben ik wel nieuwsgierig geworden. Die moet ik nog maar eens een keer uit testen!

Verder is ook deze plek super relaxed en ziet het binnen ook geweldig uit. Ook hier weer dat huiskamer gevoel. Echt een aanrader.

Je vind Anne & Max op het Kerkplein 4.

interieur

bij anne en max

6. Wijnbar Kurk

Tot slot als laatste tip een wijnbar die jullie misschien nog niet kennen. Deze zit namelijk best goed verstopt. Half juni opende Kurk de deuren op de Mallemolen. Een leuke plek voor wijn, bites of diner. Toen wij er waren begonnen we met Cava Latino Brut. Die viel zo goed in de smaakt dat we daarna nog maar een glas namen. Maar je hebt natuurlijk ook allerlei witte en rode wijnen waar je uit kunt kiezen. Gezellige wijnbar!

Je vindt Kurk op de Mallemolen 12a.

wijnbar kurk

wijnbar kurk

Meer leuke restaurants in Den Haag?

Er zijn nog veel meer leuke restaurants in Den Haag! Zo schreef ik al eerder over o.a. Fenn,  Walter Benedictwijnbar Ravi en Milu. Allemaal plekken waar je terecht kunt voor een hapje en goed glas wijn! Voor alle Den Haag tips kun je ook hier verder lezen.

En heb je weer wat inspiratie op gedaan? Ga je een of meerdere van deze leuke restaurants in Den Haag een bezoekje brengen? Leuk als je dat laat weten! 

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Het bericht 6x tips voor leuke restaurants in Den Haag verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Ribera del Duero wijn en de Nederlandse keuken

$
0
0

Pas geleden schreef ik al een blog over wijnen van Bodegas Arzuaga die ik tijdens een wijnproeverij en lunch bij Etxea in Den Haag proefde. Uit de keuken van Etxea komen de heerlijkste Spaanse gerechten die natuurlijk perfect passen bij de Spaanse wijnen uit de Ribera del Duero. Maar Ribera del Duero wijn past niet alleen perfect bij de Spaanse keuken, ook de Nederlandse keuken kan deze wijnen aan. En dat mocht ik ervaren bij een persdiner bij Michelin ster restaurant Bolenius* in Amsterdam.

Op zoek naar de mooiste combinaties

Bij deze proeverij stonden verschillende wijnen op het programma. Per gang steeds 2 wijnen met de vraag: ‘Welke past het beste?’

We starten met een Nederlandse mousserende wijn van Riesling en daarbij een bittergarnituur, Bolenius style. Niks geen bitterballen, vlammetjes of bamihapjes, nee kleine hapjes van aardappel, wortel, lievevrouwebedstro, spitskool, nootmuskaat, mosterd, rammenas en zwarte peper.

Daarna begint het serieuze werk ;)! Alle wijnen die we proeven zijn 100% Tempranillo.

Voorgerecht; Moestuin van de Zuidas met Bodegas Dominio de Bornos Roble 2015 & Bodegas Garmón 2015

Het gerecht wat we voor ons neus krijgen is echt een plaatje met allerlei verschillende groentes vers uit eigen moestuin.  De 2 begeleidende wijnen maken het plaatje compleet. Beide zijn vrij krachtig. De tweede heeft meer houtrijping gehad en dat proef je. Deze wint het wat mij betreft, de beste combi met de groenten.

voorgerecht

Tussengerecht; Mossel met pompoen, peer en kurkurma met Bodegas Y Viñedos Tamaral Rosado 2016 & Bodegas Vitulia Rosado 2016

Bijzonder gerecht vind je niet? En wat drink je daarbij? We proeven 2 rosé’s die allebei geen houtrijping hebben gehad. Ik ben geen grote fan van rosé. Vind ze al snel te zoet. De eerste is vrij fruitig, ofwel wat aan de zoete kant. De tweede is wat intenser en niet zo fruitig. Je snapt, die krijgt mijn stem deze ronde! En het gerechtje? Allemaal ingrediënten die je niet zo snel samen in een gerechtje verwacht, maar toch ging het prima samen! Een verrassende gang!

Tussengerecht; Rode biet uit de klei met morieljes met Bodegas Áster Crianza 2013 & Bodegas Cruz de Alba Crianza 2014

Dit gerecht wordt speciaal aan tafel voorbereid. Een trolley met bietjes in klei wordt voorgereden en vervolgens wordt er met een hamertje tegen het klei aan getikt. Voilà, daar komen de bietjes tevoorschijn! Een mooi schouwspel zo aan tafel! De wijnen zijn allebei een Crianza. Ze hebben respectievelijk 22 en 15 maanden op hout gerijpt. De 2e is ook nog eens biodynamisch geproduceerd. De Áster spreekt mij het meeste aan en vind ik het beste passen bij de bietjes. Beide wijnen hebben tannines maar ik vind die van de eerste wat meer in balans en daarnaast vind ik die wijn ook wat meer uitgesproken.

aster

Hoofdgerecht; Hert met Hertog Jan Grand Prestige saus met Bodegas Vina Mambrilla Alidis Reserva 2010 & Vinedos y Bodegas García Figuero ‘Tinto Figuero 15’ Reserva 2013

Dan zijn we bij het hoofdgerecht aanbeland waarbij we 2 Reserva wijnen proeven. Beide hebben eerst respectievelijk 20 en 15 maanden op hout gerijpt en daarna tevens nog 12 en 24 maanden op de fles. Dit zijn 2 krachtige wijnen die het heerlijke wild goed aan kunnen. Mijn persoonlijke favoriet is de Tinto Figuero 15.

hert

Nagerecht; Nederlandse kazen van Lindenhoff met Bodega Felix Callejo Gran Callejo 2010 & Bodegas Traslascuestas Valcavado Old Vineyards 2012

Jippie, kaas als dessert! Daar scoor je sowieso punten mee bij mij. Daarbij 2 Gran Reserva wijnen die van alle wijnen tot nu toe het langst op hout en op de fles hebben gerijpt. Dit zijn wijnen die elk jaar mooier worden en veel bewaarpotentie hebben. Maar hier wordt niks bewaard, we gaan ze proeven bij de kaas.

Qua kaas ligt er op ons bordje: Charmeur, Brandrood,  Chèvre gris, Leidse sleutel komijn en Diamant oplegkaas.  De wijnen zijn geweldig, zo drink ik ze graag! Maar het combineren met de kaas blijkt een lastige. Want zoals met de meeste kaasplankjes liggen er kaasjes met verschillende smaken van licht naar pittig/krachtig. Het is dan lastig om een wijn te vinden die goed bij alle kaasjes past. Daarom zijn er ook een aantal tafelgenoten die er de eerder geproefde rosé er bij proberen en dat een mooie combinatie vinden.

kaasplankje

Een mooie afsluiter met een top Ribero del Duero wijn!

Wat een geslaagde avond met mooie gerechten, fantastische wijnen en perfecte service!  Toch zijn we er nog niet, want we mogen nog een laatste Ribera del Duero wijn proeven. Niet zomaar een maar de Vega Sicilia Valbuena 2010. Bijzonder en leuk want Vega Sicilia is de trendsetter geweest voor Ribera del Duero. Een perfecte afsluiter dus van dit mooie wijn-spijs diner!

vega sicilia ribera del duero wijn

groepsfoto

Foto: Mo Barends

Zijn er vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn?  Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt!

