Quantcast
Channel: Wijnblog Wijntjes met Esther
Viewing all 242 articles
Browse latest View live

Wijnmaand januari

$
0
0

Wijnmaand januari zit er weer op. Dat betekent dat we weer een maandje dichter bij de lente zijn… Althans, dat hoop ik maar! Ik ben wel klaar met die regen, kou en het grijze weer. Hoog tijd voor de zon! Maar ik vrees dat we toch nog even geduld moeten hebben. Gelukkig is er wijn 😉 En leuke momenten die samengaan met wijn. Zo ook afgelopen maand. Hier mijn wijnmaand januari in vogelvlucht:

Ontbijten bij Walter Benedict

Ik vind het altijd fijn om na Oud & Nieuw nog net een dagje langer vrij te zijn. Dus om niet meteen 2 januari aan de slag te gaan. Samen met werk hadden we nog deze extra dag en besloten we de dag goed te beginnen met een ontbijtje bij Walter Benedict. Bij Walter hebben ze een all day breakfast (van 9:00-16:00!) en kun je dus de hele dag genieten van deze pannenkoeken met bosbessen en ahorn siroop. Smullen!

Leuk om hier ook eens voor ontbijt geweest te zijn. Ik was hier al wel eens eerder, dat kun je lezen in deze blog over Walter Benedict.

ontbijt bij walter benedict

3 januari was het dan wel echt tijd om weer te gaan werken. Maar wel terugkijkend op een fijne kerstvakantie! Over kerst gesproken, na een paar dagen werken was het al weer tijd voor kerst!

3e kerstdag

3e kerst? Uhm, schrijf je dit wel in de juiste maand? Zeker! Met vriendinnen vier ik al jaren ‘3e kerstdag’, al vanaf onze Hotelschool tijd! Maar nu we allemaal aan de man en kinderen zijn, is 3e kerstdag nogal een ruim begrip geworden. Het ene jaar kan het zo begin december zijn, het andere jaar eind januari voor we afspreken.  Nu deden we het nog netjes in de eerste week van januari. Allemaal wat lekkers meegenomen en borrelen maar. Altijd gezellig.

De vrienden waar we het vierden hebben een hele collectie Franse wijnen die ze afgelopen jaar zelf ingeslagen hebben tijdens hun vakantie. Een van de wijnen ging 3e kerstdag open. Deze franse Malbec Château Pineraie uit Cahors was top!

malbec
Een avondje theater

Halverwege de maand regelden we een oppas en konden wij er een avondje op uit. Eerst naar het Diligentia Theater voor de voorstelling Geloof ons nou maar van Veldhuis & Kemper. Ze zijn anderhalf jaar ‘uit elkaar’geweest maar zijn nu weer aan het touren samen met deze nieuwe show. Wij hebben flink gelachen! Fijne humor, mooie nummers en af en toe wordt je ook echt aan het denken gezet. Aanrader!

theather

Na de voorstellingen hadden we nog geen zin om naar huis te gaan en juist veel zin in een drankje (lees: wijn). Op naar Milu. Maar helaas daar was het helemaal vol! Tja, snap het wel, echt een leuke tent! Dus liepen we door naar de Oude Molstraat in de hoop dat er wel plek zou zijn bij Bar Bistro de Twee Heeren. En yes, nog best wel wat eters maar gelukkig ook een plekje aan het raam. Ik koos achtereenvolgens een Grillo uit Sicilië en een rode wijn uit de Douro (Portugal). Mark ging voor bier. Feestje hoor! De bitterballen maakten het helemaal compleet 😉

bar bistro de twee heeren

Instawine Event

Als blogger maar vooral ook wijnliefhebber volg ik natuurlijk ook andere wijnliefhebbers. Een mooi kanaal daarvoor is Instagram. De mooiste en leukste foto’s met wijn in de hoofdrol komen voorbij. Hoe leuk dan ook dat het initiatief werd genomen om een evenement te plannen om elkaar eens in real life te ontmoeten. Richard van Wijnstart, Wim van Wizzness Wine en Annick aka Winewifey kwamen op dit idee tijdens een proeverij waar zij elkaar tegenkwamen.

De animo was in ieder geval groot! Vorige week was het zover en kwamen we met een groep van 30 winestagrammers bij elkaar! Ieder met een fles wijn waardoor er volop interessante, mooie wijnen te proeven waren. Super leuk om iedereen te ontmoeten en te praten over de passie die we allemaal hebben; wijn! Voor herhaling vatbaar dus.

groepsfoto

 

Bijzonder verjaardagsfeestje

Deze maand stond ook in het teken van bijzondere verjaardagen. Mijn moeder en opa zijn een paar dagen na elkaar jarig en vierden dat dit jaar ook samen vanwege het bereiken van mooie leeftijden. Zo werd mijn moeder 60 en mijn opa 85. We vierden dat met een heerlijke high-tea. Een mooie middag!

verjaardagsfeestje

Michelin ster restaurant Niven

Afgelopen zaterdag hebben we met vrienden een geweldige middag bij Michelin ster restaurant Niven in Rijswijk gehad. Bij dit restaurant speelt groente de hoofdrol. Het idee is dat 80% van de gerechten uit groente bestaat en 20% uit vis of vlees. Ik kan je zeggen het is echt een feestje! Het eten, de sfeer en de service. Maar dit is wel een hele korte samenvatting, natuurlijk volgt er nog een blog.

niven

Brasserie Park

En dit overzicht sluit ik af met nog een lunch. Iets heel anders dan Niven maar ook een leuke kennismaking met een nieuw restaurant; Brasserie Park in Leiderdorp. Wij waren met de auto onderweg, en dit restaurant ligt vrij dicht in de buurt van de A4. Een handige plek voor lunch. Zondag is blijkbaar een populaire dag want bij binnenkomst zien we dat er wel lege tafeltjes zijn, maar overal staat ook een bordje ‘gereserveerd’. Gelukkig is er in de hoek bij de bar nog wel een tafeltje vrij. Ik kies voor een sandwich makreel en een Verdjo, Mark gaat voor de Park Burger met een alcholvrij biertje (tja, iemand moet de bob zijn ;)).

Heerlijke lunch! Jammer, dat het zo druk was, want het restaurant zag er heel leuk uit (deed me een beetje aan ’t Postkantoor in Delft denken) en wij zaten een beetje afgezonderd in een hoekje (al mochten we dus blij zijn dat we uberhaupt een plekje hadden). Verder veel families, dus heb je niks met kinderen dan is het misschien niet echt wat voor jou (in ieder geval niet in het weekend overdag). Ik heb er zelf wel een, dus ik vind het een goede plek om te onthouden!

brasserie park leiderdorp

Zo dat was mijn wijnmaand januari. Hoe was die van jou? Wat waren jouw leuke en mooie wijnmomenten? Let me know!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Het bericht Wijnmaand januari verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.


Wijnbar Bouzy in Den Haag: mijn favoriet

$
0
0

In Den Haag zijn veel leuke plekken waar je terecht kunt voor een mooi glas wijn. Maar er is er een echt mijn favoriet en dat is wijnbar Bouzy. Een blog hierover kan dus eigenlijk niet ontbreken op Wijntjes met Esther. Ik heb eerder  kort al eens iets over Bouzy geschreven in de blog over de leukste terrassen in Den Haag maar deze wijnbar verdient een eigen artikel!

Wijnbar Bouzy vind je in een hoekpand op de Denneweg, waar deze kruist met de Mauritskade. Het is niet heel groot maar des te gezelliger! En dat is ook wat ik zo leuk vind, de sfeer is hier echt altijd heel relaxed.

Heel veel wijn

Bouzy heeft een uitgebreide wijnkaart met maar liefst 200 verschillende flessen op voorraad en zo’n 20 open wijnen per glas die regelmatig wisselen. Op de tafeltjes ligt een menukaartje met daarop de open wijnen per glas en hapjes, daarnaast is er dus ook die uitgebreide wijnkaart.

Ik ben tot nu toe eigenlijk steeds voor de open wijnen gegaan als ik er was. Ik vind het zelf namelijk altijd het leukste om verschillende wijnen te proeven. Dat is wat lastig met flessen wijn 😉 Tenzij je met een wat grotere groep mensen bent natuurlijk.

Tijdens mijn laatste bezoek (in december) ging ik voor een Garnacha; Viejo Marchante uit het Spaanse Valdepeñas en Mark voor de Duitse Pinot Noir van Weingut Nelles uit Ahr. Twee hele verschillende rode wijnen die allebei goed in de smaak vielen. De Chianti Classico van Isole E Olena vind ik ook echt een aanrader.

wijnbar Bouzy

Fotocredit: wijnbar Bouzy

Gerechtjes voor bij de borrel

Van wijn krijg je trek. Gelukkig is er ook een kaart met allemaal lekkere hapjes die goed passen bij een borrel.  Van ‘le friturables’ als bitterballen en huisgemaakte Iberico kroketjes tot allerlei verschillende Flammkuchen en een selectie van wat grotere gerechtjes die je goed samen kunt delen. Daarnaast zijn er ook plankjes charcuterie en kaas. Met dat laatste scoor je natuurlijk altijd punten bij mij als echte kaasliefhebber!

Nog meer uit eten?

Naast deze wijnbar zijn de mannen van wijnbar Bouzy in 2016 ook een restaurant begonnen; Bistro Vertus. Deze bistro ligt op loopafstand van Bouzy (Mauritskade 95) en hier kun je (bijvoorbeeld na je borrel bij Bouzy) genieten van hetzelfde uitgebreide wijnaanbod als bij Bouzy. Daarnaast zit het met het eten ook helemaal goed. Hier kun je wat uitgebreider dineren en genieten van mooie bistrogerechten van seizoensproducten die op het menu staan.

Bistro Vertus kun je dus goed combineren met een bezoekje aan Bouzy of natuurlijk in gedachten houden voor een andere keer. Ik ben in ieder geval naast fan van Bouzy ook zeker fan van Bistro Vertus.

Wist je dat?

  • Bouzy ook een plaatsje is in het Franse Épernay? Dat is de regio die je misschien wel kent van de champagne. Champagnes uit dit gebied zijn allemaal geclassificeerd als Grand Cru champagnes. Wijnbar Bouzy importeert een aantal wijnen zelf waaronder de champagne Piere Paillard die uit dit plaatsje komt!
  • Wijnbar Bouzy in 2015 is uitgeroepen tot Winebar of the Year? Ze waren toen pas net een half jaar open!
  • Bouzy een wijnclub heeft? Hier staat lekker genieten, delen, proeven en ervaren centraal. Er worden speciale proeverijen, ‘meet the winemaker’ diners en andere speciale avonden georganiseerd. Aanmelden kan door naar dit adres te mailen. Ga het zelf ook maar eens doen denk ik 🙂

Welke wijnbar in Den Haag is jouw favoriet? Waar drink jij het liefst een wijntje? Mis ik nog leuke wijnbarren op deze blog? Let me know!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Het bericht Wijnbar Bouzy in Den Haag: mijn favoriet verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Liefde is… crémant en sushi voor Valentijnsdag!

$
0
0

De dag van de liefde, ofwel Valentijnsdag is weer in aantocht! Tuurlijk maak je al regelmatig duidelijk hoe gek je op je geliefde bent, heb je daar geen speciale dag voor nodig en is Valentijnsdag best wel commercieel. Maar toch, je kunt het natuurlijk ook gewoon als een goed ‘excuus’ zien om er een mooie dag of eigenlijk avond (want je moet ook vast werken?) samen van te maken en iets leuks te organiseren. Liefde gaat door de maag toch? 

Sushi feestje

Ik vind sushi altijd een feestje! Ik eet het niet super vaak. Het is ook best prijzig vind ik, met z’n 2en zit je toch zo aan de €50,-. Maar wat is het toch altijd weer smullen. Ik geniet er echt altijd weer van, een echt feestje dus! Wij bestellen eigenlijk nooit zomaar sushi maar altijd om iets te vieren; een promotie, het feit dat een lang-naar-uitgekeken-vakantie eindelijk begint of een verjaardag bijvoorbeeld. Sushi staat bij ons dus voor iets feestelijks. Het leent zich dus ook perfect voor Valentijnsdag!

Bubbels erbij

Om het helemaal feestelijk te maken, regel je er nog iets bij wat je net als de sushi ook vast niet iedere dag in huis hebt; bubbels ofwel een mousserende wijn! Het maakt het helemaal af en hoeft niet eens heel duur te zijn. Ik koop niet zo heel vaak wijn in de supermarkt, maar deze Marsigny Crémant de Bourgogne wilde ik wel eens proberen. Ik vind crémant een heel goed alternatief voor champagne. Met deze mousserende wijn zit je altijd goed is mijn ervaring. En zo ook met deze crémant de Bourgogne  van de Jumbo. Had het stiekem niet verwacht, maar hij is echt top!

Het is een zogenoemde Blanc de Noirs, een mousserende wijn gemaakt van alleen maar rode druiven. In dit geval; Pinot Noir en Gamay. Een mooie fijne bubbel, fris en niet te fruitig. En ook dat typische wat je vaak bij champagne proeft; iets van brioche. Heerlijk vind ik dat altijd. En dat voor maar €9,99. Een koopje dus!

bubbels met sushi voor Valentijnsdag

Geen crémant?

Natuurlijk is elke bubbelwijn goed. Misschien kun je geen crémant vinden of heb je zelf nog iets anders in je wijnrek liggen. Dat is allemaal prima! Het is zowieso feestelijk! Maar heb je toch meer inspiratie nodig dan heb ik nog wat tips in het artikel met 10 (betaalbare) alternatieven voor champagne.

Feestelijke combi voor Valentijnsdag!

En zo heb je heel eenvoudig een hele feestelijke avond. De bubbels gaan perfect met de sushi en maken het Valentijnsgevoel helemaal af. Leuk idee voor Valentijnsdag toch? Ben je geen fan van sushi dan heb ik nog een andere tip voor je. Moet je wel een vrije ochtend voor hebben! Veel plezier 14 februari!

Ga jij je geliefde verrassen op 14 februari? En hoe? Leuk als je dat laat weten! Mocht het crémant en sushi voor Valentijnsdag  worden, helemaal leuk  als je dat laat weten!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor deze tip ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Het bericht Liefde is… crémant en sushi voor Valentijnsdag! verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Drie maanden hel in La Mancha

$
0
0

Geschreven door gastblogger Annick

Tijdens twee volle weken in Spanje vorig jaar oktober heb ik geen één slechte Spaanse wijn geproefd en ook terug in Nederland stelt wijn uit Spanje me eigenlijk nooit teleur. Je kan er tenslotte altijd nog Sangria van maken! (grapje natuurlijk) Daarom was ik des te meer enthousiast over de uitnodiging om bij de overzichtsproeverij van La Mancha wijnen te zijn.

Masterclass

De middag start met een masterclass die een goede inkijk biedt in de grootste wijnregio van Spanje. La Mancha bestaat uit vijf provincies en staat bekend om de productie van wijn, Manchego kaas, graangewassen en saffraan. Doordat de provincies aan alle kanten begrensd worden door bergketens kan de zee geen verkoelende invloed uitoefenen. In de zomers is het er dus erg heet, maar in de winter kan het er flink vriezen. Daar hebben ze lokaal zelfs een gezegde voor:

“Negen maanden winter en drie maanden hel.”

