Quantcast
Channel: Wijnblog Wijntjes met Esther
Viewing all 242 articles
Browse latest View live

Proef Le Marche met de wijnen van Azienda Agraria Guerrieri

$
0
0

Een aantal weken geleden bracht de postbode weer leuke wijnpost langs. Dit keer stuurde Vino dei Colli mij twee flessen wijn van Azienda Agraria Guerrieri toe om te proeven. Dat kwam mooi uit, want vlak daarna gingen we een weekje weg en zo had ik mooi wat nieuws mee om tijdens de vakantie te ontdekken.

Over Azienda Agraria Guerrieri

Wijnhuis Azienda Agraria Guerrieri is gevestigd in Piagge in de regio Le Marche (Centraal Italië) vlakbij de rivier de Metauro en ook dichtbij de Adriatische Zee. Ik ken wijnland Italië niet goed qua regio’s en hun ligging, dus voor degenen waarvoor dat ook geldt, hieronder een kaartje waardoor je een beter idee hebt waar in Italië dit wijnhuis te vinden is.

Azienda Agraria Guerrieri wordt al 5 generaties door familie  Guerrieri gerund waarbij vader Luca en zoon Alberto op dit moment de leiding hebben. Hun land bestaat uit 207 hectare waar niet alleen wijnstokken aangeplant staan maar ook graan en olijfbomen want naast wijn produceren ze ook olijfolie, pasta en honing waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Zo wordt er o.a. volop zonne-energie gebruikt en wordt er bijvoorbeeld ook zo min mogelijk sulfiet in de wijnen gebruikt. Op die manier proberen ze de wijnen zo puur mogelijk te houden.

De familie verbouwt verschillende witte en rode druivenrassen. De witte druiven zijn: Chardonnay, Verdicchio, Sauvignon, Moscato en Bianchello. Qua rood groeit er Sangiovese, Montepulciano, Merlot en Cabernet Sauvignon. Ik ken alle druivenrassen wel, behalve Bianchello. Maar dat is niet gek want dit is een inheems druivenras.

Meer over de familie en het wijnhuis kun je ook zien in deze video:

Tijd om te gaan proeven!

Wijn proeven #1 Galileo Pesaresi Sangiovese Riserva DOC

In het begin van de week is het nog niet zo zomers als later tijdens onze vakantie voorspeld wordt, dus als eerste gaat de rode wijn open. Deze Galileo bestaat voor 85% uit Sangiovese, de rest is Merlot. Na het maken van deze wijn, heeft deze nog 12 maanden rijping in grote tonnen van Italiaans eiken gehad, daarna nog 12 maanden op de fles.

De wijn heeft een mooie donkerrode kleur maar het belangrijkste is natuurlijk de geur en smaak. En dat zit bij deze Italiaan helemaal goed! Rijpe kersen komen duidelijk naar voor en verder wat kruidige tonen. De wijn is heerlijk zacht van smaak. Het viel me ook op dat de wijn de tweede dag nog lekkerder was. Zuurstof kan wijnen goed doen, zoals bij deze zeker het geval is. Een fijne wijn!

Wijn proeven #2 Celso Bianchello del Metauro Superiore DOC

Deze wijn bestaat uit 100% Bianchello, een druivenras waar ik nog niet eerder van gehoord had. Hij wordt ook wel Biancame of Biancale genoemd en groeit voornamelijk in de Italiaanse wijnregio’s Marche en Emilia-Romagna.

Over deze wijn ben ik het meest enthousiast. Het begint al bij het inschenken, waarbij de aroma’s je vanuit het glas al meteen flink tegemoet komen. Een intense geur van iets van groene appel. Dat belooft veel goeds.

Ook tijdens het proeven is deze wijn vrij intens. De wijn heeft veel smaak, is lekker fris en heeft ook mooie zuren die me in de verte aan grapefruit doen denken. Deze inheemse druif scoort goed! We genieten er echt van en het zonnetje wat de tweede helft van de vakantie heel goed zijn best deed maakte het helemaal af. Deze wijn is dan ook een goede keuze als je komende zomer een keer wat anders wilt proberen dan een Verdejo ofzo.

Over Vino dei Colli

Iris en Stephan zijn in mei 2017 begonnen met Vino dei Colli. Zij hebben een goede band met de familie  Guerrieri opgebouwd en importeren de 15 wijnen van dit wijnhuis naar Nederland. Ze hebben niet alleen rode en witte wijnen in het assortiment maar ook rosé, dessert -en mousserende wijnen. Meer informatie vind je op hun website.

Zelf proeven?

Doe dan mee aan de winactie op Facebook! Hier maak je kans om een wijnpakket met deze 2 flessen te winnen en zo zelf kennis te maken met de wijnen van deze Italiaanse familie Guerrieri.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt 🙂

Het bericht Proef Le Marche met de wijnen van Azienda Agraria Guerrieri verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.


Bruut wijnbar: Aanwinst in Zoetermeer

$
0
0

Via social media kun je de leukste plekjes ontdekken. Zo zag ik een tijdje geleden een Instagrampost van Bruut wijnbar in Zoetermeer voorbij komen, een nieuwe aanwinst daar aan het Stadhuisplein sinds eind januari. Naar wijnbarren ben ik natuurlijk altijd nieuwsgierig dus een goede reden om een bezoekje aan Zoetermeer te plannen. Vorige week was het zover! 

Buren van het stadhuis

Ik ben totaal niet bekend in Zoetermeer maar Bruut wijnbar is heel makkelijk te vinden. Als je met het OV komt (Randstadrail) en je stapt uit bij de halte Stadhuisplein kan je het niet missen. Zelfs niet met de verbouwing die nu gaande is. Vind je het stadhuis dan vind je Bruut, dat er eigenlijk bijna aan vast zit.

Snel gevonden, dus snel door naar binnen. Ziet er mooi uit! Ik hou van dit soort inrichtingen; vrij strak, industrieel maar door het vele hout en wat andere details toch ook gezellig. De bar is vrij groot en het centrale middelpunt.Er zijn lage tafeltjes en bij de bar ook wat hoge statafels.  De perfecte plek voor een borrel. Dus daar nemen wij plaats. Later zie ik dat er achter de bar ook nog wat nisjes zijn met nog meer tafeltjes.

Het concept van Bruut wijnbar

Bruut wijnbar is niet een wijnbar in het opzicht dat alles alleen maar om wijn draait. Naast wijn is er ook aan de bierliefhebber gedacht met 8 bieren van de tap en 25 op fles en kan de koffieliefhebber bij Bruut ook zijn hart ophalen. Want al vanaf 8:00 kun je hier terecht voor koffie. Bruut is dan op dat moment eerder een espressobar dan wijnbar 😉 En niet alleen dat want op locatie wordt er ook koffie gebrand.

Bij de wijn en koffie kun je wat lekkere hapjes, tosti’s, taarten en koeken eten, maar Bruut heeft geen uitgebreide lunch- of dinerkaart. Het draait vooral om de drankjes.

De wijnkaart en wijnen proeven

Wij zijn hier natuurlijk voor de wijn! Dus tijd voor de wijnkaart. Genoeg keuze in ieder geval en ook per glas. Ik tel 9 witte wijnen die verder onderverdeeld zijn in de verschillende categorieën soepel & frisrijk & kruidig en krachtig & vol. Dan 12 rode wijnen onderverdeeld in soepel & zachtrijk & complexkrachtig & stevig en daarnaast nog prosecco, rosé en dessertwijn. Maar daar borrel ik niet mee 😉

Als eerste begin ik met de witte Deaking Estate Viognier uit Australië. Eigenlijk vooral omdat ik Viognier niet vaak kies dus dat moet maar eens veranderen. Mark neemt de Epicuro Pinot Grigio uit Sicilië.

Bij een borrel hoort ook een hapje, dus wij kiezen de olijven van de borrelkaart en later nog wat kaasstengels.

Ik wil daarna ook nog wel een glas rood! Lastig keuze. De categorie is wel duidelijk, ik ga voor krachtig & stevig, maar ze lijken me allemaal heerlijk! Als ik aangeef bij degene die ons helpt dat ik er niet uit kom, stelt hij voor dat ik gewoon van allemaal even een slokje proef en dan een keuze maak. Wat een leuke oplossing! Allemaal mooie wijnen maar de Carnivor Cabernet Sauvignon uit Californië is voor mij echt de winnaar. Daar neem ik dus een glas van en snel een foto, zodat ik ‘m niet vergeet en kan kijken of ik deze ergens kan bestellen, want hij smaakt duidelijk naar meer!

 

Kom je er net als ik ook niet uit dan kun je ook voor een van de Wijn duo’s gaan. Dat zijn bepaalde samenstellingen van 2 glazen wijn. Zo is er bijvoorbeeld het wijnduo Frankrijk wit (je snapt, dit bestaat uit 2 Franse witte wijnen) en het duo Ga mee op reis… ROOD (Een Chileense en Australische combinatie). 

En?

Ik kom nooit in Zoetermeer maar Bruut wijnbar is zeker een bezoekje waard. Lekkere wijnen en hapjes en daarnaast is er ook een leuke en relaxte sfeer. Ga je ook een keer langs?

Op het kaartje zie je waar je de wijnbar kunt vinden:

Voor meer info over de openingstijden en de wijnkaart van Bruut wijnbar, check de website.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Alvast bedankt 🙂

Het bericht Bruut wijnbar: Aanwinst in Zoetermeer verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

ML in Haarlem: 6x redenen voor een bezoek

$
0
0

ML in Haarlem ken je waarschijnlijk als Michelinster restaurant maar sinds half maart is ML meer dan dat! Ik kan je vertellen hoe dat precies zit en waarom je echt eens een bezoekje aan ML in Haarlem moet brengen want een aantal weken geleden was ik uitgenodigd voor een perslunch en kon ik kennismaken met dit nieuwe concept. Hier de 6 redenen waarom een bezoekje aan ML zeker een goed idee is. 

1. Verhuisd en helemaal vernieuwd

Sinds half maart 2018 vind je Michelinster restaurant ML niet meer in de Kleine Houtstraat maar aan het Klokhuisplein in Haarlem. In het prachtige monumentale 18e eeuwse pand van de voormalige drukkerij en lettergieterij van Koninklijke Joh. Enschedé zat eerst Brasserie Stempels maar nu dus ML zoals de naam van het bedrijf van compagnons Liane en Mark Gratama en Kevin Kion nu luidt.

Waarom een nieuwe naam? ML is niet alleen verhuisd maar is ook flink uitgebreid zoals je door zal hebben als je verder leest! Het pand is ook helemaal vernieuwd. Ieder onderdeel van ML heeft z’n eigen identiteit maar samen is het toch een geheel.

2. Borrelen in de bar

Zo heeft ML nu een bar en dat is ook de plek waar we de middag beginnen. En goed ook want bij ontvangst krijgen we een glas Le Colture, Pianer, Valdobbiadene Processo met daarbij 3 amuses (taco met garnaal, tomaat en mini maïs & krokante gamba met spicy dip & eendenlever bonbon met rode bier, aceto en Granny Smith) die de toon meteen zetten. We maken kennis met de 3 eigenaren, de sommelier, 2 van hun wijnleveranciers en de interieur ontwerper.

In de bar kun je alle dagen van de week vanaf de namiddag tot begin van de nacht terecht voor een lekker hapje en een drankje.

3. De hele dag genieten in de bistro of op het terras

Na de bar verplaatsen we ons naar de bistro, ook nieuw binnen het ML concept. Wel zin in goed eten maar niet in fine dining met alles er op en er aan? Dan kun je hier goed terecht! De bistro is een plek waar je alle momenten van de dag terecht kunt. Voor ontbijt, lunch en diner, maar ook voor een koffie of ander drankje met iets lekkers tussendoor.

Lekker weer? Dan kun je hier ook perfect buiten zitten op het terras met een mooi uitzicht op de St. Bavokerk. En je slagingskans om een mooi plekje te kunnen scoren is groot. Ze hebben namelijk ruim 200 stoelen!

Wij maken hier (binnen) kennis met een aantal gerechten van de bistro kaart en wijnen. Als eerste de crunchy sushi met kreeft, avocado en togarashi crème. Wow dit is echt geweldig! Een plaatje en ook heel smakelijk. Ik ben gek op sushi dus dit is echt een gerecht voor mij! Bij de sushi drinken we Earl Pascal Rillet Macon-Villages Chardonnay uit de Bourgogne, Frankrijk. Heerlijke wijn die goed past bij dit gerecht.

Na de sushi gaan we door met de steak tartaar met ei, krokante ui, radijs en tabasco. Ook dit ziet er weer prachtig uit! En dit is dan ‘nog maar’ de bistro! Bij dit gerecht proeven we de Saporito Merlot Rabosco uit Veneto, Italië.

De kennismaking met de bistro sluiten we af een echte ML ‘klassieker’ het Snickers dessert! Zoals de reep dus, maar dan als nagerecht. En ja, het smaakt echt zo! Leuk en creatief nagerecht! We dronken hierbij trouwens een glaasje Etim Verema Tardana Negre. Een rode dessertwijn, zacht en ietwat zoet van Garnacha druiven gemaakt.

4. Top kwaliteit in het Michelinster restaurant met Chef’s Table

Dan door naar ML restaurant wat sinds 2011 een Michelinster heeft, maar nu dus een nieuw jasje heeft gekregen. Zo is er nu een heuse Chef’s table, een mooie toevoeging aan het sterrenrestaurant. Dit is een wat informelere plek waarbij de chefs recht voor je neus bezig zijn met het bereiden van de mooiste gerechten. Front row seats dus in de verder helemaal open keuken! Hier kun je je helemaal laten verrassen door het speciale menu wat hier geserveerd wordt.

Wij nemen plaats in het restaurant. Een hele andere uitstraling dan de bistro. Wat meer klassiek en vrij donker. Zeker een verschil met de bistro waar juist veel licht is vanwege de grote ramen.

En ook hier proeven we wat gerechten, dit keer van de restaurant kaart. Als eerste de zeebaars met appeltabak, venkel en hangop. En ja, ook dit is weer een mooi plaatje! Hierbij wordt een wijn uit een bijzonder wijnland, Israël, geserveerd. In ons glas krijgen we de Galil Viognier Upper Galilee. Een wijn met een klein zuurtje en veel smaak. Een uitgesproken wijn die goed bij het gerecht past.

We gaan door met sukade, ravioli gevuld met eekhoorntjesbrood, koolrabi en sambai (Japans azijn). Daarbij een glas van de Bibi Graetz Sangiovese Casamatta Rosso. Weer een Italiaanse wijn, dit keer uit de Toscane. De rode wijn die we eerder proefden in de bistro was prima maar van deze wijn wordt ik meer enthousiast. Erg smaakvol!

Tot slot is het tijd voor het dessert; lemoncurd met maple syrup yuzu en karamel. Hierbij eindigen we zoals we ook zijn begonnen, met bubbles! De sommelier koos bij dit gerecht voor een frizzante, de Julius Klein Gelbe Muskateller uit Oostenrijk. Met deze wijn wil hij de zuren uit het gerechte nog extra benadrukken. Voor mij is dessertwijn al snel te zoet, dus ik vind het een goede keuze! Deze Oostenrijker smaakt naar tropisch fruit (ananas) en heeft een klein zoetje, maar is verder ook fris met een klein zuurtje. Mooie combi met het dessert.

5. Blijven slapen bij ML in Haarlem!

Na een heerlijk diner hoef je niet weg! Je kunt hier namelijk ook blijven slapen. ML heeft een 4 sterren hotel met 17 kamers en suites. De kamers zijn modern en stijlvol maar de historie zie je ook nog in de kamers terug. Mooie plek toch voor een overnachting, zo midden in het centrum? De volgende ochtend kun je vervolgens in de bistro ontbijten. En zo is de cirkel weer rond!

Fotocredit: René van Dongen Fotografie

6. Vergaderen of een feestje vieren?

Of het allemaal nog niet genoeg is, kun je bij ML ook terecht voor bijvoorbeeld vergaderingen of een groot diner of feest geven. Tijdens onze rondleiding zien we de twee zalen die daarvoor gebruikt kunnen worden.

En?

Een verhuizing op zich is al een hele onderneming maar zo’n grote uitbreiding? Ik ben onder de indruk van wat ze hebben neergezet! ML in Haarlem is een mooie plek geworden waar je op elk moment van de dag terecht kunt en waar iedereen wel een geschikt plekje kan vinden wat bij hem of haar past. Van toegankelijk en wat laagdrempeliger in de bistro en op het terras tot topniveau in het restaurant. Zeker een aanrader voor als je in Haarlem bent.

Voor openingstijden, menukaart en verdere informatie over ML, check de website.

Heb jij al kennisgemaakt met het vernieuwde ML in Haarlem? En wat vond je er van? Laat maar weten!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt 🙂

Het bericht ML in Haarlem: 6x redenen voor een bezoek verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Zomerse wijnen uit Friuli

$
0
0

Heerlijke temperaturen boven de 20 graden en veel zon. Wie houdt er niet van? Af en toe is het een paar dagen top, zoals afgelopen Hemelvaart weekend en eerder deze week, maar het blijft nog steeds een beetje wisselvallig.  Uiteindelijk komt het natuurlijk goed en zal de zon vast langer aanwezig zijn! Zeker als het echt zomer wordt volgende maand. En wat drink je dan als je ergens op een terrasje of relaxed in je tuin zit? Een belangrijke vraag waar Wijnig.nl wel antwoord op wist. Ze stuurden me 2 zomerse wijnen uit Friuli, Italië van wijnhuis Le Monde toe die ik mocht uit proberen. 