Het bericht Ribera del Duero wijn en de Nederlandse keuken verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

2017: 10x best gelezen artikelen op Wijntjes met Esther

$
0
0

Het jaar zit er bijna op! En ook het eerste volledige jaar van Wijntjes met Esther. Leuk om even te kijken wat de artikelen zijn die goed in de smaak vallen bij jullie. Nou, dat is wel duidelijk, jullie zijn net als ik echte genieters die graag uit eten gaan en van een lekker hapje en drankje houden. Artikelen met restaurant tips scoren hoog! Uit eten gaan en nieuwe plekjes ontdekken is mijn hobby dus wees gerust, ook volgend jaar zullen er weer regelmatig leuke restaurants voor bij komen op dit blog! Kun je nog wel wat restaurant tips gebruiken? Lees dan zeker even door en zie ook welke andere artikelen afgelopen jaar het meest gelezen werden. Je ziet steeds de naam van het artikel en mocht je die blog willen lees kun je daarop door klikken. Je komt dan bij de bijbehorende blog uit.

1. Leuke restaurants in Leiden: Mijn 5 tips

Het best gelezen artikel van dit jaar is de blog waarin ik 5 tips geef voor leuke plekjes in Leiden voor een hapje en een drankje. Aangezien ik in Leiden werk en er vlak in de buurt woon, kom ik er regelmatig. Zo ging ik dit jaar met mijn verjaardag een middagje naar Leiden en zo ontdekten we allemaal leuke plekjes. Jeanpagne, een wijnbar, vond ik de leukste ontdekking. Zo leuk dat ik er ook een evenement voor volgers van Wijntjes met Esther organiseerde! Een stad waar je zeker eens een bezoekje aan moet brengen.

cityhall leiden

Cheers! Een klein glaasje wijn 😛 bij the Cityhall in Leiden

2. 5x tips: Kado voor een wijnliefhebber

Vind je het ook altijd lastig om een leuk kado te verzinnen voor een verjaardag, kerst of andere feestelijke gelegenheid? Dan komt dit artikel goed van pas! Tenminste, als je een kado voor een wijnliefhebber zoekt! Die zal alle 5 tips zeker waarderen. Ik denk dat jullie wel wat aan deze tips gehad hebben, aangezien dit artikel heel vaak gelezen is.

kadotip wijnliefhebber

Een wijnboek, altijd een goed kado!

3. Wijnabonnement review en advies: 4x wijnabonnementen voor jou

Er komen er steeds meer; wijnabonnementen. Heel handig als je het leuk vind om nieuwe wijnen te proberen en je te laten verrassen. Daarnaast kost het ook weinig moeite. Je kiest online een abonnement uit, betaald en hoppa de wijnen worden maandelijks (of 2-maandelijks) bij je thuis afgeleverd. Ik heb zelf verschillende wijnabonnementen uitgeprobeerd en daar een artikel over te schrijven. Zo deel ik mijn ervaring en krijg je een idee van de verschillende abonnementen. Ben je nog niet helemaal zeker of het wat voor je is, kun je ook altijd eerst een proefbox proberen. Aanrader hoor!

wijnabonnement

Zo ziet een wijnbox van Baltazar er uit

4. Wijnbar Ravi in Den Haag: Ook voor lekker eten

Dit artikel sprong er ook uit wat jullie betreft. Wijnbar Ravi opende begin dit jaar ergens en ik ging er samen met een vriendin heen om deze nieuwe aanwinst eens uit te proberen. Leuke shared dining concept en gezellige wijnbar. Voor degenen die niet uit Den Haag komen, deze wijnbar ligt buiten het centrum in het mooie Statenkwartier.

Wijnbar in Den Haag: Ravi

5. Leuke restaurants in Den Bosch: 6 Tips!

Nog zo’n leuke stad; Den Bosch! Hier waren we eerder dit jaar. Eigenlijk was een proefetentje op onze trouwlocatie in Vught de reden om naar Brabant af te reizen maar we besloten er meteen een weekendje Den Bosch aan vast te plakken. Den Bosch is namelijk om de hoek van Vught. Het proefetentje was geslaagd, maar ons weekendje Den Bosch ook! Veel gezellige plekjes voor een hapje en een drankje die ik natuurlijk graag deelde in een blog. Mijn favoriet? Wijnbar Wijn bij Stijn!

leuke restaurants in den bosch

Don Curado, een van mijn tips in Den Bosch

6. Nieuwe restaurants in Den Haag 2016: 4 aanraders

Het verbaast me hoe vaak er nieuwe restaurants openen in Den Haag! Via Instagram kom ik vaak achter nieuwe plekjes maar ook doordat je gewoon toevallig ergens langs fietst en je ziet dat er druk verbouwd wordt. Dan is het weer tijd voor iets nieuws. Dit jaar is Den Haag ook weer een aantal nieuwe restaurants rijker, maar in dit artikel noemde ik 4 nieuwe restaurants die in 2016 hun deuren openden. Ken jij ze alle 4 al?

cortenaer den haag

Cortenaer opende eind 2016 haar deuren in Den Haag

7. Wijnbar het Vliegendt Hert in Middelburg is geweldig!

Wijnliefhebbers lezen natuurlijk graag over leuke wijnbarren! En deze in Middelburg is echt een aanrader. Het Vliegendt Hert opende in de zomer haar deuren en is een geweldige aanwinst voor deze mooie stad in Zeeland. Bij deze wijnbar kun je niet alleen genieten van wijn, je kunt het ook kopen in de wijnkoperij. Daarnaast is er ook een restaurant. Dit is echt een van mijn favoriete plekken voor wijn! Enige nadeel? Het is zo ver weg van Den Haag 😉

het vliegendt hert

8. De leukste terrassen in Den Haag: Mijn 9 tips!

Een artikel dat vooral handig is voor de lente en de zomer. Waar in Den Haag kun je lekker buiten zitten op een terras en genieten van een hapje en een drankje? Dat is dan natuurlijk een belangrijke vraag. In dit artikel geef ik 9 tips! Mijn plan is om dit artikel regelmatig te updaten, zodat je ook steeds nieuwe tips krijgt. Voor nu is het iets te koud voor een terrasje helaas 😉 Maar ik zou zeggen sla ‘m op onder je favorieten voor over een paar maanden.

een echte wijnliefhebber

9. Villa Tuinfeest in Delft is een feestje!

Weer een blog met restaurant tip die veel gelezen is. Villa Tuinfeest opende vorig jaar haar deuren en vrij vlot daarna ben ik er eens gaan lunchen. Leuke ervaring! Maar ik begrijp dat dit restaurant recent gesloten is. Jammer! Deze blog is dus veel gelezen maar deze nogmaals delen, heeft weinig zin.

10. Grappige wijnnamen: Wijnhumor!

En wijn is niet alleen lekker, maar soms ook zeker heel grappig! Bijvoorbeeld als ze een grappige naam hebben, zoals Wild Pig wijn of Fat Bastard. Maar zowieso met wijn moet je vooral lol hebben en niet denken dat het allemaal serieus is. Je hoeft er echt niet alles over te weten of alles van te begrijpen om er lekker van te kunnen genieten. Gewoon je smaak volgen en dan ontdek je al heel veel.

wild pig wijn

11. 10x budget alternatieven voor champagne

Vooruit nog een goede gelezen artikel, aangezien je aan nummer 9 niet veel hebt nu dat restaurant gesloten is. Deze blog schreef ik met het oog op de feestdagen. Champagne hoort echt bij deze dagen vind je niet? Maar misschien is het wat te prijzig voor je portemonnee. Daarom deed ik een test en proefde 1o alternatieven voor champagne. Betaalbare bubbels dus!

alternatieven voor champagne

Wat was jouw favoriete artikel? Of aan welk artikel heb je het meest gehad? Zijn er nog zaken die je mist en waar je ook wel eens wat over zou willen lezen? Tips zijn welkom!
Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt!