Deze extremen maakt het lastig om wijn te verbouwen, maar de wijnboeren zijn hierdoor de laatste jaren juist een stuk innovatiever geworden en maken volop gebruik van moderne vinificatietechnieken.

la mancha

De classificatie van de wijnen

De populairste druiven in La Mancha zijn Airén voor witte wijn en Cencibel (Tempranillo) voor rood.  Ook wordt er geëxperimenteerd met internationale variëteiten of streeft de wijnboer naar een wijn in Nieuwe-Wereld-stijl. De wijnen zijn in ieder geval duidelijk te herkennen aan een specifiek classificatielabel en hier zijn er maar liefst zeven soorten van:

  • Joven (jong) – de temperatuur tijdens de fermentatie kent strenge voorwaarden waarmee de beste smaak gewaarborgd wordt. Het potentieel van deze smaak verdwijnt echter snel na het eerste oogstjaar. Mag jong gedronken worden dus!
  • Tradicional (trandioneel) – eigenlijk is dit ‘joven plus’. Gemaakt volgens het traditionele systeem, maar met de nieuwste technologische ontwikkelingen.
  • Envejecido en barrica (op eikenhouten vaten gerijpt) – deze wijnen zien minstens 60 dagen de binnenkant van een houten vat.
  • Crianza – heeft een rijpingsproces van 2 jaar en rust minstens maanden in eikenhouten vaten.
  • Reserva – heeft een rijpingsproces van 3 jaar en krijgt minimaal 12 maanden hout.
  • Gran Reserva – na een rijpingsproces van 5 jaar wordt deze dan óók nog minstens 18 maanden in een houten vat gestopt.
  • Método traditional (mousserende wijnen) – door een tweede gisting op de fles verkrijgt deze wijn z’n bubbels en verschijnt in alle stijlen van brut nature tot sweet.

Tijd om te proeven

Keuze genoeg dus en dat blijkt ook tijdens de aansluitende overzichtsproeverij waar 22 producten aanwezig zijn. Helaas vind ik het aanbod aan goede witte wijn tegenvallen. De meesten zijn vlak van smaak. Toch word ik aan het einde van de proeverij nog door iemand gewezen op een Sauvignon Blanc en Garnacha Blanca van producent Dehesa de Luna. De Sauvignon stuift godzijdank wél het glas uit en de Garnacha Blanca heeft gerijpt op acaciahout wat zorgt voor een tropische twist. De rode wijnen van Dehesa de Luna heb ik niet kunnen proberen, maar via importeur La Persistance in Breda kan ik alsnog in de herkansing.Dehesade Luna

Bijzondere bubbels en meer

Verder proef ik van Bodega Iniesta een bijzondere roze bubbel, gemaakt van de lokale Bobal druif. Dit wijnhuis maakt trouwens ook een erg lekkere Spumante Moscato die ik door de juiste balans van zoet en vriendelijke zuren het liefst als aperitief zou drinken.

Aan de tafel van Cien Y Pico leer ik een nieuwe wijnterm kennen; Doble Pasta. Na de eerste gisting laat de wijnmaker het sap weglopen waarna een tweede portie druiven de tank in gaan. Deze methode wordt voornamelijk gebruikt om extra kracht te geven aan lichte rode wijn. Niet slecht!

Met een hoop nieuwe kennis en wat heerlijke tapas achter de kiezen keer ik huiswaarts. Misschien heb ik wellicht niet helemaal kunnen vinden wat de regio daadwerkelijk te bieden heeft, maar ik zal er Spaanse wijn niet minder om waarderen!

Annick

Bedankt voor de leuke gastblog Annick! Je kunt Annick ook volgen via Instagram en haar website Winewifey

Nog meer Spanje?

Lees dan ook over de wijnregio Rueda in de blog Het hele jaar zomer met Verdejo uit de Rueda en over de de wijnregio Ribera del Duero in de volgende blogs: Ribera del Duero wijnen van Bodegas Arzuaga en Ribera del Duero wijnen van Bodegas Arzuaga

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt!
En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Het bericht Drie maanden hel in La Mancha verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Michelinster restaurant Niven; een topper

$
0
0

Restaurant Niven; veel over gehoord en gelezen, dicht in de buurt bij waar ik woon maar nog nooit geweest. Tijd om daar verandering in te brengen! Samen met vrienden gingen wij 2 weken geleden langs bij dit restaurant. Geen avond uit maar een middag uit, wij gingen voor de lunch.  Niven heeft één Michelinster, waardoor mijn verwachtingen hooggespannen waren. Zouden ze die waar kunnen maken? Dat lees je in deze blog!

Als eerste meteen een waarschuwing; de gerechten waren erg fotogeniek, dus zitten er veel foto’s bij dit artikel!

Groentes in de hoofdrol

In dit restaurant speelt groente de hoofdrol. Het concept is namelijk dat 80% van elk gerecht uit groente bestaat en de andere 20% uit vlees en vis. Groentes zijn het belangrijkste in de keuken van chef Niven Kunz.

Benieuwd hoe dat naar voor zou gaan komen in de gerechten! Maar voor we dat gaan uitvinden is het eerst tijd voor  een glas champagne.

Als snel volgen eerst een aantal amuses waaronder de Westlandse tomaat met een tartaar van tomaat die je hieronder op de foto ziet. Het lijkt niet heel bijzonder maar zodra je een hapje neemt weet je dat het wel zo is! Dat je dit kunt doen met tomaat. Echt lekker en je merkt dat dit met veel aandacht is bereid.

tomaat

De tomaat werd nog gevolgd door de volgende amuses:

  • Watermeloen  & Vermouth
  • Gin Fizz & Citroen
  • Olijf, zoet & zout

Leuke combinaties en zeker in het bijzonder wat betreft de olijf, die bijna niet meer terug te herkennen was maar wel erg smakelijk ook op deze manier.

Na de champagne zijn we benieuwd naar wat Niven nog meer op wijngebied te bieden heeft. Ik heb de wijnkaart wel doorgebladerd (veel keuze!) maar vind het toch het leukste om bij elk gerecht een bijpassende wijn te proeven met daarbij wat uitleg over de wijn. Een wijnarrangement dus.

Voorgerecht

Krab, gele groentes en gerookte eidooier met Hain Piesporter Riesling Feinherb 2016 uit Duitsland

Wow, ziet dit voorgerecht er niet geweldig uit? Ik vind het echt een plaatje! En ik kan je vertellen het was niet alleen een mooi plaatje, het smaakte ook voortreffelijk. De groentes passen niet alleen qua kleur bij elkaar maar ook qua smaken. Dit is een gerecht wat me echt bij zal blijven en wat perfect laat zien wat het concept is van dit restaurant.

Bij dit gerecht dus een Duitse Riesling uit het Moezel gebied . Ik hou wel van Riesling, dus leuk om daar mee te beginnen. Hij is zoals je verwacht bij een Riesling, de combinatie van fruitig (zoetje) met fris (door een zuurtje).

voorgerecht

Tussengerecht

Snoekbaars met aardpeer en waterkers met Domaine de Montine Gourmandises 2016 uit Frankrijk

We blijven bij de zee en gaan van krab naar snoekbaars. Ook hier proef je dat er aan het gerecht veel aandacht is besteed maar ook elk ingrediënt apart heeft veel smaak.

Bij dit gerecht een Franse witte wijn uit de Côte-du-Rhône gemaakt van maar liefst 6 verschillende druiven; Marsanne, Roussanne, Clairette, Viognier, Bourboulenc en Grenache Blanc. Interessant! Van de meeste druiven heb ik nog wel gehoord, maar van de Bourboulenc niet. Dat is een oud druivenras  Deze druif is er ook een die je terug kunt vinden in witte Châteauneuf-du-Pape. Die wordt daarin toegevoegd vanwege zijn frisheid.

snoekbaars

Hoofdgerecht

Sukade van rund met wortel, ui en aardappel met Saint Nicolas de Bourgueil 2016 uit Frankrijk

Weer wordt ons een mooi plaatje voor gezet. Ook dit bord is met zorg opgemaakt. De groentes worden op verschillende manieren gepresenteerd en het vlees is heerlijk mals.

Hierbij weer een Franse wijn, dit keer een uit de Loire en gemaakt van de Cabernet Franc druif.  Goede keuze voor bij het vlees.

Saint Nicolas de Bourgueil

runder sukade

Kennismaken met de fromager

Kaas met Macvin de Jura Benedicte & Stephane Tissot   (Pinot Noir) uit Frankrijk

Na het hoofdgerecht was het eigenlijk tijd voor dessert, maar nadat we aan de praat raakten met een van de heren uit de bediening, liep dat toch iets anders. We spraken namelijk met Maarten Koek, die naast sommelier ook de fromager van restaurant Niven blijkt te zijn. Nou weet ik (natuurlijk) wat een sommelier is, maar een fromager? Die term hoorde ik die middag voor het eerst. Maar dat is dus iemand die kaas als specialiteit en passie heeft. En dat merken we. Maarten vertelt er enthousiast over en wij (ook kaasliefhebbers) besluiten daardoor dat we toch echt wel die kazen moeten proeven voordat we aan het dessert gaan.

Maarten stelt de bordjes kaas voor ons samen bij de kaastrolley iets verderop in het restaurant. Bij elke kaas ook een eigen chutney/stroop. Heerlijk kaasplankje! Leuk ook de Macvin (een likeurwijn uit de wijnstreek Jura, die gemaakt wordt van druivenmost en Marc)  er bij wat geen standaard keuze bij een kaasplankje is.

Leuk weetje; Maarten is een aantal jaren geleden zelfs uitgeroepen tot ‘Beste Fromager van Nederland’ en dat zelfs meer dan eens. Hij heeft ook het boek ‘De Nederlandse Kaasplank’ geschreven waarin je kunt lezen over de ruim twintig Nederlandse kaasboerderijen die hij bezocht.

kaasplankje

Desserts

Alsof het nog niet genoeg is, krijgen we niet een maar maar liefst 2 desserts; chocolade met banaan en gember en chocolade softijs met crunch.

Het eerste nagerecht zie je hieronder. Ook weer een plaatje! Er zat eerst nog een chocolade krokantje boven op, maar die haalde ik er af voor de foto. Ik vond bij dit gerecht de banaan ietwat overheersend. Bij het softijs (geen foto) geen toeters en bellen maar gewoon een glaasje met dit ijs en de crunch. Duidelijk te proeven dat het ijs zelf gemaakt is, echt heerlijk! En de crunch is een grappige knetterende toevoeging.

dessert

friandises

En na het dessert nog huisgemaakte friandises toe voor bij de koffie en thee!

Een perfecte middag bij restaurant Niven

Ik kan best kritisch zijn als ik in een restaurant ben (toch die Hotelschool achtergrond), maar hier was echt niks op aan te merken. Juist niets dan lof voor Niven waarbij alles klopte deze middag! Geweldige (mooi en creatief opgemaakt) gerechten, heerlijke wijnen, attente en enthousiaste bediening en een goede sfeer. Niet te stijf (wat je misschien bij een sterrenzaak verwacht) maar wel die aandacht en oog voor details. Gebaseerd op deze ervaring zou ik zeker graag eens terug gaan want mijn hooggespannen verwachtingen hebben ze zeker waargemaakt!

Niven doet ook wel eens mee met speciale acties via Diningcity, Heerlijk e.d. dus ook als dit normaal gesproken misschien boven je budget is, kun je het toch eens proberen. Doen!

Info

Je vindt Niven aan de Delftweg 58 a in Rijswijk en je kunt er dinsdag tot en met zaterdag terecht voor diner. Op zaterdag kun je er ook lunchen (net als wij deden!). Je kunt ook even de website van Niven checken voor nog meer info.

Ga je restaurant Niven ook een keer uit proberen? Of ken je dit Michelinster restaurant al? Let me know!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen ?

Het bericht Michelinster restaurant Niven; een topper verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Wijnfestivals 2018: Naar welk wijnfeestje ga jij?

$
0
0

Leuke muziek, gave locatie, gezellige mensen, lekker eten, misschien zelfs een zonnetje en natuurlijk volop wijn! Kan jij ook niet wachten om weer een leuk wijnfestival te bezoeken? Steeds meer festivals maken bekend wanneer ze hun evenement gepland hebben.  Hieronder alvast een aantal wijnfestivals (én wijnevenementen) die je in je agenda kunt zetten voor 2018!

Wijnfestivals 2018

Maart

10, 11 Wijnproefevenement Proeven! Bij alle Wijnkoperij de Gouden Ton vestigingen waaronder o.a. Amsterdam, Amersfoort, Den Haag, kun je wijnen proeven en tegelijkertijd meer over de wijnen te weten komen doordat er op iedere locatie ook een aantal wijnmakers aanwezig zullen zijn. Meer info vind je hier.

16, 17, 18Amsterdam Wine Festival in de Westergasfabriek in Amsterdam. Meer info vind je hier. Thema voor deze editie zijn de oogstfeesten van het Zuidelijk Halfrond.

Ik was er vorig jaar en de locatie en aankleding zijn echt super! Verder veel wijnen waar uit je kunt kiezen, die ingedeeld zijn per land. Het eten vond ik wel wat aan de prijzige kant dus hopelijk zijn er ook wat meer betaalbare gerechtjes bij deze tweede jaargang.

Wijnfestivals 2018: Amsterdam Winefestival

31 maart en 1 april – Seafoodfestival bij Dok Amsterdam. Een foodfestival waar vis centraal staat! Maar vis moet zwemmen dus daarbij kun je natuurlijk ook lekkere wijnen drinken. Meer info vind je hier.

Mei

10, 12, 13

11, 12, 13 – Fonteyn Festival in het Janskerkhof in Utrecht. Meer info vind je hier.

12WijnHALL bij de Hall in Woerden. Meer info vind je hier.

27 Wijn op het Plein in Sassenheim. Leuk festival met heel veel wijnen georganiseerd door Brasserie Hemels en Wijnimport Noordman. Vorige jaar was ik er voor het eerst en heb ik veel kunnen proeven. Lees meer in de blog die ik over het Wijn op het Plein wijnfestival schreef en klik hier voor meer info over de editie van dit jaar.

Juni

1, 2, 3 – Rypp wijnfestival in het Park bij de Euromast in Rotterdam.  Vorig jaar was ik erbij en schreef een artikel over deze eerste editie van het Rypp wijnfestival. Een geslaagd festival want dit jaar is het dus weer! Mijn kaartjes zijn al gekocht, zie ik je daar?

Wijnfestivals 2018: Rypp Wijnfestival Rotterdam

1,2,3Taste of Amsterdam in het Amstelpark in Amsterdam. Hier komen de beste chefs uit Amsterdam en kun je kennis maken met een heleboel restaurants. Je kunt niet alleen van eten genieten maar ook van wijn, speciaal bier, cocktails en fijne muziek. Meer info vind je hier.

8, 9, 10 & 15, 16, 18Bacchus Wijnfestival in het Amsterdamse Bos in Amstelveen. Dit festival viert dit jaar haar 5-jarige bestaan!

Ik was vorig jaar voor het eerst bij het Bacchus wijnfestival maar dan wel bij de binnen editie bij de Duif in Amsterdam. Was een mooi wijnfeest!

Nog meer info vind je hier.