Die timing was perfect, want de wijnen nam ik mee een aantal weken geleden mee op vakantie en juist die week deed de zon erg goed zijn best. Lucky me!

Zomerse Pinot Grigio

Als eerste mocht de Le Monde Pinot Grigio Friuli DOC 2017 er aan geloven. Wat als eerste opvalt nadat de wijn is ingeschonken is de kleur. Die is vrij geel. Op de foto hieronder zie je dat ook. Van het warmere weer krijg je dorst, dus snel door met het ruiken en proeven. Wat je hier duidelijk uit kan halen is de geur en ook smaak van peer. Mark, waarmee ik de wijn proef, denkt meteen aan een Festini perenijsje. Toepasselijke associatie met dit weer. Verder is de wijn lekker fris en op het einde proef je mooie zuren. Ja, dit smaakt zeker naar meer!

Zomerse Chardonnay

Daarna proefde ik de Le Monde Chardonnay Friulli DOC 2016. Bij Chardonnay denk je waarschijnlijk als eerste aan een wat zwaardere, volle, romige wijn met houtrijping. Niet persé de ideale ingrediënten voor een zomer wijn. Maar er zijn natuurlijke verschillende type Chardonnay’s. Zo heeft deze van Le Monde al geen houtrijping gehad. Toch moet ik zeggen dat ik dat niet overduidelijk vind. Want de wijn is fris, verder niet zo heel uitgesproken maar aan het einde van een slok deed de wijn me wel degelijk aan een Chardonnay denken door de vanille die ik er in terug proefde. Herkenbaar dus toch maar niet te heftig en daardoor prima voor de zomer!

Over Le Monde

Wijnhuis Le Monde is opgericht in 1970 en heeft 70 hectare aan wijngaarden. De naam Le Monde komt van het Germaans-Latijnse ‘Mundio’. Met hun wijnen focussen ze op alle wijndrinkers. Wat wijn recensenten er van vinden is mooi meegenomen als dat positief is, maar dat is wel bijzaak. Hun doel is om een fijne wijn voor iedereen te produceren die je dag beter maakt. Daarnaast moet de wijn moet makkelijk te begrijpen zijn én natuurlijk te drinken.

Ook het mileu speelt een belangrijke rol bij dit wijnhuis. Zo wordt er gebruik gemaakt van zonne energie en wordt er met zorg met de grond en de stokken omgegaan. Ook willen ze hun zogenoemde ‘carbon footprint‘ zo laag mogelijk houden.

Sinds 2008 is Le Monde eigendom van Alex Maccan, de CEO, die destijds de wijngaard heeft gekocht. De wijngaard bestond nog maar uit 20 hectare maar door verschillende aankopen heeft hij het kunnen uitbreiden tot 70ha. Samen met Massimo Furlan (business development, marketing) en Giovanni Ruzzene (de wijnmaker) runnen ze Le Monde in Friuli.

Friuli ligt trouwens in het noordoosten van Italië, vlakbij de grenzen van Slovenië en Oostenrijk. Op Winefolly lees ik dat er in deze regio 10 DOC en 4 DOCG gebieden zijn. Le Monde ligt in het DOC Grave del Friuli.

 

Wijnig.nl importeert deze wijnen exclusief voor Nederland. Voor dit artikel stuurden zij mij 2 flessen toe. Deze zomerse wijnen uit Friuli proberen of benieuwd naar de andere wijnen van Wijnig.nl? Kijk op de website.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt 🙂

Het bericht Zomerse wijnen uit Friuli verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Amsterdamse wijn op het Bottelfeest van Chateau Amsterdam

$
0
0

Geschreven door gastblogger Sanne

Anderhalve week geleden was ik te gast bij het Bottelfeest van Chateau Amsterdam. Tijdens dit feest zou de eerste vintage van deze stadswijnmakerij gelanceerd worden en ik was er bij zodat ik er een gastblog over zou kunnen schrijven voor Wijntjes met Esther. En een feest was het zeker!

Op naar het Bottelfeest

Chateau Amsterdam ligt op een hele toffe locatie aan het IJ. Op het industrieterrein ligt een grote loods waar de winery zich bevindt. Eenmaal binnen worden we hartelijk ontvangen en kijk je je ogen uit door de stoere industriële look maar bovenal de relaxte fijne sfeer. En hoe cool is het dat er midden in Amsterdam wijn gemaakt wordt?! Ze importeren hier de druiven vanuit Frankrijk, Spanje en Italië, die met zorg uitgekozen zijn en dan start het proces van wijn maken. En deze wijnen kunnen we op het feest proeven. Amsterdamse wijn dus!

De ruimte was gevuld met statafels met heerlijke borrelplankjes met onder andere truffel salami, manchego, verse vijgen, fuet, brood en verschillende soorten noten. Heerlijke hapjes dus! Deze middag draaide het om de allereerste oplage van vier verschillende wijnen; één witte en drie rode. Bij elke wijn stond er iemand die met passie over deze wijn vertelde.

De wijnen van Chateau Amsterdam

Het eerste wat opvalt aan de flessen is het stoere etiket. Stoer maar informatief te gelijk. Vervolgens valt de naam van de wijn op, wederom stoer en erg origineel. Ik was erg benieuwd naar de geur en smaak van deze jonge wijnen. Ik kan je zeggen: ik was verrast! We startten met het proeven van de witte wijn, een chardonnay genaamd Still waters run deep afkomstig uit Maso al Sole in Italië. Het belooft wat als de eerste wijn die je proeft al ontzettend lekker is. Deze wijn is licht en verfrissend, mineralig met tonen van appel en citroen. Heerlijk als aperitief maar ook zeker bij een stukje kaas ondervonden we dankzij de goed gevulde borrelplankjes.

De volgende wijn die we proefden was Nature’s Finest, een biologische Syrah uit de Banyuls in Frankrijk. Acht maanden gerijpt op Frans eiken, en dat proef je. De wijn heeft een dieprode kleur met tonen van rood fruit zoals rijpe kersen. Redelijk wat tannine maakt dat deze wijn nu wel op dronk is maar zeker twee jaar kan blijven liggen en waarschijnlijk nog beter wordt.

Daarna gingen we over op The Wild Horse. Ik denk dat dit wel mijn favoriet was. Ik werk zelf in een restaurant en had mijn collega meegenomen die ook zeer te spreken was over de wijnen maar de laatste wijn die we proefden het lekkerst vond. Dat is toch echt het leuke aan proeven en beleven, iedereen ontwikkelt zijn eigen smaak.

The Wild Horse is een wijn gemaakt van Tempranillo die vier maanden heeft gerijpt op Frans eikenhout. In tegenstelling tot de Nature’s Finest dus een kortere rijping wat duidelijk zorgde voor minder tannine in de wijn. Deze Tempranillo wordt geïmporteerd uit Valencia, Spanje en heeft een dieprode kleur en qua geur tonen van donkerrood fruit. Vol maar erg aangenaam dankzij de vanille tonen.


En toen kwamen we aan bij de laatste wijn. Het leuke was dat de heren onderling hun eigen wijn ook echt het lekkerst vonden. Zo kwam hun passie ook echt over en was er een kleine vriendschappelijke competitie onderling wie nou de lekkerste wijn liet proeven. The Man with the Hat was niet voor niets de laatste, wat een krachtpatser! Gemaakt van cabernet sauvignon eveneens uit Valencia in Spanje. Het verrassende aan deze wijn is vooral de (maar) twee maanden houtrijping op Frans eikenhout. Dat zou je absoluut niet zeggen. Deze karakteristieke wijn is stoer en temperamentvol. Rood fruit en kruidigheid voeren in deze wijn de boventoon aangevuld met stevige tannines. Hier kan je gemakkelijk een stuk gekruid vlees naast zetten!

Chateau Amsterdam smaakt naar meer!

Chateau Amsterdam is hip. Ze weten absoluut waar ze mee bezig zijn en ik hoop dan ook dat dit een groot succes wordt. Uiteraard heb ik een aantal flessen gekocht voor thuis want ik wil  zeker meer proeven. De wijnen zijn niet goedkoop maar ook niet te duur, het is echt waar voor je geld. En dat voor de eerste oplage!

Over Chateau Amsterdam

Het was al jaren een droom, maar dromen zijn er om waargemaakt te worden. En dus nam Remy Harrewijn (samen met een aantal andere creatieve ondernemers) het initiatief voor Chateau Amsterdam, een wijnmakerij midden in de stad! Zijn vader Jos, een wijnmaker uit Zuid-Limburg maakt de wijnen waarbij zijn ervaringen opgedaan bij bio-dynamische wijnproducent Alois Lageder uit Zuid-Tirol in Italië goed van pas komen.

Leuk weetje: Ze organiseren hier ook tours, wine tasting courses en winemakers courses. Check de mogelijkheden op de website.

Gastblogger Sanne kun je volgen via Instagram

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Het bericht Amsterdamse wijn op het Bottelfeest van Chateau Amsterdam verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Een geweldige middag met de WijnSpijs wandeling

$
0
0

Een aantal weken geleden kwam het er eindelijk van! Ik was samen met 20 andere wijn- en food bloggers uitgenodigd om mee te doen aan een WijnSpijs wandeling. Deze editie was in Amsterdam-West. 

Hoe werkt zo’n WijnSpijs wandeling?

De WijnSpijs wandeling kun je op heel veel plekken in Nederland doen.  Bijna elke zondag zijn er wel een, twee of zelfs 3 edities! Terwijl wij er een in Amsterdam deden, was er tegelijkertijd ook een editie in Den Bosch. Tijdens zo’n middag maak je kennis met 5 of 6 restaurants die je elk een mooi gerechtje en bijpassende wijn serveren. Als je je ticket hebt gekocht, kun je de app installeren waarin je alle informatie krijgt. Zo weet je ook de route die je gaat lopen (er zijn verschillende routes). Vervolgens kun je in je eigen tempo van de ene naar de andere plek wandelen en vooral genieten van allerlei culinaire verrassingen en natuurlijk heerlijk wijnen proeven!

Mijn wandeling ging als volgt:

 1. Forno

Als eerste op naar het Italiaanse restaurant Forno, daar is voor ons de aftrap. Het zonnetje schijnt, dus wij kunnen fijn buiten plaats nemen.  Carpaccio met truffelmayonaise en parmazaan is het eerste gerechtje wat we hier krijgen met daarbij een glas van de St.Remigius Spätburgunder (Pinot Noir). De carpaccio is qua gerecht niet heel bijzonder, maar smaakt verder uitstekend. Heerlijk met deze Duitse wijn er bij!

 

Je vindt dit restaurant aan de Rhijnvis Feithstraat 43. Meer info over de menukaart en de openingstijden? Check de website.

2. Rayleigh & Ramsay

Onze tweede stop, een waar wijnparadijs (!), ken ik al. Ik was er namelijk bij toen wijncafé Rayleigh & Ramsay een jaar geleden haar deuren opende en kon het geweldige concept toen meteen al proberen. Helemaal niet erg dus om hier weer een bezoekje aan te brengen, integendeel! De wijn in ons glas komt van eigen bodem! We drinken bij de coquille met zeekraal, asperge en garnalen namelijk een witte wijn van De Linie uit Brabant gemaakt van Pinot Blanc, Riesling, Bacchus, Pinot Noir en Gewürztraminer. Helemaal leuk is dat de wijnmaker Marius van Stokkom (72 jaar!) er bij was om wat over zijn wijn te vertellen.

Ik kan kort zijn over deze wijn spijs combinatie; TOP! Beide vallen erg goed in de smaak en ik kan nu al verklappen dat dit mijn favoriete wijn en favoriete gerecht van de wandeling was.

 

Je vindt wijncafé Rayleigh & Ramsay aan de Zocherstraat 2, maar tevens op Van Woustraat 97 in de Pijp waar recent een tweede locatie geopend is.  Meer info over de wijnen, de menukaart en de openingstijden? Check de website.

3. Bartack

Na een wat langere wandeling komen we aan bij Bartack, een restaurant in de wijk de Baarsjes, waar groente de boventoon voert. En dat zien we terug in het gerecht wat we daar geserveerd krijgen, een tartaar van bietjes met knolselderij en avocado. Daarbij een Riesling van Setzer uit Oostenrijk. Ik ben zelf geen groot fan van bietjes maar geef het natuurlijk wel een kans. Ik vind het gerechtje vrij eenvoudig en vlak van smaak. Nee, mijn mening over bietjes is door dit gerechtje niet veranderd. Sorry bietjes ;)!

De wijn is prima, maar ik vind het geen typische Riesling. Normaal heb je in Riesling vaak de combinatie van een zuurtje en zoetje, maar dat mis ik hier. Geen hele spannende wijn vind ik, maar past op zich prima bij het gerechtje.

Je vindt dit restaurant aan de Postjesweg 124. Meer info over de menukaart en de openingstijden? Check de website.

4. Nelis

Intussen is de zon steeds uitbundiger gaan schijnen, dus fijn dat we bij de volgende stop buiten op het terras plaats kunnen nemen. Na 2 witte wijnen, gaan we over naar rosé Le Montalus uit de Pays d’Oc. Een mooie wijn van Syrah en Grenache, perfect voor bij dit weer! Ik ben geen rosé fan en kies het zelf eigenlijk nooit, maar deze is fijn! Daarbij wordt een eendenborstfilet geserveerd met zoete aardappel, padronpepers en groene asperges. Het gerechtje ziet er mooi opgemaakt uit en smaakt uitstekend. Een leuke kennismaking met Nelis!

Dit restaurant vindt je aan het Witte de Withplein 43. Meer info over de menukaart en de openingstijden? Check de website.

5. Bar Spek

Bij Bar Spek gaan we door naar rood, een Primitivo van Antonini Ceresa uit Puglia om precies te zijn. Daarbij pulled brisket met zuurkool en mierikswortelcrème. Qua opmaak is het gerecht niet heel bijzonder, ook vrij winters met de zuurkool erbij, maar de smaak is goed. Het rundvlees is lekker mals! En de wijn past er goed bij.

Voor Bar Spek ga je naar de Admiraal de Ruijterweg 1. Meer info over de menukaart en de openingstijden? Check de website.

6. Remise 47

De laatste stop is bij Bistro Remise 47, onderdeel van hotel De Hallen. Een mooie afsluiter, want je kunt hier hartstikke leuk buiten zitten (al moet je zeker ook een kijkje binnen nemen als je er een keer heen gaat. Geen standaard locatie!) De Hallen is namelijk gevestigd in een voormalige tramremise.

Bij deze stop komt er iemand van de bediening de wijn aan tafel open maken en vertelt daarnaast ook het een en ander over de wijn. Altijd leuk is dat! We drinken hier een Viognier uit Frankrijk en als laatste gerechtje gamba’s met venkel, taugé, vadouvan en wasabi kroepoek. Ik ben gek op gamba’s, dus hier maak je me blij mee. Het is smullen geblazen! Een mooie combinatie als afsluiting!

 

Je vindt Remise47 op het Bellamyplein 47. Voor meer info over openingstijden en de menukaart, check de website.

Zelf een Wijnspijs wandeling doen?

Ik vind het echt een heel leuk concept! En een perfecte invulling van je zondagmiddag. Dus mocht je ook eens zo’n wandeling willen doen, check dan snel de website voor de agenda maar hou vooral ook de Facebookpagina van Wijntjes met Esther in de gaten. Ik mag namelijk 2 kaarten voor een WijnSpijs wandeling weggeven en zal dat binnenkort dus doen!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Het bericht Een geweldige middag met de WijnSpijs wandeling verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Gevallen voor de Loire

$
0
0

                                                                                                                                                Geschreven door gastblogger Annick

Van perfecte wijn/spijs combinaties gaat mijn bourgondisch hart altijd wat sneller kloppen. Ik liep dan ook op een donderdagmiddag in mei verwachtingsvol het restaurant ARC. By Lute binnen. Hier had Pitch PR in samenwerking met Loire Valley Wines een proefmiddag georganiseerd van wijnen uit de Loire vallei in combinatie met hapjes uit de keuken van ARC.

Samen met een select groepje verzamel ik mij in een prachtig gedeelte van het restaurant. De regen tikt zachtjes tegen de ruiten van de glazen koepel waar ik mij begeef. Hier krijg ik het eerste glas te proeven. Dit blijkt een wijn te zijn van een voor mij bekend wijnhuis: Domaine de la Noblaie. Ik heb al kennis mogen maken met hun Chenin Blanc, maar als aperitief heeft Pitch PR gekozen voor een Touraine Mousseux Rosé brut; een sprankelende rosé dus. Deze wijn is gemaakt van Cabernet Franc, volgens de méthode traditionelle en rijpt nog minimaal 36 maanden op fles. De wijn heeft een prachtige zalmroze kleur en ruikt een beetje ziltig. De amuses die hierbij worden geserveerd zetten gelijk de toon voor de hoge kwaliteit van de rest van de gerechtjes.