Het bericht 2017: 10x best gelezen artikelen op Wijntjes met Esther verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Een feestelijke wijnmaand december

$
0
0

De maand zit er bijna op! Was jouw maand net zo gezellig en feestelijk als die van mij? In dit artikel een terugblik op wijnmaand december.

Lunch bij Oogst

De maand begon met een gezellige lunch bij Oogst. Dit restaurant vind je aan de Denneweg in Den Haag. Samen met Mark en een vriend genoten we van 4-gangen. Bij dit restaurant geen menukaart maar word je verrast door de keuken. Wij genoten van salade hoenderfilet, licht gebonden “Le Puy” linzensoep, saucisson en selderij en hert sukade, pastinaakpuree en persillade. Stuk voor stuk heerlijke gerechten met daarbij ook mooie  bijpassende wijnen! In het restaurant stond ook een kaastrolley dus op de vraag of we voor het nagerecht iets zoets of kaas wilden was het antwoord heel makkelijk. Kaas natuurlijk!

salade

hert

kaas

Wijnbar Pierre, the Embassy of Wine

Na onze lunch bij Oogst besloten we nog een wijntje te doen om het af te leren. Ik had al gespot dat er weer iets nieuws geopend was op de Denneweg dus ik wilde daar wel een kijkje nemen. En zo belandden we bij wijnbar Pierre, ofwel the Embassy of Wine zoals ze zich ook noemen. Wat een stijlvolle en elegante wijnbar! De uitgebreide wijnkaart is samengesteld door sommelier Silvia Meletti die onder andere ook bij de Librije gewerkt heeft.  Ik ga voor de Riesling Von Winning uit Deidesheim. Heerlijk!

Achter in de zaak zie ik de wijnkelder en nieuwsgierig als ik ben wil ik daar ook wel een kijkje nemen. Geen probleem! En samen met Silvia nemen we een kijkje. Leuk om te zien!

Een bijzondere wijnbar! Voor mij iets te ‘fancy’ en formeel maar zeker een leuke kennismaking.

Riesling

wijnkelder

Kerstdiner bij Just Meet

Half december kwam ik al in de kerststemming want het was tijd voor het jaarlijkse kerstdiner van mijn werk. Samen met mijn collega’s aten we in Leiden bij restaurant Just Meet. De naam is een grappige verwijzing naar vlees wat een belangrijke rol speelt bij dit restaurant maar ook het ontmoeten wat de bezoekers hier kunnen doen voor een heerlijk diner maar ook voor een goed glas wijn. Naast een goed stuk vlees staat er ook vis op het menu, dus er is voor ieder wat wils. Zo ook tijdens ons kerstdiner wat erg geslaagd was.

Voor onze groep was er een aparte ruimte met mooi opgedekte tafels. Ontvangst met prosecco en lekkere amusehapjes en daarna een 3-gangen diner met bijpassend wijnarrangement. Ik koos voor de rosbief van tonijn met Queen krab, witlofsalade en kreeftenbisque vooraf. Daarbij een glas Les Romanes uit de Languedoc, een witte wijn van Grenache en Rousanne.  Daarna koos ik net als bijna al mijn collega’s voor de bavette van Black Angus met kalfsjus. Leuk detail is dat je voor het vlees je eigen steakmes mag uitkiezen. Bij de bavette werd een mooie Portugese wijn uit de Douro geserveerd; Castelinho, gemaakt van de Touriga Nacional. Als dessert voor mij het kaasplankje met een glas PX Sherry. Mooie afsluiter!

Mooie locatie, heerlijk eten, attente en vriendelijke bediening, echt een plek om nog eens naar terug te gaan!

just meet restaurant

messen

black angus

Kerst met familie

En nog maar een paar dagen geleden was het kerst. Die dagen stonden in het teken van gezelligheid met familie en heerlijk eten.

Eerste kerstdag vierden we met mijn familie en hadden we een kerstlunch. Erg gezellig! De volgende dag op naar Middelburg voor tweede kerstdag met schoonfamilie. Bij het diner verzorgden wij het hoofdgerecht; hert met rode portsaus, geroosterde pompoen uit de oven en pastinaak gratin. Goed gelukt! En de Cruz ‘d Alba uit de Ribera del Duero die ik eerder die maand als wijnpost gekregen had, pastte er uitstekend bij.

Opvallend veel kaas ook deze kerst! Bij een van de kaasplankjes dronken we de Zarzuela Joven uit de Ribera del Duero (ook een fles die ik als wijnpost ontving eerder deze maand). Ik ben normaal meer van de wat oudere, houtgerijpte Ribera del Duero wijnen, maar deze zachte, jonge maar toch smaakvolle wijn deed het goed bij de kerstborrel!

hoofdgerecht kerst

kaas

Wijnjaar 2017

Tot slot nog even een korte terugblik op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogtepunten voor Wijntjes met Esther? Het foto overzicht (onder de 9 punten) vertelt het allemaal!

Van links naar rechts en van boven naar beneden:

  1. Het eerste Wijntjes met Esther evenement wat ik organiseerde bij restaurant Caroni in mei 2017.
  2. Wijnen proeven uit bijzondere wijnlanden. Door mijn blog kom ik in aanraking met heel veel verschillende wijnen. Zo kreeg ik een keer Georgische wijnen toegestuurd maar was ik ook bij een proeverij van Turkse wijnen in oktober.
  3. Trouwen! Natuurlijk HET hoogtepunt voor mij van dit jaar! Half september was die geweldige dag.
  4. Vakantie en huwelijksreis naar Sicilië. Wat een geweldig eiland! Heerlijk eten, mooie wijnen en veel cultuur. Echt genieten daar!
  5. Het inschrijven van Wijntjes met Esther bij de Kamer van Koophandel in maart. Intussen een aantal mooie samenwerkingen gehad en kijk ik uit naar wat 2018 gaat brengen op dat gebied.
  6. Lekker proeven thuis. Dat gebeurd veel in huize Wijntjes met Esther. Op de foto een proeverij die ik thuis organiseerde voor vrienden.
  7. Bij mooie en bijzondere proeverijen aanwezig zijn. Zoals deze proeverij van Torres wijnen op een rondvaartboot in Amsterdam, waarbij Mr. Torres Sr. zelf ook aanwezig was of de Chablis proeverij bij het de L’Europe Hotel.
  8. Nieuwe wijnbarren ontdekken zoals deze in Middelburg; het Vliegendt Hert.
  9. Mijn eerste perstrip! In september ging ik 3 dagen op pad met een groep bloggers en journalisen.  In Wallonië maakten we kennis met Belgische wijnen.


Een mooi wijnjaar en bijna tijd om dit jaar af te sluiten. Ik wens je alvast het allerbeste voor 2018! Maak er een geweldig jaar van! Met natuurlijk veel wijnplezier!