15, 16, 17 – Rrrollend Foodtruckfestival op het Malieveld in Den Haag. Veel eten, maar ook wijn! Van dit festival heb je vast ook al wel eens gehoord. Rrrollend doet niet alleen Den Haag aan maar veel meer steden. Meer info over wanneer dit festival in welke stad is zie je hier. Ik was hier eerder een keer bij en schreef toen de blog Rrrollend foodtruck festival Malieveld: speciale zomereditie.

21 Wijnfestival Hoorn bij de Hoornse Haven in Hoorn (natuurlijk ;)). Er is nog niet veel bekend, maar via hun Facebookpagina wordt er vast nog meer info bekend gemaakt.

Wijnfestivals 2018: Bacchus

Augustus

3, 4Zeeuws Wijnfeest. Meer info vind je hier. Ik ben er zelf nog niet geweest maar collega wijnblogger Nadien van Le Club des Vins heeft er een super leuke blog over geschreven. Zij is in 2016 zelfs gekroond tot wijnkoningin van Wijnhoeve de Kleine Schorre. Heel gaaf!

26Chateau voor Buren in Buren. Meer info vind je hier.

September

28, 29, 30Nederlandse wijnfeesten in Groesbeek. Meer info vind je hier.

28, 29, 30Wijnfestival Groningen in de Der Aa Kerk in Groningen. Meer info vind je hier.

December

14, 15, 16 – Fonteyn Festival in het Janskerkhof in Utrecht. Meer info vind je hier.

Zijn dit alle wijnfestivals in 2018?

Neee!! Deze lijst met wijnfestivals 2018 is helaas niet helemaal compleet. Nog niet alle data zijn bekend. Er zullen er meer volgen! Ik hoop dat in ieder geval dat bijvoorbeeld Dorst wijnfestival, en Kannen & Kruiken wijnfestival in 2018 weer met een editie komen. Zodra er weer meer data bekend zijn, zal ik ze toevoegen aan deze blog. Mis ik verder nog een leuk wijnfestival waarvan de datum al wel bekend is? Let me know!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen ?

Het bericht Wijnfestivals 2018: Naar welk wijnfeestje ga jij? verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Wine Wizz: Voor interessante wijnen uit Frankrijk, Spanje en Italië

$
0
0

Wel eens gehoord van Wine Wizz? Ik ken ze nog maar kort maar hun wijnen smaken naar meer. Wil je meer weten over dit wijnconcept wat er op focust om jou te laten kennismaken met wijnen van kleinschalige (onbekende) wijnboeren en wijnhuizen uit Frankrijk, Spanje en Italië? Zeker even verder lezen!

Ontdekt tijdens het Wineweekend

In november vond het Wineweekend plaats in Rijswijk. Hier moet je als wijnliefhebber bij zijn want je kunt er heel veel proeven! Zo staan er 300 wijnen open en zijn er daarnaast 50 workshops waar je aan mee kunt doen. Heel veel wijnlanden zijn er vertegenwoordigd. Ik was er een paar jaar geleden geweest en ging nu weer. Een leuke manier om veel wijnen te proeven (wel proefglazen hoor) en leuke ontdekkingen te doen.

Een leuke ontdekking van afgelopen editie is wat mij betreft Wine Wizz. Bij de stand lagen allerlei leuke spreuken, waaronder degene die je ook op de foto ziet: Wine a bit, you will feel better wat mij in eerste instantie naar de stand trok. Het gaat natuurlijk om de wijnen en die zorgden er voor dat ik een tijdje bij deze stand bleef. Genoeg lekkers te proeven namelijk en mooie aanknopingspunten om een praatje met de heren van Wine Wizz te maken.

Eens!

Wie is Wine Wizz?

Sinds Wineweekend hebben we contact gehouden en kreeg ik een kans om de wijnen nog beter te proeven. Zo kreeg ik een aantal weken geleden een doos toegestuurd met 3 van hun wijnen. Leuk!

Maar voor dat ik je meer vertel over die wijnen, eerst wat meer over Wine Wizz. Want wie en wat is Wine Wizz eigenlijk? Het is een klein team waarbij Pim de drijvende kracht achter dit concept is.

Pim is zelf in Frankrijk (Cahors regio, bekend van de Malbec) en Italië opgegroeid waar wijn een veel grotere rol speelde dan hier in Nederland. Sommige vrienden daar hadden ouders die wijn maakten. De passie voor wijn zat er bij Pim dus al vroeg in. Na een studie in Amerika, begon het bij terugkomst in Nederland te kriebelen en besloot hij eind 2015 Wine Wizz te lanceren. Met als doel om kleinschalige, voornamelijk onbekendere, wijnboeren en huizen te introduceren in Nederland (in eerste instantie uitsluitend uit Frankrijk en Italië) die mooie wijnen produceren met zeer sterke prijs-kwaliteit verhoudingen. En daarbij ook de verhalen van deze wijnboeren onder de aandacht te brengen. Kwaliteit staat hierbij voorop. Op een gegeven moment heeft Wine Wizz vanwege groei besloten op dezelfde manier ook wijnen uit Spanje te importeren.

Tijd om te proeven

In de doos wijnen uit de 3 landen waar Wine Wizz actief is;

Chenin Dorè

Deze witte wijn gemaakt van de Chenin Blanc druif komt uit Cotes du Lot, Frankrijk. Dit gebied vind je in het noordelijke deel van de Sud-Ouest en is vernoemd naar de rivier de Lot die daar ook stroomt.

Ik drink altijd graag Chenin Blanc en de meeste wijnen die ik drink komen dan uit Zuid-Afrika. Maar deze druif vind je niet alleen daar maar ook in Frankrijk waar deze druif zijn oorsprong vindt in de Loire streek. De productie van Chenin Blanc is wel een stuk minder dan Zuid-Afrika en loopt ook alleen nog maar terug helaas. In Frankrijk vind je zo’n 10.000 hectare met deze druif, in Zuid-Afrika is dat 20.000 hectare.

Deze houtgerijpte Chenin van Wine Wizz heeft een mooie kleur, strogeel, in het glas en heeft geen hele intense geur. De smaak daarentegen is juist vrij intens. Je proeft duidelijk dat deze wijn houtgerijpt is. Ik hou daar wel van, dat geeft de wijn kracht. Maar dat niet alleen, deze wijn heeft ook iets tropisch en iets van een zuurtje in de afdronk, waardoor het ook fris overkomt. Deze wijn smaakt zeker naar meer!

Rosso di Montalcino

Dan door met de rode wijnen. Deze rode wijn gemaakt van de Sangiovese druif komt uit Montalcino, een stadje in Toscane, Italië. Sangiovese is de druif die het meest verbouwd wordt in de Toscane en die je misschien vooral kent van de Chianti wijnen.

Het productie proces op het domein van Elijah Palazzesi (waar deze wijn vandaan komt) wordt met de hand uitgevoerd waardoor de druiven veel aandacht krijgen en alleen de druiven van de beste kwaliteit geplukt worden. En hoe smaakt dat dan?

Ik vind de kleur vrij licht, zeker lichter dan ik had verwacht. De wijn is vrij doorzichtig en doet me qua kleur een heel klein beetje aan een hele donkere rosé denken. Zou die ook zo smaken?  Nee hoor! Het is echt rode wijn. Al is het niet helemaal mijn smaak. Ik ruik en proef iets van (rijpe) framboos en vind het een frisse en lichte wijn. Het lijkt mij wel iets voor in de zomer in het zonnetje.

Gran Caus

Deze rode wijn komt uit de Penedès, Spanje maar wordt niet van de druiven gemaakt waar je bij Spanje aan denkt.
Nee, deze wijn is gemaakt van typische Bordeaux druiven; Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Anders dan anders dus en geen typische Spanjaard. De wijn heeft 12 maanden op eikenhout gerijpt en daarna nog 4 maanden op de fles. Snel die fles openen!

Bij het inschenken ruik je de wijn meteen al. Vrij intens dus qua geur. Hij is mooi donkerrood in het glas. Ik proef zwarte bessen en ander donker fruit, aangename tannines en ook de houtrijping kun je er zo uit halen. Ik vind het een mooie krachtige wijn. De wijn wordt als die langer open staat trouwens alleen maar lekkerder! Dit is mijn favoriet!

En?

Leuk om zo nader kennis te maken met dit wijnconcept van Wine Wizz. Geen standaard wijnen waardoor je echt verrast wordt door deze wijnen. Voor mij is de Gran Caus de grootste en leukste verrassing met de blend van Bordeaux druiven in de Spaanse wijn. De wijnen zijn verder ook niet te vinden in Nederland (in ieder geval niet online, vertelde vriend Google mij), dus je haalt zeker een unieke wijn in huis als je via Wine Wizz bestelt.

Meer weten over Wine Wizz of zelf eens wijnen uitproberen? Bezoek de website: https://www.wine-wizz.nl/

Wine Wizz bedankt voor het toesturen van deze wijnen!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! 

Het bericht Wine Wizz: Voor interessante wijnen uit Frankrijk, Spanje en Italië verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Nieuw wijnabonnement Wine-on uitgetest

$
0
0

Voor mijn wijnblog heb ik al best wat verschillende wijnabonnementen getest. Sinds enkele maanden is er weer een nieuw abonnement waar je lid van kunt worden, namelijk Wine-on. In deze blog vertel ik je alles over dit concept. 

Hoe werkt Wine-on?

Wine-on is een wijnabonnement waarbij je iedere maand wijnen ontvangt uit bekende maar ook de wat onbekendere wijnlanden. Tevens zijn de wijnen altijd afgestemd op het seizoen. Je kunt zelf kiezen of je voor 2, 4 of 6 flessen gaat en of je rood, wit of beide wilt. Je kunt het abonnement op ieder moment weer ”off” of ”on” zetten. Voor €18,95 heb je het abonnement voor 2 flessen. Je betaalt  €35,95 voor 4 flessen en €53,95 voor 6 flessen. Zit er een wijn tussen die je erg lekker vindt, kun je die ook weer makkelijk op de site bij bestellen.

Hoe is Wine-on ontstaan?

De oprichters van Wine-on zijn Marcel en Ton, twee wijnliefhebbers die elkaar ontmoeten tijdens een wijncursus. Na het behalen van hun wijnbrevet wilden ze hun kennis heel graag verder delen en kwamen na wat brainstormsessies op het idee om wijnabonnementen gericht op het seizoen samen te stellen en te verkopen. Het blijkt namelijk uit onderzoek dat bijna 70% van de consumenten hun wijn in de supermarkt koopt. Zij willen op deze manier wijndrinkers ”verleiden” wijn eens niet in de supermarkt te kopen maar via het wijnabonnement en ze op deze manier in aanraking laten komen met interessante wijnen. De heren van Wine-on willen met hun concept kwaliteit, kennis en gemak aanbieden. Sinds september 2017 is Wine-on live!

Wat zit er in de wijnbox en hoe zijn de wijnen?

De heren van Wine-on zijn benieuwd wat ik van hun concept vind en stuurden mij de box van januari toe. Wat zat daar in?

  • Mairena Torrontés Blanco 2016
  • Montepulciano d’Abruzzo 2015 DO

Bij de flessen ook een informatie sheet met wat achtergrond over deze wijnen en suggesties wat goed bij deze wijnen zou kunnen passen qua eten.

Deze maand ging ik nog een weekendje weg; een mooie gelegenheid om deze wijnen mee te nemen om uit te proberen. Hoe ze waren lees je onder de foto.

wijnbox

Mairena Torrontés Blanco

Leuk, een witte wijn van een druivenras die je niet heel vaak tegenkomt. Ik drink dit in ieder geval niet regelmatig, dus des te leuker dat deze Argentijn in de doos zit.  Hij valt ook meteen goed in de smaak en doet me gelijk aan de zomer denken. Ik zie mezelf al wel op een terrasje in de zon zitten met deze wijn! De wijn heeft veel smaak, is lekker fris en doet me denken aan perzik en meloen (ook qua geur). Kom maar op met die zomer!

Deze Torrontés van producent Mairena komt uit Luján de Cuyo, Mendoza. De druiven voor deze wijn groeien op een hoogte van duizend meter waar ze veel zon krijgen. Maar ‘s nachts koelt het hier flink af waardoor de zuren die bij deze wijn horen goed behouden kunnen worden.

Montepulciano d’Abruzzo 2015 

Dan over naar rood. In het glas een mooie robijnrode kleur, qua geur niet veel intensiteit maar ik herken wel het een en ander. Ik ruik iets van leer en ook hout. Dan snel een slok om nog meer te weten te komen. Ik proef donker fruit, een klein bittertje en merk ook dat er tannine in de wijn zit. Tot slot een vrij fruitige afdronk. Misschien iets te fruitig naar mijn zin. Ik hou wel van iets meer power. Geen hele complexe wijn en vrij makkelijk te drinken.

Het wijndomein Barone Cornacchia waar deze Montepulciano gemaakt wordt, ligt in de Abruzzen, een regio in centraal Italië tussen Rome en de Adriatische Zee. Het is een familiebedrijf en intussen is de vierde generatie bezig met het maken van deze wijnen. Ze hebben er voor gekozen de biologische weg in te slaan en deze Montepulciano is dus ook op biologische wijze geteeld. Het hout wat ik een beetje rook in de wijn komt door de rijping van 6-8 maanden op eikenhouten vaten.

En?

Ik vind wijnabonnementen echt een goede ”uitvinding” en een leuke manier om interessante wijnen te ontdekken. In dit geval vond ik bijvoorbeeld de Torrontés een mooie ontdekking die echt naar meer smaakt. Wat ik verder handig vind aan dit concept is dat je zelf het aantal flessen kunt kiezen en dat je voor 2 flessen kunt gaan en en een andere keer weer voor 6 flessen, net wat je nodig hebt.

Zelf dit wijnabonnement uitproberen of meer over Wine-on lezen? Daarvoor kun je een kijkje nemen op de website.

Wine-on bedankt voor het toesturen van deze wijnbox!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! 

Het bericht Nieuw wijnabonnement Wine-on uitgetest verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.


Wijnmaand februari

$
0
0

Februari zit er weer op, tijd voor een terugblikken naar de leuke wijnmomenten afgelopen maand. Lees je mee?

Kaatje bij de Sluis

Mijn laatste bezoek aan een Michelin ster restaurant was vrij recent. Vorige maand was ik namelijk nog met vrienden bij restaurant Niven. Geweldige lunch was dat! Met die geweldige middag in gedachten ging ik begin deze maand ook naar Kaatje bij de Sluis. Mark en ik hadden dit bezoek al een tijdje gepland en hadden besloten er meteen ook een nachtje weg aan vast te plakken. Ook wel praktisch want hoe kom je na een diner in Blokzijl nog thuis ;)? Want naast nieuwsgierigheid naar wat de keuken op onze borden zou toveren, waren we natuurlijk ook benieuwd naar de wijnen. Dus airbnb geboekt en op naar Kaatje.

We kozen voor 6-gangen met bijpassend wijnarrangement en bubbels als aperitief. Hier een kleine impressie:

zalm

kaas

Een gezellig avond gehad! Maar waren we net zo enthousiast als over ons bezoek vorige maand? Ik moet bekennen dat het prima was maar niet bijzonder. Geen ‘wow’ ervaring, waar ik stiekem toch wel op hoopte. Zeker bij dit soort restaurants. Het eten was goed, maar mistte wat creativiteit. Ik vind het leuk als je in de gerechten duidelijk een ‘signatuur’ van de chef en de keuken ziet. Die hebben wij niet kunnen ontdekken. Wijnen waren lekker, service verder ook prima maar deze ervaring had overal kunnen zijn en ook in restaurants zonder ster. Bijzonder vond ik dat je voor de huisgemaakte bonbons (best leuk en lekker) voor bij de koffie nog apart bij moest betalen. Dat concept begrijp ik echt niet.