Ik zit naast Pierre-Jean Sauvion (what’s in a name?), voorzitter van Loire Valley Wines. Pierre-Jean is zo’n Fransman die een bepaalde charme bezit waardoor je gelijk aan zijn lippen hangt wanneer hij over wijn vertelt. Hij gaat graag het gesprek aan en ik stelde hem tijdens het weghappen van de amuses de volgende vragen.

Wordt er steeds bewuster lichter gekleurde rosé wijnen geproduceerd om in de behoefte van het grote publiek te voorzien?

Nog meer dan bij rode of witte wijn komt er bij rosé een bepaald gevoel kijken. De kleur is ontzettend belangrijk en rosé wordt vaak al alleen op kleur beoordeeld of het goede of slechte wijn is. Rosé heeft het stigma dat als de kleur te donker is, de wijn dan wel zoet zou smaken en bovenal goedkoop is.

We mogen de Provence eigenlijk bedanken want dankzij deze regio wordt er wereldwijd veel meer rosé gedronken. Er valt op dit moment niet veel te veranderen aan de trend van lichte rosé, maar ik zet mijn gasten altijd verschillende tinten rosé voor en draag ze op het eerst te proeven voordat ze de wijn beoordelen. De beste manier om ze snel van het vooroordeel af te helpen! (zei hij met een knipoog)

Hoe zou je de wijnen uit de Loire kunnen beschrijven?

In de Loire geldt ‘the rule of the 3 f’s’: fresh, fruity en friendly! De wijnen zijn makkelijk om te drinken, combineren goed bij veel verschillende gerechten en ze zijn laag in alcohol. Kijk maar naar Chenin Blanc, de kameleon van de Loire. Deze druif heeft een goede zuurgraad, is een meester in het vertalen van het lokale terroir en geeft interessante minerale tonen.

Pierre-Jean Sauvion

Amfora’s, Botrytis en Bonnezeaux

Ik moet nog even wachten op het proeven van die kameleon, want eerst worden de glazen die voor mij staan gevuld met twee soorten Muscadet. Het gebied ten Westen van Nantes is verdeeld in 3 regio’s waar Muscadet Sur Lie wordt geproduceerd. Deze wijnen worden gemaakt van de druif Melon de Bourgogne. Hierbij serveert ARC koudgerookte kabeljauw met peer, kaffier lime en postelein.

Ik vind het een geweldig gerecht en de wijnen sluiten goed aan. Mijn voorkeur gaat uit naar de iets vollere Muscadet van Domaine des Cognettes. Deze wijn rijpt op amfora’s en komt uit het gebied rondom Clisson. Een stad die, werd mij verteld, vanwege de Italiaanse invloeden erg het bezoeken waard is.

Bij het volgende gerecht van gamba, boemboe salade, bisque en kokosschuim komen de Chenin Blancs aan bod. We proeven een Touraine en een Savennières. Ik moet zeggen dat de Savennières echt de kroon spant! De druiven die voor deze wijn zijn gebruikt, worden geplukt net op het moment dat de edele rotting start. Tel daar de malolactische vergisting en 11 maanden sur lie bij op en je hebt een dijk van een wijn… voor maar € 17,00! De rijke smaken gaan goed bij het lichtpittige van de boemboe en het romige van de bisque.

Annick

Veel van mijn tafelgenoten willen voor de volgende gang de Savennières nog niet afstaan want deze zou ook zomaar heel goed bij het Hollands lam passen. Ook krijgen we een blend van Côt (Malbec) en Cabernet Franc (op de perfecte temperatuur) ingeschonken. De wijn is licht, fris en vriendelijk… Hé, ontdek ik nu in mijn eigen proefnotities the rule of the 3 f’s? De wijn levert iets van zijn fruit in bij de toch wel rijke smaken en daardoor proef ik nog eens de Savennières erbij. Yep, zonder problemen.

We eindigen deze tongstrelende lunch met een edelzoete wijn uit de appelatie Bonnezeaux. De wijn is geproduceerd door Domaine les Grandes Vignes en is volledig biodynamisch. Deze ‘Le Malabé’ uit 2011 wijn is gemaakt van door Botrytis aangetaste Chenin Blanc druiven en heeft houtrijping meegekregen. Door de bodemsamenstelling van met name schist heeft de wijn een goede zuurgraad en sluit daardoor naadloos aan bij het gerecht van matcha cremeux, dragon, venkel en bosvruchten/viooltjes ijs.

De specifieke wijnen, het bijpassende eten, het verhaal of de beleving. Wat het precies is met de wijnen uit de Val de Loire weet ik niet, maar ik ben er als een blok voor gevallen en ik sta te popelen tot het mosselseizoen begint zodat ik een mooie muscadet kan opentrekken.

Santé!

Fotocredits voor alle foto’s bij dit artikel: Mo Barends

Wil je Annick volgen? Check dan Instagram of haar website. Of lees haar eerdere gastblogs over de La Mancha masterclass en proeverij of de Barbera wijnproeverij

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Het bericht Gevallen voor de Loire verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Uitgetest: het Wijnmarkt wijnabonnement

$
0
0

Ik heb al best wat wijnabonnementen uitgetest maar die kwamen wel allemaal uit Nederland. Je denkt er misschien niet aan maar ook bij onze zuiderburen kun je terecht voor een wijnabonnement. Zo is Wijnmarkt.be recent begonnen met het aanbieden van zo’n abonnement en mocht ik een van hun wijnboxen uitproberen. 

Hoe werkt het Wijnmarkt wijnabonnement?

Er zijn twee type abonnementen: Premier Cru en Grand Cru. Bij die eerste krijg je 4 flessen die lekker zijn voor iedere dag. Bij de samenstelling wordt er iedere maand gekeken naar een combinatie van wat onbekendere wijnen maar ook klassiekers.

Bij de Grand Cru ontvang je ook 4 flessen, die net wat specialer zijn. In beide gevallen bestaat de box uit een mix van rode en witte wijnen, af en toe rosé. Het is ook een optie aan te geven dat je alleen witte of alleen rode wijnen wilt ontvangen.

En wat kost dit dan? Voor €41,99 heb je de Premier Cru en je betaalt €49,99 voor de Grand Cru. Beide inclusief de verzendkosten.

Oh en als je er nog niet over uit bent welke box je wilt dan kun je ook gaan voor de kennismakingsbox. Dat is gewoon eenmalig.

Bij mij leverde de postbode een aantal weken geleden een mooie stevige zwarte doos met wijnen van het Premier Cru abonnement af.  Daarin vond ik de volgende 4 wijnen:

  • Wijn #1: Fabre Montmayou Phebus Torrontes uit Argentinië
  • Wijn #2: Grande Provence Chenin Blanc uit Zuid-Afrika
  • Wijn #3: Joseph Castan Elégance Carignan uit Frankrijk
  • Wijn #4: LA Cetto Petite Syrah uit Mexico (Ja, je leest het goed! Uit Mexico! Dat dus in het kader van kennis maken met onbekende wijnen. Dit is zeker een onbekende voor mij!)

Een leuke mix van wijnlanden en druivenrassen. De inhoud ziet er zeker veelbelovend uit! In de doos zit ook een boekje met informatie over de wijnen en een suggestie voor een wijn spijs combinatie.

Hoe zijn de wijnen?

Het leukste onderdeel is natuurlijk het proeven! Het is geweldig weer dus ik begin met wit.

Wijn #1: Fabre Montmayou Phebus Torrontes

Deze wijn is gemaakt van de Torrontes druif uit Argentinië. Mocht je nog niet eerder van deze druif gehoord hebben, een goede om te onthouden. Mocht je op het terras zitten en een wijn van deze druif op de wijnkaart spotten, kun je deze zeker gerust kiezen. Ik vind het een perfecte zomerwijn! Zou deze dat ook zijn?

Na het inschenken wordt mijn neus zowieso al enthousiast van de geur van de wijn. Lekker, ik herken iets van perzik! Snel proeven! De wijn is lekker fris, heeft veel smaak en heeft aan het einde van een slok een klein zuurtje. Heerlijk en zeker een mooie zomerwijn.

Leuk weetje: Wijnmaker Hervé van Fabre Montmayou is geboren in Bordeaux en is begin jaren ’90 naar Argentinië gegaan om te investeren in wijngaarden en daar wijn te produceren.


Wijn #2: Grande Provence Chenin Blanc

Van Argentinië door naar Zuid-Afrika voor de Chenin Blanc uit Franschhoek. Geen houtrijping voor deze wijn maar wel 6 maanden rijping sur lie.

Chenin Blanc scoort vaak goed bij mij dus ik kijk ook uit naar deze variant. Voor mij springen de tonen van peer (of appel) er zo uit, verder in de verte wat tropisch fruit. Ik vind de wijn wat aan de subtiele kant en niet zo uitgesproken als ik had gehoopt. Een wijn die dus verder niet heel ingewikkeld is en makkelijk te drinken.

Leuk weetje: Sinds 2004 is dit wijnhuis in Belgisch Nederlandse handen.

Wijn #3: LA Cetto Petite Syrah 

En dan komen we aan bij de Mexicaanse wijn. Ben je ook al nieuwsgierig? Een vrij sterke geur waaruit ik rood fruit en kers kan halen. De wijn is ook vrij sterk van smaak. Het heeft iets kruidigs, ik herken iets van drop of laurier. Verder best wat tannines. Zowieso geen wijn die je makkelijk drinkt, dus neem er zeker even de tijd voor.

Het is niet helemaal mijn smaak maar ik vind het erg leuk dat ik nu kennis heb gemaakt met Mexicaanse wijn!

Leuk weetje: In Noordwest Mexico ligt Baja California. Circa 90% van alle Mexicaanse wijngaarden liggen hier.


Wijn #4: Joseph Castan Elégance Carignan

Dan tot slot deze Carignan. Iets heel anders dan de voorgaande Mexicaan! Deze wijn is zachter en wat meer ingetogen. Ik herken weer kers, maar dan de iets rijpere variant, samen met braam. De wijn heeft wat tannines, maar niet te veel. Een mooie afsluiter van deze proefsessie!

Leuk weetje: Deze wijn komt uit de Languedoc, wat de grootste wijnregio van Frankrijk is. Hier komt 40% van de jaarproductie van Frankrijk vandaan.

Wat is het eindoordeel over dit Wijnmarkt wijnabonnement?

Wijnabonnementen zijn eigenlijk altijd leuk, vanwege de variatie en het feit dat je steeds wat anders toegestuurd krijgt. Daarnaast is het ook erg makkelijk, want je hoeft behalve een keer te bestellen verder niks meer te doen. Dat geldt ook allemaal voor dit abonnement.

Een leuke wijnbox en een veelbelovend abonnement, want verrassen doen de gekozen wijnen zeker. En ik kan me voorstellen dat als je zo’n abonnement hebt,  je steeds weer uit blijft kijken naar de volgende box. Een wijnabonnement dat naar meer smaakt dus!

Naast het Wijnmarkt wijnabonnement kun je natuurlijk ook ‘gewoon’ flessen bij Wijnmarkt.be bestellen. Check hiervoor de website.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Het bericht Uitgetest: het Wijnmarkt wijnabonnement verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.


Hoe zijn de Georgische Kolkha wijnen?

$
0
0

Een aantal maanden geleden maakte ik voor het eerst kennis met Georgische wijnen. Voor dit artikel werd ik door Ghvino.nl gevraagd om er nog eens twee te proeven; namelijk de Mtsvane en Saperavi van wijnhuis Kolkha. Het is een bijzonder wijnland, dus daar zei ik geen nee tegen. En zo ontving ik een aantal weken geleden 2 flessen via de post. 

De vorige keer proefde ik 2 Georgische wijnen via Ghvino die door middel van de Qvevri methode gemaakt waren. Dat is een unieke Georgische methode van wijn maken die al 8000 jaar oud is. Er worden dan geen houten of roestvrij stalen vaten gebruikt om  de wijn te vergisten en rijpen maar grote aardewerken vaten of kruiken. Heel leuk om wijnen te proeven die op die manier gemaakt zijn, maar deze tweede keer geen amfora wijnen.

Tijd voor een nadere kennismaking! Tijd om te proeven!

kolkha wijnen

Kolkha Mtsvane

Deze wijn is zoals de naam misschien al doet vermoeden gemaakt van het druivenras Mtsvane. De wijngaard ligt in het dorp Napareuli in de regio Telavi, Kakheti.

Kakheti ligt in het oosten van Georgië en staat ook wel bekend als dé wijnregio van Georgië. Het gebied is rijk aan landbouwgrond en vers drinkwater. Daarnaast is het klimaat in deze regio zeer divers door de gebergtes en rivieren waardoor micro-zones ontstaan welke allen bepaalde karaktereigenschappen hebben welke goed kunnen zijn voor het verbouwen van verschillende agrarische producten, zoals bijvoorbeeld wijn.

Een leuk weetje is dat deze druif ook wel de Georgische Riesling wordt genoemd! En ik ben fan van Riesling, dus dat belooft al veel goeds.

Deze wijn is vrij licht van kleur. De geur vind ik lastig, misschien iets in de richting van (gele) appel of peer. Qua smaak is dat het wat mij betreft in ieder geval wel. Verder vind ik het een heerlijk frisse en droge wijn met wat citrus op het eind. Een wijn die naar meer smaakt! Net als een Riesling 😉

Kolkha Saperavi

Dan tijd voor de rode wijn. Een wijn gemaakt van de Saperavi druif die erg lekker ruikt. In de verte wat houttonen. Dan proef ik en herken ik framboos. Eerst heeft de wijn iets van een zuurtje maar niet te. De wijn is zacht en mooi in balans. Een lichte, fijne wijn die je makkelijk kunt drinken.

Als je net als ik niet thuis bent in wijnland Georgië en de druivenrassen die daar groeien, dan heb je vast ook niet eerder van de Saperavi druif gehoord. Dit is de bekendste en meest geteelde druif van het land en staat aan de basis van veel wijnen die net als de Mtsvane geproduceerd worden in de Kakheti regio.

Wijnen die gemaakt zijn van deze druif hebben vaak potentie om lang te ouderen.

Pirosmani

Kolkha Pirosmani

In eerste instantie vroeg Peter mij de Pirosmani te testen, maar mezelf kennende vreesde ik dat het dan een negatieve review zou worden. De Pirosmani is namelijk een half droge wijn ofwel ook wat zoet dus. En ik ben geen liefhebber van zoet! Op mijn blog schrijf ik alleen over wijnen die goed in de smaak vallen of die me erg verrassen (in positieve zin). Dus stuurde Peter mij de Kolkha Saperavi en Mtsvane, maar als bonus toch ook de Pirosmani.

Ok, vooruit! Die dus ook maar geproefd dus! En ik moet bekennen het valt me alles mee deze wijn. Helemaal niet zo zoet als de naam half-droog (wat ik opvat als half-zoet) mij doet vermoeden. Net als de Saperavi proef ik hier framboos, maar dan een hele rijpe fruitige. Net op het moment dat ik denk dat de wijn richting (te) zoet gaat de smaak richting droog waardoor het ‘overall’ helemaal niet echt een zoete wijn is.

Na de Georgische wijnen die ik nu intussen geproefd heb, kan ik wel concluderen dat er in ieder geval veel diversiteit is! Ook deze keer ben ik weer helemaal verrast door de wijnen.

Over Ghvino

Ghvino.nl (Ghvino betekent wijn in het Georgisch) is de plek waar je terecht kunt voor Georgische wijnen. Achter deze online wijnwinkel zitten Peter Bleeker en zijn Georgische vrouw Mana Ottmer. Samen willen ze zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met dit (voor de meesten) nog vrij onbekende wijnland.

                                                                                                                                   Dit artikel is een samenwerking met Ghvino 

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Het bericht Hoe zijn de Georgische Kolkha wijnen? verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Wijndorp Groesbeek: Niet te missen voor wijnliefhebbers!

$
0
0

Met Pinksteren liep ik tussen de wijngaarden in de Ahr in Duitsland en was ik enorm verrast dat we zoiets moois op zo’n 3,5 uur rijden hebben, maar ook dichterbij huis hebben we dat gewoon! Een weekje later was ik namelijk uitgenodigd voor een bezoek aan wijndorp Groesbeek in de gemeente Berg en Dal en wat een verrassing was dat!

In een mooie groene omgeving met behulp van een e-bike heb ik Berg en Dal ontdekt waarbij in Groesbeek en omgeving wijn duidelijk een grote hoofdrol speelt. Te beginnen bij het Nederlands wijnbouwcentrum en wijnhoeve de Colonjes waar mijn programma begon.

Nederlands wijnbouwcentrum & Wijnhoeve de Colonjes

Wijn beleven

Het Nederlands wijnbouwcentrum is een plek waar sinds september 2017 wijn centraal staat. Maar in de breedste zin van het woord. Je kunt er terecht op het gebied van wijnproductie, wijneducatie en zelfs wijnanalyse. Ook is er een wijnhandel en is er een horeca faciliteit. Hier kun je dus echt wijn beleven! Voor wijnliefhebbers maar ook wijnprofessionals en wijnmakers.

nederlands wijnbouw centrum

Wijnhoeve de Colonjes is er al een stuk langer (sinds 2001) en zit met een van de wijngaarden (Colonjes) op dezelfde plek als het wijnbouwcentrum. Als je hier op bezoek gaat, sla je dus 2 vliegen in 1 klap! Op 13 hectare lössbodem, verdeeld over de Colonjes (1,5 ha), de Knapheideweg (3,5 ha) en ’t Hof (8 ha) zijn tien verschillende nieuwe druivenrassen aangeplant, waarvan (biologische) witte wijn, rosé, mousserende wijnen en rode wijn in eigen beheer wordt gemaakt onder leiding van wijnmaker Adam Dijkstra.