Hoe kijk jij terug op jouw (wijn) jaar 2017? Wat waren jouw leukste wijnmomenten of mooiste wijn ontdekkingen?

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt!

Het bericht Een feestelijke wijnmaand december verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Wijnfestivals in 2018: Naar welke ga jij?

$
0
0

Happy new year! Het nieuwe jaar is begonnen! En na al die feestdagen ben je wellicht even klaar met wijn en feestjes. Maar vast niet voor heel lang. En dan is het leuk om te bedenken naar welke wijnfeestjes je dit jaar gaat. Hieronder alvast een aantal wijnfestivals (én wijnevenementen) die je in je agenda kunt zetten!

Wijnfestivals in 2018

Januari

21 – Heel Huygens Hapt in Voorburg. Een leuk wijn- en spijs evenement waarbij je door middel van een wandeling kennis maakt met 7 restaurants in Voorburg. Bij elk restaurant krijg je een glas wijn en een bijpassend hapje. Een aanrader! Ik mocht het concept vorig jaar uit proberen en schreef er meer over in deze blog.

heel huygens hapt

Maart

16, 17, 18 – Amsterdam Wine Festival in de Westergasfabriek in Amsterdam. Meer info vind je hier. Thema voor deze editie zijn de oogstfeesten van het Zuidelijk Halfrond.

Ik was er vorig jaar en de locatie en aankleding zijn echt super! Verder veel wijnen waar uit je kunt kiezen, die ingedeeld zijn per land. Het eten vond ik wel wat aan de prijzige kant dus hopelijk zijn er ook wat meer betaalbare gerechtjes bij deze tweede jaargang.

amsterdam winefestival

Mei

11, 12, 13 – Fonteyn Festival in het Janskerkhof in Utrecht. Meer info vind je hier.

Juni

?? – Rypp festival in Rotterdam.  Vorig jaar was ik bij de eerste editie en schreef daar deze blog over. Een tweede editie is in de planning en zal dit jaar in juni zijn. Precieze data volgen nog! Meer info vind je hier.

Rypp Wijnfestival Rotterdam

1,2,3 – Taste of Amsterdam in het Amstelpark in Amsterdam. Hier komen de beste chefs uit Amsterdam en kun je kennis maken met een heleboel restaurants. Je kunt niet alleen van eten genieten maar ook van wijn, speciaal bier, cocktails en fijne muziek. Meer info vind je hier.

8, 9, 10 & 15, 16, 18 – Bacchus Wijnfestival in het Amsterdamse Bos in Amstelveen. Dit festival viert dit jaar haar 5-jarige bestaan!

Ik was vorig jaar voor het eerst bij het Bacchus wijnfestival maar dan wel bij de binnen editie bij de Duif in Amsterdam. Was een mooi feestje zoals je hier terug kunt lezen.

Nog meer info vind je hier.

bacchus

Augustus

26 – Chateau voor Buren in Buren. Meer info vind je hier.

September

28, 29, 30 – Nederlandse wijnfeesten in Groesbeek. Meer info vind je hier.

28, 29, 30 – Wijnfestival in de Der Aa Kerk in Groningen. Meer info vind je hier.

December

14, 15, 16 – Fonteyn Festival in het Janskerkhof in Utrecht. Meer info vind je hier.

Zijn dit alle wijnfestivals in 2018?

Neee!! Dit zijn de wijnfestivals in 2018 waarvan de data op dit moment bekend zijn. Er zullen er meer volgen! Ik hoop dat in ieder geval dat bijvoorbeeld Dorst, en Kannen en Kruiken in 2018 weer met een editie komen. Zodra er weer meer data bekend zijn, zal ik ze toevoegen aan deze blog. Mis ik een leuk wijnfestival waarvan de datum al wel bekend is? Let me know!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Het bericht Wijnfestivals in 2018: Naar welke ga jij? verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Wijnbar Le Bonheur voor wijn en shared dining

$
0
0

Zoals ieder jaar nam ik ook dit jaar tussen kerst en oud en nieuw lekker vrij! De kleine was uit logeren en wij konden zo mooi de uitnodiging van de eigenaar aan nemen om eens lang te komen bij restaurant en wijnbar Le Bonheur in Barendrecht.Een wijnbar in Barendrecht? Yes! Dus daar was ik meteen nieuwsgierig naar! Het kostte wel even wat moeite om er te komen. De winkelstraat waar Le Bonheur te vinden is (Middenbaan) ligt niet direct naast het station, daarnaast was het keihard gaan regenen en waren we sowieso voor het eerst in Barendrecht. Een zoektocht door de regen dus. Maar goed, we vonden het gelukkig! En zodra we binnen waren kon het genieten beginnen!

Binnen opdrogen met bubbels

Le Bonheur bestaat al sinds 1993 en was eerst een lunchroom maar heeft vorig jaar een hele verbouwing gehad en is daarna weer open gegaan als restaurant en wijnbar die nu niet alleen voor de lunch ook ’s avonds open is. We nemen beneden plaats, maar bij drukte is er ook nog plaats boven. Net als beneden ziet het er daar ook gezellig uit.

We beginnen met bubbels! Ik kies voor een glas van de Salentein Brut Cuveé Exceptionelle Sparkling, Mark gaat voor een glas van de  Ribeauvillé Crémant Prestige Brut Blanc in het kader van zijn stelling: crémant is altijd goed! En eigenlijk ben ik het daar mee eens. Ik vind mijn bubbels ietwat vlak en de crémant die hij heeft is lekker bruisend, fris en smaakvol.

interieur

Zo, we drogen verder op en bekijken intussen de kaart. De wijnkaart als eerste want daar ben ik nog net ietsje meer nieuwsgierig naar dan naar het eten. Zoals een wijnbar betaamt is er behoorlijk wat keuze, ook per glas. Ik zie verschillende wijnlanden en ook leuk; Amerika is ook vertegenwoordigd. Dat is een wijnland dat je niet heel vaak tegenkomt.  Het valt ook op dat er aardig wat powerwijnen op staan. Past goed bij de tijd van het jaar. Ik zou sowieso wel van wijn met een een beetje power. Dus ik kijk er naar uit nog meer te gaan proeven.

Samen delen

Dan krijgen we toch echt trek, dus tijd voor de menukaart. Het de bedoeling dat je veel proeft en gezellig samen verschillende gerechtjes uit kiest want shared dining is het concept voor het diner. Er is veel keuze maar een gerechtje springt meteen in het oog; tonijn tataki. Yes! En dat is het eerste gerecht waarmee we beginnen. Erg lekker! Ik kan altijd zo genieten van tonijn op deze manier, ik krijg er nooit genoeg van en ben altijd blij als ik dit op een menukaart tegen kom. Een goed begin! Hierbij dronken we trouwens nog de rest van onze bubbels.

tonijn tataki

Nog meer vis

Hierna schakelen we over naar de warme gerechtjes; makreel teriyaki met noodles en Oosterse dressing en gamba’s met knoflook en rode peper. We drinken er wijnen bij die er misschien niet de allerbeste combinatie zijn, maar die we wel gewoon graag wilden proeven. Dus dan maar eigenwijs 😉

We zagen namelijk al eerder dat er wat wijnen van Kendall Jackson op de kaart staan en  besluiten allebei een glas Kendall Jackson Chardonnay te nemen, maar wel ieder een andere. Ik de Avant en Mark de Vintners Reserve. Zoals je van Amerikaanse Chardonnay’s al een beetje verwacht misschien, zijn dit echte power wijnen!