De verwachtingen zijn dus niet helemaal waargemaakt maar verder wel een leuke dagje/nachtje weg gehad!

Champagne lunch met Palmer Champagne

Een aantal dagen na het bezoek aan Kaatje was ik uitgenodigd voor een bijzondere lunch. Hoe vaak wordt jij uitgenodigd voor een champagne lunch? Voor mij was het de eerste keer! Lunch bij Brasserie Bodon in Amsterdam met daarbij de champagnes van Palmer & Co, die uitnodiging klonk mij wel goed in de oren. En goed was het zeker!

We proefden vier verschillende champagnes, kregen een uitgebreide toelichting over de bubbels van Raymond Ringeval, Export Director van Palmer en genoten van heerlijke bijpassende gerechten. Een blog hierover met meer over deze lunch en Palmer volgt nog.

Weekendje Zeeland

Halverwege de maand was het tijd voor een weekendje weg in eigen land. Op naar Zeeland waar in een mooi appartement verbleven in de buurt van  Dreischor. En mocht er niet meteen belletje gaan rinkelen, dat snap ik 😉 Maar hier ligt Wijnhoeve de Kleine Schorre! Ja, er wordt wijn gemaakt in Zeeland! Dus toen ik zag dat we dat weekend een kwartier rijden daar vandaan zaten, moest er natuurlijk wel een bezoekje gebracht worden.

Qua timing voor een bezoek aan een wijngaard is februari natuurlijk niet top. Zo was het proeflokaal dicht en hingen er nog geen druiven aan de stokken. Logisch natuurlijk! Veel te koud en na de oogst duurt het ook een tijd voordat er weer druiven zijn. Maar de winkel was wel open en daar werden ook proefglazen verzorgd. Wij proefden de Barrique en de Rivaner. Viel goed in smaak, dus we besloten ook van beide een fles mee te nemen. Ook naar de Zeeuwse mousserende wijn Brut de Zelande zijn we erg benieuwd. Niet geproefd daar, dus dat blijft nog een verrassing hoe die zal zijn. Was een relaxed weekendje er even tussen uit!

zeeland

Plannen smeden bij Wijncafé Lefevbre in Utrecht

Afgelopen weekend had ik afgesproken met 3 andere wijnbloggers in Utrecht bij Wijncafé Lefevbre. Bij deze wijnbar hebben ze 100+ wijnen op de kaart en 60 kun je er per glas bestellen. Daarnaast kun je er natuurlijk ook nog lekkere hapjes bij kiezen.  Perfecte plek als je gek bent op wijn en gezelligheid!

Wij begonnen met de champagne van Roger Coulon op aanraden van de eigenaar die we bij binnenkomst meteen even spraken. Goeie tip!  Daarna door met de Spätburgunder Alte Reben van Weingut Michel en een glas van de De Toren, Fusion V uit Zuid-Afrika is onze afsluiter. Van alle 3 de wijnen echt genoten!

En er zijn leuke plannen gesmeed! Daar hoor je later meer over…Stay tuned!

Zo dat was mijn wijnmaand februari! Benieuwd wat maart in petto zal hebben!

Wat voor leuke dingen heb jij afgelopen maand meegemaakt op wijngebied? Nog mooie wijnen ontdekt? Let me know!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Het bericht Wijnmaand februari verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Restaurant Kurk: Waarom je hun wijnproeverij zeker moet proberen!

$
0
0

Dit keer wil ik jullie graag laten kennismaken met wijnbar en restaurant Kurk. Dit restaurant van Jeroen en Ymke ligt ietwat verstopt net buiten het centrum aan de Mallemolen (een zijstraat van de Frederikstraat) in Den Haag en is daar sinds juni vorig jaar te vinden. Afgelopen zomer heb ik al een keer een kijkje genomen en afgelopen weekend was ik er ook weer. Bij Kurk kun je namelijk sinds kort kiezen voor een wijnproeverij bestaande uit 6 wijnen en bijpassende hapjes. Of ik zin had om hun nieuwe concept eens uit te proberen? Natuurlijk! Dus die uitnodiging nam ik aan en Mark mocht mee.

Een gezellige wijnbar

Bij binnenkomst is het meteen duidelijk, hier speelt wijn een belangrijke rol (vandaar dat ik het ook een wijnbar noem)! Een heleboel wijnflessen hebben een mooi plekje tegen de muur. Ik vind dat er altijd zo leuk uit zien! Naast de flessen trekken ook de lampen de aandacht. Echt gaaf zo’n lange houten balk met een heleboel lampen er aan. Aan de muur hangt verder ook een grote rol papier, waar de verschillende pinchos & bites op geschreven staan. Geeft een leuk effect! Aan de andere kant van de zaak, valt ook de muur op.  Die bestaat uit allemaal verschillende stukjes hout. Lastig te omschrijven maar je ziet op een van de foto’s verderop wel wat ik bedoel. Creatief is het in ieder geval wel.

De wijnproeverij

De witte wijnen

Zoals gezegd bestaat de proeverij uit 6 wijnen met bijpassende hapjes. De toon wordt bij het eerste hapje al meteen gezet. We krijgen namelijk Fin de claire oesters en daarbij een glas Picpoul de Pinet van Domaine Félines Jourdan,  uit  de Languedoc, Frankrijk. Een feestelijk begin! Een goede combinatie ook; het zuurtje wat we op het einde proeven bij de wijn gaat goed met het ziltige van de oester.

wijn met oesters bij restaurant kurk in den haag

picpoul languedoc

We gaan door met de Bolla Soave Classico Rétro DOC uit de Veneto, Italië waarbij een salade met zoetzure gamba’s en papaja geserveerd wordt. De wijn en het hapje zijn ieder heerlijk. Doordat de gamba’s best pittig zijn heeft de wijn het wel een beetje lastig om deze pit aan te kunnen.

De laatste witte wijn die we proeven is een  Verdejo van Castelo de Medina uit de Rueda, Spanje. Ik word erg blij van het hapje wat hier bij geserveerd wordt; coquille met pompoenhummus. Je begrijpt het zijn niet zomaar wat simpele hapjes die je er bij krijgt, je wordt echt verrast. Een fijne combinatie is ook dit weer!

gamba's en wijn bij restaurant kurk

De Soave met de salade van gamba en papaja

De rode wijnen

Na 3 witte wijnen schakelen we over naar rood.  De eerste rode wijn is Pé Tinto Esporoa uit Alejento, Portugal. Gemaakt van het druivenras Trincadeira. Moet zeggen dat ik daar nog niet eerder van gehoord had. Het is in ieder geval een mooie zachte wijn die perfect past bij het volgende hapje; ossenhaas (op Peruaanse wijze gewokt) met rode ui, tomaat, avocado en koriander. Het vlees is super mals en zacht, het smelt op je tong!

portugese wijn bij restaurant kurk

Dan krijgen we een glas van de La Cour des Dames Pays d’Oc, Pinot Noir uit de Languedoc, Frankrijk met daarbij saffraan-risotto met saffraangin, doperwtjes en pecorino. Ik ben fan van risotto dus ook hier word ik blij van. De saffraangin proef ik niet echt, maar daar ben ik dan ook geen fan van, dus dat vind ik niet erg 😉

Aan al het goeds komt een einde, zo ook aan deze optocht van heerlijke wijnen en hapjes. Maar niet voordat we de 6e en laatste wijn proeven; de Malbec van Kaiken (Reserva)  uit Mendoza, Argentinië. Een wijn met veel power zoals je kunt verwachten van een Argentijnse malbec. Daarbij heeft de keuken ook weer een mooi hapje; een surf en turf van bavette en gamba’s. En ik word wel heel voorspelbaar want ook dit is weer heerlijk.

esther met wijn en hapje

En?

Wij hebben een top avond gehad! Super om op deze manier 6 verschillende wijnen te proeven onder het genot van de stuk voor stuk heerlijke hapjes die creatief geserveerd worden. Leuk ook dat er bij elke ‘ronde’ iets wordt verteld over de wijn en uitgelegd wordt wat het bijpassende hapje is. En daarom is het zeker iets wat ik aan zou raden om een keer uit te proberen. Een keer wat anders dan wijn met bitterballen bij de borrel 😉

Je kunt elke dag dat Kurk open is (van maandag tot en met zaterdag vanaf 15:30) voor de wijnproeverij terecht die trouwens €27,50 per persoon kost.

Wil je nog meer info over dit restaurant? Kijk dan even op de website van Kurk.

En, ga jij zelf een keer langs bij wijnbar en restaurant Kurk? Benieuwd hoe je het vind! Laat je het weten?

Meer leuke plekken voor wijn?

Naast restaurant Kurk zijn er in Den Haag nog veel meer leuke plekken waar je terecht kunt voor een goed glas wijn. Zo kun je vanuit Kurk makkelijk naar de Denneweg lopen waar wijnbar Bouzy, Walter Benedict en wijnbar Fenn zitten. Verder in het centrum heb je nog Milu waar ik ook altijd graag kom.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Het bericht Restaurant Kurk: Waarom je hun wijnproeverij zeker moet proberen! verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Lunchen met Champagne van Palmer & Co

$
0
0

Een aantal weken geleden ontving ik een uitnodiging voor een bijzonder wijnevenement. Of ik interesse had aanwezig te zijn bij een champagne lunch met de champagnes van Palmer & Co in de hoofdrol. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Champagne proeven en alle ins en outs van deze mousserende wijnen te weten komen daar zeg je geen nee tegen toch? Dus je snapt dat werd een heel goed begin van de week (deze lunch was op een maandag).

Een bruisend ontvangst met de Brut Réserve

De lunch vind plaats bij Bodon, La Grande Brasserie in Amsterdam-Zuid waar we verwelkomd worden met  de Brut Réserve (50% chardonnay, 50% pinot noir/pinot meunier) van  Palmer. Terwijl alle genodigden langzaam binnen druppelen, worden ook de amuses geserveerd en ontmoet ik ondertussen Raymond Ringeval, de export directeur van Palmer Champagne die meteen van alles over de champagne en Palmer vertelt. Leuk om zo alle ins en outs te horen over dit wijnhuis.

Zo vertelt hij ook dat voor speciale vintages en assemblages Palmer grote flessen gebruikt. Denk dan niet alleen aan Magnums maar juist ook groter! Ze hebben zelfs bubbels liggen die in een Nebuchadnezzar (gelijk aan 20 reguliere flessen) rijpen. Zo’n fles was er niet bij deze lunch maar andere grote flessen wel degelijk! Zo wordt de Brut uit Magnums geserveerd.  Door het gebruik van grotere flessen duurt de rijping van de wijn sur lie (op gist) ook langer wat de kwaliteit van de wijn alleen maar ten goede komt. In de Magnums duurt de rijping (van de Brut) zo’n 6 jaar.

Wat leuk is om te weten over deze Brut is dat de chardonnay druiven uit de Montagne de Reims komen waar eigenlijk vooral pinot noir aangeplant staat. Maar vanwege de ligging van de wijngaarden van Palmer hier, doet chardonnay het hier ook hartstikke goed. Raymond noemde dit:

A little treasure island of Chardonnay

Aan tafel met de Blanc de Blancs

Dan is het tijd om aan tafel te gaan. Raymond vertelt ons meer over de volgende champagne; de Blanc de Blancs.

Dit is een bijzondere Blanc de Blancs (100% chardonnay) waarvan 85% van de druiven afkomstig is van de (Premier Cru) wijngaarden van de Montagne de Reims en 15%  van wijngaarden die gelegen zijn in de Côte de Sézanne. Die laatst genoemde druiven worden vanwege hun ligging wat rijper en zorgen voor een wat tropisch fruit accent.

De basis van deze champagne komt uit 2005, waarna deze wijn 10 jaar sur lie gerijpt heeft.

Na de toelichting van Raymond kunnen we gaan proeven. Deze champagne heeft veel bubbels, is wat donkerder dan zijn voorganger en heeft ook meer geur. Ik herken wat brioche wat ik altijd graag proef in champagne. Hierbij wordt een heerlijke bisque geserveerd. Fijne combinatie!

champagne met entrecote

Amazone de Palmer Champagne en vlees gaan prima samen

We gaan door naar de Amazone de Palmer (50% chardonnay, 50% pinot noir), niet zomaar een champagne maar een wijn met prestige. Dat begint al bij de fles zelf die ovaal vormig is en niet rond! Verder wordt er van deze Amazone maar 7000-8000 flessen per jaar gemaakt voor verkoop over de hele wereld, terwijl de wijn zelf niet elk jaar gemaakt wordt. Om tot deze bijzondere cuvée te komen worden de beste wijnen uit verschillende jaren apart gehouden en na 5 jaar samengevoegd. Dan volgt er nog 10 jaar rijping sur lie. Daarna kan de champagne pas op de markt gebracht wordt. Geduld is een schone zaak dus in dit geval maar zeker de moeite waard kan ik je zeggen. Frisse bubbels maar ook die accenten van noten en brioche. Geweldig!

Leuk dat er in het menu niet alleen voor vis gerechten gekozen is maar ook voor vlees. Zo zie je dat champagne prima samen kan gaan met bubbels! De entrecôte, die geserveerd wordt met pastinaakcrème, snijbiet en een saus van morilles, is perfect gebakken, zacht en heerlijk mals. Een leuk gekozen combinatie.

Afsluiten met de Palmer Collection Vintage 1985

De Amazone was al bijzonder, maar de lunch wordt nog specialer. We sluiten namelijk af met de Palmer Collection Vintage 1985. Een zeer bijzondere en zeldzame vintage champagne. Dat zie je al bij het inschenken. In het glas een donkergele kleur, bijna olijfkleurig. Je zou het zelfs goud kunnen noemen!

1985 was een lastig jaar in Champagne vanwege extreme weersomstandigheden. Een enorm koude winter met temperaturen rond -25 °C en zelfs nog sneeuw in mei! Maar in de zomer werd dit wijngebied juist op een hittegolf getrakteerd. Door deze extremen was de oogst maar de helft in vergelijking met andere jaren. Maar deze oogst was wel zeer geconcentreerd en krachtig na het doorstaan van al deze tegenslagen. Daardoor juist uniek en bijzonder. Ook deze wijn heeft een rijping sur lie gehad en de flessen zijn daarnaast 2/3e van de tijd ‘sur point’ gehouden. Je proeft dat deze champagne rijp van smaak is maar ook complex met hints van gedroogd fruit.  Ook komen er wat tertiaire aroma’s naar boven. Ik herken het zelf niet maar Raymond noemt champignons en truffels. Interessant!

Deze bijzondere champagne wordt geserveerd bij het dessert; een kaasplankje met rijpe kazen; Comté, Tête de Moines en een stukje schapenkaas van Kooihoek. Een mooie afsluiter van een geweldige lunch!

champagne met kaas

Over Palmer & Co

Het verhaal van Palmer & Co begint in 1947 als 7 welgestelde wijnproducenten besluiten hun kennis bij elkaar te brengen en een samenwerking aan te gaan. Met hun Premier and Grand Cru wijngaarden, gelegen in La côte des Blancs en de Montagne de Reims, gaan ze alleen voor perfectie en starten hun eigen productie. Vanaf dan ontstaat  ”Société des grands crus de la Champagne” waarbij je om lid te worden moet voldoen aan hele strenge eisen.