Hoe leuk is het dat als ik langs ga, Adam degene is die mij enthousiast een rondleiding geeft en me alles vertelt over het wijnbouwcentrum en de wijnhoeve!

Zo beginnen we in de winkel, waar ook veel ruimte is voor Nederlandse wijnen. Niet alleen voor wijnen uit Groesbeek/Gelderland maar ook o.a. uit Brabant (de Linie), Zeeland (de Kleine Schorre) en Limburg (de Apostelhoeve). Een ruime keuze dus! Zoveel verschillende Nederlandse wijnen bij elkaar dat zie je niet veel.

Daarna via de proefruimte (waar allerlei evenementen, proeverijen en cursussen plaats vinden) door naar de kelder waar het ”echte werk” plaatsvindt. This is where the magic happens! Naja, dat gebeurt natuurlijk ook in de wijngaard zelf, maar na het plukken van de druiven wordt hier de wijn gemaakt (op de foto maar een klein stuk van de ruimte die veel groter is). Ook laat Adam mij het analyse lab zien, waar onderzoek gedaan wordt, bijvoorbeeld naar smaak.

kelder

wijnhoeve de Colonjes

Tijd om te proeven

Na de rondleiding en alle informatie die ik gekregen heb, ben ik intussen erg nieuwsgierig naar de wijnen geworden die ze hier maken. Het wijnbouwcentrum heeft een mooi terras, dichtbij de wijngaard, een betere plek voor een proeverij kun je je niet wensen!

Adam laat me de Knapse Witte en de Cabernet Cortis proeven.  De eerste is gemaakt van Helios (Duits) en Riesèl (Zwitsers), twee voor mij onbekende druivenrassen. De droge wijn is heerlijk fris. De tweede wijn is zoals de naam al verklapt, gemaakt van Cabernet Cortis en heeft 18 maanden op hout gerijpt in vaten van 450 liter. Ook deze wijn valt goed in de smaak. Er zijn tannines maar die zijn mooi zacht. Beide wijnen vind ik verrassend goed.

Ik kan het dan ook niet laten en koop voordat ik weg ga nog een fles Knapse Witte van de Colonjes in de wijnwinkel. Kan ik thuis mooi nog een keer genieten van deze heerlijke wijn!

Meer informatie? Check hier voor het wijnbouwcentrum en hier voor wijnhoeve de Colonjes.

Een kijkje bij Klein Amerika

Klein Amerika is niet alleen een wijngaard maar de familie Beijer houdt zich ook bezig met landbouw. Er is een winkel waar hun producten worden verkocht en ook kun je er kamperen. Hier zijn ze sinds 1981 al mee bezig maar de wijngaard is nog niet zo oud. In 2006 is de familie Beijer begonnen met aanleggen van de wijngaard (1,35 ha) en werden er 2000 stokken met witte druiven (Cabernet Blanc) en 2000 stokken met blauwe druiven (Regent en Cabernet Colonjes) aangeplant. Het jaar daarop werd de eerste oogst Cuvée Bosrand gebotteld. In de jaren erna volgen nog een aantal andere wijnen; Theo’s Witte, Rosé Liberté en Regent Barrique.

Helaas was de wijnmaker druk en kon ik hier niet even een praatje maken of zijn wijnen proeven. Maar de wijngaard kun je makkelijk zelf bezoeken dus daar ben ik dan ook even heen gefietst. Op verschillende plekken bij de wijngaard staan wat borden met uitleg.

Meer informatie? Kijk hier voor de website.

wijngaard Klein Amerika

Fietsen naar Wijngaard De Plack

In Berg en Dal zijn 6 wijnbedrijven en na een bezoekje aan de Colonjes en Klein Amerika, fietste ik ook nog even langs bij Wijngaard de Plack. Ik spreek kort met eigenaresse Virginie, die me een proefglaasje van de Placks Wit geeft als ik aangeef dat ik benieuwd ben naar een van hun witte wijnen. Wel graag een droge. Nou dat is deze zeker. Deze witte wijn is gemaakt van Cal06 en Cabernet Blanc. Fris en duidelijke aroma’s van Granny Smith.

Vanaf 1978 bestaat het bedrijf al, maar toen alleen nog in de kippen. Na een wijnreis in 2005 werd uit enthousiasme besloten ook de wijn in te gaan!

Voor meer informatie kun je hier de website checken.

wijngaard de Plack

 

bodega de plack

wijngaard de plack

 

Gezellig eten bij restaurant De Spil

Na een dagje fietsen en het ontdekken van Groesbeek en omgeving had ik wel trek gekregen. Ik at die avond bij restaurant De Spil in het centrum van Groesbeek. Het restaurant ziet er gezellig uit maar vanwege het mooie weer zat iedereen buiten. Ook daar zit je heerlijk op het terras, aan een klein beekje op.

De beschrijvingen op de menukaart zijn erg creatief en leuk om te lezen. Voorgerechten worden genoemd onder ‘Wat vooraf gaat…’ en dan kun je bijvoorbeeld gaan voor ‘Van Abraham’ (Mosterdsoep met gerookte zalm) of  ‘Door dik en dun’ zoals ik. Wat er op mijn bord lag? Dun gesneden carpaccio van kalf met balsamico mayonaise dressing, gefrituurde kappertjes en verse peper!

Daarna volgde voor mij het hoofdgerecht; Gaan met die banaan! Ofwel Heilbotfilet in bananenblad met in sesam gepaneerde lontong en kokossaus. Daarbij salade, friet en groente.

restaurant de Spil

menukaart

carpaccio

Mijn voorgerecht: Door dik en dun!

Het smaakt allemaal uitstekend, maar na een voor-en hoofdgerecht had ik geen gaatje meer over voor een dessert. Jammer want op de kaart nog allerlei lekkere dingen die ik best had willen proberen. Het werd dus alleen een groene thee ter afsluiting.

Ben je benieuwd naar dit restaurant? Check dan de website.

Genieten en heerlijk slapen bij hotel De Wolfsberg

Ik verbleef bij Hotel de Wolfsberg, aan de rand van Groesbeek. Het is rustig gelegen tussen de bomen aan de ene kant en een heel gaaf weids uitzicht (op een dal) aan de andere kant. Aan die kant vind je dan ook het terras van het hotel. Met het mooie weer was dat natuurlijk de plek waar ik een tafeltje uitkoos voor de lunch; een  heerlijk brioche broodje met gerookte zalm, avocado, komkommer en tuinkers. Daarbij een glas Verdejo, een mooie wijn voor in het zonnetje! Ook het ontbijt de volgende dag, werd buiten geserveerd waardoor ik weer kon genieten van het geweldige uitzicht.

Hotel wol

Hotel de Wolfsberg

kamer hotel de wolfsberg

brioche zalm

Bij dit hotel geniet je naast van heerlijk eten en een mooi uitzicht ook van een heerlijke nachtrust. Mijn kamer was top en van alle gemakken voorzien. Vanwege de mooie ligging, het comfort en niet vergeten ook de aardige, behulpzame  mensen die er werken zou ik zeker nog eens terug gaan.

Meer informatie over dit hotel? Check de website.

Wijndorp Groesbeek in Berg en Dal; echt de moeite waard voor wijnliefhebbers

Ik hoop dat je door het lezen van deze blog ook enthousiast geworden bent over Berg en Dal en wijndorp Groesbeek! Als je ook wijnliefhebber bent is het echt de moeite waard eens een kijkje te nemen in het oosten van het land want in deze regio kun je je wijnhart heel goed ophalen.

Ook handig om te weten: Ieder jaar in september worden in wijndorp Groesbeek de Nederlandse wijnfeesten georganiseerd. Drie dagen lang staat dan  wijn proeven en beleven centraal. Klinkt geweldig toch? Dit jaar vindt het feest voor de 12e keer plaats op 28, 29 en 30 september. Check de website voor meer informatie.

                                                                                                  Dit artikel is een samenwerking met Regio Arnhem Nijmegen

 

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Het bericht Wijndorp Groesbeek: Niet te missen voor wijnliefhebbers! verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Rías Baixas wijnproeverij: mooi zomers!

$
0
0

Geschreven door gastblogger Sanne

Iets meer dan twee weken geleden mocht ik weer op pad voor een gastblog voor Wijntjes met Esther. Ook dit keer mocht ik naar Amsterdam. Niet op een industrieterrein waar ik vorige keer was voor het Bottelfeest van Chateau Amsterdam maar midden in het centrum op wederom een gave locatie. Namelijk de Sint Olofskapel, onderdeel van een prachtig NH hotel. De proeverij bestond uit alleen maar wijnen uit de Rías Baixas.

Rías Baixas wijnproeverij

Om je geheugen even op te frissen: Rías Baixas kan onderverdeeld worden in drie zones in de provincie Pontevedra en ligt in het noordwesten van Spanje. Sinds de jaren ’80 gaat Rías Baixas vooruit als wijngebied en het gebied behoort nu tot de top van Spaanse witte wijnen. De wijngaarden liggen meestal in de buurt van ondiepe en lange inhammen langs de kust.

Daar aangekomen was ik eerst verrast door de prachtige kapel. Het was prachtig weer waardoor de ruimte mooi verlicht werd door de zonnestralen die door de grote ramen naar binnen schenen. Tja en dan begint het. Maar waar moet je in godsnaam beginnen? Er stonden maar liefst 15 verschillende stands met gemiddeld 4 wijnen per stand om te proeven.

Hoofdrol voor de Albariño

Het waren natuurlijk voornamelijk witte wijnen en allemaal gemaakt van de Albariño druif. Sommige 100% Albariño en sommige aangevuld met lokale druiven.

Om een D.O. Rías Baixas wijn te maken moet hij minimaal voor 70% van Albariño gemaakt worden

Voor een wijnproever wordt het naarmate er meer wijnen vorderen lastig om te proeven. Ik vind het ontzettend interessant en leuk om te ruiken en te proeven. Maar ik vind het soms ook nog moeilijk om te benoemen wat ik ruik en proef. Een hele uitdaging dus!

Wijn met passie

Het mooiste van de Rías Baixas wijnproeverij deze middag waren de mensen die over hun wijnen vertelde, Engels pratend met een prachtig Spaans accent erdoorheen. Vol passie en met temperament vertelde ze allemaal over waarom hun Albariño nou zo lekker was. Het was geen strijd onderling maar meer een team en allemaal even trots op hun streek in Spanje.

De volgende wijnhuizen waren deze middag te vinden: Quinta Couselo, Vionta, Pazo Cilleiro, Pazo de Rubianes, Adegas Morgadio, Bodegas as Laxas, Bodegas Marqués de Vizhoja, Bodegas Martín Codax, Pazo de Señoráns, Señorío de Rubiós, Terra de Asorei, Vinota, Notas Frutales de Albariño, Bouza do Rei, Bodegas lagar de Costa en Adegas Tollodouro. Je begrijpt nu vast dat ik niet goed wist waar ik moest beginnen. Het zal ook heel saai worden om over elke wijn mijn persoonlijke proefnotities  te lezen dus hier volgt mijn conclusie over deze bijzonder mooie streek.

wijn schenken

Rías Baixas wijnen; een aanrader voor de zomer

De Rías Baixas produceert vooral frisse elegante wijnen. Wijnen die heerlijk zijn als aperitief maar ook erg goed samen gaan met vis en schaal- en schelpdieren. Het onderscheid tussen de verschillende wijnhuizen is klein. Iedereen heeft een of twee frisse wijnen en vaak wijnen die langer gerijpt zijn op hun eigen lie (op eigen droesem gerijpt) of op RVS. De bodem bestaat vooral uit graniet en het klimaat betreft natte winters en redelijk droge zomers.

De natuur is ruig en groen en ligt aan de Atlantische oceaan waardoor de stokken bestand moeten zijn tegen het zeeklimaat. Veel neerslag en mist is natuurlijk niet ideaal voor de stokken, daarom hebben ze daar wat op bedacht. De stokken zijn in pergola geleid waardoor ze ver boven de grond uitkomen. Hierdoor drogen ze sneller! Al met al is de Albariño druif perfect voor de zomer. Mooi fris en droog en heerlijk met warm weer dus of in combinatie met een gerecht!

Gastblogger Sanne kun je volgen via Instagram

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Het bericht Rías Baixas wijnproeverij: mooi zomers! verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Rypp wijnfestival in Rotterdam: weer een geslaagde editie!

$
0
0

Begin juni was de tweede editie van het Rypp wijnfestival in Rotterdam. Dit jaar op een nieuwe locatie in het Park bij de Euromast. Aangezien de eerste editie vorig jaar me goed bevallen was, waren de tickets voor deze editie meteen in the pocket zodra de verkoop begon. Ik hoopte weer op hetzelfde zomerse weer als vorig jaar maar dat zat er helaas niet in. Gelukkig was het op een paar spatjes na, toen we er net waren, de rest van de tijd gewoon prima. Mijn vest kon gewoon in mijn tas blijven zitten gelukkig.

Een wijnparadijs voor wijnliefhebbers

Wat was er onwijs veel te kiezen qua wijn! Maar liefst 19 wijnbarren! Een waar wijnparadijs dus. Ook wel ‘’lastig’’ hoor zo veel keuze!

begin rypp festival

Voor mij als eerste een wijn waarmee ik dicht bij huis bleef, een Riesling van Wijngoed Thorn bij de stand van Wijnhandel Peeters. Een Nederlandse wijn dus! Ik vind het erg leuk dat wijnland Nederland op deze manier ook van de partij was op het wijnfestival. Je denkt misschien niet snel aan Nederlandse wijn maar ik kan het je echt aanraden er eens eentje te proeven. Ik heb de afgelopen tijd regelmatige een Nederlandse wijn geproefd (Apostelhoeve, Kleine Schorre, de Linie, de Colonjes) en de kwaliteit is echt hoog. Hier gaan we zeker steeds meer van horen. De wijn smaakte zeker naar mij, maar op zo’n festival is het juist leuk om veel verschillende wijnen uit te proberen.

Dus door naar de volgende. Een Duits ‘talige’ wijn van wijnhandel de Bergse Cave; een Grüner Veltliner voor mij terwijl Mark een Roter Veltliner uitprobeerde. Roter Veltliner? Jawohl! Ik had er ook nog niet eerder van gehoord! En nee, het is geen rode wijn. Het is een wit druivenras dat je vooral in Oostenrijk kunt vinden. De beste Rote Veltliners schijn je in de Wagram regio te kunnen vinden.

Op het festival stonden naast al die wijnbarren ook een aantal stands voor heerlijke hapjes. Zo genoten wij bij de Veltliners van de fantastische kaas van Booij kaasmakers en moesten we natuurlijk ook een frietje bij de Frietboutique halen. Wel met ‘gewone’ mayo en niet de rode bieten Merlot variant. Ik ben geen fan van bieten maar wel super creatief en perfect passende bij een wijnfestival zo’n saus 😉

kaasvan Booij kaasmakers

Daarna heb ik nog heel wat geproefd maar de precieze volgorde en waar ik ook alweer allemaal geweest ben, heb ik niet onthouden (het was veels te gezellig om de hele avond serieuze notities te maken). Wat ik zeker nog wel even wil noemen zijn de heerlijke wijnen die ik op advies van Nadien van Le Club de Vins proefde bij Wijnkoperij Platenburg, de not so average wijnen die ik proefde bij Anne & Erik van Barrels to Bottles en de altijd unieke wijnen van de jongens van Baltazar. Uniek is zeker de Pinot Blanc, hun eerste eigen wijn die ze gemaakt hebben met een klein beetje hulp van Dautermann. Heel gaaf!

Naast wijn drinken en lekker eten, kon er ook gedanst worden bij de Silent Disco. Super lachen is dat!

Hopelijk is er volgend jaar weer een volgende editie van Rypp met weer een heleboel lekkere wijnen, heerlijke gerechtjes en een hoop lol! Ik kijk er nu al naar uit 🙂

wijnkoperij platenburg

barrels to bottles

silent disco

Meer wijnfestivals?

Op het volgende Rypp wijnfestival in Rotterdam zul je nog ruim een jaar moeten wachten. In de tussentijd kun je misschien naar een ander leuk wijnfestival. Check het wijnfestival 2018 overzicht en zie wat er dit jaar verder nog in de planning staat. Genoeg leuke opties!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Het bericht Rypp wijnfestival in Rotterdam: weer een geslaagde editie! verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

7x tips: Borrelen en eten in Maastricht

$
0
0

Vorige maand hadden wij een bruiloft van vrienden in Maastricht, ofwel een goed excuus om er meteen een lang weekend van te maken. Zo gezegd, zo gedaan; dat werd een weekend borrelen en eten in Maastricht, net een kleine mini vakantie! Volop genieten en zulke leuke restaurants en barren ontdekt, die wil ik natuurlijk met je delen. Hier komen mijn 7x tips: voor borrelen en eten in Maastricht.

7x tips: voor borrelen en eten in Maastricht

Tip 1. Harvey’s Bar

Harvey’s bar kwamen wij tegen onderweg van onze airbnb naar het centrum. En ja, de naam verwijst inderdaad naar Harvey Specter uit Suits! In dit restaurant vind je volop verwijzigingen naar deze serie en naar Harvey. Niet bepaald verkeerd toch dames ;)?! Zo kan ik nu tenminste zeggen dat ik met Harvey op de foto sta!