En nog een ronde

We zijn zo aan het genieten, we willen nog meer proeven! Dus ook de risotto tartuffo met bospaddestoelen en de blini’s met zalm worden besteld. Wow, weer 2 mooie gerechten! De risotto is perfect gelukt dus ook hier scoort de keuken weer punten. Je begrijpt we laten geen kruimeltje liggen…

Bij deze gerechtjes ook weer nieuwe wijnen. We willen ook wat roods drinken. En ook hier kiezen we weer 2 krachtige wijnen. Bijna ga ik als Zinfandel fan voor de Kendall Jackson Zinfandel maar nee het worden de  Errázuriz Max Reserva Carmenère en Chateau les Auzines (vooral Carignan). Beiden vallen goed in de smaak.   

kaasplank

Mooie kaasplank voor 2!

Een mooie afsluiting

Zo blij als ik ben als ik tonijn tataki op de kaart zie staan, zo blij als ik ook altijd ben als ik een kaasplankje spot. En ja, die hebben ze hier ook. Dus daar sloten we mee af. Mooie presentatie zoals je hier boven ziet en heerlijke kaasjes. Wat een top kaasplank! Daarbij een port voor mij en een Sauternes voor Mark. Een geweldige afsluiting zo van een avond met heerlijke gerechtjes en smaakvolle wijnen.

Barendrecht is misschien niet een plek waar je meteen aan denkt als je van plan bent om uit eten te gaan, maar Le Bonheur is zeker een goeie om in gedachten te houden, mocht je eens in de buurt zijn!

Ook voor een wijnproeverij

Bij wijnbar Le Bonheur worden ook wijnproeverijen georganiseerd. Binnenkort staat er weer een op het programma. Op zondag 4 februari 2018 van 14:00-17:00 is er een proeverij van Salentein wijnen. Meer info vind je hier.

Meer wijn?

Er zijn op Wijntjes met Esther meer leuke wijnbarren beschreven. Bijvoorbeeld wijnbar Het Vliegendt Hert in MiddelburgRayleigh & Ramsey in Amsterdam, wijnbar Ravi in Den Haag en Wijn bij Stijn in Den Bosch.


Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel over wijnbar Le Bonheur ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Het bericht Wijnbar Le Bonheur voor wijn en shared dining verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.


5x leuke wijnbarren in Modica, Syracuse en Palermo (Sicilië)

$
0
0

Sicilië is een van de wijnregio’s van Italië waar heerlijke wijnen gemaakt. En wat is leuker dan Siciliaanse wijnen proeven in een Siciliaanse wijnbar? Tijdens mijn vakantie heb ik verschillende wijnbarren bezocht in o.a. Modica, Syracuse en Palermo en een aantal waren favoriet.  5 leuke wijnbarren waar ik ben geweest deel ik graag met je in dit artikel. Ik noem ze in willekeurige volgorde:

1. Enoteca & Winebar Sapori Doc – Modica

Deze plek komen we toevallig tegen als we op zoek zijn naar een restaurant voor de lunch. Het zit dan ook een beetje verstopt. We zijn wat aan de late kant en net als in meer Mediterraanse landen merken we dat de meeste restaurants ’s middags nog een paar uur sluiten. Toevallig valt mijn oog op een bord met ‘enoteca’ en mijn aandacht is natuurlijk meteen getrokken. Dat betekent wijn! En gelukkig dit restaurant is niet gesloten!

Sapori Doc is niet alleen een restaurant maar dus ook een wijnwinkel. En die combinatie is iets wat we tijdens onze vakantie nog veel vaker gaan zien. Buiten zijn een aantal tafeltjes maar wij nemen binnen plaats (de wijnflessen hebben veel aantrekkingskracht!)

Deze enoteca wordt door een wat ouder stel gerund. Hij spreekt geen Engels en is wat meer op de achtergrond, zij heeft de leiding en vraagt ons of we hier voor echt eten komen. Geen pizza’s hier! Nou, dat is mooi, daar waren wij ook niet naar op zoek 🙂 Het menu is simpel, geen poespas hier maar de echte Siciliaanse keuken. We kiezen Caponata en een couscous met groentes en vis. Daarbij natuurlijk wijn! Lastig kiezen met zoveel wijnen om je heen. Aan een kant van de zaak staan alleen maar Siciliaanse wijnen, aan de andere kant nog andere Italiaanse wijnen, maar wij gaan voor Siciliaans (zoals we eigenlijk de gehele vakantie doen). Ik kies de Valcanzjria van Gulfi, een witte wijn van Chardonnay en Carricante. We genieten hier van de pure smaken van de gerechten, de heerlijke wijn en de leuke omgeving.

Naast deze wijnbar is Modica trouwens echt een aanrader. Een hele mooie stad!

Deze wijnbar vind je hier: Corso Umberto I, Modica

sapori doc

Valcanzjria

couscous

2. Soleria – Syracuse

Ook deze wijnbar ontdekken we toevallig en trekt meteen mijn aandacht. Logisch met al die flessen wijn in de etalage. Wij brengen vervolgens de hele avond door op het terras van deze wijnbar. En we zijn niet de enigen, het is er druk! Terwijl we regelmatig mensen voorbij zien lopen die ook wel in zijn voor een wijntje hier, gaat er maar niemand weg. Dat zegt wel wat over deze plek.

Ons ‘diner’ die avond is een mooie kaasplank met lokale kaasjes en bruschetta’s met zalm. Hier geen echte diner kaart dus maar wel passende hapjes voor bij de geweldige wijnen. Op de wijnkaart staan veel Siciliaanse wijnen maar na een Nero d’Avola maak ik hier een uitzondering op ons plan om alleen Siciliaanse wijn te proeven. Op de kaart namelijk ook een Amarone della Valpolicella. Tja, die kan ik niet negeren natuurlijk. Goede keus want hij was geweldig 🙂 Wat een topavond!

Deze wijnbar vind je hier: Via Roma 86, Syracuse

Soleria

interieur

3. Evoe Wine Bar Shop – Syracuse

Nummer 3 is nog een leuke wijnbar slash wijnwinkel in Syracuse. Hier besluiten we eens goed uit te pakken en die middag aan de bubbels te gaan. Het is tenslotte onze huwelijksreis en dat moet goed gevierd worden!

Binnen ziet het er gezellig uit en kun je aan een van de houten tafeltjes plaatsnemen of aan de hoge tafel met uitzicht op een heleboel flessen wijn (die je er ook kunt kopen). Buiten geen bijzonder terras en ook niet veel plek, maar de optie is er in ieder geval. Wij kiezen een tafeltje pal aan de straat.

Op de wijnkaart allemaal Siciliaanse wijnen, waarvan we de Milazzo Classico kiezen. Een brut van Chardonnay en Inzolia gemaakt volgens de traditionele methode. Inzolia is een inheemse druif van dit eiland. Leuk om steeds die lokale invloeden in de wijnen die we drinken terug te proeven. Na de bubbels hebben we er nog geen genoeg van. We nemen nog een glas Grillo Vigna di Pettineo.