Maar waar komt dan de naam Palmer vandaan? Die is te danken aan de Engelse biscuitjes van Huntley & Palmers die in die tijd favoriet waren!

Nu beslaan de wijngaarden van Palmer zo’n 415 hectare, die verdeeld zijn over verschillende gebieden. Zo’n 200 hectare daarvan zijn Grand Cru and Premier Cru geclassificeerd. 50% van de verbouwde druiven is chardonnay, 40% is pinot noir en 10% is pinot meunier.

4 champagnes

Wil je ook eens genieten van deze Palmer Champagne? De Brut en de Blanc de Blancs zijn ook te verkrijgen bij de Gouden Ton. Meer lezen over Palmer & Co? Check hun website.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Het bericht Lunchen met Champagne van Palmer & Co verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

8x leuke restaurants op Sicilië (Ragusa, Modica en Syracuse)

$
0
0

Binnenkort op vakantie naar Sicilië? Leuk vooruitzicht! In deze blog geef ik je 8 tips voor leuke restaurants op Sicilië (Ragusa, Modica en Syracuse).  Alvast een waarschuwing; ik ben echt enthousiast over dit eiland en de leuke plekjes waar we geweest zijn, dus ik heb veel te vertellen en te veel leuke foto’s om uit te kiezen. Dus ik plaats er gewoon veel 😉 Hier komen de tips!

1. Eremo della Giubiliana – Ragusa

Onze eerste stop is een oud klooster uit de tijd van de kruisvaarders. Een rustige plek in de buurt van het plaatsje Ragusa waar we 2 nachten verblijven. We voelen ons meteen helemaal welkom als de auto aangenomen wordt en we een welkomstdrankje van amandel in ons hand krijgen.  Na een rondleiding door het klooster en buiten langs de mooie tuin, het zwembad en over de binnenplaats is het tijd voor wijn! De eerste sinds we hier aangekomen zijn.  Daarvoor gaan we naar de tuin.

We nemen een Nero d’Avola Il Frate Nero 2014 die hier bij het klooster gemaakt wordt. Er is een beperkte oplage van 1000 flessen per jaar en de wijn is dus alleen hier op locatie te proeven. Smaakt super! Heerlijk, zacht en mooi in balans. Bij Mark valt het ook goed in de smaak want ook zijn 2e glas is hiervan. Ik kies voor wit, de Damarino van Donnafugata (gemaakt van druivenrassen Damaschino, 50% en Catarratto, 50%). Ik heb in Nederland al eens een geweldige rode wijn van Donnafugata gedronken en nu dus benieuwd naar een witte. Ook deze stelt me niet teleur. Erg lekker!

‘s Avonds is de binnenplaats heel sfeervol en een perfecte plek voor een romantisch diner. Het eten en de bubbels die we kiezen zijn top. De bediening ietsje minder.

Meer info op de website

2. Locando Don Serafino – Ragusa

De lunch bij dit restaurant met 2 Michelin sterren was een huwelijkskado van vrienden. Die kennen ons in ieder geval goed, want wij worden zeker blij van heerlijk eten en wijn! Een leuke verrassing dus.

De locatie zelf is ook bijzonder. Het lijkt net een soort grot maar het was vroeger een plek waar paarden werden gehouden. De inrichting is een beetje gek. Net opgedekte tafels maar met kunststof doorzichtige stoelen. Bijzonder!

Ragusa zelf is trouwens een dorpje wat op de Unesco Werelderfgoed lijst staat. Sowieso ook een bezoekje waard dus!

Onze vrienden hadden vanuit Nederland al contact gehad met het restaurant. We konden ons dus helemaal laten verrassen en hebben ook geen menukaart gezien. We hebben genoten van verschillende heerlijke gerechten met mooie Siciliaanse wijnen er bij. De service was perfect!


Dit restaurant heeft ook een wijnkelder die we natuurlijk ook wel wilden zien. De sommelier nam ons mee naar zijn schatkamer, waar zo’n 6000 flessen liggen. En wat voor een flessen! Een wijnkelder om trots op te zijn en heel gaaf om te zien.

Meer info over dit restaurant kun je op hun website vinden. 

3. Gli Orti di San Giorgio – Modica

Modica is het mooiste stadje wat we bezocht hebben. Hier zie je het ene na het andere mooie gebouw en kijk je je ogen uit. Veel historie hier. Bij deze Duomo (er zijn er meerdere in Modica!) die je op de foto ziet ligt vlakbij echt een super leuke plek voor een drankje. En duidelijk dat wij buiten het seizoen waren want wij waren de enige. Terwijl dit echt een gave plek is.

Zo ligt het een beetje verstopt tussen de bomen en kun je een plekje kiezen op een van de strandstoelen of aan een van de tafeltjes van waar je een geweldig uitzicht over de stad hebt. Biertje en een wijntje er bij, beter kan niet! Echt een aanrader!

Meer info op de Facebook pagina.

stoelen

4. Accursio – Modica

Over dit Michelin ster restaurant hadden we vooraf al veel goede dingen gelezen en ook gezien*. Een jaar geleden toen we besloten dat Sicilië onze bestemming zou worden voor onze huwelijksreis, bedachten we ook dat we onze speciale dag wilden vieren met een diner bij een Michelin ster restaurant (niet wetende dat onze vrienden ons ook nog zouden verrassen met een etentje bij een sterrenzaak).

Het was echt GE-WEL-DIG!!! Ik word nog steeds heel enthousiast als ik terug denk aan die avond, de ervaring en het eten. Het restaurant  doet vrij gemoedelijk, misschien zelfs huiselijk aan. Het is vrij simpel ingericht en zeker geen stijve bedoening. Maar het ‘klopt’ allemaal wel, dus fantastische service en oog voor alle details. Vooral sommelier en maître Sergio is top. Zeker omdat hij de mooiste Siciliaanse wijnen voor ons inschenkt.

Wij kozen namelijk voor het 9-gangen vis menu met een arrangement van 5 wijnen daarbij. Vis moet vanzelfsprekend zwemmen! De gerechten zijn stuk voor stuk fantastisch en hebben duidelijk een ‘signatuur’ van de chef (Accursio Craparo). Dat vind ik leuk! Er is echt nagedacht over de gerechten en wat de chef over wil brengen. Zijn creativiteit komt ook duidelijk naar voor. Het beste voorbeeld daarvan is het een na laatste gerecht wat we gepresenteerd kregen. Dat zie je op de fotocollage links onderaan. Een eitje! Denk je… Want het is een dessert en heeft niks met ei te maken.

Dit was echt een feestje!!! En mijn absolute favoriet van de vakantie.

Meer info over dit restaurant kun je vinden op de website

*Door deze aflevering van Sicily unpacked van de BBC zijn we op het idee gekomen om naar Accursio te gaan (vanaf +/- 47e minuut). In deze serie (die uit 3 afleveringen bestaat) zie je een chef en een historicus die beide een passie voor dit Italiaanse eiland delen. Zij reizen samen over het eiland en kijken er ieder naar vanuit hun eigen achtergrond. Leuk om te kijken voorafgaand aan je vakantie! Krijg je nog veel meer zin om te gaan!

5. Minu Cafe – Syracuse

Leuke plek voor een ontbijt! Niet te groot, dus je moet geluk hebben dat je een tafeltje hebt maar als dat gelukt is kun je hier lekker genieten van een verse smoothie, koffie, broodjes, fruit salades of een croissantje. Een deel van Syracuse is vrij toeristisch en dus druk maar dit ligt ietwat buiten dat gebied, dus ook daarom is dit een aanrader.

Meer info op hun Facebookpagina.

interieur minu cafe

6. Kantunera – Syracuse

Bij dit restaurant met terras valt mijn oog op het ‘winebar’ wat op de windschermen aangegeven staat. Een goed reden om hier even plaats te nemen want zin in wijn hebben we natuurlijk altijd. Zeker op vakantie! En trek hebben we ook. Op de kaart staan allerlei plankjes met heerlijke hapjes. Lastig kiezen! Na het zien van alle verse vis op de markt eerder die dag gaan we uiteindelijk voor het visplankje.

Dat blijkt een hele goede keuze te zijn. Wat ziet dat er super uit! En het smaakt ook geweldig. Top! Daarbij een Moscato di Noto. Voor mij een hele ontdekking. Bij Moscato denk je meteen aan zoet, maar dit is een droge variant. Echt heerlijk! Perzik, maar ook een frisse smaak en dus absoluut niet zoet.

Meer info op hun Facebookpagina.

7. Irma la Dolce – Syracuse

Dit is een klein schattig restaurantje waar de meeste plek buiten op het terras is. Wat helemaal prima is, want dan zit je op een mooi pleintje. Hier hebben we een van de ochtend ontbeten. De eigenaren van deze zaak zijn heel relaxed en ook creatief. Zo zijn de menukaarten handgeschreven en in een leesboek geplakt. Geinig! Ik ging hier voor yoghurt met granola (kreeg een soort cornflakes) en Mark voor een panini.

Meer info op hun Facebookpagina.

irma la dolce

ontbijt bij irma la dolce

8. Monzu – Syracuse

Monzu zit in een mooi straatje in het oude historische deel van Syracuse. Daardoor ook een drukke plek en vrij toeristisch maar toch een aanrader. We deelden een voorgerecht en hadden alle twee pasta daarna. Super lekker! Daarbij nam ik een glas Grillo, een heerlijke Siciliaanse wijn die ik je zeker kan aanraden. Echt iets voor de zomer.

Kan geen website of Facebookpagina vinden, maar misschien heb je wat aan de Tripadvisor pagina.

Nog meer Sicilië tips?

Ga je binnenkort op vakantie naar Sicilië? Lees dan ook de artikelen die ik al eerder over dit eiland schreef op mijn blog! Zo lees je over leuke wijnbarren in het artikel: Sicilië tips: 5x leukste wijnbarren in Modica, Syracuse en Palermo en lees je in  Op vakantie naar Sicilië waarom het eigenlijk zo’n leuk eiland is en waarom je hier echt eens op vakantie moet gaan!

Heb je wat aan deze tips gehad? Dan vind ik dat super leuk om te horen! Laat dan zeker een reactie achter!

Meer plekken voor heerlijke wijn?

Ook in Nederland zijn er natuurlijk prachtige plekken vinden voor wijn en goed eten. Daar lees je meer over in de blogs met leuke restaurants in Leiden, leuke restaurants in Den Haag of leuke restaurants in Den Bosch? Mocht je  aanvullingen hebben hoor ik het natuurlijk graag. Het is altijd leuk om nieuwe plekken te ontdekken.

Heb je vrienden/collega’s/bekenden die binnenkort naar Sicilië gaan? Dan is dit artikel vast ook  interessant voor hen! Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast 🙂

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! 

Het bericht 8x leuke restaurants op Sicilië (Ragusa, Modica en Syracuse) verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Meerwijnvoorvrouwen bezorgt je een Sixpack!

$
0
0

Droom je over een sixpack? Daar kan Meerwijnvoorvrouwen bij helpen! En je hoeft er niet eens voor naar de sportschool! Deze Sixpack is een wijnabonnement dat om de maand bij je thuis afgeleverd wordt. Wat er in zit en hoe de wijnen zijn? Ik mocht een Sixpack uitproberen en vertel je er alles over in deze blog. 

Meer wijn voor vrouwen?

Eerst wat meer over Meerwijnvoorvrouwen. Het idee voor dit concept komt van Debby die gegrepen door het wijnvirus ging werken in een wijnspeciaalzaak en na het volgen van de ene na de andere wijncursus sinds 2017 zelfs register vinoloog is. Een echte wijnliefhebber en ook wijnkenner dus. Meerwijnvoorvrouwen is een online wijnwinkel waar je een assortiment wijnen vindt die door Debby geselecteerd zijn. Haar focus ligt op goede kwaliteitswijnen voor een mooie prijs maar die er ook goed uit zien en originele etiketten hebben. Op die manier heb je een wijn waarvan je van het hele totaalplaatje blij wordt.

In de webshop zijn de wijnen vervolgens onderverdeeld in verschillende categorieën die vrouwen zeker aan zullen spreken. Zo heb je bijvoorbeeld de categorie ‘Fabulous Friendsnight’ ‘Delicious Dinner’ en ‘Something sparkly’. Het maakt de webshop anders dan anders en dat is leuk!

Naast flessen die je zelf kunt uitkiezen, is er dus ook de Sixpack waarmee je jezelf kunt laten verrassen. Deze wijnbox bestaat uit 6 flessen die bij je thuis afgeleverd wordt. Makkelijk!

Wat zit er in de Sixpack?

Tijd om eens te kijken wat er in de Sixpack zit, ik ben erg nieuwsgierig geworden! Als ik de wijnbox open zie ik niet meteen de flessen. De flessen zijn afgedekt met vrolijk roze papier, ik vind een Meerwijnvoorvrouwen magneetje en een zakje met een paar snoepjes en het kaartje van Meerwijnvoorvrouwen met het telefoonnummer voor vragen.

Leuke details! Maar nu wordt het echt tijd om de flessen eens nader te bekijken!

Uit de doos haal ik:

Bubbels:

  • Feudo Arancio Accussi Extra Dry
  • Louis Grenelle Cuvée Acajou Demi-sec

Witte wijn:

  • Piersanti Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico
  • Hammel und Cie Liebfraumilch

Rode wijn: 

  • Moment de Plaisir Rouge

Versterkte wijn:

  • Xarada Mistela Negra

In de doos zit ook een boekje met informatie over de wijnen maar lees je ook waar de wijn goed mee gecombineerd kan worden. Naast die wijn spijs suggesties krijg je ook bij elke wijn een recept van een gerecht wat perfect bij desbetreffende wijn past.

De wijnen die ik er uit haal bevestigen inderdaad het concept. De wijnen hebben aansprekende etiketten waardoor je meteen extra nieuwsgierig wordt naar de wijn. Die van de Hammel und Cie Liebfraumilch (de meest rechtste op de foto hieronder) had ik al eens voorbij zien komen maar de rest van de flessen en etiketten zijn nieuw voor mij.

Vooral de etiketten van de Feudo Arancio Accussi en de Mistela Negra vind ik erg gaaf! En ja, ik word ook wel blij van mooie flessen wijn, al gaat het natuurlijk uiteindelijk ook om de smaak.

De 6 mooie flessen uit de Sixpack op een rijtje

Tijd om te proeven

En dus is het hoog tijd om de wijnen te proeven en uit te vinden of ze naast een mooi uiterlijk ook een lekker innerlijk hebben! Ik begin met de twee witte wijnen.

Piersanti Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico – Verdicchio

Deze wijn is gemaakt van de Verdicchio, een druif die je vooral in de Marken (Marche) regio in Italië terug vindt.

In deze wijn proef ik een zuurtje waardoor het een lekkere frisse wijn is. Op het einde proef je ook iets kruidigs. Totaal niet zoet dus een wijn die goed in mijn straatje past.

Hammel und Cie Liebfraumilch – Müller-Thurgau, Kerner, Silvaner, Scheurebe

Liebfraumilch is een wijn met een slechte naam, die ontstaan is door de massaproductie van deze wijn. Misschien heb je zelf ook geen al te positief beeld van deze Duitse wijn. Maar vroeger, begin 1900, werd deze wijn heel anders gezien; een unieke wijn die zelfs tot de top van Europa behoord. Wijnmaker Hammel wil deze tijden met deze  Liebfraumilch uit de Pfalz laten herleven.