Je kunt hier gezellig binnen zitten, maar er is ook een terras voor als de zon schijnt. Je kunt hier de hele dag terecht voor lunch, borrel en diner. De kaart is toegankelijk en biedt voor ieder wat wils. Wij waren er rond lunchtijd, dus ik ging voor de bagel met zalm en een glas Real de Castilla Sauvignon Blanc (en Macabeo). Een lekkere frisse witte wijn. De wijnkaart is niet heel uitgebreid dus hier kom je niet speciaal voor de wijn maar vooral voor gezelligheid en lekker  (niet te ingewikkeld) eten zoals burgers, pasta, salades en meer.

Anyone can do my job but no one can be me aldus Harvey Specter

harvey's bar

Samen met Harvey 🙂

Meer info over dit restaurant of benieuwd naar de menukaart en openingstijden? Check de website.

Tip 2. Kaasbar Café Nouveau

Een kaasbar? Ja je leest het goed! Als kaasliefhebber kreeg café Nouveau meteen een plekje hoog op mijn lijstje voor plekjes in Maastricht waar ik een kijkje wilde nemen tijdens ons weekendje weg toen ik hier online over las. Naast kaas speelt ook wijn een grote hoofdrol. Bij voorbaat al een topplek dus!

Deze kaasbar vind je in de Koestraat, een straatnaam die je zeker moet onthouden als je naar Maastricht gaat, aangezien dit een heel gezellig straatje is, waar een heleboel leuke restaurants en barren te vinden zijn. Waaronder dus deze.

Met lekker weer (zoals toen wij er waren) neem je buiten plaats maar binnen is het ook heel gezellig. Dan de uitdaging hier, wat ga je nemen? Je kunt zelf een kaasplank samenstellen en hebt daarbij de keuze uit maar liefst 30 kazen!! Is dat wel een hele moeilijke opgave voor je, dan kun je een van de kaasplanken kiezen die ze zelf voorstellen. Zoals de kaasplank ‘uit de streek’‘niet te moeilijk’ of bijvoorbeeld ‘bourgondisch’. 

Wij gingen uiteindelijk voor de kaas – wijn proeverij. En dan de versie met 4 kazen en daarbij 3 wijnen en een port. Wat kwam er voorbij tijdens deze proeverij?

  1. Domaine Gibault Sauvignon Blanc & Nederlandse geitenkaas
  2. Metairie Les Barriques Chardonnay & truffel schapenkaas
  3. San Marzano I Tratturi Primitivo & roodschimmel kaas
  4. Ruby port (niet opgeschreven welke…) & Pas de Bleu schimmelkaas

Mijn favoriete combinaties zijn nummer 2 en 4, waarbij ik de wijn en de kaas het beste bij elkaar vond passen. Heel leuk om zo’n proeverij te doen!

cafe nouveau kaasbar terras

cafe nouveau kaasmenu

kaasbar

kaas en wijn

Meer info over het restaurant of benieuwd naar de menukaart en openingstijden? Check de website.

Tip 3. Filmhuis en Restaurant Café Lumière

Voor deze tip moet je aan de rand van het centrum zijn bij ‘t Bassin. Bij deze oude binnenhaven vind je een aantal leuke restaurants waaronder filmhuis en Restaurant Café Lumière. Een bijzondere locatie want dit gebouw (van voormalig sanitairproducent Sphinx) wat ook wel de Timmerfabriek wordt genoemd (en sinds 1996 een rijksmonument is) bestaat uit vier delen: de elektriciteitscentrale, de twee daarachter gelegen ketelhuizen, de elektriciteitscentrale en het Hennebiquegebouw.

Buiten kun je geweldig zitten met uitzicht op het water, maar ook binnen wil je hier zeker een kijkje nemen want zoals je al begrijpt, dit is geen standaard gebouw. Voor het restaurant ga je als je vanaf het terras naar binnen gaat, met de trap naar boven. Daar aangekomen zie je een hele grote en vooral ook hoge ruimte. Heel gaaf, industrieel en ook gezellig ingericht.

Wij deden hier een wijntje en genoten van een Verdejo en een mooie Chianti.  Wat de wijnen betreft zit je hier goed want de wijnen op de kaart zijn afkomstig van wijnkoperij Thiessen.

Naast wijn kun je hier terecht voor een snelle hap (bijvoorbeeld als je er voor kiest je bezoek te combineren met een film) of juist voor een uitgebreid 3-gangen diner. Voor ieder wat wils dus!

lumiere terras

lumiere wijn

Meer informatie over dit restaurant en filmhuis? Check de website voor de menukaart en openingstijden!

Tip 4. Gastrobar Dock Five

Deze tip ligt op loopafstand van Lumière, handig te combineren dus. Je vindt gastrobar Dock Five aan de kade bij de bootjes die aangemeerd liggen in deze binnenhaven. Het is niet heel groot, maar wel knus. Het concept hier is shared dining en daar hou ik wel van! Kun je lekker veel proeven en van verschillende gerechtjes genieten. Daarbij kun je het extra feestelijk maken door voor bubbels te kiezen zoals wij deden.  Wij begonnen met cava en bij het eten kozen we voor een rode wijn (Montepulciano). Leuke plek om heerlijk, ongedwongen te genieten!

bassin

dock five gerechten

Meer weten over deze gastrobar? Check de website voor de menukaart en openingstijden.

Tip 5. Resto Bar Cinq

Zoek je een mooie hotspot aan het water? Dan is Resto Bar Cinq een goede tip om te onthouden. Hier zit je heerlijk op het terras wat direct aan de Maas gelegen is.  Wij genoten hier van een heerlijke Poké bowl met zalm en cava.

Mocht het weer niet mee zitten dan is het binnen ook prima toeven!

cava bij cinq

poke bowl cinq

cinq maastricht

Benieuwd naar de menukaart van Cinq? Check de website!

Tip 6. Wijnbar Via Mucca

Eerder las je al over café Nouveau en noemde ik de gezellige Koestraat waar een heleboel leuke restaurants bij elkaar zitten. Daar vind je dus ook deze wijnbar!

Hier heb je een uitgebreide keuze en kun je alle wijnen per glas en per fles bestellen. De wijnkaart is zeker niet standaard.  Zo kun je gewoon dicht bij huis blijven en een keer een  Nederlandse wijn uitproberen. Ze hebben namelijk een Auxerrois van de Wijngaardsberg uit Limburg op kaart! Of ga voor een Grillo, heerlijke witte wijn uit Sicilië. Ik zelf koos er voor de Granléve Branco, een Portugese witte wijn uit de Douro gemaakt van twee voor mij onbekende inheemse druiven; Viosinho en Rabigato. Later nam ik de Spaanse Papa Luna van Garnacha, Syrah en Monastrell, een heerlijke blend.

Bij de wijn krijg je wat kleine snacks, maar verder is dit vooral een plek voor wijn en niet om te eten. Al is er wel de mogelijkheid om wat kaas bij de wijn te bestellen. Met kaasbar café Nouveau aan de overkant ben je dan in ieder geval verzekerd van top kaas bij je wijn! Want dat is waar de kaas dan vandaan komt.

via mucca wijnbar

Meer over deze wijnbar te weten komen? Check de site hier.

Tip 7. Brasserie Tapijn

Voor deze brasserie moet je niet in het centrum van Maastricht in gaan, maar naar het Stadspark aan de rand van het centrum. In de voormalige Tapijnkazerne kun je nu genieten van een hapje en een drankje.

Dat hier eerder een kazerne zat zie je aan alles terug. Aan dit thema wordt op een super leuke manier veel aandacht aan besteed. Het interieur binnen is geweldig; industrieel maar ook veel geinige details zoals oude kapiteinsjassen en oude radio’s. Ook op de menukaart staan grappige verwijzingen. Zo kun je bijvoorbeeld een lunchsalade ‘commander in cheese’ en ‘s avonds ‘recruit’s meat’  en ‘colonels catch‘ bestellen. Wat ik zelf het allerleukste vind en ook super creatie is de wijnkaart ofwel de ‘wijnmissie Tapijn’ waarvan je hieronder de foto ziet. De omschrijvingen zijn ook helemaal in stijl, maar daarvoor moet je zelf maar eens een kijkje nemen.

Ik koos in ieder geval de Albariño toen we hier waren voor lunch. Daarbij een sandwich zalm, avocado en ei.  Verder viel de vriendelijke bediening hier ook op. Op alle fronten een topplek dus!Dat was genieten daar in het zonnetje op het terras!

tapijn wijnkaart

 

 


Voor meer informatie over de menukaart en openingstijden check je hier de website.

Echt heerlijk eten in Maastricht

Maastricht is zo leuk! Wij waren hier voor de 2e keer een weekendje weg en het was net zo leuk als de vorige keer. Er zijn zoveel gezellige plekjes om te eten en drinken, je blijft hier leuke dingen ontdekken. Het voelt voor mij altijd alsof ik hier echt op vakantie ben. Fan van Maastricht dus!

En jij? Hoe vind jij Maastricht? Heb je wat aan deze tips gehad? Laat het weten!

Andere leuke stedentrips?

Een keer leuke restaurants ontdekken in andere steden tijdens een weekendje weg? Ga eens naar Den Haag en ontdek daar de leukste restaurants en de mooiste terrassen. Ook Den Bosch is super. Lees Leuke restaurants in Den Bosch: 6x tips! (centrum én Paleiskwartier) en ga goed voorbereid een weekendje die kant op.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Het bericht 7x tips: Borrelen en eten in Maastricht verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Wijnfestivals 2018: Naar welk wijnfeestje ga jij?

$
0
0

Wijnfestivals zijn bijna altijd te gek om te bezoeken! Leuke muziek, gave locatie, gezellige mensen, lekker eten, misschien zelfs een zonnetje en natuurlijk volop wijn! Kan jij ook niet wachten om ook in 2018 weer een leuk wijnfestival te bezoeken? Steeds meer wijnfestivals maken bekend wanneer ze hun evenement gepland hebben. Misschien ken je Bacchus, Kannen en Kruiken en Rypp al? Hieronder een aantal wijnfestivals (én wijnevenementen) die je in je agenda kunt zetten voor 2018!

Wijnfestivals 2018

Maart 2018

16, 17, 18Amsterdam Wine Festival in de Westergasfabriek in Amsterdam. Meer info vind je hier. Thema voor deze editie zijn de oogstfeesten van het Zuidelijk Halfrond.

Ik was er vorig jaar en de locatie en aankleding van dit wijnfestival zijn echt super! Verder veel wijnen waar uit je kunt kiezen, die ingedeeld zijn per land. Het eten vond ik wel wat aan de prijzige kant dus hopelijk zijn er ook wat meer betaalbare gerechtjes bij deze tweede jaargang.

Wijnfestivals 2018: Amsterdam Winefestival

31 maart en 1 april – Seafoodfestival bij Dok Amsterdam. Een foodfestival waar vis centraal staat! Maar vis moet zwemmen dus daarbij kun je natuurlijk ook lekkere wijnen drinken. Meer info vind je hier.

Mei 2018

11, 12, 13 mei – Fonteyn Festival in het Janskerkhof in Utrecht. Meer info vind je hier.

12 meiWijnHALL bij de Hall in Woerden. Meer info vind je hier.

13 mei – Wijnfeest in de Kerkstraat van Voorburg. Een kleinschalig feestje vergeleken met de andere evenementen die ik hier noem, maar mocht je in Voorburg of omgeving wonen, dan is dit zeker een leuke invulling van je zondagmiddag. Meer info hier.

wijnfeest le barquichon

18, 19, 20, 21 mei Kannen en Kruiken wijnfestival in Park de Wezenlanden in Zwolle. Ik ben zelf al eens eerder bij het Kannen en Kruiken festival geweest. Was super gezellig en een leuke sfeer! De wijnliefhebber kan hier z’n hart op halen, maar ook de bierliefhebber want dit is namelijk een wijn -en bierfestival ineen! Er zijn ook edities in Amersfoort (9 tm 12 augustus) en Maastricht (21 tm 23 september).

27 mei Wijn op het Plein in Sassenheim. Leuk wijnfestival met heel veel wijnen georganiseerd door Brasserie Hemels en Wijnimport Noordman. Vorige jaar was ik er voor het eerst en heb ik veel kunnen proeven. Lees meer in de blog die ik over het Wijn op het Plein wijnfestival schreef en klik hier voor meer info over de editie van dit jaar.

Juni 2018

1, 2, 3 juni – Rypp wijnfestival in het Park bij de Euromast in Rotterdam.  Vorig jaar was ik erbij en schreef een artikel over deze eerste editie van het Rypp wijnfestival. Een geslaagd festival want dit jaar is het dus weer! Mijn kaartjes zijn al gekocht, zie ik je daar? Dit wordt vrij zeker een van de favoriete wijnfestivals van 2018. Zin in!

Wijnfestivals 2018: Rypp Wijnfestival Rotterdam

1,2,3 juniTaste of Amsterdam in het Amstelpark in Amsterdam. Hier komen de beste chefs uit Amsterdam en kun je kennis maken met een heleboel restaurants. Je kunt niet alleen van eten genieten maar ook van wijn, speciaal bier, cocktails en fijne muziek. Meer info vind je hier.

3 juni – Wijnfestival Zwolle op het Grote Kerkplein in Zwolle. Er is nog weinig informatie over de editie van dit jaar, dus ik zou zeggen volg de Facebookpagina. Daar komt vast meer informatie voorbij.

3 juni – VI.NO.SO festival bij FC Heyena (Ik dacht het gelijk maar dit is geen voetbalclub! Dit is een bioscoop, wijnbar en petit restaurant en dus de locatie voor dit evenement) in Amsterdam. Bij dit festival staan Italiaanse natuurwijnen zonder (of bijna geen) sulfiet centraal. Je kunt hier deze dag volop wijnen proeven, babbelen met de wijnmakers die er ook bij zijn, genieten van hapjes maar ook van interessante lezingen en filmvertoningen. Klinkt als een leuk en ook orgineel evenement. Een keer wat anders dan anders. Meer info op de website.

9, 10 juni – SNOB wijnfestival op het Kazerneplein in Arnhem. Dit festival is voor iedereen; of je veel of niks over wijn weet, dat maakt niet uit zolang je maar van genieten houdt. En dat moet wel lukken met het programma want er zijn honderden wijnen te proeven en veel lekkers te eten! Er is ook muziek en zelfs een openlucht bioscoop op de 10e.
Meer info vind je hier.

14 juni – Frans Wijnfestival op de Grote Markt in Breda. Tijdens dit festival krijg je een stempelkaart waarbij je in 7 zaken, 7 wijnen en hapjes kunt proeven. Leuk concept! Meer info? Check de Facebookpagina

8, 9, 10 & 15, 16, 18 juniBacchus Wijnfestival in het Amsterdamse Bos in Amstelveen. Dit festival viert dit jaar haar 5-jarige bestaan!

Ik was vorig jaar voor het eerst bij het Bacchus wijnfestival maar dan wel bij de binnen editie bij de Duif in Amsterdam. Was een mooi wijnfeest!

Nog meer info vind je hier.

15, 16, 17 juni – Rrrollend Foodtruckfestival op het Malieveld in Den Haag. Veel eten, maar ook wijn! Van dit festival heb je vast ook al wel eens gehoord. Rrrollend doet niet alleen Den Haag aan maar veel meer steden. Meer info over wanneer dit festival in welke stad is zie je hier. Ik was hier eerder een keer bij en schreef toen de blog Rrrollend foodtruck festival Malieveld: speciale zomereditie.

21 juni Wijnfestival Hoorn bij de Hoornse Haven in Hoorn (natuurlijk ;)). Een festival voor wijn-en fijnproevers met wijnen uit de oude en nieuwe wijnwereld en lekkere delicatessen. Meer info op de facebookpagina en de website.

Wijnfestivals 2018: Bacchus

Juli 2018

8 juli – Het Wijnfestival in het Ketelhuis in Eindhoven. Tijdens dit festival kun je kennismaken met de wijnmakers zelf, afkomstig uit bekende én minder bekende wijnlanden. Zoals Frankrijk en Transsylvanië. Er worden  biologische wijnen, natuurwijnen (de ‘Vin Naturels’) en meer traditionele wijnen geserveerd! Daarnaast zorgen de chefs van het Ketelhuis voor lekkere hapjes. Meer informatie kun je hier lezen.

Augustus 2018

3, 4 augustusZeeuws Wijnfeest. Meer info vind je hier. Ik ben er zelf nog niet geweest maar collega wijnblogger Nadien van Le Club des Vins heeft er een super leuke blog over geschreven. Zij is in 2016 zelfs gekroond tot wijnkoningin van Wijnhoeve de Kleine Schorre. Heel gaaf!

9, 10, 11, 12 augustus Kannen en Kruikenfestival in het Burgermeester Brouwerplantsoen in Amersfoort. Ik ben zelf al eens eerder bij het Kannen en Kruiken festival geweest en ook op deze plek. Was super gezellig en een leuke sfeer! De wijnliefhebber kan hier z’n hart op halen, maar ook de bierliefhebber want dit is namelijk een wijn -en bierfestival ineen!