Deze wijnbar vind je hier: Via della Maestranza 56, Syracuse

bubbels

interieur

4. La Nicchia – Palermo

Palermo is de laatste stad die we bezoeken en nog heel kort ook. We hebben hier maar een middag en avond. Eerlijk gezegd vinden we dat niet heel erg (concluderen we achteraf) aangezien de stad ons niet erg aanspreekt. Maar leuke wijnbarren hebben ze er zeker wel! Het is even zoeken maar uiteindelijk kwamen we bij La Nicchia terecht. Wat we precies bestelden heb ik niet onthouden maar de wijn was ook hier top.

Ik kan je zeggen dat we (op 1 plek na) eigenlijk nooit teleurgesteld zijn in de wijnen die we bestelden tijdens onze vakantie. Best bijzonder! Altijd goede en heerlijke wijn.  In combinatie met een mooi plankje kaas en charcuterie (ja, ook hier is alles weer lokaal) was het echt genieten hier.

Deze wijnbar vind je hier: Via Principe di Belmonte 75/77, Palermo

interieur

plankje vleeswaar en kaas

5. Vinodivino – Palermo

Na La Nicchia vinden we het nog veel te gezellig. Onze laatste uurtjes tikken weg maar we willen helemaal niet dat de vakantie er al weer op zit. Dus als we hier toevallig langs lopen, besluiten we naar binnen te gaan voor een laatste drankje.

Om het helemaal in stijl feestelijk af te sluiten neem ik nog een glas bubbels; een brut van Terrazze Dell’Etna. Mark kiest voor Passorosso, een krachtige en smaakvolle rode wijn van Nerello Mascalese. Ook hier gaan we voor de lokale wijnen. We hebben nog een beetje trek en denken met de bruschetta met gerookte zalm een klein hapje te bestellen. Kijk maar rechts op de foto achter de fles water of dat klopt 😉

Helaas is het op een gegeven moment toch echt tijd om naar ons hotel te gaan. Maar dit was een perfecte afsluiter!

Deze wijnbar vind je hier: Via S. Oliva 36, Palermo

vinodivino palermo

Meer Sicilië?

Lees dan ook mijn vorige artikelen Op vakantie naar Sicilië en Sherazade Donnafugata: waar wijn en kunst perfect samenkomen! Sicilië: voorpret en wijn proeven.

En ga je binnenkort ook naar Sicilië? Dan hoop ik dat je wat aan mijn tips hebt! Probeer echt de lokale wijnen als je er bent, je zult echt niet teleurgesteld worden. En mocht je een van deze plekken bezoeken dan hoor ik het graag, ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring. Het is een geweldig eiland dus genieten wordt het zowieso.

Ik heb nog veel meer tips! Want ik ben niet alleen naar wijnbarren geweest tijdens mijn vakantie. Er zal nog een blog met allemaal leuke restaurant tips volgen. Hou de site in de gaten dus!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden die binnenkort naar dit eiland gaan? Dan hebben ze vast wat aan deze tips voor leuke wijnbarren op Sicilië, vergeet dit daarom niet te delen via social media! Bedankt alvast 🙂

Het bericht 5x leuke wijnbarren in Modica, Syracuse en Palermo (Sicilië) verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Het hele jaar zomer met Verdejo uit de Rueda

$
0
0

Een aantal weken geleden stond een van mijn zaterdagen in het teken van de Rueda. Niet bepaald vervelend want terwijl het buiten stortte van de regen, kon ik (op uitnodiging) met een vriend wijnen uit die Spaanse wijnregio proeven. Bij  restaurant Destino in Rotterdam sloten wij aan voor de proeverij die gegeven werd door de Wijnwijven

Verdejo uit de Rueda in de hoofdrol

Op het programma 6 witte wijnen en bij iedere wijn een passend Spaans hapje. Verdejo is de bekendste druif uit de Rueda dus op 1 wijn na (er deed ook een Sauvignon Blanc mee) was het eigenlijk een Verdejo proeverij. Het ontvangst was met een glas Espumoso bubbels van Palacio de Bornos. Ofwel een mousserende wijn van Verdejo. Een heerlijk fris begin en de bijbehorende amuse van artisjok, crème van limabonen, kweeperencompote en hazelnoten maakte het helemaal af.

Daarna volgden:

  • Excellens de Marqués de Cáceres Sauvignon Blanc met een pinxto met Serrano ham, compote van ui, saffraan en peer
  • Mantel Blanco Verdejo met een tostada tetilla met groene tomatenmarmelade
  • Montespina Verdejo met mosselen
  • Cuatro Rayas Viñedos Centenarios Verdejo met een kroketje gevuld met kip en Iberico
  • Castelo de Medina Verdejo met een pinxto met crème fraîche, chorizo en makreel.
hapje

De tostada met tetilla (romige koemelkse kaas) met groene tomatenmarmelade

De wijnen die we proefden (ook de Sauvignon Blanc) waren stuk voor stuk fris, veelal met in meer of mindere mate een zuurtje,  perfect voor op het terras. Verdejo is ook echt een druif die mij eigenlijk altijd aan de zomer doet denken. Maar deze middag in december was het een mooie borrel wijn voor bij de Spaanse hapjes. Er zijn geen hele grote verschillen tussen de wijnen (misschien ook wel logisch aangezien ze op een na allemaal van dezelfde druif gemaakt zijn). Ze zijn niet heel complex of uitgesproken. Alleen voor de laatste wijn gaat dat niet op. Die is heel anders dan zijn 5 voorgangers.

mosselen

wijnen

De hoofdrolspelers van de middag

Mijn favoriete Verdejo uit de Rueda

De laatste wijn die we proeven is in tegenstelling tot zijn voorgangers een wijn die op hout gerijpt heeft. Ik kan me niet herinneren dat ik wel eens eerder een houtgerijpte Verdejo geproefd heb. Bij Verdejo denk ik eigenlijk ook nooit aan hout. Maar het kan dus wel! Dit is een romige, volle wijn met veel smaakt. Je kunt ruiken dat deze wijn op hout gerijpt heeft. Een echte powerwijn en wat mij betreft is de Castelo de Medina de winnaar van de middag.

Op het proefformulier kon je ook bij elke wijn een cijfer invullen. De anderen zaten tussen een 6,5 en 7,5 maar deze laatste krijgt van mij een 8,5. Een mooie afsluiter van deze proeverij!

favoriete verdejo

Meer over de Rueda

De Rueda is een wijnstreek die ten noordwesten van Madrid ligt. De wijngaarden liggen verdeeld over drie provincies; Valladolid, Segovia en Avila. Het grootste gedeelte van deze wijngaarden  is beplant met Verdejo, maar je vindt er ook Sauvignon Blanc, Viura en Palomino fino. De blauwe druivenrassen zijn in deze regio behoorlijk in de minderheid. Vooral een regio voor witte wijnen dus met Verdejo als hoofdrolspeler.

Wij Nederlanders houden wel van Verdejo want ons land is een van de grootste afnemers van de Rueda wijnen. Niet heel gek want Verdejo vind je tegenwoordig eigenlijk bijna standaard op de meeste wijnkaarten terug.

De totale productie bedraagt bijna 100 miljoen kilo druiven!

Meer over Spaanse wijn?