Eens kijken of dat gelukt is. Bij deze wijn ruik je het meteen, dit is een hele fruitige. Ik herken perzik en mango en niet alleen in de geur maar ook in de smaak. In de verte een heel klein zuurtje, maar voor mij blijft het desondanks toch iets te zoet. Gave fles, maar de wijn is niet helemaal mijn smaak. Wel leuk om geprobeerd te hebben, zeker ook vanwege de druiven waarvan deze wijn gemaakt is. Die drink ik niet zo vaak! In het informatieboekje wordt deze wijn aanbevolen bij sushi, Aziatische keuken en zelfs blauwe kaas. Meer een eetwijn dus. En een goed excuus om weer eens sushi te bestellen om die combinatie eens te testen 😉

Feudo Arancio Accussi Extra Dry – Grillo

Sinds de vakantie vorig jaar ben ik fan van Sicilië en ook van de Siciliaanse wijnen. Dus toen ik deze fles uit de doos haalde was ik extra nieuwsgierig naar deze mousserende wijn. De Grillo druif kende ik al wel van witte Siciliaanse wijnen. Die drink ik graag, helemaal in de zomer. Echt een mooie wijn voor in de zon.  Nu dus bubbels!

Zoals het etiket al aangeeft is deze mousserende wijn droog, maar zeker niet te. De geur en smaak die me het meest opvalt is die van perzik wat de wijn lekker fris maakt. Mooie fijne bubbels die naar meer smaken!

Louis Grenelle Cuvée Acajou Demi-sec – Cabernet Franc

Niet een maar twee flessen bubbels dus in deze sixpack! En deze tweede die ik proef, de Acajou, is wel heel bijzonder want het is een rode mousserende wijn. Dat kom je niet vaak tegen. Deze Louis Grenelle is een demi-sec.

De vermelding demi-sec doet mij vermoeden dat deze wijn wat aan de zoete kant zal zijn. Demi-sec geeft namelijk aan hoeveel gram suiker per liter er aan de bubbels is toegevoegd. Maar ik zit er naast! De wijn is heel anders dan verwacht. Ik proef niks zoets en proef eerder wat meer ‘aardse’ tonen zoals koffie. Ik proef verder wat van blauwe bes en een klein bittertje. De wijn is zelfs best krachtig. Een bubbel waar je rustig de tijd voor moet nemen. Een mooie verrassing.

Moment de Plaisir Rouge – Syrah

Deze Franse rode wijn komt uit de Languedoc Roussillon. Een zachte milde wijn die mooi in balans is. Vrij licht van kleur maar ook qua smaak. Dit is geen krachtpatser maar een fijne wijn met wat fruitige tonen van framboos. Valt goed in de smaak.

Moment de Plaisir rouge

Xarada Mistela Negra – Priorat

Leuk dat er ook een versterkte wijn in de doos zit. Gaaf etiket ook! Deze Mistela is gemaakt van Garnacha Negra. Ik ken de witte en de blauwe variant van dit druivenras, maar dat er ook nog een zwarte versie van is? Weer wat geleerd!

Deze wijn proefde ik als laatste. Ben geen grote fan van versterkte wijn omdat ik het meestal al snel te zoet vind. Maar deze is heerlijk! Het doet me denken aan sherry (PX). De geur en smaak van rozijnen en dadels zijn er duidelijk uit te halen. Ik dronk deze Mistela bij een stukje kaas. Lekkere combi.

En?

Meerwijnvoorvrouwen is een webshop die echt anders dan anders is! Een originele insteek en verrassende, aansprekende wijnen. Datzelfde geldt ook voor de Sixpack, die verder duidelijk met aandacht en oog voor details ingepakt en verstuurd is. Leuk voor jezelf of als kado voor een vriendin of familie!

De Sixpack kost €49,95.  Eenmalig of iedere 2 maanden bestellen als een wijnabonnement, dat is helemaal aan jou. Het kan allemaal.  Meer info over Meerwijnvoorvrouwen en de webshop vind je op de website.

Winactie!

Wil je kennismaken met dit originele en verrassende concept, dan raad ik je aan morgen de Facebookpagina van Wijntjes met Esther in de gaten te houden. Ik mag namelijk 2x een Meerwijnvoorvrouwen couchtasting weggeven waarbij elke winnares 5 vriendinnen mag uitnodigen voor een wijnproeverij thuis!

En zo’n couchtasting is echt heel relaxed! Debby van Meerwijnvoorvrouwen verzorgt de wijnen en bijpassende hapjes. Jullie kunnen het je gemakkelijk maken thuis op de bank en op die manier genieten van deze gave proeverij. Zeker meedoen dus!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Het bericht Meerwijnvoorvrouwen bezorgt je een Sixpack! verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Planeta Moscato di Noto; verrassende Siciliaanse wijn!

$
0
0

Tijd om weer eens een proefartikel te schrijven. En dit keer een Siciliaanse wijn in de hoofdrol. Ben jij bekend met wijnen van dit mooie Italiaanse eiland? Deze Moscato di Noto van Planeta is er zeker een om te onthouden kan ik je alvast verklappen.

Planeta Moscato di Noto proeven

Moscato ken je misschien beter als de muskaatdruif en dan waarschijnlijk de zoete variant. Maar met deze druif kun je alle kanten op! En zo heb je dus ook droge moscato wijnen. Vorig jaar, tijdens mijn vakantie op Sicilië, proefde ik heel veel geweldige Siciliaanse wijnen waaronder een Moscato di Noto secco (droog). Een fijne wijn! Dus toen ik eenmaal terug thuis een Moscato tegenkwam bij Gall & Gall, kon ik die niet laten staan.

Deze Moscato van Planeta is licht van kleur  en ruikt al heerlijk zodra je de wijn inschenkt. De aroma’s spatten het glas uit; veel perzik en abrikoos. Hij is lekker fruitig en niet te zoet. Een mooie wijn voor de zomer! Dus zon, kom maar op!

Moscato

Genieten van een Moscato di Noto in Syracuse. Een goede wijn voor bij dit geweldige visplankje!

Planeta

Planeta is een van de bekendste wijnhuizen van Sicilië en een bedrijf wat al generaties lang door familie gerund wordt. Innovatie speelt hierin een belangrijke rol. Op het eiland hebben ze op 5 verschillende plekken wijngaarden waarbij de wijngaard echt aangepast is aan die specifieke plek met de bijbehorende specifieke eigenschappen. Elke wijngaard blijft zo uniek.

De eerste wijnstokken werden in 1985 gepland in Menfi en 10 jaar later werden de etiketten op de eerste flessen geplakt. Met deze Chardonnay zette Planeta zichzelf op de kaart. Naast deze bekende druif, volgden er ook wijnen gemaakt van inheemse druiven die ze plantten bij de andere wijngaarden in Vittoria, Noto (sinds 1998), Etna en Capo Milazzo.

Toen wij er op vakantie waren brachten wij ook een bezoekje aan een van de wijngaarden, namelijk die bij de Etna. Hier kregen we een rondleiding en proefden we een aantal wijnen. Jammer genoeg geen Moscato maar wel andere mooie wijnen.

Naast wijn maken vindt de Planeta familie kunst, cultuur en gastvrijheid ook erg belangrijk en speelt dat een belangrijke rol in wat ze doen.

Conclusie over deze Planeta Moscato di Noto

Heerlijke wijn! Ik geef deze Siciliaanse wijn 4,5 druifjes. Zeker een wijn die ik ook zelf weer zou kopen! Alvast een aanrader voor de zomer over een paar maanden.

Druiven: Moscato
Waar te koop: Gall & Gall
Prijs: €15,49

 

 

En lijkt het jou wat deze wijn? Als je deze probeert, ben ik erg benieuwd wat jij er van vindt! Laat maar weten!

Meer lezen over Sicilië?

Op mijn blog vind je nog meer artikelen over dit Italiaanse eiland. Ik proefde voorafgaand aan mijn vakantie ook al Siciliaanse wijnen; Donnafugata Sherazade en nog een wijn van Planeta.

Voor leuke restaurant en wijnbar tips moet je zeker Sicilië tips: 5x leukste wijnbarren in Modica, Syracuse en Palermo en 8x leuke restaurants op Sicilië (Ragusa, Modica en Syracuse) lezen.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Het bericht Planeta Moscato di Noto; verrassende Siciliaanse wijn! verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Gezellig eten bij Brasserie Chapter

$
0
0

Het lange paasweekend begon ik afgelopen donderdagavond meteen goed. Samen met een vriendin ging ik uit eten. Na goede dingen te hebben gelezen over Brasserie Chapter, werd dat onze bestemming die avond. Brasserie Chapter vind je in de Annastraat een zijstraat van de Oude Molstraat. Een gezellig terras voor de deur, maar helaas nog steeds geen weer daarvoor. Snel naar binnen dus!

Brasserie Chapter in de Annastraat

Brasserie Chapter; klein maar fijn

Het restaurant is niet heel groot (30 plaatsen) maar wel stijlvol ingericht, knus en gezellig. Wat meteen opvalt is de spreuk op de muur ”Tell me what you eat, and I will tell you who you are”. Daarnaast valt het ook op dat de keuken een prominente plek heeft in het restaurant. Dit is pas echt een open keuken. Groot is die keuken trouwens niet. Het maakt me nieuwsgierig naar de gerechten. Ik heb al wel foto’s gezien maar krijgt de chef dat echt allemaal voor elkaar in die kleine keuken? Dat gaan we snel uitvinden.

Brasserie Chapter wordt gerund door gastvrouw Jolijn en chef-kok Rick. En verder niemand! Al kom ik daar pas op het einde achter als we afrekenen en er naar vraag of ze dit echt samen doen. Je merkt gedurende de avond ook zeker dat ze goed op elkaar ingespeeld zijn. De chef serveert ook wel eens een bord uit en helpt met afrekenen. Leuk team zo! Eerder hadden zij trouwens al een restaurant, namelijk op Curacao!

De menukaart

Een keuze maken

Terug naar het begin van de avond. We krijgen de menukaart en in een oogopslag heb je meteen een beeld wat dit restaurant te bieden heeft. Een overzichtelijke kaart, Frans georiënteerd, waarbij je kunt kiezen voor een menu (3 of 4 gangen) of à la carte. Wij gaan voor dat laatste.

Ik heb tonijn tataki & tartaar gespot, dus mijn voorgerecht is meteen duidelijk. Over het hoofdgerecht denk ik wel wat langer na. De dorade doen? Of de bavette met pompoenrisotto? Nee, ik ga uiteindelijk voor de truffelrisotto met paddestoelen.

We beginnen met een glas witte wijn; Verdejo die heerlijk en lekker fris is.

De tonijn tartaar en tataki wordt voor ons (ja we zijn eensgezind vandaag) neergezet. Mooi plaatje! Ziet er geweldig uit. Qua smaak is dat het bijna. De tartaar is perfect maar de kruiden (togarashi) aan de buitenkant van de tonijn tataki zijn mij (en ook mijn tafelgenote) iets te zout. Verder wel een heerlijk gerecht met de zoetzure komkommer, wakame, soja en wasabi.

Yummy: tonijn!

De Verdejo is zo lekker dat ik mijn plan om ook nog een rode wijn uit te proberen laat varen en nog een glas van de Verdejo neem. Misschien ook wel beter met de risotto in het vooruitzicht.

De truffel risotto met groentes, paddestoelen en een eitje krijgen we van Rick, die onze borden aan tafel nog van verse Parmezaanse kaas voorziet. Nu is het gerecht helemaal compleet. Snel proeven!

Nou dit is super! Ik ben zowieso fan van risotto én van risotto met truffel helemaal. Als je dan een zo’n goed geslaagde risotto proeft is dat echt genieten. Hoe lekker het ook was, voor mij was het zelfs nog te veel. Helaas geen plek meer voor een dessert. Jammer want het warme chocolade taartje had mij wel wat geleken!

Truffel + risotto = super lekker!

En?

Heerlijk eten, gezellige sfeer en goede service! Leuk om te zien hoe Jolijn en Rick dit samen zo runnen en dat dit ook gesmeerd verloopt. Een restaurant om zeker nog eens terug heen te gaan!

Ga je ook eens langs bij Brasserie Chapter? Leuk om te horen wat jij er van vindt! Laat je het weten?

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Het bericht Gezellig eten bij Brasserie Chapter verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.


De leukste terrassen in Den Haag: Mijn 10 tips!

$
0
0

Wat zijn de leukste terrassen in Den Haag? Goede vraag en ook een helebelangrijk want als we de weerberichten mogen geloven laat de zon zich dit weekend weer eens echt goed zien. Yes! EIN-DE-LIJK terrasweer!! Vandaar dat ik in dit artikel de leukste terrassen van Den Haag met je deel. Want wat is er nou leuker dan lekker borrelen met heerlijke wijn op het terras, in de zon? Er is zoveel te kiezen in Den Haag maar hier volgen mijn 10 tips voor echte hotspots, in willekeurige volgorde.

De leukste terrassen in Den Haag volgens Wijntjes met Esther

1. Capriole Café

Dit restaurant in de Binckhorst kan niet ontbreken in dit lijstje met leukste terrassen in Den Haag. Hun mooie terras is direct aan het water gelegen. Een van de beste plekken van Den Haag om van een wijntje, biertje of een koffie of koffiecocktail te genieten. Koffie is namelijk een van de specialiteiten van Capriole Café.

leukste terrassen in Den Haag: Carpiole

2. Bink Rooftop bar en restaurant

Bij Bink Rooftop bar en restaurant kun je voor wijn en lekkere hapjes plaats nemen op het dak! Aan beide kanten van het restaurant heb je een terras met aan de ene kant uitzicht over de Binckhorst en aan de andere kant de mooie skyline van de stad. Ga jij ook een keer het dak op voor een wijntje daar?

leukste terrassen in Den Haag: Bink rooftop

3. Café De Kade 

Aan de Bierkade vind je allerlei gezellige restaurantjes en cafeetjes. Een van mijn favorieten was restaurant Blij maar intussen is dit overgenomen en heet dit restaurant nu Café restaurant de Kade! Nieuwe eigenaren, nieuw terrasmeubilair en ook binnen een nieuwe inrichting maar nog steeds een heerlijk plekje waar je uitstekend kunt genieten van wijn in de zon!

leukste terrassen in Den Haag: cafe de kade

4. Palmette

Sinds vorig jaar vindt je Palmette op de Plaats. Deze plek hoort zeker in mijn lijstje met leukste terrassen in Den Haag. Dit restaurant is van dezelfde eigenaars als Bar Bistro de Twee Heeren! Binnen hebben ze een hele gave muurschildering die je zeker ook even moet bekijken als je er heen gaat. Maar daarnaast is er ook een mooi groot terras, waar je kunt genieten van je wijn.

leukste terrassen in Den Haag: palmette

5. Wicked Wines

Een aanrader voor alle wijnliefhebbers! Deze wijnbar en tevens restaurant ligt aan het gezellige Anna Pauwlowna Plein, net iets buiten het centrum in het Zeeheldenkwartier. Midden op het plein is er een groot terras waar je kunt genieten van wijntjes uit allerlei landen. Zo proefde ik daar ook eens een hele lekkere Roemeense wijn!