25, 26 augustus – Food & Wine festival in Alphen aan de Rijn. Onder het motto ‘good food, good wines, good times’ zal op het terrein van Bij Hen in Park Zegersloot dit festival plaatsvinden. Op het festival kunnen er zowel hele glazen als proefglaasjes worden gedronken. Dat zouden meer festivals moeten doen wat mij betreft! Dan kun je nog meer proeven 🙂 Naast wijn worden er ook kleine gerechtjes gereserveerd. Check de Facebookpagina voor meer info.

26 augustusChateau voor Buren in Buren. Meer info vind je hier.

September 2018

21,22, 23 septemberKannen en Kruikenfestival bij de Tapijnkazerne in Maastricht

Kannen & Kruiken wijnfestival

28, 29, 30 september – Amsterdam Wine Festival bij de Westergasfabriek in Amsterdam. Eerder dit jaar vond de editie met focus op de oogst op het zuidelijk halfrond plaats, in september staan de oogstfeesten van het noordelijk halfrond centraal. Je kunt dan wijnen proeven uit de oude wereld, oost-Europa en ook nieuwe wereldlanden zoals Amerika. Meer info? Check de site.

28, 29, 30 septemberNederlandse wijnfeesten in Groesbeek.  Meer info over de feesten vind je hier. In de blog die ik schreef over wijndorp Groesbeek lees je meer over deze mooie wijnplek!

28, 29, 30 september Wijnfestival Groningen in de Der Aa Kerk in Groningen. Meer info vind je hier.

December 2018

14, 15, 16 december – Fonteyn Festival in het Janskerkhof in Utrecht. Meer info vind je hier.

Zijn dit alle wijnfestivals in 2018?

Neee!! Deze lijst met wijnfestivals 2018 is vast nog niet helemaal compleet.  Zodra er weer meer data bekend zijn, zal ik ze toevoegen aan deze blog. Mis ik verder nog een leuk wijnfestival waarvan de datum al wel bekend is? Let me know!

Geen wijnfestival wel wijn?

Staat er geen leuk festival op het programma op de datum die je in gedachten hebt? Misschien leuk om dan eens een bezoekje te brengen aan een wijngaard? Daarvoor kun je gewoon in Nederland blijven. Zo heb je bijvoorbeeld wijndorp Groesbeek waar je duidelijk kunt merken dat wijn er de hoofdrol speelt. In en om Groesbeek vind je verschillende wijngaarden maar ook het Nederlands wijnbouwcentrum is leuk om te bezoeken.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Het bericht Wijnfestivals 2018: Naar welk wijnfeestje ga jij? verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Restaurant Les Copains: Top voor vis- en wijnliefhebbers

$
0
0

Restaurant Les Copains in Delft was de plek waar ik een aantal weken geleden mijn verjaardag vierde. Heerlijk uit eten gaan en genieten van mooie gerechten, wijn en goed gezelschap, ik kan geen betere manier verzinnen voor het vieren van mijn verjaardag. Vorig jaar aten we op mijn verjaardag bij visrestaurant Vigo in Den Haag en toevallig, Les Copains is ook een visrestaurant! Je snapt, ik ben gek op vis en zo toevallig is het dan ook eigenlijk niet.  Ik had vooraf een heleboel positieve dingen over dit restaurant gelezen, dus had er alle vertrouwen in dat het een mooie avond zou worden. 

Visrestaurant Les Copains is sinds 2003 te vinden aan de Breestraat in de historische binnenstad van Delft. Debbie en Eric, de eigenaren, besloten destijds naar aanleiding van hun eerdere ervaringen opgedaan bij restaurants in Den Haag en Scheveningen te kiezen voor een specialisatie in vis voor hun restaurant.

Een feestelijk begin met bubbels

Dat begon meteen feestelijk met een glas cava Codorniu Ecologica en de amuses.

amuses

interieur les Copains

Vis in de hoofdrol

Wij gingen vervolgens voor het 4-gangen verrassingsmenu met bijpassende wijnen. Scheelt weer een hoop keuzestress 😉

Als eerste het voorgerecht; gerookte zalm met haringkuit, komkommer,  crabsalade en wasabikroepoek daarbij krijgen we van sommelier Pascal een wijn van Mas de Mas, een blend van Chardonnay en Viognier. Een heerlijk begin!

Daarna volgen de mosselen met Spaanse peper en pesto en Vinho Verde Falco. Die laatste is een Portugese wijn (uit de provincie Minho), waarbij groene wijn niet slaat op de kleur van de wijn maar verwijst naar de vroege pluk van de druiven. Door de vroege pluk, krijg je een lager alcoholgehalte in de wijn die vaak lekker fris is. Ik drink het eigenlijk niet vaak, maar het is zeker een wijn om te onthouden. Helemaal perfect voor in de zomer!

Ik ben eigenlijk geen grote mosselfan, maar ik moet toegeven, deze smaken goed.

Wijnverhalen van sommelier Pascal

Na de mosselen is het tijd voor het hoofdgerecht; dorade. Dit is echt mijn favoriete gerecht van de avond! De vis is perfect gebakken en smaakt geweldig. De asperges, lamsoren en roseval aardappel maken het gerecht helemaal compleet.

Wat voor wijn dronken we daarbij? Rode wijn is natuurlijk met vis niet perse heel voor de hand liggend maar ik was wel benieuwd of het weer wit zou worden of toch iets anders. Pascal koos voor een rosé Pyrène La Vie en Rose L’inoubliable. Deze wijn uit Zuid-Frankrijk is gemaakt van de Negrette druif. Dit inheemse druivenras (waar ik nog nooit van gehoord had) wordt voornamelijk geplant ten noorden van Toulouse.

Dan vertelt Pascal ons het verhaal achter de naam van de wijn. Die is namelijk niet zo maar gekozen maar gebaseerd op De Legende van de Pyreneeën. In die legende ontmoet Griekse held Hercules de mooie jongedame Pyrène. Uiteindelijk loopt het niet goed met haar en besluit Hercules de bergen in het gebied waar ze elkaar ontmoet hebben Pyreneeën te noemen en haar zo niet te vergeten. Leuk zo’n verhaal achter de wijn! En creatief van de wijnmaker. Pascal had trouwens bij elke gang een leuk verhaal bij de bijpassende wijn.

Een zoete afsluiting

Dan zijn we aanbeland bij het nagerecht. Op het bord een mooi plaatje van rood fruit, een espuma van bramen ijs en aardbeien crumble van yoghurt. Ook hier krijgen we nog een wijn bij, de Brachetto D’Acqui San Maurizio, een dessertwijn dus. Het dessert is heerlijk! De Brachetto voor mij aan de zoete kant. Op zich paste het prima bij het nagerecht dus ik snap de keuze van de sommelier zeker. Maar ik ben geen hele grote fan van dessertwijn en vind al snel iets te zoet. Niet zo mijn ding dus.

Na alle heerlijke gerechten en wijn, sloten we af met koffie, thee en nog wat huisgemaakte lekkernijen erbij. Een mooie afsluiter!

Een geslaagd verjaardagsdiner!

We hebben enorm genoten bij restaurant Les Copains. Heerlijk gegeten, lekkere wijnen geproefd en ook de service was perfect. Ik kijk terug op een mooi en geslaagd verjaardagsdiner.

Meer info?

Ben je benieuwd naar de openingstijden, de menukaart of verdere informatie over restaurant Les Copains? Check dan hun website.

En? Lijkt het je wat? Ik hoop dat je enthousiast bent geworden! Voor visliefhebbers is dit echt een aanrader. Leuk als je het laat weten als je er ook eens heen gaat en wat je er van vond. 

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Het bericht Restaurant Les Copains: Top voor vis- en wijnliefhebbers verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.


De leukste terrassen in Den Haag: Mijn 11 tips!

$
0
0

Wat zijn de leukste terrassen in Den Haag? Goede vraag want Den Haag leent zich perfect voor een glas heerlijke wijn in de zon op een terras. De zomer doet goed z’n best want het is EIN-DE-LIJK lange tijd terrasweer!! Vandaar dat ik in dit artikel de leukste terrassen van Den Haag met je deel. Want wat is er nou leuker dan lekker borrelen met heerlijke wijn op het terras? Er is zoveel te kiezen in Den Haag maar hier volgen mijn 11 tips voor echte hotspots, in willekeurige volgorde.

De leukste terrassen in Den Haag volgens Wijntjes met Esther

1. Capriole Café

Dit restaurant in de Binckhorst kan niet ontbreken in dit lijstje met leukste terrassen in Den Haag. Hun mooie terras is direct aan het water gelegen. Een van de beste plekken van Den Haag om van een wijntje, biertje of een koffie of koffiecocktail te genieten. Koffie is namelijk een van de specialiteiten van Capriole Café.

leukste terrassen in Den Haag: Carpiole

capriole cafe terras

2. Bink Rooftop bar en restaurant

Bij Bink Rooftop bar en restaurant kun je voor wijn en lekkere hapjes plaats nemen op het dak! Aan beide kanten van het restaurant heb je een terras met aan de ene kant uitzicht over de Binckhorst en aan de andere kant de mooie skyline van de stad. Ga jij ook een keer het dak op voor een wijntje daar?

leukste terrassen in Den Haag: Bink rooftop

3. Café De Kade 

Aan de Bierkade vind je allerlei gezellige restaurantjes en cafeetjes. Een van mijn favorieten was restaurant Blij maar intussen is dit overgenomen en heet dit restaurant nu Café restaurant de Kade! Nieuwe eigenaren, nieuw terrasmeubilair en ook binnen een nieuwe inrichting maar nog steeds een heerlijk plekje waar je uitstekend kunt genieten van wijn in de zon!

leukste terrassen in Den Haag: cafe de kade

4. Palmette

Sinds vorig jaar vindt je Palmette op de Plaats. Deze plek hoort zeker in mijn lijstje met leukste terrassen in Den Haag. Dit restaurant is van dezelfde eigenaars als Bar Bistro de Twee Heeren! Binnen hebben ze een hele gave muurschildering die je zeker ook even moet bekijken als je er heen gaat. Maar daarnaast is er ook een mooi groot terras, waar je kunt genieten van je wijn.

leukste terrassen in Den Haag: palmette

5. Wicked Wines

Een aanrader voor alle wijnliefhebbers! Deze wijnbar en tevens restaurant ligt aan het gezellige Anna Pauwlowna Plein, net iets buiten het centrum in het Zeeheldenkwartier. Midden op het plein is er een groot terras waar je kunt genieten van wijntjes uit allerlei landen. Zo proefde ik daar ook eens een hele lekkere Roemeense wijn!

Geen zin in een wijntje? Dan hebben ze ook allerlei gin tonics en andere cocktails. Van die drankjes krijg je vast trek, en ook daarvoor ben je bij Wicked Wines op het goede adres. Het eten is altijd goed. Zo hebben ze sushi!!! Maar ook burgers, curry en nog veel meer, allemaal Frans/Aziatisch georiënteerd. Dit is een van de gezelligste terrassen van Den Haag!

leukste terrassen in Den Haag: Wicked Wines

leukste terrassen in Den Haag: Wicked Wines

6. Grapes and Olives

Nog een must voor wijnliefhebbers! Dit is een (mediterraanse) wijnbar gelegen aan de Veenkade waar je volop keuze hebt uit allerlei wijntjes, die je kunt combineren met allerlei hapjes. De kaart hiervoor verandert regelmatig, maar wij hebben de keer dat wij er waren genoten van heerlijke risotto, ham en een kaasplankje. Precies wat goed bij je wijn past: perfect! Grapes and Olives heeft buiten direct voor het restaurant wat hoge statafels staan waar je aan kunt plaats nemen, maar daarnaast is er ook een terrasboot met gezellige zitjes.

leukste terrassen in Den Haag: Grapes & Olives

7. Bouzy

En nog een wijnbar die ik je graag wil aanraden! Tja, als wijnblogger kun je natuurlijk niet anders 😉 Je moet wel een beetje geluk hebben want bij wijnbar Bouzy staan er niet heel veel tafeltjes buiten (een mini terras dus). Dus mocht het je niet lukken om een plekje buiten te bemachtigen neem dan vooral binnen plaats. Een van de beste keuzes trouwens: De Spatburgunder van Weingut Nelles. Zelf door Bouzy geïmporteerd en super smaakvol.

In ieder geval heb je hier volop keuze uit allerlei wijnen en vergeet ook niet naar de menukaart te kijken voor een lekker hapje. Genoeg opties! En mocht er helemaal geen plek zijn, nog niks aan de hand. Iets verder op zit Bistro Vertus, van dezelfde eigenaren, waar ook een paar tafeltjes buiten staan. Ook hier kun je genieten van heerlijke wijnen (en lekker eten)!

leukste terrassen in Den Haag: Bouzy

 

leukste terrassen in Den Haag: bistro vertus
Genieten van een Riesling en een Chenin Blanc bij Bistro Vertus

8. het Heden

Je verwacht het misschien niet maar bij het Heden aan het Noordeinde kun je in de tuin zitten! Hartstikke leuk, midden in de stad en dan zo’n plek. Leuk om hier een wijntje te drinken of misschien een gin tonic of andere cocktail? Ook de high tea is trouwens een aanrader. Hier ben ik een aantal keer voor bij het Heden geweest en dit was altijd geslaagd. Zeker omdat alles huisgemaakt is.

9. Strandpaviljoen Zuid

Niet een terras in Den Haag centrum, maar toch haalt hij deze lijst. Het strand is natuurlijk ook een topplek met zonnig weer. Als ik naar het strand ga kies ik eigenlijk altijd voor strand Zuid. Ik vind het een relaxte plek en het is er niet zo druk als in Scheveningen. Wat mij betreft de beste strandtent is strandpaviljoen Zuid. Heerlijk toch, tot na zonsondergang op het terras zitten met een wijntje? De huisgemaakte pizza uit de steenoven is trouwens een aanrader mocht je trek krijgen. Maar ook hier volop andere gerechten en snacks waar je uit kunt kiezen.
Gesloten van oktober tot en met februari.

leukste terrassen in Den Haag: Strand Zuid

10. Bar & Restaurant Milú

Bar & restaurant Milu mag zeker niet ontbreken op dit lijstje. Ik kom hier regelmatig (en niet alleen in de zomer) voor een borrel. De locatie is top, zo midden in de stad en het is er altijd gezellig. Binnen is het leuk zitten maar als de zon er is, kun je ook plaats nemen op het terras. En dan genieten van een van de vele drankjes op de kaart.  Er zijn cocktails, allerlei biertjes en ook een leuke selectie wijnen. Ik ken ze intussen allemaal wel denk ik 😉 Voor bij dat drankje hebben ze allerlei lekkere hapjes en heb je een keer geen zin om te koken dan kun je hier ook goed eten. Shared dining is het concept, dus dat betekent gezellig allerlei gerechtjes delen met je gezelschap. Klinkt goed, niet?!

 

 

11. Wijnbar en restaurant Glaswerk

Yes! Sinds kort is er ook een heuse wijnbar te vinden in de Binckhorst! Want sinds een aantal weken vind je tegenover Capriole wijnbar en restaurant Glaswerk. Het pand is supergaaf (check de geweldige ‘wijn’ trap naar de 1e verdieping) maar met goed weer wil je natuurlijk buiten in de zon zitten. Hier zit je perfect op het mooie terras aan het water. Mocht je een bootje hebben, dan kun je gewoon hier heen varen en aanleggen om van wijn en heerlijke hapjes en gerechtjes te genieten. De Chardonnay Viognier van Didier Joubert hieronder op de foto is geweldig en kan ik je echt aanraden!!

Een uitgebreide blog over deze wijnbar volgt binnenkort.

chardonnay

 

Zo dit was mijn lijstje met leukste terrassen in Den Haag! Wat is jouw favoriete terras in Den Haag? Mis ik nog iets leuks? Laat het vooral weten!

Meer tips in Den Haag?

Kijk dan eens op mijn pagina met alle tips in Den Haag! Of check de blog met leuke restaurants in Den Haag, waar je kunt lezen waar je allemaal fantastisch kunt eten.

Wijn in andere steden?

Borrelen in een andere stad? Leiden is leuk! In 5x leuke restaurants (+terras) in Leiden lees je mijn tips voor die stad. Of ga eens naar Maastricht! Als je die kant op gaat is het artikel 7x tips: Borrelen en eten in Maastricht een aanrader, handig om te lezen. Den Bosch is ook een leuke stad met veel leuke, gezellige restaurants. Voor tips voor die stad lees je Leuke restaurants in Den Bosch: 6x tips!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt 🙂

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Het bericht De leukste terrassen in Den Haag: Mijn 11 tips! verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Restaurant en wijnbar Glaswerk: Gave plek voor wijn en heerlijk eten!

$
0
0

De Binckhorst in Den Haag is nog een stukje leuker geworden. Waarom? Er is nu ook een wijnbar! Restaurant en wijnbar Glaswerk opende 3 weken geleden haar deuren. En naar nieuwe wijnbarren ben ik altijd nieuwsgierig dus de uitnodiging om het een en ander te komen proeven, nam ik natuurlijk met beide handen aan.

Voor mij is de Binckhorst om de hoek, dus ik vind het hartstikke leuk dat in dat gebied zo veel aan het veranderen is. Er wordt hard gewerkt om er iets moois van te maken en daar hoort mooie horeca bij. Met nu dan dus ook een wijnbar!