Ik hou van Spaanse wijnen, dus op de blog valt er zeker nog meer te lezen over wijnen uit dit land. Lees bijvoorbeeld: Wijnland Spanje: Dos vinos, por favor  of over eerdere proeverijen waar vooral rode Spaanse wijnen de hoofdrol hadden Ribera del Duero wijn en de Nederlandse keuken en Een bijzondere Torres wijnproeverij in Amsterdam. Spaanse wijnen proef je natuurlijk het liefst gewoon in Spanje. Mocht je nog op zoek zijn naar een mooie bestemming in Spanje? Sevilla is een aanrader! En hier wat tips: Leuke restaurants in Sevilla: 7 tips!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor deze tip ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Het bericht Het hele jaar zomer met Verdejo uit de Rueda verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Hoe is de Governo La Bestia Rosso Toscano 2016?

$
0
0

Vorig weekend waren we in Vlissingen voor een verjaardag van familie. We vierden dat op z’n Zeeuws met koffie en een Zeeuwse bolus en een borrel als afsluiter. En dat allemaal aan de Zeeuwse kust met uitzicht op zee! Helaas was ik deze keer de Bob dus geen wijntje voor mij. Maar eigenlijk toch ook weer wel. Want ook al was ik niet de jarige ik kreeg zomaar een fles wijn kado; de Governo La Bestia Rosso Toscano

Deze wijn was uitgezocht door een oom, voor bij het kerstdiner waar wij zelf niet bij aanwezig waren. De familie heeft deze Toscaan dus al eerder leren kennen en daar viel hij goed in de smaak, nu eens kijken of deze ook mijn goedkeuring kan wegdragen! Italiaanse wijnen hebben al een streepje voor bij mij, dus mijn verwachtingen zijn al hoog gespannen. Eens kijken of die waar gemaakt gaan worden.

Wat is Governo All’Uso Toscano?

Op het etiket staat Governo All’Uso Toscano en staat voor de methode waarmee de wijn gemaakt is. Dit is een oude techniek (ontstaan in de 14e eeuw) waarbij tijdens het proces ook gedeeltelijk gedroogde druiven gebruikt worden. Daarnaast vindt er ook een tweede vergisting plaats. Volgens het etiket op fles zorgde deze methode die nu niet zo vaak meer wordt gebruikt voor een wijn met veel body, veel (na) smaak en typische aroma’s voor deze streek. Ook wordt de wijn wat zachter.

Eens proeven

Dan maar eens kijken wat ik zelf van deze wijn vind. In het glas een mooie donker paars/rode kleur waar je niet echt door heen kunt kijken. Qua geur vind ik het lastig te benoemen. Ik ruik wel iets van hout en misschien in de verte iets van kers?

De wijn is uit 2016, dus is nog best jong.  Hij heeft veel smaak maar het is geen enorme krachtpatser.  Een zachte wijn, niet heel complex en ietsje zoet qua smaak. Ik denk daarbij aan aardbeien. Tannines zijn voor mij niet heel duidelijk aanwezig. Verder een lange afdronk. Je kunt dus extra lang van iedere slok genieten 😉 Cheers!

Conclusie over deze Governo La Bestia Rosso Toscano

Heerlijke wijn! Ik geef deze Toscaan 4 druifjes. Zeker een wijn die ik ook zelf weer zou kopen, helemaal voor deze prijs.

Druiven: Sangiovese & Merlot
Waar te koop: De Wijnbeurs
Prijs: €8,45 (normaal €11,-)

 

 

En lijkt het jou wat deze wijn? Als je deze probeert, ben ik erg benieuwd wat jij er van vindt! Laat maar weten!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor deze tip ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Het bericht Hoe is de Governo La Bestia Rosso Toscano 2016? verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Review: wijnboek Dat smaakt naar meer

$
0
0

Begin november verscheen het eerste boek van sommelier Jan-Willem van der Hek. Een wijnboek met de veelbelovende titel: Dat smaakt naar meer.  Een recensie exemplaar werd mij toegestuurd. Dit keer dus een boek als wijnpost in plaats van wijn. En lezen in plaats van wijn proeven!

Tijd vinden voor het lezen van een boek is best lastig in huize Wijntjes met Esther, met een kleine van bijna 2 maar voor een wijnboek doe je gewoon je best en maak je tijd. En in veel etappes is het dan ook gelukt en kan ik jullie er meer over vertellen.

Hoe zit het wijnboek Dat smaakt naar meer in elkaar?

In dit eerste boek van Jan-Willem, is het zijn missie is om mensen op een toegankelijke manier te begeleiden om tot een goede wijnkeuze te komen en ieders wijnsmaak en wijnvoorkeuren te ontwikkelen. Dat toegankelijke spreekt mij meteen aan!

Wijn heeft vaak nog een imago dat het moeilijk en ingewikkeld is maar het is echt voor iedereen. Het is heel divers, interessant en leuk om er meer over te weten te komen. En in dit boek helpt Jan-Willem daar bij.

Het boek is opgebouwd uit 2 onderdelen; eerst theorie, daarna volgt het praktijk gedeelte. Jan-Willem geeft zelf aan dat er geen volgorde is waar je je aan moet houden. Het is helemaal up to you hoe je het boek leest. De theorie voegt zeker iets toe aan de praktijk, dus ik heb wel netjes het boek van voor naar achter gelezen.

De theorie

Naast een uitleg over hoe wijn wordt gemaakt en hoe je wijn proeft, wordt er veel aandacht besteed aan de verschillende smaken. Jan-Willem heeft er voor gekozen om niet uit te gaan van druiven (dat zijn er ook zo veel!) maar uit te gaan van smaak types. Zo komt hij uit op 17 smaakgroepen verdeeld over witte, rode, rosé, mousserende en zoete wijnen.

wijnboek

Alle smaakgroepen komen vervolgens aan bod met steeds een aantal druiven die in die groep horen. Het is veel informatie maar dit wordt nooit saai! De duidelijke infographics die op een leuke en originele manier de weetjes over  iedere druif weergeven en de verdere uitleg van Jan-Willem (ook met hier en daar een persoonlijke noot en eigen ervaringen die worden gedeeld) maken het interessant om door te blijven lezen. Ook het proefformulier is niet standaard zoals je hier kunt zien.

De praktijk

Lezen over wijn is leuk, maar wijn drinken veel leuker! Daarvoor kun je doorbladeren naar het tweede deel van het boek waarin je veel praktische tips krijgt. Zo vertelt Jan-Willem over het vinden van de wijn die het beste bij jou en bij de gelegenheid past, bij je thuis, in de wijnwinkel en in het restaurant.

Er komt weer heel veel informatie voorbij in dit deel van het boek. Hoe open je wijn? En hoe champagne? Wat voor glazen gebruik je voor welke wijnen? Hoe ga je met een verkoper in een winkel om, of met de sommelier in een restaurant? En nog veel meer!

De tips  over het budget voor het bestellen van wijn in een restaurant vind ik erg handig. Hij geeft er een makkelijk ezelsbruggetje voor die ik zeker in mijn achterhoofd ga houden bij een volgend restaurant bezoek.

infographic dat smaakt naar meer

En smaakt het naar meer?

Zeker! Je krijgt echt zin om de tips en adviezen (ook o.a. via de wijn bucket list items) in de praktijk te brengen. Het is zeer toegankelijk geschreven en het leest makkelijk door. Het is geen droge of stoffige opsomming van informatie maar het wordt op een leuke en zo makkelijk mogelijke manier gebracht. De infographics maken op eenvoudige wijze een heleboel duidelijk en maken het helemaal af.