Geen zin in een wijntje? Dan hebben ze ook allerlei gin tonics en andere cocktails. Van die drankjes krijg je vast trek, en ook daarvoor ben je bij Wicked Wines op het goede adres. Het eten is altijd goed. Zo hebben ze sushi!!! Maar ook burgers, curry en nog veel meer, allemaal Frans/Aziatisch georiënteerd. Dit is een van de gezelligste terrassen van Den Haag!

leukste terrassen in Den Haag: Wicked Wines

leukste terrassen in Den Haag: Wicked Wines

6. Grapes and Olives

Nog een must voor wijnliefhebbers! Dit is een (mediterraanse) wijnbar gelegen aan de Veenkade waar je volop keuze hebt uit allerlei wijntjes, die je kunt combineren met allerlei hapjes. De kaart hiervoor verandert regelmatig, maar wij hebben de keer dat wij er waren genoten van heerlijke risotto, ham en een kaasplankje. Precies wat goed bij je wijn past: perfect! Grapes and Olives heeft buiten direct voor het restaurant wat hoge statafels staan waar je aan kunt plaats nemen, maar daarnaast is er ook een terrasboot met gezellige zitjes.

leukste terrassen in Den Haag: Grapes & Olives

7. Bouzy

En nog een wijnbar die ik je graag wil aanraden! Tja, als wijnblogger kun je natuurlijk niet anders 😉 Je moet wel een beetje geluk hebben want bij wijnbar Bouzy staan er niet heel veel tafeltjes buiten (een mini terras dus). Dus mocht het je niet lukken om een plekje buiten te bemachtigen neem dan vooral binnen plaats. Een van de beste keuzes trouwens: De Spatburgunder van Weingut Nelles. Zelf door Bouzy geïmporteerd en super smaakvol.

In ieder geval heb je hier volop keuze uit allerlei wijnen en vergeet ook niet naar de menukaart te kijken voor een lekker hapje. Genoeg opties! En mocht er helemaal geen plek zijn, nog niks aan de hand. Iets verder op zit Bistro Vertus, van dezelfde eigenaren, waar ook een paar tafeltjes buiten staan. Ook hier kun je genieten van heerlijke wijnen (en lekker eten)!

leukste terrassen in Den Haag: Bouzy

 

leukste terrassen in Den Haag: bistro vertus

Genieten van een Riesling en een Chenin Blanc bij Bistro Vertus

8. het Heden

Je verwacht het misschien niet maar bij het Heden aan het Noordeinde kun je in de tuin zitten! Hartstikke leuk, midden in de stad en dan zo’n plek. Leuk om hier een wijntje te drinken of misschien een gin tonic of andere cocktail? Ook de high tea is trouwens een aanrader. Hier ben ik een aantal keer voor bij het Heden geweest en dit was altijd geslaagd. Zeker omdat alles huisgemaakt is.

9. Strandpaviljoen Zuid

Niet een terras in Den Haag centrum, maar toch haalt hij deze lijst. Het strand is natuurlijk ook een topplek met zonnig weer. Als ik naar het strand ga kies ik eigenlijk altijd voor strand Zuid. Ik vind het een relaxte plek en het is er niet zo druk als in Scheveningen. Wat mij betreft de beste strandtent is strandpaviljoen Zuid. Heerlijk toch, tot na zonsondergang op het terras zitten met een wijntje? De huisgemaakte pizza uit de steenoven is trouwens een aanrader mocht je trek krijgen. Maar ook hier volop andere gerechten en snacks waar je uit kunt kiezen.
Gesloten van oktober tot en met februari.

leukste terrassen in Den Haag: Strand Zuid

10. Bar & Restaurant Milú

Bar & restaurant Milu mag zeker niet ontbreken op dit lijstje. Ik kom hier regelmatig (en niet alleen in de zomer) voor een borrel. De locatie is top, zo midden in de stad en het is er altijd gezellig. Binnen is het leuk zitten maar als de zon er is, kun je ook plaats nemen op het terras. En dan genieten van een van de vele drankjes op de kaart.  Er zijn cocktails, allerlei biertjes en ook een leuke selectie wijnen. Ik ken ze intussen allemaal wel denk ik 😉 Voor bij dat drankje hebben ze allerlei lekkere hapjes en heb je een keer geen zin om te koken dan kun je hier ook goed eten. Shared dining is het concept, dus dat betekent gezellig allerlei gerechtjes delen met je gezelschap. Klinkt goed, niet?!

 

Zo dit was mijn lijstje met leukste terrassen in Den Haag! Wat is jouw favoriete terras in Den Haag? Mis ik nog iets leuks? Laat het vooral weten!

Meer tips in Den Haag?

Kijk dan eens op mijn pagina met alle tips in Den Haag! Of check de blog met leuke restaurants in Den Haag, waar je kunt lezen waar je allemaal fantastisch kunt eten.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt 🙂

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Het bericht De leukste terrassen in Den Haag: Mijn 10 tips! verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

7x Wat je écht moet weten over Riesling wijn

$
0
0

Riesling wijn is een van mijn favorieten. Dit druivenras verdient dan ook zeker een artikel op dit wijnblog. Eigenlijk heb ik de smaak van Riesling tijdens de wijncursus WSET 2 pas echt goed leren waarderen. Daarvoor had ik net als veel mensen last van het vooroordeel dat de smaak van Riesling vooral zoet is. Dat bleek zeker niet altijd waar. Tijd voor een hernieuwde kennismaking met Riesling wijn aan de hand van 7 feiten.

1. Riesling wijn is niet altijd zoet

Riesling associeerde ik voorheen dus met zoet. Daar ben ik meestal niet zo gek op een zoete smaak dus sloeg ik deze wijn het liefst over. Dat bleek een onjuist vooroordeel. In Riesling zit vaak iets van een ‘zoetje’ ofwel iets fruitigs en een zuurtje. En het is de kunst om hier een mooie balans in te vinden. Mijn docent vertelde tijdens de wijncursus dat de Duitsers zelfs een naam hiervoor hebben, namelijk ‘Spielerei’. Het is iets typisch voor de Riesling wat je in de meeste wijnen ook zo zult herkennen.

Op zich is het vooroordeel over zoete Riesling niet heel gek trouwens. In het verleden is de Riesling druif vooral gebruikt om zoete wijnen (Liebfraumilch genoemd) te produceren. Hiervoor bleek een grote markt te bestaan in het lagere prijssegment. Producenten probeerden daarom zo veel mogelijk wijn tegen zo min mogelijk kosten te maken, wat de kwaliteit niet ten goede kwam.

Droge Riesling wijn kan je het best vinden door te kijken naar het alcoholpercentage en de plaats waar de wijn geproduceerd is. Als er meer (+12% ongeveer) alcohol in de wijn zit, kan je er redelijk van uitgaan dat een groot deel van de suikers is vergist en omgezet in alcohol. Daardoor zal de smaak droog zijn. Als er minder alcohol aanwezig is (richting 8%) heb je kans dat er relatief veel suikers zijn achtergebleven, wat je zal proeven als een zoetere wijn.

Voor wijnregio’s waar droge Riesling wordt gemaakt en die je eenvoudig kan vinden kan je het best kijken naar Duitse wijn (zoek naar ‘Trocken‘) uit de Rheingau, Pfalz of de Moesel. Ook Franse Riesling uit de Elzas is over het algemeen droog.

2. Riesling is 1 van de beste witte druivenrassen

Zoals ik net al zei is het niet langer zo dat Riesling vooral gebruikt wordt om zoete wijn in bulk te produceren. Veel producenten richten zich op de productie van mooie kwaliteitswijn, waarin ze de fantastische kenmerken van de Riesling zo goed mogelijk naar voren willen laten komen. Wijnkenners zien Riesling tegenwoordig samen met Chardonnay als een van de beste witte druivenrassen.

Witte wijn moet je over het algemeen het liefst zo snel mogelijk drinken. Een van de kwaliteiten van Riesling is dat je hem heel mooi kunt laten rijpen. Een uitstekende fles Riesling kan wel tientallen jaren onder goede omstandigheden in een wijnkelder worden bewaard en is dan nog steeds goed. Dat hebben we vooral te danken aan de zuren in de wijn, die een conserverende werking hebben.

De druiven van dit druivenras kunnen ook een zogenaamde edele rotting ondergaan: daarbij blijven de druiven na de oogsttijd hangen en beginnen te rotten. Dat klinkt misschien vies, maar hierdoor geven de druiven andere en heel bijzondere smaken af. Bij Riesling zijn dat amandelen, abrikozen, honing.

3. De geur van petroleum is top!

Hmmm wat ruikt wijn toch lekker naar fruit, bloemen, noten en …. petroleum!? Bij Riesling wijn kan je misschien schrikken van de geur van petroleum, maar juist deze geur is iets waar liefhebbers erg blij van worden.  Vooral wat rijpere en goede kwaliteit wijn kan deze geur afgeven. De geur komt van een chemisch stofje met de naam TDN, die er onder meer voor zorgt dat je deze wijn zo goed kan bewaren.

4. Koel = prima voor Riesling

Riesling komt oorspronkelijk uit Duitsland en staat nog altijd bekend als een Duitse wijn. Het is dan ook het land waar de meeste Riesling aangeplant staat en natuurlijk het land waar je als eerste aan denkt bij Riesling. Riesling komt het best tot zijn recht in een koel klimaat. Het is dus logisch dat uit landen met een koel klimaat de mooiste Riesling wijn komt, de reden is dat de zuren in de wijn zich in een koel klimaat het mooist ontwikkelen.

In Europa ken je naast de bekende Duitse waarschijnlijk ook wel de Oostenrijkse en de Franse Riesling (in de Elzas) maar verder is deze druif ook te vinden in bijvoorbeeld Luxemburg en buiten Europa vooral in Nieuw-Zeeland, Canada, Australië en de VS.

5. Riesling rijpt niet graag op hout

Ik hou van houtgerijpte wijnen maar Riesling is geen druivenras dat er op vooruit gaat door houtrijping. Een houtgerijpte uitvoering zal je dus niet snel tegenkomen.

6. Je proeft waar Riesling groeit

Riesling is heel veelzijdig! Deze druif groeit op allerlei verschillende ondergronden en neemt de eigenschappen van de bodem waarop hij groeit dan ook in zich op. In wijntermen wordt dan gezegd dat het terroir een belangrijke rol speelt. Riesling komt het best tot zijn recht op een rotsachtige ondergrond, wat mineralige aroma’s aan de wijn geeft.

7. Riesling wijn combineert fantastisch met pittig eten

Als je een goede te pakken hebt vind je in deze wijn een mooie balans met heerlijke zuren en mineraliteit. Een Riesling met zuren van citrus kan je heerlijk combineren met pittig eten. Probeer eens een combinatie met Indiaas: super!

3x Riesling wijn geproefd

Voor dit artikel leek het me leuk Rieslings uit 3 verschillende landen te proeven dus kocht ik er een uit Frankrijk, een uit Australië en een uit Duitsland. En ja het zijn echt 3 hele verschillende wijnen! Er zit er vast ook een tussen die jij lekker vind!

Drie flessen Riesling wijn

Drie flessen Riesling wijn

Ik proefde:

  1. André Stuber Riesling uit Frankrijk – Zacht, niet heel uitgesproken. Fris (abrikoos) en heel in de verte een zuurtje. Een mooie Elzas variant!
  2. Steffen Riesling Trocken Cuvee #01  uit Duitsland – Veel smaak maar voor mij te fruitig.
  3. d’Arenberg the Drydam Riesling uit Australië. Hier proef je een heel klein ‘bubbeltje’, iets bloemigs en ook wit steenfruit in de richting van abrikoos. Hier zit dat mooie van Riesling in; een zuurtje en een zoetje. Maar heel goed in balans, dat zelfs iemand die niet van zoet houdt zoals ik, dit erg kan waarderen. Deze wijn is voor mij de grote favoriet, echt heerlijk.

Je weet nu wat je moet weten over Riesling wijn. Tijd om te gaan proeven! Welke past het beste bij jouw smaak denk je? Of ben je toevallig ook al een fan? Leuk als je het laat weten!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Het bericht 7x Wat je écht moet weten over Riesling wijn verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Siciliaanse wijn proeven? 3x te gekke wijnhuizen op Sicilië!

$
0
0

Siciliaanse wijn vind ik geweldig! Sicilië is een wijnregio in opkomst en de Sicilianen zijn ook erg trots op hun wijn. En dat is ze goed recht.  Tijdens onze vakantie een aantal maanden geleden kozen we steeds de lokale wijnen (er werd ook overal duidelijk onderscheid gemaakt tussen Italiaanse wijn en Siciliaanse wijn terwijl Siciliaanse wijn natuurlijk ook gewoon Italiaanse wijn is) en hebben zo heel veel verschillende wijnen van dit eiland geproefd. En dat viel eigenlijk nooit tegen! De opbrengsten uit deze wijnregio zijn trouwens niet mis. Sicilië is namelijk een van de wijnregio’s van Italië die het grootste oppervlakte met wijngaarden heeft!

Een van de wijngebieden is het gebied rondom de Etna, de vulkaan die nog altijd actief is. Wij bezochten 3 wijnhuizen in dat gebied.

Siciliaanse wijn proeven bij wijnhuizen rondom de Etna

1. Feudo Vagliasindi

Feudo Vagliasindi was een van de eerste locaties die we boekten voor onze huwelijksreis naar Sicilië. Het leek ons leuk om tijdens de vakantie in ieder geval ook een overnachting te hebben op een ”wijngerelateerde” locatie. En via Google kwamen we deze plek tegen. Feudo Vagliasindi is een oud wijnhuis waar je tegenwoordig kunt overnachten. Hoe gaaf is dat?

Dit wijnhuis is vlak bij de Etna in de buurt van het dorpje Randazzo en wij verbleven er 2 nachten. Tussen de wijngaarden ligt het oude imposante huis. In het echt nog gaver dan op de foto’s! Het huis heeft een terras met een heel mooi uitzicht op de Etna en ook een zwembad met datzelfde uitzicht. Maar terug naar dat terras. Wij hebben er een aantal keer gezeten en genoten van heerlijke lunches (mijn favoriet: fusili met saffraansaus en pistache, echt geweldig!) en ook een wijnproeverij.

Dat laatste is ook echt een aanrader. Want Feudo Vagliasindi maakt ook nog steeds wijn, dus genoeg te proeven! Al is het niet zo dat alles op deze locatie gebeurd.  De druiven (en ook olijven en groentes trouwens) worden op het land bij het huis verbouwd. Nerello Mascalese is het ras wat hier aangeplant is en waarmee mooie Etna DOC wijnen worden gemaakt. Alleen rode wijnen dus. Na het plukken wordt de rest van het wijn maken op een andere locatie gedaan.

Voorafgaand aan de proeverij neem je een kijkje onder het huis en zie je de faciliteiten waarmee vroeger de wijn werd gemaakt. Je kun ook nog de enorme houten tonnen zien liggen uit die tijd.

Na de rondleiding proefden we op het mooie terras met dat geweldige uitzicht 3 verschillende wijnen uit verschillende jaren; Rosso uit 2013, Etna Rosso uit 2014 en Etna Rosso uit 2015. Mijn favoriet was de Etna Rosso uit 2014: een heerlijke krachtige wijn, herkenbare houtrijping en mooi in balans.