Met de boot naar de wijnbar

Op een zonnige avond fietsen we naar deze nieuwe aanwinst die je kunt vinden tegenover Capriole Café. Maar deze plek kun je niet alleen per fiets of auto bereiken, met je bootje is ook een optie. Want bij deze plek kun je gewoon aanleggen en zo uit je bootje het terras op lopen. Nu hebben wij geen bootje, dus vandaar de fiets.

Als je aankomt bij wijnbar Glaswerk is het eerst wat je opvalt de muurschildering aan de zijkant en het uitnodigende terras aan het water. Met dit heerlijke weer, zochten wij daar een mooi plekje uit.

wijnbar glaswerk

Mooie wijn spijs combinaties

Je kunt hier perfect terecht voor een borrel waarbij je de keuze hebt uit wijn (natuurlijk) maar ook bier of een lekkere cocktail. Daarbij kun je verschillende hapjes kiezen zoals oesters, oesterzwambitterballen, zalm of een borrelplank kunt delen als je wat meer trekt hebt.

Wij beginnen met de eerste wijn; Tres Cigüeñas Verdejo, de huiswijn van wijnbar Glaswerk. Op het etiket een ooievaar, een wijn die goed past in Den Haag dus! Als Mandy (die ons die avond samen met chef Bas het een en ander laat proeven) de wijn in onze glazen schenkt ‘waarschuwt’ ze ons al dat dit een wijn is die naar meer smaakt. Niet zomaar een huiswijn dus. En ja, als ik de wijn proef, begrijp de waarschuwing wel! De wijn is zowieso heerlijk fruitig en een mooie start van de avond.

Dan worden we verrast door het voorgerecht; een salade van watermeloen, tomaat, aubergine, koolraap en shiso. Een gerecht wat ik zelf in eerste instantie niet zo snel zou kiezen, maar wat ik je zeker kan aanraden. Want het gerecht zag er niet alleen geweldig uit, zo smaakte het ook! Dat belooft veel goeds voor de volgende gang.

voorgerecht

Ook al smaakte de Verdejo inderdaad naar meer, er staan natuurlijk meer wijnen op de kaart bij wijnbar Glaswerk. Dus Mandy komt met andere glazen en een volgende wijn. Ze schenkt vervolgens de Chardonnay Viognier van Maison Didier Joubert in. Van Spanje gaan we dus naar Frankrijk, wat wijn betreft en wel naar de Pays D’Oc.

Deze wijn ruikt al heerlijk en ik herken dat de wijn houtrijping heeft gehad. Dan snel proeven en ja ik ben weer enthousiast, en misschien nog wel enthousiaster over deze wijn dan de vorige. Bij deze wijn serveert de chef een waar kunstwerkje. Op ons bord ligt schol met bosui, broccolli, mosselen, aardappel en een beurre blanc saus, wat er echt geweldig uit ziet. Voeg daarbij hoe het smaakte en mijn conclusie is gewoon WOW!

chardonnay

schol

Wijnbar Glaswerk smaakt zeker naar meer

Wij sloegen het dessert over, maar ook die staan hier gewoon op de menukaart. Voor ons werd het een koffie en thee ter afsluiting. En daarmee genoten wij op deze geweldige plek nog fijn na van de heerlijke wijnen en mooie kunstwerkjes uit de keuken. Wat een feestje was het! Ik kom heel graag weer terug en raad je zeker aan ook eens een kijkje te nemen bij deze gave wijnbar. Oh en als je gaat, check dan binnen ook even de trap naar de eerste verdieping. Een must voor wijnliefhebbers….

Benieuwd naar de volledige menukaart, openingstijden en verdere info? Check daarvoor hier de website van restaurant en wijnbar Glaswerk.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt 🙂

Het bericht Restaurant en wijnbar Glaswerk: Gave plek voor wijn en heerlijk eten! verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

7x tips voor je wijnreis naar de Ahr

$
0
0

Had ik maar meer vakantiedagen, dan ging ik veel vaker! Op wijnreis welteverstaan. Ik vind het altijd zo leuk om wijngebieden, wijnhuizen en wijnmakers te bezoeken. Om te merken hoe gepassioneerd de mensen zijn die er werken, de mooie omgeving. Op dit moment staat er niks nieuws op de planning maar maar een aantal maanden terug ging ik op wijnreis naar de Ahr. Wat een geslaagd bezoek was dat. In deze blog 7 tips voor als je ook die kant op gaat (doen!!). 

De Ahr vallei, rode wijn (vooral Spätburgunder) paradijs!

De Ahr is een Duits wijngebied waar je vanuit Den Haag binnen zo’n 3,5 uur bent. Je bent er dus zo! Dit kleinste wijngebied van Duitsland heeft z’n naam te danken aan de gelijknamige rivier de Ahr. Hier worden geweldige rode wijnen gemaakt en het is vooral Spätburgunder (de Duitse Pinot Noir) wat hier de klok slaat.  Waarom hier vooral rode wijn vandaan komt? In dit gebied groeien de druiven op hele stijle hellingen, en vooral rode druiven komen op die manier goed tot hun recht.

1. Bezoek Weingut Nelles

Van Weingut Nelles had ik al gehoord. Zij maken namelijk super lekkere Spätburgunder, die bij mijn favoriete wijnbar Bouzy op de kaart staat. Ik sta er zelf mee op de foto bij het over mij stukje hier op de site en het is mijn profielfoto op Facebook en Instagram.  Duidelijk fan dus!

Toen we besloten naar de Ahr te gaan was één bezoek al direct duidelijk. Boven aan het lijstje? Juist Weingut Nelles! En dat was ook waarmee we ons lange weekend in het Duitse begonnen.

Meer over Weingut Nelles

Dit wijnbedrijf vind je in Bad Neuenahr-Ahrweiler en net als de andere wijnhuizen die we bezoeken is Nelles ook onderdeel van het VDP. VDP staat voor Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter ofwel de vereniging van wijnproducenten die samen een bepaalde (hoge) kwaliteitsnorm nastreven en promoten.

Aan het roer staan Thomas Nelles en zoon Philip Nelles. Die laatste geeft ons een rondleiding door hun kelder en samen met hem proeven we veel moois.

Weingut Nelles

Proeven direct vanuit het vat!

Dat proeven begint in de kelder met een heuse ‘barrel tasting’ ofwel tussen de vaten én rechtstreeks vanuit de vaten! Hoe gaaf is dat!? In de vaten grotendeels de oogst van 2017 (rode wijnen) die nog wel even moet liggen maar die zeker (nog ongefilterd) al wel geproefd kan worden.

We proeven de wijn uit 4 verschillende vaten, maar geen enkele wijn is hetzelfde. Dit komt bijvoorbeeld omdat de druiven groeiden op andere ondergronden, het type vat wat gebruikt is (nieuw vs. al aantal jaar gebruikt). Ook proeven we ter vergelijking nog wijn uit 2016 om het verschil in klimaat te proeven. Want 2017 had een koele zomer en dus was er een langere rijpingsperiode nodig. 2016 daarentegen was een warmer jaar.

wijnkelder

En nog meer proeven

Na de barreltasting, nemen we boven plaats. Philip komt erbij en laat ons heel wat proeven. Of we ook van witte wijn houden? Tuurlijk! Dus niet alleen rood, we beginnen deze proeverij met wit:

  1. Riesling Alte Reben 2016 – En ja echt Alte Reben (=oude stokken), want de druiven voor deze wijn rijpten op 64 jaar oude stokken!
  2. Grauburgunder 2017
  3. Blanc de Noir Spätburgunder 2017 – Een witte wijn gemaakt van blauwe druiven!
  4. Ruber Pinot Noir 2016 – Een ‘basic’ Pinot Noir gemaakt, een perfecte alledaagse wijn.
  5. Pinot Noir 2016 – Jaaaa, daar issie. Mijn favoriet die ik al ken uit Nederland. Hij blijft echt top!
  6. Madeleine Frühburgunder 2016 – De druiven voor deze wijn, worden zoals de naam al weggeeft vroeger geplukt dan de rest. Zo’n 3 weken eerder. De wijn is dan wat zachter en op deze manier worden nog wat meer zuren bewaard.
  7. Ahr 1 2015 – Een blend van 2 van hun Grand Cru wijngaarden; Landskrone en Sonnenberg. 50% heeft gerijpt op nieuwe houten vaten, 50% op eerder gebruikte vaten. Deze wijn is wat complexer dan wat we tot nu toe geproefd hebben.
  8. B52 Grand Cru Grosses Gewächs – Nee, we drinken niet op eens een shotje tussendoor. B52 is gewoon de naam van de een na laatste wijn die we proeven. Een wijn van druiven die groeiden op een vulkanische ondergrond.
  9. Ahr 6 2013 – Een zoete wijn (in de stijl van port) ter afsluiting. Deze wijn is een samenwerking tussen 6 verschillende wijnmakers uit de regio (allen VDP). Lekker!

wijnen Weingut Nelles

Wat een uitgebreide proeverij! En wat leuk dat we met de wijnmaker zelf aan tafel zaten. Je snapt we konden niet zonder lege handen hier weggaan. Een doosje wijnen in de achterbak en hup op naar de volgende wijnmaker.

Meer info over dit wijnhuis? Check de website. Zelf een keer een wijn van Nelles proberen? Bij Bouzy (in Den Haag) staat de Pinot Noir op de kaart.

2. Bezoek Jean Stodden

Meer over Jean Stodden

Al vanaf 1578 houdt de familie Stodden zich bezig met wijnbouw en in 2006 neemt Alexander Stodden (vijfde generatie) het bedrijf over van zijn vader Gerhard. 95% van de productie is rode wijn en daarvan is 88% Spätburgunder

Als we hier binnen komen treffen we de wijnmaker zelf, Alexander. Hij moet even los komen in het begin, maar zodra hij merkt dat we echt geïnteresseerd zijn in het wijnhuis en zijn wijnen praat hij honderduit.  Net als bij Nelles is de kwaliteit van de wijnen hier nummer 1 prioriteit. Maar was er bij Nelles nog ruimte voor invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld het weer) bij Jean Stodden is dat niet het geval. Als de weersomstandigheden een jaar wat minder zijn is dat voor hem geen ‘excuus’ voor een wat mindere of andere wijn dan hij in gedachten heeft. Het moet altijd perfect zijn, no matter what. We praten hier duidelijk met een perfectionist met een grote drive en voor wie alles moet wijken voor de wijn.

Zo vertelt Alexander dat nadat de druiven geplukt zijn hij als eerste samen met o.a. zijn moeder en 3 beste medewerkers zelf de juiste druiven selecteert.

Verder vertelt hij dat hij veel heeft geleerd van zijn tijd in de Bourgogne. Met die kennis is zijn doel niet om precies hetzelfde te doen, maar die kennis wel zo in te zetten om nu in Duitsland de best mogelijke wijnen te maken.

Die kwaliteit proef je zeker terug in zijn wijnen. Ik heb vooral geproefd en hier verder geen gedetailleerde proefnotities gemaakt. Gelukkig gingen we ook hier niet met lege handen weg en kunnen we de wijnen van dit wijnhuis nog een keertje uitgebreid thuis proeven.

bij Jean stodden

Meer info over dit wijnhuis? Check de website.

3. Slapen bij Max Schell

Na het prikken van een datum voor deze wijnreis, ben ik meteen op zoek gegaan naar een plek om te overnachten. Een hotel is altijd prima maar het leek mij wel leuk te kijken of er mogelijkheden waren om bij een wijnhuis te overnachten. En ja, daar zijn genoeg mogelijkheden voor in de Ahr! Wat je zowieso veel tegenkomt zijn (kleine) wijnbedrijven die ook ‘Ferienwohnungen’ aanbieden, ofwel een vakantieverblijf. Zo ook bij Max Schell in Rech. Daar zijn 2 vakantieverblijven en bij een daarvan (Herrenberg) kijk je zo uit op de wijngaarden! Toen ik die foto’s zag op hun website was ik verkocht.  Dit verblijf is groot genoeg voor 2-4 personen. Er is 1 slaapkamer en een aparte kamer met een slaapbank. Het uitzicht was precies zoals op de foto’s en die wijngaarden zie je dus vanaf het terras bij het verblijf. Heel gaaf en een mooie plek ook om bijvoorbeeld te ontbijten ‘s ochtends.

Jammergenoeg hadden we geen tijd om ook hier wijnen te proeven want ook bij Max Schell wordt wijn gemaakt en kun je het overnachten ook combineren met wijnproeven.

Esther bij Max Schell
Gek op Spätburgunder en op deze leuk plek om te overnachten!
uitzicht bij Max Schell
Het uitzicht vanaf het terras bij het vakantieverblijf en daarnaast twee van de fotomodellen die we tijdens ons bezoek aan Jean Stodden niet konden laten staan.

4. Loop de Rotweinwanderung

Lees het kopje nog maar eens, ja het staat er: rode wijn wandeling! Dat moet je als wijnliefhebber toch als muziek in de oren klinken? Mij in ieder geval wel. Dit is een route van 35 kilometer waarbij je praktisch tussen de wijngaarden loopt. Vanwege de vele stijle hellingen, loop je wat hoger en kun je uit kijken op de wijndorpen. Wij liepen van Rech naar Dernau voor een bezoek aan twee wijnhuizen daar en wat een geweldige wandeling was dat!

Zo gaaf dat je gewoon tussen de wijnstokken kunt wandelen! Dit moet je echt doen als je in de Ahr bent. Je hoeft ook helemaal niet die 35 km te lopen, er zijn verschillende routes. Die van ons was ook helemaal niet lang, maar ik had het echt niet willen missen.

uitzicht Rotweinwanderung

wandelen

5. Bezoek Meyer Näkel

Het eerste wijnhuis wat we op onze tweede dag bezoeken is Meyer Näkel in Dernau. Hier staan twee dames Dörte & Meike aan het roer. Maar als wij er zijn, zijn zij er niet. Het is een populaire plek, want als wij binnen komen is er al geen ruimte meer in het proefgedeelte en kun je alleen nog maar voor in de zaak staand wat wijnen proeven. Dat doen we dus.

We proeven:

  1. Us de La Meng 2016 uit de Apollinaris Meyer serie, vernoemd naar de over-over grootvader. Een blend van Spätburgunder, Frühburgunder en Dornfelder.
  2. 2016 Spätburgunder
  3. 2016 Grauwacke ‘G’ gemaakt van druiven van de wijngaarden met vulkanische bodem. Deze wijn heeft houtrijping gehad en is mijn favoriet, die daarom dus ook mee naar huis gegaan is.
  4. 2016 Blauschiefer
  5. 2016 ‘S’ Grosses Gewächs
  6. 2008 Ardosino, een van de wijnen die ze in samenwerking met een ander wijnhuis gemaakt hebben. Deze komt uit Portugal.
  7. 2017 Riesling

Bij Jean Stodden en Nelles kregen we doordat we de wijnmakers spraken een goed beeld van het bedrijf en de passie van de wijnmakers. Bij Meyer Näkel kregen we dat door de setting niet echt mee.

wijnflessen Meyer Näkel

glas Meyer Näkel

Meer over Meyer Näkel

Ook dit is een familiebedrijf, waarbij de naam afkomstig is van grootouders Paula Meyer en Willibald Näkel die in 1950 met elkaar trouwen. In het begin hadden ze maar 1,5 hectare. Terwijl de meeste wijnmakers in die tijd zoete wijn maakte, besloot Willibald voor drogere wijnen te gaan. Uiteindelijk is het aantal hectare wijngaarden na al die tijd steeds verder gegroeid en steeds succesvoller geworden. Met alle juiste wijndiploma’s op zak zijn het nu de 2 kleindochters die het voor het zeggen hebben.

Meer info over dit wijnhuis? Check de website.

6. Bezoek Weingut Kreuzberg

Vanuit Meyer Näkel is het maar een paar minuten lopen naar Weingut Kreuzberg, ook in Dernau dus. Een van de medewerkers die hier al 30 jaar werkzaam is, laat ons een heleboel moois proeven en vertelt ons daar met veel passie over. Bij Kreuzberg  geldt: Glass Wein muss Spass machen! (een glas wijn moet voor plezier zorgen). Helemaal mee eens.

  1. Blanc de Noir 2017
  2. Casa Blanca 2016
  3. Spätburgunder 2015
  4. Unplugged 2016
  5. Devonschiever 2016
  6. Hardtberg Grosses Gewächs Frühburgunder 2015
  7. Schieferlay Grosses Gewächs Spätburgunder 2015
  8. Casa Nova Cabernet Sauvignon
  9. Blanc de Noirs traditionelle

Deze proeverij hat viel Spass gemacht! Mooie wijnen geproefd en ook hier wat flessen gekocht voor thuis.

Bij Weingut Kreuzberg

wijnen

Meer over Weingut Kreuzberg

Dit wijnbedrijf is opgezet in 1953 door Hermann-Josef Kreuzberg Sr. en ook dit is een familiebedrijf. Op dit moment met de 3e generatie, zoon Ludwig die er de scepter zwaait samen met Frank Josten.  Op dit moment bezit Weingut Kreuzberg 9 hectares aan wijngaarden. Daarbij hebben ze ook een ‘wijntaverne’ en een gastenverblijf wat gerund wordt door Sandra Kreuzberg.

Meer info over dit wijnhuis? Check de website.