Wat ik leuk vind is dat je bij alle druiven in de verschillende smaakgroepen ook nog een alternatieve suggestie krijgt. Dit zijn vaak de wat minder bekende druiven, maar doordat je nu weet in welke smaakgroep ze vallen, heb je al een idee hoe de wijn ongeveer zal zijn. Zo wordt bij Sauvignon Blanc als tip de Torrontés en de Assyrtiko genoemd. Die laatste is een Griekse wijn waar je vast ook niet snel aan denkt. Nu misschien wel 🙂

Ik heb nog diep nagedacht of ik vind dat er nog verbeterpunten zijn of dingen die missen in het boek maar ik kan eigenlijk niks verzinnen. Het is gewoon echt een aanrader!

Het wijnboek Dat smaakt naar meer  is o.a. te koop bij bol.com voor €20,-.

assyrtiko

Meer over de schrijver Jan-Willem van der Hek

Jan-Willem is in 2012/2013 en 2016/2017 uitgeroepen tot de Beste Sommelier van Nederland. Een echte wijnkenner dus! Maar uitgeleerd is hij nog lang niet. Sinds 2013 is hij bezig met de opleiding tot Master Sommelier. Een internationale opleiding die erg zwaar is.

Je wordt niet zomaar Master Sommelier, want sinds 1967 zijn er wereldwijd nog maar 239 mensen geslaagd. Op weg naar die titel heeft hij tijdens de 2 eerste onderdelen de Otto Hinderer Scholarship Award gewonnen en sinds het behalen van het derde onderdeel in 2014 mag hij zich nu  Advanced Sommelier noemen. Twee van de drie examens vonden al plaats in 2016, nu is het wachten tot augustus 2018 voor het laatste examen. Spannend!

Naast voorbereiden op dat laatste examen, is hij ook nog zijn eigen bedrijf in wijnconsultancy, wijnimport- en verkoop begonnen. Duidelijk dat wijn een grote rol speelt in zijn leven!

Meer info over de schrijver vind je hier: www.janwillemvanderhek.com

jan-willem van der Hek

Foto: Sebastiaan Westerweel

Ken je dit wijnboek Dat smaakt naar meer of ben je van plan het te gaan lezen? Leuk om te horen wat je er van vindt! 

Als echte wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! Zijn er vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Het bericht Review: wijnboek Dat smaakt naar meer verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Verras je geliefde met een champagneontbijt op Valentijnsdag!

$
0
0

Nog even en het is alweer Valentijnsdag! Hier alvast een tip waarmee je je geliefde kunt verrassen; wat denk je van een champagneontbijt!?

Want hoe vaak drink je nou champagne? Het is super feestelijk en past goed bij speciale gelegenheden. Valentijnsdag is een mooi excuus om een flesje open te trekken 😉 Waarschijnlijk gaat mijn tip alleen op voor mensen die niet hoeven te werken met Valentijnsdag (wat dit jaar op een woensdag valt). Want hoe fijn champagne ook is, om 7:00 ’s ochtends is het misschien toch een wat minder goed idee…

Goede  redenen voor een champagneontbijt

Valentijnsdag dus, maar er zijn nog meer goede redenen. Bijvoorbeeld:

  • Een verjaardag
  • Promotie op werk of een nieuwe baan
  • Een huis gekocht
  • Aantal jaar samen met je geliefde
  • Zomaar, je wil iemand verrassen! Altijd leuk! En geen ‘excuus’ voor nodig.

Het belangrijkste ingrediënt

Het belangrijkste ‘ingrediënt’ van het champagneontbijt is in dit geval natuurlijk de champagne. Champagne is al gauw best prijzig, dus je kunt ook voor andere mousserende wijnen kiezen als je budget wat lager is. Tips in dat geval zijn bijvoorbeeld; prosecco, cava en cremant. Die kunnen net zo lekker zijn. En al komen deze wijnen niet uit de champagne streek ze kunnen wel op de zelfde manier als champagne gemaakt zijn, volgens de traditionele methode ofwel de méthode traditionnelle.

Ik regelde eerder al eens een champagne ontbijt, vlak nadat ik met mijn (toen net) man terug kwam van huwelijksreis en we nog wat dagen vrij hadden. Voor dat champagneontbijt, besloot ik eens niet op mijn budget te letten en ging voor een fles van de Louis Roederer Champagne. Deze premier cru is een mix van drie druivenrassen; Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. In deze mousserende wijn zijn minimaal vier oogstjaren verwerkt. Dit champagnehuis vind je in Reims, Frankrijk.

Heb je wel een budget om rekening mee te houden? Lees dan deze blog voor betaalbare alternatieven voor champagne.

Voorbereidingen voor het champagneontbijt

Voorbereidingen voor het champagneontbijt!

Hoe maak je een champagneontbijt?

Hoe pak je dat verder aan zo’n champagne ontbijt? Het kost iets meer tijd want het moet er natuurlijk wel net wat feestelijker uit zien dan een normaal ontbijtje. Maar heel ingewikkeld is het ook weer niet. Bedenk wat je lekker vindt en haal dat in huis! Je kunt er voor kiezen helemaal uit te pakken door ook zelf nog het een en ander te maken of je koopt het in de supermarkt of haalt het bij een traiteur of delicatessenzaak.

Wat ik naast de champagne nog verder voor het champagneontbijt in huis haalde:

  • gerookte zalm
  • hummus
  • broodjes van de bakker
  • verse sapjes (jus d’orange en appel peer framboos)
  • eitjes
  • aardbeien
  • croissantdeeg

Zelf iets maken is natuurlijk hartstikke leuk, maar voor mij moet het vooral niet te lang duren. Ik heb namelijk niet zo veel geduld 😉 Croissantjes maken ging mij nog wel prima af! Tja, kant-en-klaar deeg, dus het enige wat ik hoefde te doen was de velletjes deeg op te rollen, het met ei in te smeren en ze daarna in de oven te doen. Na ongeveer 12-15 minuten zijn ze klaar.

Champagneontbijt: croissants

Klaar!

Normaal zet je voor een ontbijtje waarschijnlijk alles zo op je eettafel. Voor het champagneontbijt is het leuk om wat meer aandacht te geven aan hoe je het serveert. Ik haalde alles uit de verpakking en deed het in kleine witte schaaltjes, pakte mooie glazen voor het sap en haalde een roos uit een boeket bloemen die we hadden staan als finishing touch. Vergeet natuurlijk ook de champagne glazen niet!

Het is het allerleukste in/op bed van het champagneontbijt te genieten. Geen normale plek voor een ontbijt, maar ach hoe vaak zit je nou ’s ochtends aan de champagne?

Als je alles klaar hebt, kun je tot slot de champagne uit de koelkast halen en is het tijd om de fles te openen. Wedden dat je geliefde dit een geslaagde verrassing vind! Cheers!

Champagneontbijt: eindresultaat

Champagneontbijt: het resultaat!

Wij hebben van het ontbijt genoten en vonden het super leuk en speciaal om dit zo te doen. Feestelijk en ook wel romantisch eigenlijk zo in bed met bubbles. Aanrader!

De champagne is trouwens ook echt een aanrader! Niet te zoet en ook niet te droog. Hij heeft fijne bubbeltjes en is heerlijk fris. Hmmm, jammer dat Mark en ik niet samen vrij zijn op Valentijnsdag. Jij wel?

Vind je dit een leuke tip? Of heb je al andere plannen? Laat maar weten in de comments!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Het bericht Verras je geliefde met een champagneontbijt op Valentijnsdag! verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Viewing all 242 articles
Browse latest View live