Ga je op vakantie naar Sicilië en ben je ook een wijnliefhebber, dan moet je Feudo Vagliasindi echt op je lijstje zetten voor een bezoek en dan liefst met overnachting! Want deze plek is echt fantastisch! En had ik al gezegd dat het uitzicht geweldig is ;)?

Heerlijke Etna wijnen, hapjes en een geweldig uitzicht op de Etna!

 

2. Planeta

Van Feudo Vagliasindi had je hoogstwaarschijnlijk nog nooit gehoord, bij Planeta gaat er misschien wel een belletje rinkelen. In ieder geval is de kans daarop een stuk groter. Wij vonden het voor de vakantie leuk om alvast in de stemming te komen door wat Siciliaanse wijn te proeven. Voor Siciliaanse wijn moet je wel een beetje zoeken, maar hier in Nederland kun je gewoon bij Gall & Gall de wijnen van Planeta vinden. Planeta is namelijk een van de bekendse wijnhuizen van het eiland. Een bedrijf wat generatie na generatie door familie gerund wordt.

Tijdens het plannen van onze reis (we zouden verschillende dorpen/stadjes bezoeken tijdens de vakantie) kwamen we er online achter dat Planeta ook een heus wine resort heeft;  La Foresteria bij Menfi. Het ziet er heel gaaf uit daar en het zou echt geweldig zijn geweest om daar langs te gaan en er ook te blijven slapen. Maar de route die we al uitgestippeld hadden kwam niet in de buurt van Menfi. Helaas! Maar het handige van Planeta is, er zijn meerdere locaties (5 in totaal)!

Zo lag in de buurt van Feudo Vagliasindi bij de Etna waar wij zaten, de Planeta locatie Sciaranuova. Samen met een aantal andere wijnliefhebbers kregen we een rondleiding door de wijngaard en proefden we daarna 2 witte en 2 rode wijnen die specifiek op deze locatie gemaakt worden. Zo proefden we de Etna Bianco (van de inheemse druif Carricante), de Etna Rosso (van de Nerello Mascalese. Een druif waarvan we ook wijnen bij Feudo Vagliasindi proefden), Eruzione 1614 Nerello Mascalese (waarbij naast de Nerello Mascalese ook 9% Nerello Cappuccio aanwezig is in de wijn) en de Eruzione 1614 Carricante (waarbij naast de Carricante ook 10% Riesling te vinden is.  Onverwachte combinatie vind je niet? Maar vanwege hoge ligging van deze locatie kan de Riesling hier ook prima groeien)

Tijdens het reserveren werd er gevraagd of we er ook hapjes bij wilden. Tuurlijk altijd lekker. Het waren zeker niet een ‘paar’ hapjes. We konden er de hele groep van laten mee eten…

Meer weten over dit wijnhuis en ook over de andere locaties van Planeta? Check de video!

3. Tenuta di Fessina

Silvia Maestrelli had al een wijngaard in de Toscane maar ging samen met haar man Roberto Silva en wijnmaker Federico Curtaz (afkomstig van Gaja) in 2007 een nieuw avontuur op Sicilië aan. Dat avontuur heet Tenuta di Fessina, een wijngaard vol met Nerello Mascalese. Net als bij Feudo Vagliasindi krijgen we hier een privé tour van een van de medewerkers Jacopo. Vol enthousiasme neemt hij ons mee door de wijngaard en vertelt honderduit. Ook binnen laat hij ons alles zien waarna we 5 van hun wijnen mogen proeven in een mooi proeflokaal.

We proeven achtereenvolgens 2 witte en 3 rode wijnen (zie ook op de foto van links naar rechts): ERSE Etna DOC Bianco, A’ PUDDARA Etna DOC Bianco, LAENEO DOC Sicilia Nerello Cappuccio, ERSE Etna DOC Rosso en IL MUSMECI ROSSO, Etna DOC Riserva. Stuk voor stuk bijzondere wijnen, ook allemaal van inheemse druiven gemaakt. Onze favoriet is de LAENEO DOC Sicilia Nerello Cappuccio, die maar in beperkte oplage wordt geproduceerd. Een wijn maken van alleen Nerello Cappucio durven niet veel wijnmakers op het eiland aan, maar hier gaan ze de uitdaging (met succes) aan.

Echt een bezoekje waard deze tenuta!  Tenuta betekent trouwens ‘landgoed’, ‘domein’. Vind Tenuta toch wel een stuk mooier klinken 😉

Siciliaanse wijn proeven bij Tenuta di Fessina; alleen maar inheemse druivenrassen!

En ben je ook enthousiast geworden intussen? Zin in Siciliaanse wijn? Hopelijk heb je zo wat inspiratie op gedaan voor als je ook die kant op gaat. Zorg wel dat je vooraf reserveert als je een van deze plekken een bezoekje gaat brengen. Daarnaast is het ook goed om te weten dat vervoer wel een uitdaging is in deze regio. Tenminste, wij wilden het liefst niet met onze huurauto gaan maar met een taxi ofzo. Maar openbaar vervoer en zelfs ook taxi’s zijn in dit gebied zijn lastig te krijgen. Goed om vooraf even over na te denken dus. Wij losten het op door bij Feudo di Vagliasindi te overnachten, naar Planeta te gaan met onze huurauto (een van ons kon dus wat minder proeven) en bij het andere ritje keken we de eigenaar van ons hotel lief aan, die ons vervolgens liet brengen door een medewerker. Maar ja dat doen ze dus niet standaard 😉

Meer Sicilië?

 

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt 🙂

Het bericht Siciliaanse wijn proeven? 3x te gekke wijnhuizen op Sicilië! verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Wijnadvies: De 4 perfecte wijnen voor Koningsdag

$
0
0

Geachte Majesteit/ Beste Willem-Alexander,

Hiep hiep hoera!!! Het is bijna weer zover; Koningsdag, ofwel uw verjaardag! En zoals ieder jaar vieren we dat met u mee. Samen met  Koningin Maxima en uw drie dochters zult u dit keer Groningen een bezoekje brengen. Benieuwd wat het programma voor u in petto heeft. Koekhappen? Wc-pot gooien? Een rondje schaatsen? Het zal in ieder geval vast een enerverende dag worden!

De perfecte wijnen voor Koningsdag

Na zo’n drukke dag bent u, als u weer terug komt in uw paleis, vast toe aan een goed glas wijn of meerdere 😉 Kunt u samen met Maxima nog even goed proosten op uw verjaardag! Maar wat zijn nou de perfecte wijnen voor Koningsdag?

Ik heb speciaal voor u 4 wijnen voorgeproefd die echt perfect bij deze dag passen en die ik u graag aanraad. Dit zijn de perfecte wijnen voor Koningsdag:

Nederlandse wijn van de Linie

Op Koningsdag kan u natuurlijk niet anders dan beginnen met een wijn uit eigen land. De witte wijn van de Linie uit Brabant is echt fantastisch! Het is een mooie, frisse en fruitige wijn met hints van abrikoos en groen fruit. Ik was in ieder geval positief verrast over deze wijn zo dicht bij huis, ik weet zeker dat u deze zal kunnen waarderen. Een goed begin!

Oostenrijkse Grüner Veltiner van Winzerkeller Andau

Met de Oostenrijkse Grüner Veltiner van Winzerkeller Andau kunt u terugdenken aan uw jaarlijkse wintersport vakanties in Lech. Deze wijn is lekker fris, ruikt naar perzik en in de verte doet de wijn ook wat aan amandel denken.  Mooi in balans!

Classic: een Italiaanse Chianti

De 3e aanrader is een Italiaanse wijn, een Chianti Classico om precies te zijn. Deze heb ik uitgekozen vanwege uw band met dit gebied. Uw ouders Beatrix en Claus hadden er sinds 1975 een vakantiehuis. Dat huis nabij het dorp Tavarnelle Val di Pesa kregen zij van de wijnfamilie Vicini waar nog steeds een goede vriendschap mee is. Fijne vrienden! En fijn dat zij nog steeds op hun eigen domein Chianti Classico maken.  De wijn die ik u aanraad is de Chianti Classico ‘Rocca Guicciarda’ van Barone RicasoliEen volle, smaakvolle wijn die 20 maanden op hout heeft gerijpt.

 

Bent u ook zo’n fan van wijnen die op hout gerijpt zijn? Ik in ieder geval wel! Bij deze wijn heeft de wijnmaker er voor gekozen het te laten rijpen in een combinatie van kleine vaten en grote foeders om zo te  voorkomen dat het hout de wijn domineert, een groot gevaar voor het bijzondere karakter van de Sangiovese, de enige druif waar deze wijn van gemaakt is. Goed gelukt! Mooie kersensmaak en een klein zuurtje.

Maxima ook blij: een Argentijnse wijn!

Met mijn laatste suggestie maak ik Maxima vast erg blij! De Bodega Sottano  is een Argentijnse wijn gemaakt van de Malbec druif. Wat kenmerkt deze wijn? Een geur van aardbeien, kruidigheid, vol van smaak en in ieder geval een wijn die mooi in balans is. Geen vervelende tannine’s en zeker een mooie wijn om uw speciale dag mee af te sluiten. Gaaf etiket heeft deze wijn ook!

Hopelijk heb ik u zo voldoende inspiratie gegeven. Misschien kunt u laten weten wat het geworden is?

Cheers en maak er een mooie verjaardag van!

Esther

PS Als wijnliefhebber wilt u vast geen update missen. Zorg daarom dat u wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf u in voor de nieuwsbrief!! En heeft u vrienden/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor! 

Het bericht Wijnadvies: De 4 perfecte wijnen voor Koningsdag verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Mijn naam is Barbera, aangenaam kennis te maken!

$
0
0

Geschreven door gastblogger Annick

Sporters hebben coaches, acteurs hebben een agentschap en druiven hebben een consortium. Een consortium is een groep van toegewijde mensen die een bijdrage leveren aan de bekendheid, ontwikkeling en verbetering van het druivenras. Voor Barbera is bijvoorbeeld het Consorzio Barbera d’Asti e Vini del Monferrato opgericht. Hun hoofddoel is het verbeteren van de condities in de wijngaard, maar ze zijn op dit moment ook bezig met het identificeren van een inheemse gist op lokale Barbera druiven. Zoveel toewijding hebben voor één druif kon ik na de masterclass ‘My name is Barbera’ een heel stuk beter begrijpen!

Aan de voet van de berg

Het Consorzio Barbera bood ons samen met het Promotional Consortium – I Vini del Piemonte en twaalf producenten een kijkje in prachtig Piëmonte. De wijnstreek ligt aan de voet van de Alpen in het Noord-Westen van Italië. Dit wijngaardlandschap is een Unesco erfgoedlocatie. Hier komen wereldberoemde wijnen als Barolo en Barbaresco vandaan. Trouwens, andere beroemdheden als Nutella, Fiat en Lavazza vinden hier ook hun oorsprong! In de regio Monferrato liggen de wijngaarden voor de Barbera (v) druif. Dit is geen kleine speelster in het Italiaanse team; ze is na Sangiovese het meest aangeplante blauwe druivenras in Italië. Het is een druif die zorgt voor wijnen met een hoog alcoholpercentage en goede zuren.

Inmiddels heeft Fred Nijhuis, Italië-expert, het woord genomen en vertelt over de drie DOCG’s: Monferrato, Asti en Nizza. Die laatste was voorheen een subzone van Asti, maar door de hoge kwaliteit van dit stukje land mag het nu onder eigen naam wijnen produceren. Deze moeten overigens altijd uit 100% Barbera bestaan. In Piëmonte wordt er veel aandacht besteed aan kwaliteit. Dit zie je terug in het hoge percentage (85%) wijnen met een beschermde oorsprongsbenaming. Om zo’n label te krijgen moeten de wijnen in Piëmonte aangeplant, verwerkt en geproduceerd worden.

Mag het een procentje meer zijn?

Tijdens Fred zijn verhaal mogen we twaalf verschillende wijnen proeven die geoogst zijn in de jaren 2008 – 2016. Ik probeer een rode wijn …eh lijn te ontdekken zodat ik de volgende keer Barbera wat beter kan herkennen, maar de wijnen hebben allemaal zo’n eigen identiteit dat ik daar een beetje moeite mee heb. Wat wel opvalt is dat ik eigenlijk altijd iets in de categorie van rijp zwart fruit proef. Dan die zuren! Heerlijk! Vaak goed in balans, soms wat zachter door een malolactische vergisting en soms pas na een paar seconden merkbaar. Barbera staat erom bekend een hoog alcoholpercentage te hebben.

Met mijn ervaring in een wijnwinkel en de terugkerende opmerkingen van klanten over het (steeds hoger wordende) alcoholpercentage stel ik de vraag aan Fred hoe dit nou komt. Volgens Fred zijn de belangrijkste redenen klimaatverandering en de verbetering in wijngaardmanagement. Het lukt wijnmakers met nieuwe technieken steeds beter hogere opbrengsten te genereren en dit sap heeft meer concentratie en meer suikers. De meningen over een hoog alcoholpercentage zijn wat verdeeld onder de aanwezigen, maar uiteindelijk zijn we het er wel over eens dat het allemaal draait om balans. Teveel zuren en te weinig fruit in een wijn is net zo vervelend als teveel alcohol. Bij Barbera kan je meestal rekenen op zo’n 14-15%, maar dat hoge percentage alcohol krijgt geen kans in mijn proefnotities.

Piraterij

Na de masterclass ga ik met het proefboekje in de hand langs de producenten. Ik heb zojuist al 12 Barbera geproefd, waar moet ik dan nu beginnen? Ik ga aan de tafel van wijnhuis Castagnero staan. De vorm van de wijnflessen valt mij als eerste op. Het zijn kleinere flessen met brede schouders. Hij vertelt dat deze fles gekozen is door zijn neefje van 5, want die vond zo’n Captain Jack Sparrow fles (rum) wel gaaf. De fles heeft wijntechnisch niet zoveel voordelen, maar hij staat stabiel, is kleiner, heeft vanwege zijn vorm een bepaalde commerciële aantrekkelijkheid en is bedoelt voor de jongere consument. De wijn smaakt goed, maar dit kan ook komen door het enthousiaste verhaal van de wijnmaker.

Ik proef daarna op aanraden nog de ‘Galileo’ van wijnmaker Vigne dei Mastri. Een duurzaam en milieuvriendelijk opererend wijnhuis. Voor de rijping van de wijn gebruiken ze houten vaten van verschillende leeftijden: 30% nieuw, 30% van een jaar oud en 30% van twee jaar oud. Na het derde jaar worden de vaten van de hand gedaan. Het resulteert in een super zachte wijn die mijn smaakpapillen lang bezig houdt. Met de gedachte ‘stoppen op je hoogtepunt’ stap ik daarna op de fiets richting huis. Één ding is zeker; Barbera komt bij mij vaker op tafel!

P.S.: op zondag 27 mei vindt in het Kurhaus te Scheveningen Het Nederlands Kampoenschap Blindproeven plaats, met als hoofdprijs € 1000,-. Het winnende team gaat door naar de internationale finale La Revue du Vin de France. Informatie en inschrijven kan door te mailen naar fred@fred-nijhuis.nl (organisator van het evenement).

Annick volgen? Check haar Instagram en website

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt 🙂

Het bericht Mijn naam is Barbera, aangenaam kennis te maken! verscheen eerst op Wijnblog Wijntjes met Esther.

Viewing all 242 articles
Browse latest View live