7. Drink wijn op een wijnmarkt!

Hoe toevallig, precies in het weekend at wij er waren was er ook de Pfingsten Weinmarkt in Ahrweiler. Eigenlijk gewoon een soort wijnfestival met maar liefst 200 verschillende wijnen die bij verschillende kraampjes geproefd kunnen worden. Naast wijn, natuurlijk ook hapjes en live muziek (dat was niet helemaal onze smaak ;)). Het was top weer dus een leuke invulling van onze namiddag. En zo hadden we toch de mogelijkheid om ook nog een wijn van wijnhuis Adeneuer te proeven. Dat is een van de top wijnhuizen uit de Ahr, die we niet meer hebben kunnen bezoeken dat weekend maar op deze manier konden we toch even kort kennismaken.

adeneuer

pinksteren wijnmarkt Ahr

Kort samengevat waarom je ook echt eens op wijnreis naar de Ahr moet

  • Het is dichtbij! Paar uur rijden en je bent er.
  • De kwaliteit van de wijnen is hoog.
  • Er zijn heel veel wijnhuizen, je kunt dus veel proeven.
  • Hoge kwaliteit maar onderling toch ook veel verschillen tussen de wijnhuizen.
  • Je kunt er zo tussen de wijnstokken lopen.
  • Wijn speelt hier de hoofdrol, dat zie je in elk dorp terug.

En ben je overtuigd?

Mocht je gaan dan is het goed om na te denken over de periode waarin je gaat. Wij gingen in het Pinksterweekend waarbij het op vrijdag en zaterdag heerlijk rustig was. Bij de wijnhuizen (op Meyer Näkel na) is er dan alle tijd voor je en kun je rustig de tijd nemen om te proeven. Het is dan in de dorpjes ook rustig en vooral ‘s avonds is er later op de avond weinig te beleven. Wij hoorden dat vooral september en oktober de drukke maanden zijn. De Ahr wordt dan ‘overspoelt’ met bussen vol ouderen. Het zijn natuurlijk de perfecte maanden om de wijngaarden te bezoeken, zo rondom de oogst maar hou er dus rekening mee als je in die periode gaat, dat je zeker niet de enige zult zijn!

Nog meer info over dit wijngebied? Check deze site.

wijnflessen uit de Ahr
En met deze mooie wijnen kunnen we thuis nog vaak terugdenken aan de Ahr!

 

Meer wijn op reis?

De Duitse Ahr is dus zeker een bezoekje waard maar je kunt ook eens dichtbij huis langs wijnhuizen gaan. Ga bijvoorbeeld eens naar wijndorp Groesbeek. Ook Sicilië is echt een aanrader, een topbestemming voor vakantie, wijn en wijnproeverijen!

Heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! 

Het bericht 7x tips voor je wijnreis naar de Ahr verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Franse wijnproeverij op de radio!

$
0
0

Een maand geleden kwam ik een heel leuk mailtje tegen in mijn mailbox. Radio West heeft deze zomer een zomerserie waarbij alles in het teken van vakantie staat. Of ik in de week met het thema Frankrijk langs zou willen komen in de studio om te kletsen over wijn en om wat Franse wijnen te laten proeven tijdens de uitzending. Bien sûr! Een Franse wijnproeverij op de radio dus. Super leuk!

Een proeverij op de radio, niet echt iets alledaags en voor mij ook de eerste keer op de radio. Spannend, maar vooral heel erg leuk!

Franse wijnen kiezen

Nu heb ik heel wat wijnen geproefd, maar moet ik bekennen dat dit vaak wijnen zijn uit andere landen dan Frankrijk. Het is best een lastig wijnland waarbij je de door de etiketten op de flessen vaak ook niet veel wijzer wordt. Nu heb ik door de WSET 2 wijncursus die ik vorig jaar volgde wel wat meer kennis, maar er is nog zoveel te ontdekken en leren over dit wijnland.

Ik besloot voor de proeverij te gaan voor 2 witte, 2 rosé en 2 rode wijnen. En uiteindelijk vanwege het vakantie thema ook nog een Crémant toe te voegen. Met bubbels begin je niet alleen een vakantie prima maar ook een radio uitzending, niet?

Bij het selecteren van wijnen voor een proeverij wilde ik ook de doelgroep in gedachten houden en besloot daarom te gaan voor toegankelijke, betaalbare en makkelijk verkrijgbare wijnen. Als wijnblogger probeer ik allerlei wijnen en ook allerlei wijnwinkels (vooral online) maar voor voor deze proeverij wilde ik het vooral niet te ingewikkeld maken.

In de weken voorafgaand aan de uitzending heb ik verschillende wijnen voorgeproefd (want ik wil altijd alleen wijnen laten proeven waar ik zelf ook achter sta) en zo kwam ik uiteindelijk tot een mooie selectie wijnen.

Op de dag van de uitzending was het vrij warm, dus ik besloot alle wijnen in een koeltas mee te nemen.

wijnen in koeltas

De uitzending

En toen was het zover! Het programma Studio Haagsche Bluf is elke werkdag van 16:00-19:00 op de radio en ik mocht vanaf 18:00 aansluiten. Normaal is Tjeerd Spoor de presentator maar die week nam Ivar Lingen het van hem over. En dat is maar goed ook, want ik begreep dat Tjeerd meer een bierliefhebber is en Ivar meer van de wijn is. Wel  zo handig bij een wijnproeverij!

Ivar zat al in de uitzending terwijl ik met de wijnen de studio in kwam. En na het nieuws, het weer en de files was het zo ver; Wijntjes met Esther on air! En zoals gezegd begonnen we de proeverij feestelijk met een crémant.

1. Marsigny Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut

Deze bubbel is een Crémant de Bourgogne en vind ik echt een fijne, betaalbare mousserende wijn. Ik koop eigenlijk bijna geen wijn in de supermarkt maar voor deze maak ik altijd graag een uitzondering. Deze Marsigny is een  Blanc de Noirs, dat betekent dat de wijn gemaakt is van alleen maar blauwe druiven. In dit geval Pinot Noir en Gamay. Een mooie fijne bubbel, fris en niet te fruitig. En je proeft hier wat je vaak ook bij champagne proeft; dat brioche,  en nootachtige. Echt heerlijk vind ik dat altijd. En dat voor maar €9,99. Een koopje bij de Jumbo dus!

Het openen van een fles mousserende wijn vergt ook een bepaalde techniek en zo live op de radio wil je toch wel dat het meteen lukt. Met al die (vast prijzige) radioapparatuur om me heen leek het me ook een goed idee de kurk er wel met beleid uit te halen. Of dat me goed afging? Dat zie je in het filmpje:

In het filmpje beantwoord ik de vraag al maar mocht je die overgeslagen hebben; in de uitzending vraagt Ivar zich af: wat is het verschil tussen prosecco en crémant?

Er zijn meerdere verschillen. Prosecco komt altijd uit Italië, crémant komt uit Frankrijk en andere Franssprekende gebieden. Zoals bijvoorbeeld Luxemburg. Het belangrijkste verschil is de methode die gebruikt wordt voor het maken van de mousserende wijn.  Prosecco wordt gemaakt volgens de tankmethode. Dat betekent dat na de eerste gisting de wijn niet in de fles verder gist, zoals bij de traditionele methode, maar dat deze in een tank die onder druk staat gaat. Vanuit die tank wordt de wijn vervolgens gebotteld. Crémant wordt wel op de traditionele manier gemaakt.

Na het proeven van deze wijn sloot ook Renate, een collega van Ivar aan. Wat er verder nog allemaal voorbij kwam? Hier komen ze!

2. Picpoul de Pinet Les Courtelles 

De eerste witte wijn komt uit de Languedoc (Zuid- Frankrijk) de grootste wijnregio van Frankrijk. Zo is deze regio bijvoorbeeld 3x zo groot als de Bordeaux en zelfs zo groot als alle wijngaarden in Australië! De druif waarvan deze wijn gemaakt is, kun je eigenlijk al uit de naam van de wijn opmaken; dat is namelijk de Picpoul blanc die rondom de gemeente Pinet verbouwd wordt, wat grenst aan het grootste meer van Frankrijk.

Picpoul wijnen hebben een verfijnde smaak en verfrissende zuren (citrus). Daarom is dit perfect bij schelp/schaaldieren.  Op de flessenhals van deze fles zie je dansende golven en de fles zelf wordt  ‘Bouteille Neptune’ (fles van Neptunus, de god van de zee) genoemd. Overduidelijk dus waar deze wijn het beste bij past. Een lekker frisse wijn met vrij intense geur,  hints van appel en peer, en vrij veel citrus. Smaakt naar meer!

3. Muscadet de Sèvre & Maine Sur Lie

Van de Languedoc gaan we naar de Loire voor deze Muscadet gemaakt van de druif Melon de Bourgogne ook wel muscadet druif genoemd.  Verwar dit vooral niet met muscat (= zoete druif, vaak voor dessertwijn gebruikt) want dit is absoluut geen zoete wijn.  Muscadet wijnen zijn droog tot zeer droog en worden vaak bij schelpdieren en vis geserveerd.

Wat is sur lie? Is nu vast je vraag? Kort gezegd: Lie betekent droesem, wat heeft gerijpt op gist. Na gisting wordt de wijn niet gefilterd of overgepomp maar blijft het doorrijpen op de lie (op de bodem van een vat of tank) In droesem zitten resten gist en andere stoffen. Door deze lie ontstaat er in de wijn een rijkere, complexere, extra smaak met meer aroma. Ook weer een frisse wijn die goed bij visgerechten past.

4. Plaisir du Soleil

Deze rosé is al leuk vanwege de naam; zonnig plezier, dat past toch goed bij vakantie?  Deze wijn gemaakt van de Grenache druif komt uit de Languedoc net als de Picpoul. Het is een fijne BBQ/borrel wijn die gemakkelijk te drinken is.  Niet te fruitig, wat ik zelf wel een plus vind, want ik vind rosés vaak snel te fruitig.

5. Le Nice Rosé

Dé regio voor rosé is de Provence, aan de Middelandse zee. Bijna 90% van de wijnen uit deze regio is rosé en kan dus niet ontbreken tijdens deze proeverij. In de Provence heerst een typisch mediterraan klimaat met veel zee invloeden. De winters zijn mild en de zomers warm en droog. Met maar liefst ruim 3.000+ uur per jaar zon is de Provence veel zonniger dan veel andere gebieden in Frankrijk. Deze Le Nice is errug nice (inkoppertje ;)) en een blend van Grenache, Cinsault en Syrah. Ook deze wijn is net als z’n voorganger erg licht, iets fruitiger maar ook lekker fris.
Een mooie rosé, heerlijk voor in het zonnetje op je balkon, in de tuin of op het strand!

6. La Villette Pinot Noir

Dan schakelen we over naar rode wijnen. Als eerste een Pinot Noir uit de (ja daar issie weer) Languedoc. Een populaire regio tijdens deze proeverij!  De wijn heeft 6 maanden houtrijping op Frans eiken gehad is heerlijk van smaak. Een kruidige wijn met herkenbaar rood fruit, maar niet te krachtig. Een wijn die je prima in de zomer kunt schenken. Past goed bij salades en licht vlees. Als het erg warm is (zoals afgelopen tijd) kun je de wijn het beste vooraf even koelen.

Wist je trouwens dat in Duitsland Pinot Noir Spätburgunder heet? Ik was pas in de Duitse Ahr,  waar vooral Spätburgunder gemaakt wordt. Echt fantastische wijnen! En ook de moeite waard om eens te proberen.

6. Vidal-Fleury Côtes du Rhône 

Van een lichte rode wijn nu naar een wijn met meer power. Deze Vidal-Fleury komt uit de Rhône, de oudste wijnstreek van Frankrijk en is een blend van Grenache, Syrah, Mourverdre en Carignan. Een hoop druiven maar ik onthou deze altijd door GSM + C als ezelsbruggetje te gebruiken. Het is namelijk een veel voorkomende blend, dus je kunt het vaker gebruiken. Wijnen die van deze druiven gemaakt zijn, zijn vaak wijnen die goed bij mij in de smaak vallen. Hij is vrij krachtig en vol van smaak. Misschien iets te, met het warme weer wat we hebben gehad. Toen ik de wijn voorproefde eerder thuis, was het mijn favoriet maar tijdens de radio uitzending was dat niet het geval.

Wat wel de favorieten waren? Natuurlijk de bubbels! Maar ook de Le Nice. En verder is smaak toch echt persoonlijk want Renate is niet zo’n rode wijn liefhebber dus haar favoriet was verder nog de Picpoul, terwijl bij Ivar de Pinot Noir ook goed in de smaak viel. Mijn favorieten uiteindelijk? De crémant, de Picpoul en de Pinot Noir.

radio interview wijntjes met esther

En cut!

Na het proeven van de 7 wijnen zat het er weer op! Je snapt, intussen was het behoorlijk gezellig geworden in de studio. Ook al was het in begin wel even spannend, ik vond het vooral super leuk om te doen en kijk terug op een geslaagd radiodebuut! Ook met dank aan Ivar en Renate, die volgens mij, ondanks dat de proeverij niet te zien was maar alleen te horen, hun proefervaring goed hebben kunnen overbrengen op de luisteraars.

De hele uitzending kun je hier terugluisteren (vanaf 8:05min)

Zelf een wijnproeverij organiseren?

Lijkt het je leuk om zelf eens een proeverij te organiseren? Niet op de radio maar bijvoorbeeld thuis met je vrienden? Lees dan Een geslaagde wijnproeverij thuis organiseren (in maar 6 stappen).

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! 

Het bericht Franse wijnproeverij op de radio! verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Hoe is de Brut de Zélande (bubbels uit Nederland)?

$
0
0

Heb je wel eens Nederlandse wijn gedronken? En Nederlandse bubbels? Hoog tijd om dat vooral eens te doen, want voor goede wijn hoef je echt niet perse de grens over. In ons land zijn er ook heel wat wijngaarden en wijnhuizen die mooie wijnen produceren. Het is dus echt een aanrader om eens een keer iets lokaals, van dichtbij huis te proeven. Dat wordt zeker genieten!

Bubbels uit Nederland?

Bij bubbels denk je vast meteen aan champagne, prosecco of cava, allemaal mousserende wijnen uit het buitenland. Maar ik proefde voor dit artikel de Brut de Zélande. Bubbels uit Nederland dus! Uit Zeeland om precies te zijn.

Begin dit jaar was ik een weekendje weg en toen ik ontdekte dat we in de buurt van de Kleine Schorre zaten, kon een bezoekje niet uitblijven. In de wijngaarden weinig te zien (logisch in februari), het proeflokaal was gesloten maar in de winkel konden we wel het een en ander proeven. Dat was meteen een fijne kennismaking! En dus gingen we niet met lege handen naar huis. We kochten onder andere die Brut de Zélande.

De Kleine Schorre uit Zeeland

Het verhaal van de Kleine Schorre begint in 2001 in het dorpje Dreischor (op Schouwen Duiveland) als de Zeeuwe wijnhoeve met wijngaarden wordt opgericht door 6 ondernemers.  Samen met het Luxemburgse wijnbedrijf Cep d’Or worden de druivenrassen gekozen die oorspronkelijk uit de Elzas komen; Pinot Gris, Pinot Blanc, Rivaner en Auxerrois. De laatste 3 vind je ook terug in de Brut de Zelande! Het doel is dat de wijnen goed aansluiten op alle zilte heerlijkheden die deze provincie te bieden heeft (denk hierbij aan mosselen, oesters en bijvoorbeeld zeekraal).

Met de huidige 10 ha wijngaarden (met zo’n 42.000 stokken)  is de Kleine Schorre een van de grootste wijnbedrijven van ons land.

De Kleine Schorre houdt ook van een feestje! Elk jaar in augustus wordt het Zeeuwse wijnfeest georganiseerd.

Hoe smaakt deze Zeeuwse mousserende wijn?

Na het openen van de fles (stiekem toch ook altijd weer een kleine uitdaging) valt bij het inschenken van de wijn in de glazen al meteen wat op; de kleur.  Deze Brut met kleine, fijne bubbeltjes is erg donker, diepgoud en gaat bijna richting oranje. De geur is niet heel intens. Dan de smaak. Ik proef iets van noten en wat gist. Dat is te verklaren aangezien deze wijn volgens de traditionele methode gemaakt is. Ik hou wel van die smaak! Verder is de wijn ook fruitig en doet het me nog aan mandarijn of in ieder geval citrus denken.

Wat een leuke ontdekking is dit! Deze Nederlandse mousserende wijn doet het echt niet onder voor de bekendere varianten uit het buitenland.  Ik geef deze Nederlandse bubbels 4,5 druifjes. Zeker een wijn die ik ook zelf weer zou kopen! Met deze Brut haal je in ieder geval iets verrassends in huis. Ga jij het een keer proberen?

Druiven: Pinot Blanc, Auxerrois en Rivaner
Waar te koop: O.a. bij de Kleine Schorre zelf en Grapewine
Prijs: €24,95

 

 

Meer Nederlandse wijn?

De Kleine Schorre in Zeeland is zeker een bezoekje waard, maar ben je nieuwsgierig naar andere Nederlandse wijngaarden? Ga dan ook eens naar wijndorp Groesbeek.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt 🙂

Het bericht Hoe is de Brut de Zélande (bubbels uit Nederland)? verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Viewing all 242 articles
Browse latest View live